1. Home
  2. Vesti
  3. Geely i Volvo definišu dalje zajedničke korake kroz novu strategiju
Geely i Volvo definišu dalje zajedničke korake kroz novu strategiju
0

Geely i Volvo definišu dalje zajedničke korake kroz novu strategiju

1.47K
0
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da Volvo pripada Geeliju. Ali, u realnosti nikada stvari nisu tako jednostavne kako se predstavlja javnosti. Švedska kompanija Volvo Cars svakako jeste deo kineske korporacije Zhejiang Geely Holding Group, u kojoj je najveći akcionar proizvođač automobila Geely Auto. Tako su formalno marke Volvo i Geely, iako u rodbinskim odnosima i s jednim većinskim vlasnikom, u stvari van nekog direktnog odnosa, odnosno Geely Auto nema kapital u kompaniji Volvo Cars.

Pre nekih godinu dana je bila aktuelna ideja o spajanju dve kompanije, ali se o tome zajednički vlasnik još nije decidno izjasnio, pa su obe marke zadržale nezavisnost jedna od druge, i to u smislu upravljačke strukture. Međutim, praksa međusobne saradnje će biti širine i produbljivana.

Zajednička razvojna strategija je obljavljena juče i njom je predviđeno spajanje odeljenja za razvoj motora marki  Volvo i Geely, dok je još ranije, nevezano od ovog izveštaja, javljeno da se Geely sprema za timski rad na ovu temu (SUS motori) s nemačkim Mercedesom.

Arhitektura SEA

Kako bilo, dalji razvoj motora s unutrašnjim sagorevanjem, hibrida i menjačkih kutija za automobile obe marke će biti objedinjen, to jest time će se baviti ista grupa inženjera. Taj tim će biti izdvojen u zasebnu kompanijou do kraja godine, a o imenu nove firme će se tek odlučivati, ili se pak već zna, ali ne iznosi se u javnost još uvek. Pored ove sfere zajedničkog rada, ortački će se znojiti i na temu razvoja platformi elektromobilnosti, trakcionih baterija i tehnologije autonomne vožnje.

Dolazeće platforme SPA2 (za tradicionalne automobile – one koje pogoni SUS motor) kao i SEA (za vozila s električnim pogonskim sklopovima) će postati zajedničke, i to ne samo u okviru holdinga Geely (uključujući i marke Polestar i Lynk & Co). Naime, novoformirano društvo će svoje proizvode ponuditi i trećim stranama, onima koji su zainteresovani da sopstveni model utemelje na toj konstrukciji. S ekonomske strane gledano, implikacije donose blaženstvo, to jest donose harmonizaciju što podrazumeva niže rashode.

Još jedna bitna tačke nove strategije tiče se zajedničkog brenda Lynk & Co, koji je takođe deo holdinga Geely, i koji se ne odriče snova o međunarodnom nastupu. Da bi snovi postali stvarnost, Kinezi su namerni da na korišćenje ovom brendu ustupe maloprodajnu mrežu čuvene marke Volvo.

AutoRepublika

(1465)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments