1. Home
  2. Prezentacije
  3. Seat Arona (2018.)
Seat Arona (2018.)
1

Seat Arona (2018.)

944
1
Podelite sa prijateljima:

„Iz crvenog u crno“

 

Nije tajna da je Seat dugo vremena bio crna ovca Volkswagen grupacije. Španski proizvođač vozila je proveo mnogo vremena tražeći dobitnu kombinaciju i uspeo da je pronađe prošle godine kada je debitovao kompaktni krosover Ateca. Iako se pojavio u prodaji tek krajem 2016. godine, Ateca je na evropskom tržištu privukao oko 23.000 kupaca. Seat je spreman da nastavi sa uspesima, a kao logičan sledeći potez je stigao još jedan krosover – Arona.

Od Fiata do Volkswagena

Seat je osnovan još davne 1950. godine, a kroz većinu svoje istorije kompanija je proizvodila automobile pod licencom drugih kompanija. Sve do ranih 1980-ih godina većina modela kompanije su bili ništa više nego Fiati sa drugačijim oznakama, a Španiji je išlo u korist što se proizvodnja odvijala upravo u ovoj državi. Italijani su imali i svoj deo vlasništva čime su držali i određenu kontrolu, ali početkom 1980-ih godina dolazi do nesporazuma sa španskom vladom. Naime, političari su zahtevali veće investicije, koje bi Fiat delimično morao da plati, ali su Italijani odbili ovaj potez i razvod je bio neminovan. To je iskoristio Volkswagen, koji je želeo da proširi svoj udeo i na ostala evropska tržišta, i sredinom 1982. godine potpisao ugovor po kojem je Seat mogao da koristi njegovu tehnologiju. Nemci su postali većinski vlasnici Seata 1986. godine i jedini vlasnici četiri godine kasnije.

Od sjaja do očaja do …

Seat je šokirao javnost kada je ostvario profit svega dve godine nakon početka saradnje sa Volkswagenom, pa su počele da niču nove fabrike uključujuće i one izvan Španije. U jednom momentu Seat je činio 15% ukupne prodaje Volkswagen korporacije, a globalna prodaja je prešla cifru od 500.000. Međutim, posle rekordne 2001. godine, prodaja je iznenada počela da pada i u jednom momentu Nemci su ozbiljno razmatrali da u potpunosti ugase ili prodaju španski brend. Seat je dobio drugu šansu da pokaže svoje znanje i možemo zaključiti da nije razočarao. Prošla godina je bila peta uzastopna sa rastom prodaje u Evropi, ostvaren je i mali profit od 153 miliona evra, a u prvih pet meseci ove godine prodaja je veća za 15%.

Planovi

Prethodnih meseci smo mogli da vidimo debitovanje nekoliko manjih krosovera kao što su Kia Stonic, Hyundai Kona i Citroen C3 Aircross, pa nema sumnje da Seat hoće svoj deo kolača sa Aronom. Ali to nije jedini plan španskog proizvođača vozila. Do 2020. godine, Seat će debitovati šest novih proizvoda, a sve će početi sledeće godine kada na tržište stiže veći krosover sa sedam sedišta. On će biti zasnovan na nedavno predstavljenoj Škodi Kodiaq. Godinu dana kasnije na tržište stiže i električni model sa dometom od 500 kilometara, a zatim i još jedan manji krosover. Ostala tri proizvoda će biti nove verzije već postojećih modela kao što su Ibiza, Leon i Leon Cupra.

Subkompaktni krosoveri

Jedna od kategorija koja raste najvećom brzinom na evropskom tržištu su subkompaktni krosoveri. Sa preko 1,4 miliona prodatih primeraka, ova kategorija ne pokazuje znake slabosti, a eksperti nagoveštavaju da će nastaviti na raste i narednih godina. Renault Captur i Peugeot 2008 su se pokazali kao apsolutni lideri, ali prodajom mogu biti zadovoljni i Opel Mokka, Dacia Duster i Fiat 500X. Mnogi i dalje vide Nissan Juke kao osnivača takozvanih „lifestyle“ krosovera, iako japanski rival više ne privlači jednako veliki broj kupaca kao u prošlosti.

Dizajn

Pošto Arona zauzima poziciju ispod Atece u ponudi Seatovih krosovera, za očekivati je bilo da će dva vozila deliti veliki broj dizajnerskih linija. Prvi čovek kompanije Luca de Meo je takođe izjavio da je i manji model Ibiza služio kao inspiracija i po mnogim karakteristikama dva modela su veoma slična. Oni dele identičnu Volkswagenovu MQB platformu (u ovom slučaju nazvanu MQB A0), na kojoj se takođe proizvodi i Volkswagen Polo. Arona je za 79 milimetara duža i za 99 milimetara viša u poređenju sa manjim rođakom, sa višim klirensom i bolje iskorišćenim prostorom u enterijeru. Sam dizajn je već viđen i ne donosi revoluciju, pa nam se čini da je Seat odlučio da prati proverenu formulu Volkswagen grupe i ne eksperimentiše previše. To ne znači da je takav potez loš i Arona sigurno neće biti pomešana sa nekim drugim modelom na ulicama.

Enterijer

Prateći formulu spomenutih „lifestyle“ modela, Arona donosi bogat izbor standardne i opcione opreme uz još veći izbor modifikacija po ličnom ukusu. Španski gigant kaže da kupac može da izabere čak 68 kombinacija boja, uz 8-inčni monitor na dodir i sportske detalje – posebno u opcionom FR paketu opreme. Enterijer prati dizajn ostatka automobila sa jednostavnim stilom i već viđenim linijama, što takođe ne treba da predstavlja manu, pošto je publika već navikla na takav potez od Seata. Prostor je takođe veći, pa tako sa podignutim sedištima Arona pruža 400 litara prostora, što je za 108 litara više u poređenju sa Ibizom i 46 litara više u poređenju sa Jukeom. Seat očekuje i maksimalne ocene u testovima sudara zahvaljujući velikom broju električnih pomagala.

Mehanika

U samom početku Seat će da ponudi pet turbo motora i to tri benzinca i dva dizela. Ponuda startuje sa parom benzinaca od tri cilindra zapremine jednog litra. Onaj slabiji razvija 94 ks i dostupan je samo sa petostepenim manualnim menjačem dok moćanija verzija od 113 ks može da se naruči sa šestostepenim manuelnim ili sedmostepenim automatskim menjačem. Vrh ponude čini 1,5-litarski benzinac sa 148 ks mada neke priče kažu da će kasnije stići i moćnija Cupra verzija sa 197 ks iz Volkswagen Polo GTI. Tu su i dva dizela zapremine 1.6-litre sa 94 ks i 113 ks.

Zaključak

Seat očekuje toliko veliku potražnju da je već proširio fabriku u Španiji gde se već proizvode Ibiza, Leon i Audi A1 sa kapacitetom od 500.000 vozila godišnje. Kompanija je na pravom pravcu, ali i dalje značajno zaostaje za ostalim divizijama kompanije u sličnom cenovnom rangu kao što su Škoda, Volkswagen pa i Audi. Iz tog razloga Arona mora da bude uspeh za Seat pošto Nemci više neće nuditi drugu šansu – oni su u krizi zbog „Dieselgatea“ i svaka buduća greška će skupo biti plaćena.

 

Zoran Tomasović

 

 

 

(944)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
IMT-539

Bez da čovek vidi cene, nema šta da se kaže. Jer, samo pogledajte Atecu, od tri dostupna paketa, šta ima srednji od „zabave“ i kako to izgleda? „Televizor“ od samo 5″. I to za ni malo bedne pare. I vrlo glupa ograničenja u pogledu kombnacije motora i opreme. 1,6 TDI i 1,4 TSI ne može uz najviši paket, kao što ni 2.0 TDI ne može uz srednji. Totalna blesavost. Kao i kod škode. Npr. Kodiaq 2.0 TDI ili je 2WD uz DSG, ili je MT uz AWD. 2WD uz MT ne postoji. Kao što i 1,4 TSI ima lude kombinacije… Pročitaj više »