1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ferrari Portofino (2018.)
Ferrari Portofino (2018.)
0

Ferrari Portofino (2018.)

7.81K
0
Podelite sa prijateljima:

„Narodni Ferrari“

Ulazak u Ferrari svet nikada nije bio jeftiniji. Početna cena od 200.000 dolara za model California i relativno visoka proizvodna serija (6.000 godišnje), su omogućili i onima sa nešto manjim džepom da postanu ponosni vlasnici novog Ferrarija. Međutim, California je već skoro deset godina stara što je u svetu egzotičnih automobila definitivno visoka cifra. Pred ovogodišnji Salon automobila u Frankfurtu svetlost dana je ugledao model Portofino i najavljen kao direktna zamena za Californiju.

Pristupačni Ferrari

Još od kasnih 1960-ih godina Ferrari je u ponudi imao i pristupačan model, a sve je počelo 1968. godine kada je stigao Dino. Za razliku od većine modela kompanije koji su pružali motore od 12 cilindara, Dino je imao upola manji motor, a kasnije su usledeli GT4, Mondial i ostali velikani. Tokom 2008. godine, svetlost dana je ugledala i California, ali i pored visoke prodaje ona nikada nije bio preterano omiljena među kupcima. Teža nego 599, ali opet slabija od F430, California je bila više namenjena onima koji žele da se pokažu, nego onima koji žele visoke performanse. Situacija je delimično popravljena kada je debitovao T model sa turbo motorom, ali California, po mnogima, nikada nije ni bila pravi Ferrari. To je sasvim razumljivo pošto je originalno razvijena za Maserati, ali se italijanski partner morao povući kada su troškovi razvoja i proizvodnje postali visoki. Portofino je sada tu da ispravi sve greške.

Dizajn

Na prvi pogled je očigledno da je Portofino daleko agresivniji nego California. Čak i u T verziji California je delovala više elegantno nego kao „strah i trepet“ kakav Ferrari obično predstavlja. Portofino nije promenio linije u velikoj meri, posebno u vidu prednjeg dela gde je maska hladnjaka ostala identična, ali je dizajn mnogo ozbiljniji iako elegancija nije izgubljena. To se posebno odnosi na profil dok je zadnji deo jednostavan, sa dosta detalja i četiri izduvne grane.

Kao i California, i Portofino će biti dostupan samo u verziji sa metalnim krovom koji će se, pritiskom na dugme, spuštati u gepek. Možda je italijanski proizvođač vozila preterao u nekim detaljima (posebno zadnji branik), pa se stiče impresija da prejako pokušava da ubedi kupce da je reč o pravom Ferrariju, ali je napredak u poređenju sa Californijom uočljiv.

Enterijer

Pošto je Portofino takozvani „Grand Tourer“, Ferrari kaže da je želeo da ponudi enterijer koji je udoban i prostran. U poređenju sa Californijom kupac sada dobija 10,2-inčni monitor, novi volan, kožna sedišta sa podešavanjem na 18 različitih načina i nešto prostraniji prostor na zadnjim sedištima za retke prilike kada će biti korišćen. Enterijer je i 30% tiši zahvaljujući aerodinamici, a unapređena je i klima u momentima kada je krov spušten. Spomenućemo da je ovaj automobil i za 16 milimetara duži i za 28 milimetara širi, ali je takođe i za 4 milimetra kraći u poređenju sa Californijom.

Mehanika

Portofino, koji je inače dobio ime po malom selu u Italiji, je dobio i novu lakšu šasiju, ali u vreme pisanja ove priče nije poznato koliko je on zaista lakši nego California. Ferrari dodaje da je raspored težine 46/54 i da će tu biti i bogat izbor električnih pomagala za maksimalne performanse. Dva modela dele V8 motor zapremine 3,9 litara, uz moderne modifikacije, za bolje performanse i ekonomičnost. U Portofinu spomenuti motor razvija 591 ks i 761 Nm obrtnog momenta, što je rast od 39 ks i 5 Nm obrtnog momenta. Prema fabričkim brojkama ubrzanje do 100 km/h iznosi 3,5 sekundi, što možda i nije realan broj pošto je California T prešla istu distancu za 0,2 sekunde brže. Italijanski gigant dodaje da će maksimalna brzina biti preko 320 km/h, što je slično kao kod prethodnika.

Zaključak

Ferrari već duže vreme ne zna za neuspeh, pa samim tim nema sumnje da će i Portofino biti hit među kupcima. Cena od oko 200.000 dolara ne bi trebalo da se menja u većoj meri, a Ferrari već sada prima narudžbe. Iz kompanije su ranije najavili da ne žele da prodaju više vozila već da ostavaruju veći profit, pa je pitanje dana do kada će kompanija u ponudi uopšte imati „narodni“ automobil. Znajući to, Portofino bi mogao da ode u istoriju kao kraj nečega šta je usrećilo mnogo kupaca.

Zoran Tomasović

(7814)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments