1. Home
  2. Vesti
  3. Evo kako Daimler vidi budućnost Smarta
Evo kako Daimler vidi budućnost Smarta
0

Evo kako Daimler vidi budućnost Smarta

208
0
Podelite sa prijateljima:

Koncept koji promoviše car-sharing, autonomnu vožnju i elektro pogon

Puno je budućnosti spakovano u koncept vozilo malog Smart Vision EQ fortwo.

Treba ga posmatrati, u prvom redu, kao evoluciju aktuelne generacije Smart vozila, budući da zadržava prepoznatljiv izgled, kao i dimenzije koja ga čine veoma popularnim među kupcima u prenaseljenim evropskim gradovima, ali i veoma poželjnim vozilom za razne car-sharing platforme. Upravo ovde se i krije deo Daimlerove vizije. Naime, kompanija želi da poveća flotu svojih vozila koja služe u raznim car-sharing servisima, i zadovoljava potrebe klijentele od 2,6 miliona korisnika. U Daimleru su, naravno, svesni činjenice da sve više kupaca automobila ozbiljno razmatra neophodnost vlasništva nad vozilom, i sve pažljivije vaga da li je, ipak, bolje koristiti car-sharing ponudu.

Pogled u unutrašnjost simpatičnog Smart Vision EQ fortwo i sledi ozbiljno iznenađenje: upadljivo je odsustvo klasičnih komandi koje poseduje svaki automobil. Ovo jasno ukazuje da se ovde radi o vozilu koje treba da poseduje tehnologiju autonomne vožnje. Svi do sada viđeni koncepti, pripremljeni u  Daimler i Mercedes-Benz kuhinji, eksperimentisali su sa džojstik palicama i ostalim nekonvencionalnim vidovima upravljanja vozačkim funcijama. Ovo je prvi put da nam Daimler predočava svoju percepciju budućnosti, u smislu da autonomnim vozilima uopšte neće biti potrebne bilo kakve komande, nad kojima bi čovek imao moć, ali i prema kojima bi imao i odgovornost.

Smart se nada da među nama, kupcima, postoje i osobe koje bi se našle oduševljenim da, prilikom ulaska u svoje vozilo, na centralnom panelu ugledaju svoje ime, umesto displeja pretrpanog različitim podacima koje nam servira današnja koncepcija instrumentacije. Tradicionalni farovi su zamenjeni LED panelima koji mogu da proizvedu različite vizuelne efekte. Kada je Smart parkiran, deluje da nije bilo radikalnih izmena u sistemu svetlosne signalizacije, ali je jasno da vizuelni nastup ovog vozila budućnosti, može da bude izmenjen u skladu sa nahođenjem vlasnika, ili uslovljen drugim okolnostima. Suština je, neće biti konvencionalan, u svakom slučaju.

Smart će se, na američkom tržištu, prodavati kao potpuno električno vozilo, sa tendencijom da iz ponude potpuno istisne modele koji imaju ugrađen motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Ovo se odnosi na sve verzije Smarta, odnosno uključuje i kupe, kao i kabriolet izvedbe Smarta. Konceptno vozilo, prikazano javnosti, koristi baterije kapaciteta od 30 kWh, i elektromotor. Na prvu loptu, deluje skromno, ali treba imati u vidu i minijaturne dimenzije ovog vozila.

Najvažnija poruka koju prikazani konceptni Smart šalje auditorijumu se odnosi na bliskost vremena u kome će ovako složeni modeli, biti deo naše svakodnevice. Podsetićemo da je Mercedes-Benz najavio lansiranje električnog (pod)Brenda EQ, i obećao da će čak deset modela iz ove serije, biti u ponudi, do 2022. godine. Među ovih deset modela, svakako će se naći nova generacija Smarta kao i veliko SUV vozilo.

Nasmešite se, ovakav Smart će u vrlo bliskoj budućnosti, možda biti i u vašem dvorištu.

(208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments