1. Home
  2. Sajmovi
  3. Frankfurt 2017
  4. IAA Frankfurt 2017. – ključne premijere na jednom mestu
IAA Frankfurt 2017. – ključne premijere na jednom mestu
0

IAA Frankfurt 2017. – ključne premijere na jednom mestu

203
0
Podelite sa prijateljima:

Sutra je prvi novinarski dan na IAA u Frankfurtu. Šta nas sve to čeka u gradu na Majni?

Nemački proizvođači će se nadmetati i davati do znanja da ih novajlije poput Tesle neće ugroziti u budućosti koja podrazumeva električni pogon i voznu autonomiju koja će biti u ravnu one koje pružaju motori s unutrašnjim sagorevanjem. Naravno, još jedna stvar koja se podrazumeva su sistemi samostalnog kretanja vozila bez potrebe za učešćem vozača, uz kompletnu digitalnu povezanost.

BMW će debitovati sa novim električnim konceptom iz „i“ porodice, dok će Mercedes-Benz takođe predstaviti modele sa „EQ“ oznakom. Audi, sa svoje strane, fokusiran je na napredne sisteme autonomne vožnje, koje će demonstrirati kroz napredne koncepte.

Moćna nemačka automobilska industrija se sa zadrškom okreće ka autonomnim, električnim vozilima sa nultom emisijom. Dizel tehnologija, koja je bila zaštitni znak i stub „Made in Germany“ proizvoda na četiri točka, devastirana je „dizelgejtom“ koji je generisao čitav niz posledica, tako da se čak i u matičnoj Nemačkoj razmatraju razno-razne zabrane „naftaša“. Volkswagen, primera radi, težiće tome da se dizel skandal što pre zaboravi, a glavni „alat“ u ostvarivanju tog plana nosi naziv „I.D.“.

Mnogi su izazovi koji stoje pred tradicionalnim evropskim proizvođačima automobila. Chery Automobile i Great Wall Motor će biti među kineskim proizvođačima koji će predstaviti svoje modele, za koje veruju da po kvalitetu, opremljenosti i modernim tehnologijama, mogu da se nose sa zapadnom konkurencijom. Ako u obzir uzmemo industriju mobilnih telefona, uz konstataciju da automobili sve više postaju „tableti“ na četiri točka sa sedištima, zašto ne verovati Kinezima?

Procvat SUV segmenta u Evropi ne pokazuje znake slabljenja. Samim tim, modela sa povišenim klirensom će biti u Frankfurtu „koliko ti srce želi“. Hyundai, Kia, Citroen i Seat će debitovati sa svojim pulenima u sve prenatrpanijem B krosover segmentu, dok će „snagatori“ doći u vidu novog Porsche Cayennea i BMW-a X7 (u koncept izdanju).

Frankfurt nije mogao da izbegne vladajući trend izbegavanja velikih (čitaj „skupih“) automobilskih salona od strane velikih proizvođača, koji sve više teže manjim, finansijski i medijski efikasnijim (onlajn) premijerama. Fiat-Chrysler, Nissan, Volvo i Peugeot su među onima koji se neće pojaviti u Nemačkoj. Ford je zauzeo pristup nižeg profila, tako da neće imati pres konferenciju u kojoj najavljuje svoje proizvode.

Najveća gužva se očekuje oko Mercedes-AMG Project One hiperautomobila vrednog 2 miliona dolara, dok će se ljubitelji italijanske škole diviti linijama Ferrari Portofina.

Ključne premijere:

Audi

Marka iz Ingolštata će svoje ambicije demonstrirati kroz autonomne modele, i to dva koncept vozila sa naprednim „hands-free“ funkcijama. Jedan od koncepata je potpuno električni veliki sedan, dizajniran za duga putovanja, tokom kojih putnici mogu da obavljaju razno-razne stvari dok ih automobil vozi ka odredištu. Dotični koncept poseduje nivo 5 autonomne vožnje uz autonomiju između 700 i 800 kilometara.

Drugi Audijev koncept je kupe SUV, baziran na Audi e-Tron Sportback konceptu. On poseduje nivo 4 autonomne vožnje. Nova A8 perjanica će takođe imati svoj javni debi. Luksuzni sedan je kadar za ostvarivanje autonomne vožnje 3. nivoa, što znači da može samostalno da se kreće pri nižim brzinama, što ga čini najnaprednijim serijskim automobilom po tom pitanju. Tako bar kažu u Audiju.

Bentley

Britanska marka je trećoj generaciji Continentala GT podarila unapređenu tehnologiju ali i performanse, jer nikako nije smelo da se dozvoli da ikona bude zasenjena od strane Bentayga SUV-a.

Novi model je lakši, snažniji i agresivnijeg stajlinga u odnosu na prethodnika, što znači da se više obraća mlađoj populaciji (bogatih) kupaca. Leži na novoj MSB platformi Volkswagen grupe, koja takođe čini osnovu za novu Panameru, dok je ranija arhitektura deljena sa VW Phaetonom. Nova šasija i aluminijumska karoserija su skinule 80 kilograma suvišne mase sa Continentala GT. Što se snage tiče, 6,0-litarski W12 isporučuje 634 ks.

BMW

Bavarci će debitovati sa konceptom čisto električnog sedana, koji će biti u okviru „i“ podbrenda. Serijski model će najverovatnije poneti „i5“ oznaku, a u prodaju bi trebalo da krene do 2021., pozicioniran između i3 hedžbeka i elegantnog i8 „plug-in“ sportiste. BMW kaže da planira da prodaje 12 EV modela do 2025.

Kompanija takođe širi svoj SUV/krosover portfolio sa X7 sedmosedom. Koncept velikog terenca je vesnik rivala Mercedes-Benza GLS. Novi X3 će takođe biti javno predstavljen, nakon debija pred predstavnicima sedme sile u junu.

Novi M5 će takođe naći svoje mesto na štandu bavarske marke. BMW je, kao što je poznato, po prvi put svoj supersedan opremio pogonom na sve točkove. U igri je i dalje 4,4-litarski V8 motor, sada sa 608 ks.

Ostale BMW-ove premijere uključuju Z4 roudster koncept, razvijen u saradnji sa Toyotom i koncept serije 8, prethodnicu rivala Mercedes-Benza S klase kupe i Bentley Continentala GT. Tu će se naći i serijska serija 6 Gran Turismo i restilizovani (i sportski) i3 i i3S.

Borgward

Nekada čuvena marka, sada ponovo oživljena, skinuće veo sa koncepta sportskog automobila koji bi trebalo da bude perjanica ovog brenda. Nemački proizvođač je prekinuo sa radom 1962. a uskrsnuo ga je kineski proizvođač teških kamiona i autobusa, Beqi Foton Motor. Borgward planira da započne prodaju u Evropi 2019. i to iz nove fabrike u Nemačkoj.

Chery

Chery Automobile će debitovati sa SUV konceptom veoma bliskim serijskom modelu, koji bi trebalo da napravi proboj na evropsko tržište. Dotični model je prvi iz porodice modela koje Chery namerava da prodaje u Evropi, i to kroz različite segmente. Svi oni treba da počivaju na potpuno novoj mehaničkoj platformi. Nova gama će biti pogonjena elektrifikovanim pogonskim sistemima, uključujući hibride, „plug-in“ hibride i EV modele.

Citroen

Citroen C3 Aircross zamenjuje C3 Picassa. Dakle još jedan slučaj gde monovolumen ustupa mesto krosoveru.

C3 Aircross proširuje Citroenov novi dizajnerski jezik, prvi put viđen na C4 Cactusu i novoj generaciji C3, sa visoko postavljenim, tankim horizontalnim farovima i kolorističnim akcentima. Kupci će moći da kreiraju 90 različitih kombinacija boja karoserije.

Što se tiče motorizacije, C3 Aircross će biti pogonjen ili trocilindarskim PureTech benzincem sa 82, 110 i 130 ks, ili četvorocilindarskim Blue HDi dizelom sa 100 ili 120 konja. Šestostepeni manuelni menjač će biti u ponudi uz sve pogonske opcije, dok će šestostepeni automatik biti dostupan uz PureTEch 110 motore. Mada Citroen ovaj model naziva SUV-om, u ponudi će biti isključivo modeli s prednjim pogonom. Čitav niz vozačkih sistema asistencije, uključujući aktivno kočenje, asistenciju pri parkiranju, razne vidove upozorenja i kontrolu pri vožnji nizbrdo. Enterijer odlikuje mogućnost bežičnog punjenja mobilnog telefona putem magnetne indukcije i sedmoinčni ekran osetljiv na dodir.

C3 Aircross će se proizvoditi u Opelovoj fabrici u Španiji, pored Opela Crossland X.

Dacia

Renaultov „budžetni“ brend je lansirao novu generaciju Dustera sa osveženim spoljnim izgledom. Promene uključuju širu masku hladnjaka, kreste na haubi motora i veće zaštitne oplate. Duster je takođe dobio Dacijin pozadinski svetlosni potpis u vidu četiri crvena kvadrata. Zadnja zaštitna oplata je takođe šira.

Ferrari

Ferrari Portofino zamenjuje Californiju T, kao „ulazni“ model marke. Ovaj kabriolet sa čvrstim krovom je pogonjen V8 motorom koji ga do stotke ubrzava za 3,5 sekundi. Sa 600 ks, može da dostigne 320 km/h.

Portofino takođe dobija Ferrarijev E-Diff 3 elektronski diferencijal radi poboljšanja trakcije, kao i elektro servo asistenciju. Šasija je nova i značajno je lakša od one kod Californije T. Uz to, poboljšana je torziona krutost.

Enterijer poseduje info-zabavni sistem sa 10,2-inčnim ekranom osetljivim na dodir, novi klima uređaj, novi volan i električno podesiva sedišta sa novim dizajnom naslona, što je omogućilo više prostora za putnike pozadi.

Očekivana cena ovog modela je 200.000 evra.

Ford

Ford je redukovao svoju frankfurtsku prezentaciju jer se sada više fokusira na društvene mreže i marketinške događaje van tradicionalnih salona auotmobila. Veliku premijeru čini EcoSport SUV B segmenta, koji je restilizovan za evropsko tržište, sa dodatom opcijom pogona na sve točkove. Proizvodnja ovog modela je preseljena iz Indije u fabriku u Krajovi, u Rumuniji.

Great Wall

Great Wall Motor, najveći kineski proizvođač SUV-a i krosovera, saopštio je da je zainteresovan za kupovinu FCA ili samo marke Jeep, a cilj je ostvarivanje globalnih ambicija. Kompanija će predstaviti novu, prestižniju marku – Wey.

Honda

Japanski proizvođač će u Frankfurtu predstaviti Urban EV Concept, za koji kaže da je prethodnica prvog električnog modela marke za Evropu. Kompanija nije saopštila dodatne detalje, ali sve sugeriše da je reč o malom SUV-u, prilagođenom za gradsku eksploataciju. Honda će takođe prikazati koncept blizak serijskom modelu CR-V krosovera sa kompletnim hibridnim pogonskim sistemom, koji će zameniti dizel verziju.

Hyundai

Korejski adut je krosover B segmenta pod imenom Kona. Tu su i nove verzije i30.

Kona će popuniti kritično upražnjen prostor u gami korejske marke, a upustiće se u tržišno nadmetanje sa modelima poput Renault Captura i Nissan Jukea. Leži na istoj platformi kao i Accent i Kia Stonic, koja takođe debituje u Frankfurtu.

Jaguar

Jaguar će svoj štand posvetiti novom E-Paceu, koji proširuje krosover portfolio ove britanske marke na dva modela. Jaguar očekuje da kompaktni E-Pace bude bestseler i da po prodajnim rezultatima nadmaši veći F-Pace.

E-Pace počiva na adaptiranoj verziji platforme Range Rover Evoquea. Ulazni E-Pace će biti sa pogonom na prednje točkove dok će više pozicionirani modeli dobiti integralni pogon. Svi motori predviđeni za E-Pace su iz JLR Ingenium porodice 2,0-litarskih četvorocilindraša. U Evropi će u ponudi biti tri dizel i dve benzinske jedinice.

Dizajn ovog automobila je kreiran sa namerom da se što više istaknu sportski atributi, izjavio je Jan Kalum, glavni čovek u Jaguaru za stajling. Tome doprinose kratki prepusti, takozvana „suza“ forma koju naglašavaju bočni prozori i veliki točkovi koji idu do 21 cola.

Kia

Kia vidi Stonic kao ključni model u rastućem segmentu SUV/krosovera B kategorije. Stonic krasi sportska pojava sa padajućom linijom krova i niska tačka težišta, za šta Kia kaže da je inspiracija pronađena u većim SUV modelima marke, kao što su Sportage i Sorento. Kao i veću „braća“, i Stonic krasi maska hladnjaka u vidu „tigrovog nosa“. Prodavaće se u Evropi sa izborom u vidu dva benzinca i jednog dizela.

Korejska marka će takođe debitovati sa atraktivnim Proceed konceptom.

Lexus

Lexus će Evropljanima predstaviti restilizovani CT 200h hibridni hedžbek i NX krosover srednje veličine. CT dobija agresivniji prednji deo dok je dizajn NX-a modifikovan u cilju elegantnije pojave. Oba modela takođe dobijaju unapređenja enterijera uključujući opcioni 10,3-inčni ekran osetljiv na dodir, pored naprednije bezbednosne opreme i poboljšanog komfora.

Mercedes-Benz

Sa Project One hiperautomobilom vrednim 2 miliona dolara, Mercedes-Benz uvodi svet Formule 1 u frankfurtski sajam. Kao što je poznato, štutgartsku atrakciju pokreće 1,6-litarski V6 izvorno iz F1 bolida, sa asistencijom u vidu četiri elektromotora, uz zbir od 1.035 ks. Volan, digitalna armaturna tabla i kokpit, inspirisani su Formulom 1. Frankfurtski model je prototip blizak serijskom modelu. Mercedes inače planira da proizvede samo 275 primeraka, koji su već unapred prodati.

Štutgartska marka će takođe debitovati sa EQ A, drugom EQ konceptu. Reč je o električnom hedžbeku za kojeg se očekuje da bude među najprodavanijim u EQ porodici. Nakon EQ C krosovera, predstavljenog u Parizu prošle godine, nova studija je takođe vesnik novog dizajnerskog jezika nove generacije A klase. Mercedes planira lansiranje 10 električnih modela sa širokom voznom autonomijom do 2025.

Prvi kamionet nemačke marke, X klasa, takođe će prvi put javno biti predstaljena. Još jednu Mercedesovu premijeru će činiti GLC krosover opremljen „plug-in“ pogonom sa gorivnim ćelijama

Mini

Mini će takođe predstaviti novi EV, koji na tržište treba da stigne 2019., i koji zadržati „karting“ osećaj i preneti ga u električnu eru automobila.

Opel

Grandland X je bivši poslednji model iz General Motorsove ere Opela. Leži na platformi PSA grupe. Opel je tržišno dosta propustio zbog nedostatka SUV/krosover modela, a očigledno je da to želi da nadoknadi.

Grandland X krasi sportska off-road pojava, povišena pozicija sedenja, ali ne i pogon na sve točkove. Manji „brat“, Crossland X, takođe nema opciju pogona na sve točkove. Kompenzacija dolazi u vidu Grip Control tehnologije koja poboljšava trakciju pri vožnji po klizavim podlogama poput snega, blata, peska i šljunka.

Nikako ne treba zaboraviti ni Insigniju GSi, naslednicu moćnog OPC modela.

Porsche

Porsche je upravo lansirao treću generaciju Cayennea, redukovao mu masu, dodao više snage i instalirao nove sisteme upravljanja i ogibljenja.

Rolls-Royce

Perjanica, Phantom, biće prvi Rolls-Royce napravljen na novoj aluminijumskoj arhitekturi koja je proizvod kuće a ne dorađena platforma BMW grupe. Sasvim logično da bi se privukli superbogati kupci. To nije sve, a šta sve pojam luksuza u automobilskom svetu ima da ponudi, možete pročitati u našoj prezentaciji.

Renault

Sa Symbioz konceptom, Renault će istaći svoju viziju budućeg vozila, potpuno digitalno povezanog, sa električnim pogonom i sistemom autonomne vožnje.

Francuska marka će takođe debitovati sa Megane R.S. modelom.

Seat

Španska marka namerava da iskoristi popularnost SUV/krosover segmenta i poveća svoju profitabilnost. Arona je prvi krosover marke u B segmentu. Krasi je robusni stajling, koji je varijacija na temu veće Atece.

Opširnije o ovom modelu možete pročitati u našoj prezentaciji.

Škoda

Škoda, poput sestrinske marke iz Španije, takođe fokus premešta na SUV/krosover segment. Samim tim, glavnu premijeru čini kompaktni Karoq.

Karoq zamenjuje Yeti u Škodinoj gami i pridružuje se Kodiaku, prvom SUV-u marke.

Smart

Vision EQ koncept autonomnog električnog koncepta, baziranog na ForTwo mikroautomobilu, biće glavni hit ove Daimlerove divizije.

Toyota

Novi C-HR je prodrmao evropsko tržište krosovera svojim nekonvencionalnim i odvažnim dizajnom. Sa C-HR Hy-Power dizajnerskom studijom, japanska marka istražuje ideju da svoje hibride učini više sportskim. Koncept je razvije od strane Toyotinog evropskog dizajnerskog centra.

Toyota takođe izlaže restilizovani Land Cruiser (svetska premijera).

Subaru

Subaru će premijerno u Evropi predstaviti Imprezu. Reč je o drugoj generaciji modela koji počiva na novoj globalnoj platformi, koju krasi poboljšana torziona krutost i niža tačka težišta, kao i bolja stabilnost i odziv na upravljaču.

Volkswagen

Šef marke, Herbert Dis, napisao je u internoj kompanijskoj publikaciji da on vidi Teslu kao glavnog protivnika Volkswagena u novom automobilskom svetu, dok su u „starom“ to Toyota, Hyundai i francuski proizvođači. Interesantno viđenje, rekli bismo… Uglavnom, uz pomoć I.D. porodice električnih automobila, VW planira da se nadmeće sa – Teslom.

Nemačka marka će debitovati sa dodatno razvijenom verzijom I.D. Crozz krosovera, koji će dati bolji uvid u buduću serijsku verziju. VW je prvi koncept u kupe izdanju predstavio u Šangaju ove godine. Serijska verzija bi trebalo na scenu da stupi 2020. Do 2023., VW planira da lansira čitavu gamu I.D. električnih modela, koje će odlikovati brzo punjenje i proširena vozna autonomija.

U te planove je uključen i I.D. hedžbek, koji cilja evropsko tržište i koji će cenovno biti pozicioniran u rangu Golfa sa dizel motorom. Veći Crozz je predviđen za obraćanje američkoj publici, dok je sportski sedan, verovatnog naziva „Aero“, planiran da bude rival Tesla Modelu S.

U Frankfurtu, VW će premijerno predstaviti i T-Roc, kao i novi Polo.

AutoRepublika tim

(203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments