1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kia Stonic (2018.)
Kia Stonic (2018.)
1

Kia Stonic (2018.)

1.00K
1
Podelite sa prijateljima:

„Kada učenik pobedi profesora …“

 

Kia je kompanija kojoj nije potrebno veće predstavljanje. Od nekadašnjeg proizvođača bicikala koji je jedva opstao tokom 1970-ih godina, do jednog od najvećih svetskih proizvođača automobila, Kiji nije strana ideja kako stići od prosjaka do kralja. Ali verovatno ni sama kompanija nije očekivala da će jednog dana prestići vlasnika kompanije Hyundai i to ne samo po prodaji već i po praćenju i imidžu. Takav potez je možda najviše očigledan u najnovijim proizvodima obe kompanije uključujući i model iz naše priče, Kia Stonic…

Kratka istorija

Kia je osnovana još 1944. godine kao kompanija za proizvodnju bicikala, a narednih godina će proširiti biznis i na motore i manje automobile nakon kupovine licence od Honde i Mazde. Sredinom 1980-ih godina, Kia dobija novog partnera u vidu Forda i polako počinje izvoz u Evropu i Severnu Ameriku. Biznis je doneo dobre rezultate, ali kompanija biva primorana da potpiše bankrot 1997. godine tokom finansijske krize u Aziji. Iako je Ford poslao više nego dobru ponudu da postane novi vlasnik kompanije, drugi korejski gigant Hyundai je poslao bolju i postao većinski vlasnik. Od tada, Hyundai i Kia (kao i novi premijum brand Genesis) posluju izuzetno blisko i uglavnom su povezani. U 2016. godini kompanija je širom sveta isporučila 7,88 miliona vozila, od čega je Kijin udeo bio 3,02 miliona.

Različita strategija

Kada se zna koliko su Hyundai i Kia mehanički povezani, bilo je potrebno razviti posebno različitu strategiju da oni ne bi krali kupce jedan od drugog. Pošto je Hyundai već izgradio imidž i reputaciju porodičnih proizvoda, odluka je pala da Kia bude njegova sportska alternativa. U kompaniju je stigao cenjeni nemački dizajner Peter Schreyer i u potpunosti preporodio ponudu sa modernim proizvodima, koji su delovali daleko skuplje nego što u stvari jesu. Kia je takođe pratila poteze kompanija kao što su Mini i Fiat i ponudila dugačku listu fabričkih modifikacija, kako po pitanju mehanike tako i po pitanju dizajnerske opreme. Naravno, sve promene ne bi bile dovoljne ako automobil nema visok kvalitet, a Kia je u protekle dve godine završila na prvom mestu po kvalitetu tokom prvih 90 dana na američkom tržištu, po istraživanju cenjenog J.D. Powersa. U maju ove godine, Kia je po prvi put nadmašila Hyundai po prodaji za 248 primeraka (58.507 prema 58.259) ovom tržištu.

Šta je Stonic?

Predvođeni Renaultom Capturom i Peugeotom 2008, evropski kupci su prošle godine kupili preko 1,4 miliona malih krosovera, dok su veliko interesovanje pokazali i Amerikanci. U takvim uslovima Hyundai-Kia želi svoj deo kolača, a da bi se investicija isplatila, obe divizije su morale da dobiju svoju verziju. Hyundai je predstavio model Kona nekoliko sedmica ranije, sada stiže i Stonic, a narednih godina ponuda će biti proširena i sa Santa Cruz pikapom. Fabrika u Koreji ima godišnji kapacitet od 200.000 vozila, od čega je 80.000 rezervisano za Evropu, 60.000 za Ameriku, a ostatak za ostatak sveta. Iz Kije kažu da očekuju da će takvi proizvodi činiti oko 10% svih prodatih vozila na evropskom tržištu do 2020. godine, a kako kompanija do sada nije imala jakog predstavnika Stonic je veoma bitan za buduće planove.

Dizajn

Kona je donela mnoge dizajnerske linije koje su do sada bile nečuvene na nekom Hyundaiju, čime je ušla u kategoriju takozvanih „lifestyle“ proizvoda, ali Kia nema razloga da menja svoju formulu. Već na prvi pogled se mogu videti mnoge prepoznatljive korejske linije, pre svega u vidu maske hladnjaka, ali je ona modifikovana i najavljuje šta možemo očekivati u bliskoj budućnosti. Kompanija je i u prošlosti pružala veliki broj modela sa modifikacijama direktno iz fabrike o Stonic neće biti izuzetak. Spomenućemo da ovaj krosover donosi dve nove boje koje nisu dostupne na ostatku Kijine ponude i da je krov uvek u boji različitoj od ostatka vozila. Kia naziva krov „targa“, iako on nije urađen u kabrio stilu, pa čak ne pruža ni staklenu opciju, ali je ona navodno u razvoju. Možemo zaključiti da Stonic ne donosi dizajnersku revoluciju, ali je i dalje veoma privlačan krosover – podatak koji je izuzetno bitan jer su istraživanja pokazala da upravo dizajn igra ključnu ulogu kod 43% kupaca takvih proizvoda.

Enterijer

Slično kao i kod vanjskog dizajna, i enterijer je urađen u sportskom duhu i sa širokom listom standardne i opcione opreme. Prostora ima dovoljno za vozača i još četiri putnika dok su sve komande jednostavne i pregledne. Sudeći po dimenzijama, Stonic zauzima sredinu klase, pa je tako veći nego Nissan Juke i Renault Captur, ali opet manji nego Peugeot 2008 i Fiat 500X. Gepek donosi 352 litre prostora, što je solidan broj za klasu, ali ne i najbolji. Svi modeli stižu sa 7-inčnim monitorom sa TomTom navigacijom i dosta priključaka za vaš mobilni telefon. Jedna zanimljivost na račun enterijera leži u podatku da se vozačevo sedište nalazi dosta niže u poređenju sa tradicionalnim krosoverima, zbog čega je Stonic idealan za gradsku vožnju, ali ne i za duže relacije.

Mehanika

Iako Stonic i Kona dele platformu, ona nije identična i u velikoj meri je modifikovana. Ova platforma potiče od one koja je već razvijena za Hyundai Accent i Kia Rio, a Stonic je zadržao veću sličnost. On je za 43 milimetra viši u poređenju sa Riom zahvaljujući svojim 17-inčnim felnama, ali to ne znači da je reč o terenskom vozilu. U samom početku, tri motora će biti opcije i to dva benzinca i jedan dizel. Ponuda startuje sa benzincem zapremine 1,25 litara sa 83 ks i petostepenim manuelnim menjačem, dok je jedina turbo benzinska opcija poznati motor od tri cilindra, zapremine 1,0 litra sa 120 ks. Osnovna verzija je dostupna samo sa petostepenim manuelnim menjačem, dok turbo motor dodaje jednu brzinu više. Tu je i dizel zapremine 1,6 litara sa 110 ks, a on će biti zamenjen modernijom verzijom tokom 2018. godine, kada će da debituje i novi automatski menjač sa sedam stepena prenosa.

Dok Hyundai planira da ponudi električnu verziju Kone, Kia nema slične planove. Prvi čovek evropske divizije, Michael Cole, je dodao da publika ne treba da očekuje ni bilo kakve dodatne modele, mada bi ova odluka mogla biti promenjena ukoliko postoji interesovanje publike.

Zaključak

Kia očekuje da će tržište manjih krosovera na evropskom tržištu zabeležiti rast prodaje od 200% do 2020. godine, pa samim tim Stonic je veoma bitan model za kompaniju. Iako će veći rezultati biti poznati tek posle test vožnja, slike i brojevi na papiru deluju veoma obećavajuće. Korejski gigant se ni ovaj put nije udaljio od svoje popularne formule pa je uspeh gotovo zagarantovan. Postavlja se samo pitanje, da li će Hyundai biti primoran da narednih godina izmeni formulu i svojih ostalih modela da bi parirao popularnoj Kiji?

 

Zoran Tomasović

(1004)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Mislim da Hyu/Kia grupa ima veliki problem u diferenciranju svojih (istovetnih) ponuda na tržištu. Zatim, Genesis nije premijum brend, jer nije dovoljno samo izjaviti da želiš da budeš Novak Đoković i odmah si legenda. Dalje, kompanija koja je bankrotirala 1997. godine, sasvim sigurno da nema tradiciju (i sve ono što to donosi) da bi mogla da se svrsta i poredi sa višedecenijskom tradicijom „konkurenata“. I naposletku, ako je izvorna ideja bila – ponuditi proizvode na tržištu koji su super kvaltieta a veoma povoljne cene – onda je ta politika napuštena pre 10’ak godina. U većini klasa, skuplji su od konkurencije,… Pročitaj više »