1. Home
  2. Testovi
  3. Britanski šarmer – Jaguar F-Pace 25d R-Sport AWD
Britanski šarmer – Jaguar F-Pace 25d R-Sport AWD
4

Britanski šarmer – Jaguar F-Pace 25d R-Sport AWD

8.06K
4
Podelite sa prijateljima:

Prilikom samog dolaska u salon British Motorsa, pored svih atraktivnih (i skupocenih) četvorotočkaša na parkingu, jasno se isticao on – Jaguar F-Pace u „cezijum“ plavoj boji.

Malo je reći da smo već unapred bili oduševljeni, mada ovo nije bio prvi susret moje malenkosti sa krosover/SUV prvencem luksuzne britanske marke.

Predstavljen je prvobitno 2015. godine na NAIAS-u u Detroitu, da bismo ga po prvi put videli u Frankfurtu, u septembru iste godine. Ipak, ovaj dizajnerski „derivat“ Jaguar C-X17 koncepta, tek uživo demonstrira svoje estetske atribute u potpunosti.

Proizvodi se u Solihal fabrici Jaguar Land Rovera, pored XE limuzine, a nosilac je titule „Svetskog automobila godine“ 2017.

Šta je specifično u vezi sa našim test modelom? Pored opšte poznatih stvari poput podataka da je struktura karoserije 80% napravljena od aluminijuma, da su neke komponente načinjene od magnezijuma i kompozitnih materijala, ono što je najinteresantije kod našeg F-Pacea je novi motor. Ipak, idemo iz početka…

Maneken

F-Pace izaziva pažnju gde god da se pojavi. Bilo da se radi o stajanju na semaforu, prolasku kroz gradske bulevare, ovaj automobil konstantno biva primećen. Čak smo dobili par pozdravnih „blicanja“ od vozača Porscheovih SUV modela, tako da je jasno koja je ciljna grupa Jaguarovog pulena.

Dizajn je potpisao poznati majstor, Jan Kalum, tako da sve prethodno navedeno ne treba da čudi. Proporcije automobila su izuzetno dopadljive, a karoserija koliko god „mišićavo“ izgledala, ne poseduje bilo kakve detalje koji bi narušili harmoniju ili „ogrubeli“ generalnu pojavu. Zaista, pun pogodak što se tiče spoljašnjeg izgleda. Ipak je to prvi preduslov za tržišni uspeh. Na kraju krajeva, da se ne lažemo, inicijalna stvar koja sve nas privuče kod suprotnog pola je vezana za izgled, jer vizuelni kontakt je prvi koji se ostvaruje. E, sad, da li će „veza“ uspeti, zavisi i od ostalog „sadržaja“.

Dakle, na tržištu trenutno teško da postoji atraktivniji i karakterniji krosover što se spoljašnjeg izgleda tiče. Jaguaru je uspelo nešto s čim su se nemački konkurenti dosta mučili (i muče se), a to je da ima ostvaren identitet i prepoznatljivost sa bilo koje strane da se pogleda. Pored toga, naš F-Pace je u R-Sport verziji, koja dodatno (pozitivno) doprinosi sveopštem utisku.

 

Ulazak u kabinu…

Nakon prvog vizuelnog, došao je na red i drugi, vizuelno-taktilni kontakt. Enterijer je moju malenkost podsetio na onaj kod XF limuzine, što nije bez razloga, jer stajling armaturne table na neki način i jeste njegova varijacija na temu, prilagođena za potrebe krosover modela. Ono što pleni je osećaj obuhvaćenosti, jer je tapacirung vrata napravljen tako da se besprekorno spaja sa armaturnom tablom, čineći jednu celinu kada su vrata zatvorena.

Volan je ergonomski odlično postavljen, prijatan na dodir, i jedino mu nedostaje za nijansu više „ugojenosti“ pa da bude u potpunosti u skladu sa „snagatorom“ kakav je F-Pace.

Instrumentacija je bez dileme na premijum nivou a upotrebljeni materijali (uglavnom) visokog kvaliteta. Plastika koja se nalazi u nižem pojasu kabinskog prostora ne prati zadatu premijum temu, kao i neki detalji, poput otvora ispred tastera podizača stakala na zadnjim vratima, koji su urađeni u tvrdoj plastici bez (po nama neophodnih) oivičenja. Da je urađen okvir u prestižnijoj hromiranoj ili klavir crnoj varijanti, sve bi delovalo mnogo prestižnije, a nije neka investicija.

Ipak, ukupno gledajući, atmosfera deluje prestižno, a tome u velikoj meri doprinosi ambijentalno osvetljenje (koje se poklapa s bojom karoserije), panoramski krov koji se pruža punom dužinom, kao i sjajni 12,3-inčni info-zabavni sistem. Audiofili (poput moje malenkosti), mogu da uživaju u Meridian audio sistemu od 380 W.

Prostora ima na pretek a ergonomija je odlična. Vozačko sedište je podesivo u širokom rasponu, tako da će svako pronaći svoju idealnu poziciju. Ono što se da primetiti je da se u F-Paceu sedi više sportski nego što je to obično slučaj kada je ova kategorija vozila u pitanju. Pohvalno u svakom slučaju. Pozadi, bez problema će moći da se smeste i natprosečno visoke osobe, a suptilno profilisani nasloni neće dozvoliti da torzo „beži“ pri oštrijim prolascima kroz krivine.

Prtljažnik je takođe izdašan sa 650 litara zapremine, tako da će svi „porodični“ zadaci biti obavljani bez ikakvih problema. Pored toga, unutar kabine postoji obilje pregrada i prostora za odlaganje razno-raznih stvarčica. Ako „pretekne“, tu su mrežice na naslonima prednjih sedišta.

Grafika digitalne instrumentacije je pregledna i u skladu sa vladajućim trendovima koji podrazumevanju konfiguraciju po individualnom nahođenju. Već po tradiciji Jaguara, umesto ručice menjača, tu je rotacioni birač koji izlazi iz centralne konzole nakon startovanja motora.

Sve u svemu, dizajn armaturne table je na nivou klase, ali na tehnološkom planu za nijansu zaostaje u odnosu na jedan Audi.

Vožnja

Da li je F-Pace dostojan bedža kojeg nosi na „nosu“, pitanje je koje se verovatno svima nameće? Model na našem testu je pogonjen novim 2,0-litarskim biturbo dizel motorom sa 240 ks i 500 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Navedene brojke su nekako optimalne, obećavaju solidne performanse, bez da se stupa na teritoriju izrazito sportskih modela.

Treba naglasiti da Jaguar pri kreiranju F-Pacea nije zatražio ekspertizu iz partnerskog Land Rovera, tako da je jasno da preteranih aspiracija što se terenske vožnje nije bilo. Tako stvari i stoje, jer je F-Pace prvenstveno vozilo za vožnju po asfaltu. Na njegovom „nišanu“ su modeli poput Porsche Macana, BMW-a X4 i X6 (mada se po gabaritima nalazi negde između njih), ali i BMW-a X3 i Audija Q5.

Arhitektura F-Pacea je srodna sa XE i XF limuzinama, što nagoveštava kvalitetan doživljaj kada je vožnja u pitanju. I zaista, dotični doživljaj nije izostao. Bez obzira na gabarite,  utisak je kao da se upravlja znatno manjim vozilom. F-Pace je agilan, dovoljno precizan na volanu, sa nešto izraženijom servo asistencijom. Mehaničko prijanjanje je odlično, tako da je veoma teško izbaciti ovaj Jaguar iz balansa. S obzirom na karoserijsku konfiguraciju, naginjanje karoserije može da se oseti, ali bez negativnog uticaja na samu kontrolu vozila. Čini se da je jedino konkurent iz Bavarske otišao nešto dalje po pitanju opšte agilnosti (uz Porsche), što Jaguaru olakšava posao u budućnosti, jer zna na šta treba da obrati pažnju.

U prvi mah, činilo nam se da su stepeni prenosa osmostepenog automatskog ZF-ovog menjača previše „razvučeni“, i da subjektivan doživljaj u vožnji nije u skladu sa navedenom snagom. Međutim, ubrzo smo primetili smo da smo u „Eko“ režimu, koji naravno prvenstveno služi za uštedu goriva. Prebacivanje u „Sport“ režim je donelo pravo razgoropađivanje F-Pacea, zacrvenevši ambijentalno osvetljenje i instrumentaciju. Nekako, pritom mi se učinilo i da je sam automobil iz plave prešao u crvenu boju… Odziv na papučici gasa, tačke promene stepena prenosa, odziv na volanu.., sve je bilo podređeno agilnoj vožnji, i tek tu smo shvatili šta ovaj Jaguar zapravo može, a može dosta. Do „stotke“ ubrzava za dve desetinke više od sedam sekundi, a maksimalno može da pojuri do 217 km/h. Međutim, veoma dobra međuubrzanja su ono što dominira, i što je na kraju krajeva mnogo važnije u realnoj vožnji, posebno prilikom preticanja.

Pored svega prethodno navedenog, sjajne kočnice sve drže pod kontrolom, tako da se zaista spokojno može uživati u vožnji po krivudavim putevima, koji obično nisu teritorija na kojoj se SUV/krosoveri ističu.

Vožnja na autoputu predstavlja pravo zadovoljstvo. Tempomat funkcioniše na jedan dodir, što je pohvalno, jer nema potrebe da se uključi pa da se nakon toga postavlja brzina. F-Pace je na autoputu rafiniran, uglađen i deluje dominantno, bez obzira na motor relativno male zapremine za ovaj tip vozila. Šumovi strujanja vazduha su svedeni na minimum, dok se motor oglašava samo pri snažnijem gasu.

Što se potrošnje tiče, ona nominalno navedena od 5,8 litara na pređenih 100 kilometara je praktično neostvariva. U realnim uslovima, prosečna potrošnja od 8 litara evro dizela je moguća, uz opasku da se što ređe bavite „crvenim ambijentalnim svetlom“.

Ogibljenje je odlično kalibrisano i ukomponovano. Dvostruka poprečna ramena na obe osovine donose neophodan sportski ugođaj uz istovremeno držanje komfora na visokom nivou.

F-Pace čak nije „analfabeta“ kada je terenska vožnja u pitanju, naprotiv. Inteligentni pogon i dovoljno visok klirens učiniće da svaki izlet u prirodu bude sjajan doživljaj. Ipak, sa standardnim pneumaticima na neki ozbiljniji „off-road“ zaboravite.

Rezime

Jaguar F-Pace je bestseler britanske marke, i to s razlogom. SUV/krosover segment doživljava svoj procvat, a u svojoj klasi je F-Pace ako ne najatraktivniji, onda sigurno među vodećima po tom pitanju. Kada je o vozačkom doživljaju reč, takođe je pri samom vrhu, a ni na planu praktičnosti nimalo ne zaostaje.

Realno pitanje je kako će se on na našem tržištu nositi s nemačkom konkurencijom, koja je ovde dublje „pustila korene“. Da bi zadobio srpske kupce u premijum segmentu, Jaguar mora da ponudi nešto više od rivala, ne na istom nivou, već više od njih. U nekim segmentima, poput estetskog, to je ostvareno. U kvalitet  i pouzdanost takođe ne treba sumnjati, jer je i po tom pitanju britanska marka mnogo napredovala. Pad cene u daljoj eksploataciji je takođe mali,  uz činjenicu da će vlasnici Jaguara ipak manje strepeti od vlasnika BMW-a, Mercedesa i Audija, čiji su ljubimci prečesto na nišanu kradljivaca automobila.

Dakle, jasni aduti za tržišni uspeh postoje. Ono što Jaguaru F-Pace ne ide u prilog je cena. Model na našem testu, sa 2,0-litarskim biturbo dizelom u R-Sport paketu opreme, košta 77.840 evra. Suma, u odnosu na opremljenost i kategorizaciju, u okviru je segmenta. Međutim, zadatak Jaguara na našem tržištu je da ubedi prosečnog kupca premijum SUV/krosovera da je F-Pace pravi izbor za njega. To neće biti nimalo lak zadatak pored etabliranih nemačkih marki, ali karta na koju svakako treba ići je – različitost, odnosno iskakanje iz stereotipa, jer retko koji SUV današnjice poseduje karakter i šarm koji ima F-Pace.

Tekst: Pavle Barta

Foto: Ružica Majkić i Pavle Barta

Iz emotivnog ugla

Panthera onca

Sećate li se nebeskoplave boje skupocenog Audija Q7 3.0 TDI quattro sa našeg nedavnog testa, koja je na spisku dodatne opreme koštala kao neki skromni polovnjak? E pa, za razliku od nje, koja me nije nešto osobito kupila, ova neka „mediteransko plava“, „boja zaliva Valdanos u rano jutro“ rekao bih, kojom je bila lakirana „velika mačka“ koja mi se u sunčano nedeljno popodne lagano približavala, smesta mi se dopala! Sekund kasnije zapažam zatamnjenu rešetku hladnjaka i agresivno iskeženu glavu jaguara na crvenom polju. Odlučujem impulsivno da ću pohvaliti spoljašnji izgled i atraktivnost prvog Jaguarovog krosovera!

Par minuta kasnije, nakon obilaska oko vozila i pronalaženja idealne pozicije za volanom, osećam se već kao da ovaj auto vozim već nedeljama, kao da smo prešli hiljade kilometara zajedno, ma kao da sam u njemu rođen. Ovakvo brzo privikavanje na novi model do sada sam doživljavao samo kod premijum BMW ili Audi modela. Naš glavni urednik opisaće, ne sumnjam, sve tehnološke inovacije i novotarije kojima ova retka zverčica obiluje. Ja sam nastojao da se usredsredim na to da probudim njenu divlju ćud i podstaknem je da makar malčice pokaže očnjake i kandže, a da pritom ni na koji način ne narušimo bezbednost u saobraćaju u turističkom gradiću koji je na letnji nedeljni dan prepun turista, drugih vozila, pešaka i biciklista. Jer isprobali smo Jaguara, između ostalog, po uskim starim uličicama i brežuljcima Sremskih Karlovaca i po okolini gradića, Ešikovcu i Stražilovu.

Uprkos priličnim gabaritima krosovera i njegovoj masi, na koju smo se nadgradili i nas dvojica, koji smo sve, samo ne sitni, F-Pace je iznenađujuće agilan i okretan. Ubrzava za trunku sporije nego što bih želeo, ali zato koči izvanredno. Kome ovo prvo toliko znači, ima na raspolaganju još snažnije (i skuplje) trolitarske verzije – i u benzinskoj i u dizel izvedbi. Ponuda je kompletna i zaokružena. Moram da pohvalim prijatno mali radijus zaokreta (u kombinaciji sa odličnom preglednošću i dobro izbalansiranom signalizacijom o preprekama), što vam sve zajedno omogućava da „veliku mačku“ okrenete i u skučenom prostoru. Nismo imali srca da ga mučimo pravim off-road ispitivanjem (ovakav lepotan za to i nije primarno konstruisan), ali tamo gde smo, tu i tamo, napustili pogodnosti asfalta, Jaguar je poslušno izvršavao komande. Takođe je primetna udobnost sa kojom prelazi agresivno visoke „ležeće policajce“, guta rupe u asfaltu ili dostojanstvo kojim ignoriše čuvenu bučnu razdrndanu rešetku između Karlovačke gimnazije i kafića Vilenjak.

Ne spadam u one kojima je bitno da impresioniraju posmatrače, naročito ne automobilom koji nije moj, ali ne mogu a da ne prokomentarišem efekat koji blještavo plavi Jaguar proizvodi na brojnim momcima i devojkama usput, pa čak i na par dama u zrelijim godinama. Kada nailazimo, imam utisak da razgovor prestaje, a glave se okreću ka Jaguaru. Izgleda da je sećanje na kultnu marku sa britanskog ostrva ostalo utisnuto u podsvesti ljudi i aktivira se nailaskom vozila sa grbom iskežene zveri. A klincima koji se okreću za njim možda je preneseno čak i genetikom. Ovakav efekat BMW X3 ili X4, Mercedes GLC ili Audi Q5 (iako su neki od njih luksuzniji i snažniji) ne prave ovoliko neposredno. U ovom segmentu, mislim da čak ni Porsche Macan ne bi privlačio ovoliko pogleda – možda jedino Maserati Levante. Lično, da kupujem vozilo u ovom segmentu, dao bih prednost sportskoj agresivnosti i hirurškoj preciznosti u vožnji Macana ili X4, ali ko voli upadljivost, stil i individualnost – ozbiljno može da računa na F-Pace!

Ko može sebi da priušti, verujem da bi verzije sa trolitarskim motorima pružile još više vozačkog zadovoljstva, ali ne mogu da uputim nijednu objektivnu primedbu ni ovoj skromnijoj varijanti koju smo testirali. Na kraju krajeva, do pre nekoliko godina, premijum modeli su iz trolitarskih motora jedva izvlačili ovoliku snagu i obrtni moment, koje ovde imate uz sve ekološke i finansijske prednosti skromnije zapremine. A ne treba zanemariti ni odličan osmostepeni automatski menjač, koji besprekorno odrađuje svoj deo posla i doprinosi ukupnom pozitivnom utisku u vožnji. Tehnologija ide napred i treba u tome da uživamo! Međutim, u večernjim satima, na parkingu pored poslovne zgrade NIS-a i Srbijagasa, bio sam čak i radostan što nam na testu nije bila trolitarska verzija, pa još recimo crna! I od ovog Jaguara (dobro de – i od našeg glavnog urednika) jedva sam se rastao. Rastanak sa crnim Jaguarom F-Pace 3.0 mislim da bi jezivo boleo!

Jovan Đurić

Jaguar F-Pace 25d R-Sport AWD

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.731 x 1.936 x 1.652 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.874 mm
Zapremina prtljažnika: 650 l
Masa praznog vozila: 1810 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 1.999 cm³
Snaga: 177 kW/240 ks pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 500 Nm pri 1.500 o/min

Pogon

Tip: AWD
Menjač: Automatski sekvencijalni/8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena
Kočnice napred/nazad: Samoventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 255/50 R20

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 7,2 s
Maks. brzina: 217 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 66 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,8/8,0 l
Emisija CO2: 153 g/km

Cena test modela (sa dodatnom opremom)

Od 77.840 evra

Dobre strane:

Stajling karoserije, prostranost, dobar odnos performansi i potrošnje, komfor, imidž

Loše strane:

Motor bučniji pri punom gasu, tvrda plastika u donjem pojasu armaturne table
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 10 Ukupno 9
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 8,5
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8,5
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8,5
Performanse: 9
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 9,5
Kočnice: 10
Motor
Performanse: 9 Ukupno 9
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 8,66

(8055)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Kakav auto, kakva boja, kakva autenticnost! Cak mu i nesavrsenosti perfektno stoje 🙂 Jedva da cekas da se probudis da bi ga video sa prozora.

Jovan

Jedva čekam da provozam crnog sa jednim od 3.0 motora! 🙂

Miodrag

Extra izgleda po svim parametrima.Odlican

Jovan

Inače, viđam ovde kod nas dva prelepa primerka, jedan tamnozeleni (ne „racing green“, već neka bentlijevska zelena) i jedan mračan, crn, kao pravi crni jaguar iz Amazonije. Crna mu najbolje stoji, potpisujem!