1. Home
  2. Prezentacije
  3. Porsche Cayenne (2018.)
Porsche Cayenne (2018.)
0

Porsche Cayenne (2018.)

2.53K
0
Podelite sa prijateljima:

„Bez izgovora“

Predstavljajući treću generaciju svog terenca Cayenne, Porsche je najavio da su inženjeri imali jedan veoma bitan zadatak. Naime, oni nisu smeli da koriste bilo kakav izgovor zašto Cayenne nije perfektan, već je svaki deo morao da bude jednostavno perfektan. Prvi čovek kompanije, Oliver Blume, je dodao da Cayenne nikada ranije nije pozajmio više od legendarnog 911. Znajući sve to moramo da se zapitamo – zašto ovaj terenac i dalje izgleda kao da je nekoliko decenija star?

Kratka istorija

Porsche Cayenne je zvanično debitovao 2003. godine i po mnogim karakteristikama bio revolucionarni model za nemačkog proizvođača vozila. On je postao ne samo prvi Porscheov terenac već i prvi Porsche u istoriji sa više od dvoje vrata i doneo je prvi V8 motor za kompaniju još od 1995. godine.

Dok su mediji primili ovu vest izuzetno agresivno, uz objašnjenje da kompanija kao što je Porsche ne bi trebalo da proizvodi ništa šta nije sportski, Cayenne je po mnogim karakteristikama postao legenda u svetu SUV vozila zahvaljujući visokim performansama.

Turbo S model se mogao pohvaliti sa čak 560 ks i ubrzanjem do 100 km/h za 4,7 sekundi, a čak i najmoćniji dizel je razvijao 380 ks. Nemački gigant u ponudi ima i slabije V6 motore, za sve one sa nižim budžetom, a tu su i dva hibrida za ljubitelje ekonomičnosti. U 2016. godini, Porsche je širom sveta isporučio 237.778 vozila, a Cayenne je igrao ključnu ulogu u rastu prodaje u Evropi, Severnoj Americi i Kini. On ipak više nije najprodavaniji model kompanije i tu ulogu je morao da prepusti manjem Macanu prošle godine.

Dizajn

Dok su inženjeri imali relativno težak posao ispred sebe, za Porscheove dizajnere se čini da su još uvek na dugogodišnjem godišnjem odmoru. Za 2018. godinu Cayenne je dobio samo minimalne promene, a mnogi će reći da ništa više i nije bilo potrebno.

Za početak, svaki sportski automobil mora da izgleda široko ako želi da pruži lepe linije i Cayenne prati identičnu strategiju. Maska hladnjaka je recimo šira nego ikada pre, a takođe je promenila i oblik, čime se dobija mnogo bolja kombinacija sa haubom. Porsche kaže da su i prednja osvetlenja nova, mada je oblik farova identičan kao i u prošlosti. Još jedan detalj koji je slabo uočljiv je da je novitet za 7,6 centimetara duži od prethodnika i da je krov nešto niži da bi se dobila impresija o kupeu sa četvoro vrata. Možda najveća dizajnerska promena leži u zadnjem osvetljenju, koje se prostire širom celog zadnjeg dela vozila i dosta podseća na onaj sa 911.

Enterijer

Cayenne je u prošlosti dobio dosta kritika na račun neorganizovanog enterijera, sa previše dugmića i ne baš preglednim komandama. To će se promeniti u 2018. godini. Dok je kontrolna tabla relativno istog dizajna, novi 12,3-inčni monitor je veći u poređenju sa prethodnikom, a pored njega više nećete naći dugmiće, već se oni nalaze unutar monitora. Na taj način sam monitor deluje kao poveći pametni telefon.

 

Ceo enterijer je takođe nabijen najmodernijom tehnologijom, ali u pravom Porsche stilu – većina njih dodatno košta. Ipak, za one sa dovoljno dubokim džepom Cayenne može da se naruči sa opremom kao i najluksuzniji svetski automobili. Spomenućemo da je i gepek povećan za preko 100 litara i sada iznosi impresivnih 770 litara.

Mehanika

Cayenne se i dalje proizvodi na identičnoj MLB platformi koju je Audi originalno razvio za Q7, ali zahvaljujući lakšim materijalima, težina vozila je spuštena za 64 kilograma i pored većih dimenzija školjke. Pored Q7 i Cayennea, na istoj platformi se proizvodi i Bentley Bentayga, ali i novi Lamborghini Urus i sledeća generacija Volkswagen Touarega. U samom početku samo dva V6 motora će biti opcije u kombinaciji sa novim osmostepenim automatskim menjačem i pogonom na sva četiri točka. Slabiji od njih, zapremine tri litra, razvija 335 ks i 450 Nm obrtnog momenta uz pomoć turbo punjača. Reč je o identičnom motoru koji se već ugrađuje u Panameru, a on stiže sa napretkom od 40 ks i 50 Nm obrtnog momenta u poređenju sa atmosferskim 3,6-litarskim motorom koji zamenjuje. Ubrzanje do 100 km/h iznosi 5,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 243 km/h.

Cayenne S stiže sa moćnijim 2,9-litarskim motorom, a snaga iznosi impresivnih 434 konja i 549 Nm obrtnog momenta. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 4,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 264 km/h. Ostali modeli se očekuju tokom sledeće godine.

Među njima je par hibrida identičnih sa Panamera E-Hybrid (455 ks) i Panamera Turbo S E-Hybrid (666 ks), a kasnije će da usledi i Cayenne Turbo sa V8 motorom zapremine četiri litre i preko 540 ks.

Zbog trenutnog skandala sa dizel motorima nemački proizvođač vozila nije potvrdio nijedan takav motor, ali kada se zna da dizeli čine većinu prodaje na evropskom tržištu, sasvim je sigurno da oni neće izostati, tako da se očekuju barem nekoliko njih, uključujući i onaj V8 sa 416 ks iz Panamere. Spomenućemo i novi opcioni Sport Chrono paket koji dozvoljava vozaču da podesi svoj stil vožnje, čime je moguće skinuti do 0,2 sekunde sa već spomenutih ubrzanja.

Zaključak

Porsche je uradio upravo ono šta se očekivalo, a to je da je sačuvao ono šta je funkcionisalo i popravio ono šta nije. Znajući kakvu reputaciju samo Porsche ime ima, realno je očekivati da će i Cayenne nastaviti sa uspesima i da će nastaviti da bude jedan od lidera u klasi. Mnogi će imati zamerke što nemački gigant nije napravio veće dizajnerske promene, ali to ne bi bilo u Porsche stilu. Jer ipak ono šta funkcioniše i ne treba menjati.

Zoran Tomasović

(2532)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments