1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Kako funkcioniše autonomni sistem vožnje u novom Audi A8
Kako funkcioniše autonomni sistem vožnje u novom Audi A8
1

Kako funkcioniše autonomni sistem vožnje u novom Audi A8

5.79K
1
Podelite sa prijateljima:

Audi AI traffic jam pilot je prvi sistem u svetu koji omogućava nivo autonomne vožnje broj 3. Ugrađen je naravno u perjanicu, odnosno nedavno predstavljeni model A8. Ovaj sistem je u stanju da obavlja vozačke zadatke, na opterećenim, ili iz drugog razloga zakrčenim deonicama autoputeva, sve do brzina od 60 km/h. Kada je ovaj sistem uključen, vozač može da se opusti, odnosno ne postoji potreba čovekovog nadzora nad vozilom i uslovima saobraćaja. Jedino što se od vozača očekuje je pripravnost, odnosno dostupnost za reakciju i preuzimanje ponovne kontrole nad vozilom, onda kada sistem to od njega zatraži.  U toku je prezentacija funkcionisanja ovog sistema, širokom novinarskom auditorijumu, i to u realnim saobraćajnim uslovima, odnosno u okolini Dizeldorfa, pozicioniranog u veoma gusto naseljenoj nemačkoj regiji.

Kako i u kojim uslovima sistem funkcioniše?

U situacijama u kojima se vozi u koloni, brzinama nižim od 60 km/h, na autoputu sa više saobraćajnih traka, odvojenih metalnim ogradama za različite smerove kretanja, Audi AI traffic jam pilot preuzima kontrolu nad limuzinom. Sistem objedinjuje različite funkcije upravljanja vozilom, odnosno u stanju je da pokrene vozilo iz mirovanja, ubrzava, upravlja, koči (u svojoj saobraćajnoj traci). Vredno je pomena i to da će se ovaj sistem autnomne vožnje snaći i u neretkim situacijama u kojima se, vozač iz susedne trake, na prilično ofanzivan način, prestrojava u traku kojom se kreće A8. Ovako širok spektar mogućnosti koji sistem poseduje, omogućen je serijom kontrolnih signala koje Audi AI traffic jam pilot dobija od centralnog kontrolera pomoći vozaču, kao i od zbirnih podataka koje generiše radarska kontrolna jedinica.

Onog trenutka kada se putnici u A8 nađu zarobljeni usred saobraćajnog haosa na autoputu, i vozač, pritiskom na AI taster (smešten na centralnoj konzoli) aktivira sistem, vozilo se dalje snalazi samo. To u prevodu znači da vozač može da skine nogu sa pedale gasa, čak i da ukloni ruke sa upravljača. Ipak, nužno je da vozač zadrži određeni nivo pažnje, koji će mu omogućiti, da na zahtev sistema, promptno preuzme kontrolu nazad u svoje ruke.

Ipak, ovo jeste radikalan iskorak u odnosu na zahteve koji se pred vozača postavljaju, kada on upravlja vozilom opremljenim autonomnim sistemom nivoa 2. Drugim rečima, u takvim okolnostima vozač i dalje mora, na stalnoj osnovi, da nadzire vozilo. Znači, sistem ugrađen u A8 će vozaču dati slobodu da se, dok je sistem aktivan, fokusira na druge stvari, na primer na razne opcije koje pruža info-zabavni sistem, ili kao u simpatičnoj reklami prezentiranoj tokom duge pretpremijerne kampanje, da se poigra sa decom smeštenom na zadnjoj klupi. Međutim, ovo već, u velikoj meri, zavisi i od saobraćajnih propisa različitih zemalja, koji se tek u ranim fazama prilagođavanja ovim tehnološkim probojima. Audi virtual cockpit, koga smo opisivali i u testu Audija Q7, prikazuje stilizovanu projekciju kretanja kroz okruženje, novog A8. Zaista, lepo.

Sve dok je sistem aktiviran, kamera nadzire ponašanje i reakcije vozača, a drugi sistemi u vozilu vrše procenu spremnosti vozača da ponovo preuzme kontrolu. Naime, sistem analizira poziciju i pokrete glave vozača, očiju takođe. Ukoliko sistem prepozna situaciju u kojoj su vozačeve oči zatvorene, duže nego što je to uobičajeno u svesnom stanju, sistem alarmira vozača da momentalno preuzme kontrolu u svoje ruke. Ovaj alarm usmeren ka vozaču, poseduje tri narastajuće faze upozorenja, počev od vizuelnog i akustičkog, pa sve do prinudnog kočenja do potpunog zaustavljanja. Takođe, ukoliko bi se desilo da brzina prevaziđe 60 km/h, ili se saobraćajni kolaps razbistri, a vozač ne preuzme kontrolu nazad u svoje ruke, A8 će se zaustaviti u svojoj saobraćajno traci, potpuno samostalno.

Na kraju, treba reći da će uvođenje ovog jedinstvenog sistema u svetu, zavisiti od zakonodavstva različitih zemalja, odnosno od brzine raspoznavanja potrebe za uvođenje regulative koja će podržati napredne sisteme autonomne vožnje. Pored toga, različite homologacijske procedure su zahtevane u različitim regijama, i državama ponaosob. Iz tog razloga, Audi će postepeno uvoditi u proizvodnju AI traffic jam pilot, na način usklađen sa lokalnom regulativom

Podsetimo da je Nemačka već usvojila set zakona kojim se omogućava dalja primena i razvoj autonomnih tehnologija, dok su i američki zakonodavni organi, tokom prethodne nedelje, dobili prateće materijale na razmatranje i glasanje.

Budućnost je tako blizu, zaključak je evidentan.

(5793)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
strahinja

ovo ima mecka vec 15 godina

eto razlike