1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW X3 (2018.)
BMW X3 (2018.)
0

BMW X3 (2018.)

3.01K
0
Podelite sa prijateljima:

„Pionir“

Biti pionir u nečemu može da bude i pozitivna i negativna karakteristika. Sa jedne strane, pionir ima dovoljno veliku prednost nad konkurencijom da može da privuče veliki broj kupaca pre nego što rivali uspeju da reaguju. Međutim, sa druge strane, pionir je takođe „pacov u laboratoriji“ i samim tim služi kao test nečega potpuno novog, za šta se ne mogu uzeti rezultati i iskustva iz prošlosti. BMW X3 je upravo takvo vozilo. Kada je debitovao 2003. godine, X3 je postao prvi kompaktni premijum krosover na svetu i naterao i ostale proizvođače da obrate pažnju. Sada je ispred nas njegova treća generacija od koje se očekuje da postane najprodavaniji model od strane nemačkog proizvođača vozila.

Od Austrije…

Prva generacija X3 je ugledala svetlost dana 2003. godine i urađena je u saradnji sa austrijskom firmom Magna Steyr. Dok su Nemci finansirali i obavili većinu razvoja i testiranja, Austrijanci su bili zaduženi za proizvodnju i globalni izbor. X3 se pokazao solidnim uspehom i prve godine prodaja je dostigla cifru od 46.268 primeraka, a kasnije su usledili i prvi pravi konkurenti. Iako je X3 u jednom momentu uspeo da privuče oko 70.000 kupaca na godišnjem nivou, prodaja je postepeno pala i od tada se nikada nije ni oporavila. U 2016. godini je prodato 47.455 vozila, što je bilo dovoljno za tek šesto mesto u klasi, a ispred su se našli Volvo XC60, Mercedes GLC, Audi Q5, Range Rover Evoque i Land Rover Discovery Sport.

…do Amerike

Kada se zna da su Sjedinjene Američke Države (SAD) tržište gde su terenci i krosoveri najpopularnija vozila, nije trebalo da prođe mnogo vremena pre nego što X3 stigne i na ovo tržište. Njegova američka prodaja je uvek bila manja od evropske, ali treba spomenuti da u ovoj državi vlada i veći broj konkurenata. Pored već spomenutih evropskih rivala, tu su i Cadillac XT5, Lexus NX, Acura RDX, Lincoln MKC, Infiniti QX50 i mnogi drugi. Amerika je bitno tržište za BMW iz još jednog razloga, a to je podatak da se u saveznoj državi Južnoj Karolini nalazi njegova najveća fabrika na svetu. U njoj se proizvode X3, X4, X5 i X6, a u prošlosti i Z3, Z4 i određene verzije serije 3. Nemci sada žele da X3 bude njihov najprodavaniji model u SAD, što neće biti lagan poduhvat. Naime, u 2016. godini je prodato 44.196 X3, što ga je stavilo iza X5 (47.641) i serije 3 (70.458), što znači da ovaj novitet ima težak zadatak ispred sebe.

Veliki planovi

Da bi uspeo u takvom pokušaju nemački gigant je predstavio veoma ambiciozan plan. U 2016. godini BMW je dozvolio Mercedesu da izbije na prvo mesto posle deset godina po broju prodatih premijum vozila, dok je profit pao na najmanji nivo u poslednjih šest godina. Prvi čovek kompanije, Harald Kriger ima u planu da preokrene situaciju tako što će se fokusirati više na profit nego na prodajne rezultate, ali to ne znači da će zanemariti novitete. BMW godišnje potroši od 5,6 milijardi evra na razvoj novih modela i tehnologije, a ovaj put pažnja je posvećena električnim proizvodima. Kompanija iz Minhena ima plan i da proširi proizvodnju krosovera pa bi do 2020. godine trebalo da debituju i X2 i X7. U takvim uslovima novac za investicije je više nego potreban, tako da X3 ima dodatni pritisak na sebi. Spomenuta fabrika u Južnoj Karolini je dobila investiciju od 600 miliona dolara, broj radnika će biti povećan za 1.000 (ukupno 10.000), a godišnje će iz nje izaći oko 450.000 vozila.

Dizajn

Kao što se i očekuje od nemačkih automobilskih kompanija, dizajn je u velikoj meri evolucija i nikako revolucija. „Novi“ X3 se nije značajno promenio ne samo u poređenju sa prethodnikom već i sa originalnim modelom koji je debitovao pre više od 15 godina. Ali to ne znači da su dizajneri sedeli skrštenih ruku. Oni su uspeli da sa par manjih promena učine X3 modernijim. Prednji deo je dobio veću masku hladnjaka u stilu „bubrega“, koja je već duži broj godina zaštitni znak BMW-a. Farovi su prošireni po uzoru na seriju 5, dok branik pruža šire otvore da se kompletiraju agresivnije linije. Iz profila X3 značajno liči na prethodnika, ali u isto vreme deluje i niže, posebno u sportskoj M40i verziji. Zadnji deo je pretrpeo slične promene u vidu nešto većih svetala, a spomenuti M40i pruža i dupli auspuh da nagovesti svoje performanse. Nemački gigant nagoveštava i neke druge karakteristike, koje možda nisu uočljive na prvi pogled. Nova maska hladnjaka pruža bolji protok vazduha za klimu, kočnice i sam motor, dok je krov aerodinamičniji. U suštini, možemo zaključiti upravo ono šta je mladi australijski dizajner Kalvin Luk i izjavio, a to je da je njegov cilj bio pružiti „ragbi igrača u odelu“.

Sa dužinom od 4.716 milimetara, širinom od 1.897 i visinom od 1.676 milimetara, novi X3 je u svakom pogledu veći u poređenju sa modelom koji zamenjuje. Kupac će moći da bira tri nivoa opreme i svaki od njih će se razlikovati na oređeni način. Osnovni SE stiže standardnim LED osvetlenjem i 18-inčnim felnama dok xLine dodaje hromiranu masku hladnjaka, pro-terenske branike i veće 19-inčne felne. Kao i u prošlosti, vrh ponude čini M-Sport sa sportskim branicima i agresivnijim 19-inčnim naplacima, mada se M40i može dobiti i sa 21-inčnim jedinicama.

Enterijer

Kao što smo spomenuli, X3 je dobio povećanje dimenzija, a sve je počelo sa 54 milimetara dužim (ukupno 2.864 milimetara) međuosovinskim rastojanjem. BMW se odlučio na takav potez da bi zadovoljio ukus kupaca po pitanju prostora enterijera, ali zahvaljujući korišćenju laganih materijala težina vozila je ustvari spuštena za 55 kilograma na 1.750 kilograma. U želji da učini X3 još luksuznijim, nemački gigant se odlučio na testiranje nove tehnologije. Primera radi, svi modeli pružaju posebnu vrstu stakla koja u velikoj meri smanjuje buku pri većima brzinama. X3 je prvi takav model, a slična tehnologija će se uskoro naći i kod ostalih modela kompanije. Dizajn samog enterijera nije značajno izmenjen, a mnogi detalji su pozajmljeni od ostalih modela, pre svega serije 5. Kupac će moći da bira između velikog izbora standardne i opcione opreme, zavisno od verzije, a BMW očekuje da će ovaj krosover dobiti i maksimalne ocene u testovima sudara zahvaljujući pomagalama za sigurnosne mere. Prostora takođe ima više, dok je zapremina gepeka 550 litara sa podignutim sedištima, odnosno 1.600 litara sa spuštenim sedištima.

Mehanika

U samom početku, kupac će moći da bira između tri motora uparenih sa standardnim šestostepenim manualnim menjačem ili osmostepenim automatskim menjačem. Nova generacija xDrive pogona na sva četiri točka je takođe u izboru, a ona je standardna na svim verzijama – barem u početku. BMW očekuje da će xDrive 20d biti lider po prodaji i on stiže sa dizel motorom zapremine 2.,0 litra sa 187 ks, što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h i kombinovanu potrošnju od pet litara na 100 kilometara prema fabričkim brojkama. Jedina preostala dizel verzija je veoma poznati motor od šest cilindara zapremine 3,0 litra (xDrive 30d) sa 248 ks, a njemu je potrebno samo 5,8 sekundi da ubrza do 100 km/h. Nekoliko meseci nakon premijere, BMW će dodati dva turbo-benzinca zapremine 2,0 litra sa 181 ks (xDrive 20i) i 248 ks (xDrive 30i), a slabiji od dva motora će biti dostupan i sa pogonom na zadnjim točkovima (sDrive 20i).

M40i

Kao što se i očekivalo, najveću pažnju privlači novi M40i i on donosi mehaniku koja je u prošlosti bila nečuvena za X3. Nova generacija turbo motora od šest cilindara i zapremine 3,0 litra podiže snagu na 355 ks i 500 Nm obrtnog momenta dok je jedini menjač osmostepeni automatik i on prenosi snagu na sva četiri točka. To je za 55 ks i 94 Nm obrtnog momenta više nego što je najmoćniji X3 razvijao u prošlosti, pa BMW s pravom očekuje da će ubrzanje do 100 km/h iznositi 4,6 sekundi. Spomenućemo da njegov glavni rival Mercedes GLC43 prelazi istu distancu za 4,8 sekundi (uz maksimalnu brzinu limitiranu na 250 km/h), a tu je i Audi SQ5. Naravno, snaga motora nije jedina novina kod vozila sa M oznakom pa tako ovaj krosover stiže i sa modifikovanim ogibljenjem, većim kočnicama i velikim brojem elektronskih pomagala.

Zaključak

X3 se u prošlosti pokazao kao veliki uspeh za BMW i oko 1.5 miliona vozila je prodato od 2003. godine, a posebno popularna je druga generacija (924.000). BMW je prethodnih godina izgubio korak za Mercedesom, koji je privukao veliki broj mlađih kupaca zahvaljujući upravo bogatoj ponudi krosovera. Ukoliko kompanija iz Minhena želi da se vrati na prvo mesto biti će potrebno da X3 ne razočara, a zatim i da budući X2 i X7 opravdaju očekivanja. Dobrodošao 2018. X3… bez pritiska…

Zoran Tomasović

 

(3005)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments