1. Home
  2. Izdvojeno
  3. Citroen C3 – Guliverov korak francuskog Liliputanca
Citroen C3 – Guliverov korak francuskog Liliputanca
0

Citroen C3 – Guliverov korak francuskog Liliputanca

2.64K
0
Podelite sa prijateljima:

Koja je misao koja nam se prva javila pri pogledu na novi Citroen C3? Odgovor nije težak, a dotična asocijacija glasi: C4 Cactus. Dva modela liče do te mere da je kolega nesvesno krenuo prema slučajno parkiranom Cactusu, a ne prema C3 koji se nalazio iza njega.

Dakle, sasvim je jasno gde leži inspiracija za stajling Citroenovog pulena iz B segmenta. Ovo nikako nije nepoznata teritorija za francuskog proizvođača, naprotiv. Pa, pomislimo samo na legendarne modele poput „Spačeka“, Saxoa, koji ruku na srce, u prošle dve generacije C3 nisu imali dostojne naslednike. Izvesnu dozu „hajpa“ kod mediokritetski orijentisanih „ljubitelja“ automobila i „stručnjaka“ u takozvanim „specijalizovanim medijima“ je izazvao DS3, dok su oni mudriji gledali sa strane s pravom pretpostavljajući u kakav neuspešan projekat se upustio Citroen. Na svu sreću, francuski proizvođač je prepoznao gde nije štimalo, tako da je „ispeglao“ sve greške iz prošlosti sa novim C3.

Već smo utvrdili da novi predstavnik u B segmentu neodoljivo liči na C4 Cactus. Čak mu je i forma više „krosoverska“ nego tipična za kategoriju automobila kojoj pripada. Tu su čak i famozni „Airbump“ bočni jastuci na karoseriji.
Unutrašnjost je praznik za oči za sve ljubitelje francuske automobilske škole. Ukusno pozicionirani akcenti poput žutih šavova daju poseban „šmek“, a minimalistički pravac prati aktuelne trendove. U odnosu na prošli C3, novajlija je pravi „penthouse“. No, hajde da se vozimo…

Vožnja

Model na našem testu je pogonjen 1,6-litarskim BlueHDi agregatom od 75 ks i 233 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Najveću snagu ostvaruje pri 3.500 a obrtni moment pri 1.750 obrtaja u minuti . Dakle, rasterećen je do maksimuma. Pored toga, idealan je za gradsku eksploataciju. Što se otvorenog puta tiče, ipak je poželjno razmotriti neku snažniju verziju. Naravno, to u potpunosti zavisi od praktičnih potreba, ne toliko od afiniteta, jer se u urbanim uslovima razlika u snazi i ne oseti posebno.


Turbo dizel motor isporučuje sasvim dovoljno snage ali se njegova gruba priroda oseti, kako auditivno tako i taktilno. Ipak, preporučujemo je za sve one koji u planu imaju prevaljivanje velikog broja kilometara.
C3 1.6 BluHDi nije trkač, niti ima aspiracija da to bude. Sprint do „stotke“ obavlja za 15,5 sekundi a može da pojuri do maksimalnih 169 km/h. Mada mu „obuća“ dolazi u vidu za njega glomaznih točkova od 17 cola, prilično je „mek“. To naravno znači da dobro upija rupe i neravnine na putu, ali se danak plaća u izraženom naginjanju karoserije. Zaključak? Kao stvoren je za dame koje ionako ne žele da se upuste u bilo kakvu vrstu jurcanja. Menjač je petostepeni manuelni, sa nešto dužim hodom ručice, što se neće svideti nižim vozačima, posebno pri operaciji „prema napred“. Prenosni odnosi su takođe dugi, što doprinosi dobrim rezultatima kada je reč o ekonomičnosti i emisiji izduvnih gasova.


Iz navedenog se da zaključiti da C3 nije okretan poput nekih konkurenata iz segmenta. Mada izgleda bolje od većine, što se vozne dinamike i odziva tiče, ipak je sasvim prosečan. Međutim, ko ne želi da se upušta u ulične trke i ima karting umesto automobila, uživaće u onome što C3 ima da „kaže“.
Što se vozačke pozicije tiče ona je sasvim solidna sa izdašnim rasponom podešavanjem sedišta i volana. Zapravo, C3 dominira kada je reč o vozačkoj i suvozačkoj poziciji, ali se zamerka može uputiti nedovoljnoj lateralnoj podršci.
Sve u svemu, C3 nije vozački automobil. Njega bismo pre mogli okarakterisati kao „lifestyle“ model, atraktivan i vizuelno poseban, a oni kojima „benzin teče u venama“, treba da potraže sa sebe neki drugi model u B segmentu.


Enterijer
Unutrašnjost je estetski prijatna. Ko voli francusku školu dizajna kabinskog prostora, uživaće u novom C3. Kao što moderni trendovi nalažu, nema viška dugmića, ergonomija je sasvim dobra, a info-zabavni sistem sa Mirror Link ekranom osetljivim na dodir od 7 inča (opcioni u Feel paketu opreme), zadovoljava sve savremene kriterijume.

Ono što pozdravljamo su A stubovi koji nisu „ugojeni“, tako da obezbeđuju preglednost prema napred za primer. Naravno, kao što je slučaj sa velikom većinom novih modela, problem je u preglednosti prema nazad. Zadnji prozor je plitak zbog dizajna krova koji je blago padajući i debelih zadnjih stubova. Ipak, ništa što mala investicija u vidu zadnje kamere ne može da reši.

DAB radio i Bluetooth konekcija se podrazumevaju a pametni mobilni telefon može da se upari sa info-zabavnim sistemom. Ovo je još jedan od domena u kojem je C3 među vodećima. Doduše, sama postavka menija bi mogla da bude malo bolja.

Mada plastika u C3 jeste generalno tvrda, napravljena da je traje. Kvalitet izrade je odličan, parazitskih zvukova nema, tako da je Citroenov pulen na nivou klase, ako ne i iznad proseka. Možda neki konkurentski modeli deluju solidnije unutar kabine, ali u isto vreme ne mogu da se mere sa C3 što se vizuelnog ugođaja tiče. Ambijent koji donosi naš test automobil je za čistu peticu.

Već smo spomenuli, prednja sedišta su takođe segment u kojem C3 imponuje, naravno, u skladu sa standardima klase kojoj pripada. Čak i gabaritniji vozač i suvozač će se lepo smestiti na svoja mesta.


Praktičnost je osigurana brojnim odeljcima za odlaganje razno-raznih stvarčica. U džepove u vratima mogu da se smeste manji predmeti i flašica od 0,5 litara. Držači za čaše se podrazumevaju, a nalaze se ispred ručice menjača i iznad odeljka za mobilni telefon. Pretinac ispred suvozača je takođe sasvim solidan.

Koliko je napred superioran, C3 je pozadi unutar proseka. Prostor za noge je „knap“ kada su vozač i putnik iza njega visine od oko 1,80 metara. Sve iznad tog proseka može da bude problem. Prostor u visini glava takođe nije preterano izdašan.

Dakle, što se konfiguracije i arhitekture sedišta tiče, postoje modeli u segmentu, poput Škode Fabije, koji prednjače u odnosu na C3. Zadnja klupa u francuskom modelu je deljiva u odnosu 60/40.

Prtljažnik je, sa 300 litara zapremine (sa podignutim naslonima zadnje klupe) u proseku klase.

Rezime
Na kraju dolazimo do onog najzanimljivijeg a to su prednosti i manjkavosti testiranog modela.
Ono što je u svakom slučaju velika prednost novog C3 je njegov poseban i prepoznatljiv dizajn. Mada smo naveli neke prednosti Škode Fabije u odnosu na francuski model, ona ni u kom slučaju neće biti primećena kao lepotan iz zemlje „galskih petlova“. Avangardan stajling, koji je krasio Citroenove modele iz prošlosti, u C3 ima dostojnog predstavnika. U ovom automobilu će se gotovo svako osećati lepo i drugačije. S druge strane, oni koji preferiraju zabavu u vožnji, neće biti posebno oduševljeni ovim modelom.

Takođe, Citroen se u poslednje vreme popravio što se pouzdanosti tiče, tako da ni na ovom planu nema razloga za brigu.
Kada govorimo o bezbednosti, C3 je na Euro NCAP testu dobio četiri od maksimalnih pet zvezdica. To ne znači da je „manje bezbedan“, jer su ocene za zaštitu putnika unutar kabinskog prostora izuzetno dobre. Kao manjkavost je ocenjeno odsustvo sistema autonomnog kočenja, kao i ne baš sjajno izdanje kada je zaštita pešaka u pitanju. Dakle, Citroen ima čime da se pozabavi do restilizacije.
Kome je ovaj automobil namenjen? Pre svega mladim porodicama sa malom decom, koje većinu svog vremena za volanom provode u gradu, kao i „solo igračima“ kojima je stilski izraz ispred škripanja guma.

Mada nije performantan, naš C3 dominira kada je reč o ekonomičnosti. Proizvođač je naveo nominalnu prosečnu potrošnju od 3,6 litara. U nekim idealnim uslovima možda je i ostvariva, ali što se one realne tiče, ona je u okviru 5 litara evro dizela na pređenih 100 kilometara.

Za Citroen C3 1.6 BlueHDi Feel treba izdvojiti 13.890 evra. Za cenu možemo reći da nije ni niska ni preterana. Ipak, sa nešto nižom „cifrom“, C3 bi sigurno bio tržišno značajno konkurentniji. Dakle, sa vizuelnog (dizajnerskog) aspekta, C3 je među vodećim automobilima u segmentu. Sa onog praktičnog i performantnog, ipak kaska za konkurentskim modelima. Eto poruke Citroenu čime treba da se pozabavi u bliskoj budućnosti.

Tekst i foto: Pavle Barta

Citroen C3 1.6 BlueHDi 75 Feel

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina visina: 3.996 x 1829 x 1.474
Međuosovinsko rastojanje: 2.540 mm
Zapremina prtljažnika: 300/922 l
Masa praznog vozila: 1090 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 1.560 cm³
Snaga: 55 kW/75 ks pri 3.500 o/min
Maks. obrtni moment: 233 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: M/5

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Pseudo MacPherson/Torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 2o5/50 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 15,5 s
Maks. brzina: 169 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 42 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 3,6/5,0 l
Emisija CO2: 93 g/km

Cena (Feel nivo opreme)

od 13.890 evra

Dobre strane:

Celokupni dizajn, ekonomičnost, gradska eksploatacija

Loše strane:

M Vozne osobine, dug hod ručice menjača, prostor pozadiu
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7
Pozadi: 6
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 6,5
Performanse: 6
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,5
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 8
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,66

Reč ministra za sklad

Kada je pre nekoliko godina predstavio svoj novi krosover u formi modela C4 Cactus, Citroen je napravio pravi bum. Sa svojim nesvakidašnjim dizajnom, pomalo čudnom (ali pametnom) idejom u obliku „airbumps“, podeljenim farovima (gornji i donji) i plastičnim elementima koji daju utisak sposobnijeg vozila, prosto ga je nemoguće pomešati sa nekim drugim automobilom.
Naravno, pravilo je da tim koji dobija ne treba menjati pa je Citroen i na manji C3 (koji se inače pravi na istoj platformi) primenio istu dizajnersku formulu. Stari C3 je imao, bar se tako čini, nešto nižu haubu – sada je ona nešto viša, a utisak pojačava i vertikalnije lice automobila. Prosto je ceo auto nekako ravniji iako se to na prvi pogled ne čini. Crni A stub i „presečeni“ C stub su tu da daju utisak krova koji je fizički odvojen i kao da lebdi. Ipak, ono što je najočiglednije na novom C3 je ponavljanje jednog grafičkog elementa – zaobljenog kvadrata! Od farova (gornjih i donjih), udubljenja za maglenke, prednjeg usisnika, bočne plastike (airbumps), stop svetala, pa čak donekle i forme crne plastike na zadnjem braniku… Ukratko moglo bi se reći da je ceo dizajn ovog automobila zasnovan na repeticiji. Isti element ponavlja se i u enterijeru – cajgeri, komandna tabla, otvori za ventilaciju, volan, vrata… Svugde ga ima!
Čak i pored sve te repeticije, novi C3 ovakav kakav je i dalje predstavlja vizuelno osveženje na tržištu u moru sličnih modela u toj klasi, naročito ako se uzme u obzir njegov blago krosoverski stav (iako se i dalje vodi kao supermini). Nažalost ostaje utisak nedovoljno izbalansiranog dizajna – prednji kraj izgleda dosta bogatije i samim tim dominantnije u odnosu na bok i zadnji deo automobila, a tu i jeste najveći problem – forma crne plastike na zadnjem braniku jednostavno odvlači pažnju na sebe i nema ništa iznad (npr. oko bedža) što bi ga vizuelno izbalansiralo.

Đorđe Radojčić

(2644)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments