1. Home
  2. Prezentacije
  3. Škoda Karoq
Škoda Karoq
0

Škoda Karoq

790
0
Podelite sa prijateljima:

„Škoda, pa svi ostali“

Teško je zamisliti, ali Škoda je najbolje rastući brend Volkswagen grupe. Češki proizvođač vozila je u 2016. godini isporučio 1,12 miliona vozila širom na sveta, što je rast od 6,8%, zahvaljujući rastu prodaje u Evropi i Kini. Sa takvim uspesima većina automobilskih kompanija bi se zadovoljila postignutim i igrala na sigurne karte, ali ne i Škoda. Kompanija je nedavno predstavila osveženu Octaviju, zatim potpuno novi veći krosover Kodiaq, a ponuda je sada popunjena takođe novim manjim krosoverom Karoq. Koliko god da spomenuta vest raduje, ona takođe označava kraj za još jedan legendarni model – Yeti.

 

Veliki planovi

Škoda je jedna od najstarijih fabrika automobila u svetu i osnovana je 1895. godine. Iako jako napredna u predratnom periodu, Škoda se nije mogla pohvaliti uspesima i tokom komunističke vladavine. Volkswagen je kupio 30% kompanije 1991. godine, da bi Nemci postali kompletni vlasnici devet godina kasnije. Od tada, Škoda je postepeno povećavala prodaju zahvaljujući modernim i pristupačnim proizvodima, a trenutno glavni cilj je Kinesko tržište. Na ovom najvećem tržištu na svetu prodaja češkog giganta je iznosila 317.088 vozila prošle godine sa ciljem da ona bude duplirana do 2020. godine zahvaljujući investiciji od preko dve milijarde dolara.

Kina

Tokom nedavnog intervjua predsednik kompanije Bernhard Majer je izjavio da snaga kompanije leži isključivo u krosoverima. Škoda je nedavno predstavila osveženu verziju modela Octavia, ali početkom godine svetlost dana je ugledao najveći model kompanije, veći krosover Kodiaq. Majer takođe najavljuje da će Kina biti jedino tržište kompanije gde će Škoda nuditi četiri krosovera. Kodiaq je bio prvi od njih i pored tradicionalnog krosovera kasnije bi trebala da stigne i „kupe“ verzija sa nešto nižim krovom da bi se dobio aerodinamičniji dizajn. Sada je red i manji model Karoq, koji bi mogao da postane najprodavaniji model češkog proizvođača vozila. Prvi čovek kompanije za marketing Verner Ajhorn je spomenuo da je Škoda duplirana svoju globalnu prodaju u poslednjih deset godina (sa 550.000 na 1,1 milion vozila), a da je prodaja kompaktnih krosovera skočila za tri puta u Kini u istom periodu. U takvim uslovima niko nije bio iznenađen što je češki gigant napao baš takvu kategoriju.

Karoq

U ponudi Škode Karoq treba da zameni slabo prodavani model Yeti. Iako mnogo hvaljen, Yeti ni u jednom momentu nije opravdao očekivanja i prodaja nikada nije prešla cifru od 64.000 primeraka (radi poređenja, Nissan Qashqai je u istom periodu privukao preko 233.000 kupaca). Situacija je u Kini još gora, pa tako treba spomenuti da iako je tržište krosovera zabeležilo rast prodaje od 20%, Škoda je na njemu isporučila samo 26.000 vozila u 2016. godini. Istraživanja su takođe pokazala da Yeti ime nema vrednost u Kini, pošto je mit o ovom biću nastao u susednom Butanu sa kojim ova najmnogoljudnija država na svetu nema diplomatske odnose. Na pitanje medija šta novo ime označava, spomenuti Majer je izjavio da je ono kombinacija dve reči – kaa’raq (automobil) i ruq (strela) koje potiču od plemena sa američke savezne države Aljaske. Iako je ovo ime ironično pošto se Karoq nikada neće prodavati u SAD, on već sada počinje da gradi imidž sa posebnim imenom koje neće biti pomešano sa drugim proizvodima na tržištu. Karoq takođe donosi ime sa istom strategijom kao i ranije predstavljeni Kodiaq, pa samim tim možemo očekivati slične poteze i kod ostalih modela.

Mehanika

Karoq je zasnovan na univerzalnoj MQB platformi i deli je sa još dva proizvoda (Volkswagen Tiguan i Seat Ateca). To znači da dele većinu mehanike i da je ona uglavnom već viđena. U ponudi će se naći pet motora i to dve benzinca i tri dizela. Ponudu TSI turbo benzinaca započinje onaj najmanji od tri cilindra zapremine 1,0 litra sa 113 ks dok je jedina opcija zapremine 1,5 litara sa 148 ks. Moćniji od dva motora pruža sistem koji gasi pola cilindara tokom regularne vožnje i može da ubrza do 100 km/h za 8,4 sekunde. Kada je reč o dizelima, tu su dva TDI motora zapremine 2,0 litra sa 148 ks i 186 ks, ali najviše pažnje privlači potpuno novi 1,6-litarski sa 113 ks. Najmoćniji dizel u ponude pruža automatski DSG menjač sa sedam brzina dok se ostale verzije mogu dobiti i sa šestostepenim manuelnim menjačem.

Kupac može da bira i između pogona na prednje točkove i sva četiri točka. Ovaj pogon dozvoljava vozaču da ga podesi na pet različitih načina (Normal, Sport, Ekonomičnost, Posebnost i Sneg), a Škoda obećava da je sistem testiran čak 2.5 miliona kilometara pre nego što je pušten u serijsku proizvodnju i da sigurno nema mana. Samo ogibljenje se takođe može podesiti na tri načina (Udobnost, Standard i Sport) ukoliko kupac izabere dinamičku kontrolu šasije opciju. To je i veliki broj pomagala u toku vožnje kao što su upozorenje za mrtav ugao, gust saobraćaj ispred i iza vas i prepoznavanje saobraćajnih znakova.

 

Dizajn i enterijer

Sa dizajnerske strane, Karoq je veliki iskorak u odnosu na Yeti, ali opet pruža prepoznatljive Škodine linije. Popularna maska sa automobila je preneta i na krosovere, a fleksibilna MQB platforma je dozvolila dizajnerima da proizvedu duži i širi proizvod. Većina će se složiti da je moderni dizajn korak unapred, ali postoje i oni koji kojima takav potez smeta iz razloga što ne pruža originalnost kao što je bilo u slučaju Yetija. Karoq nije premijum vozilo, ali njegov dizajn i enterijer u najvećem paketu opreme sigurno deluju tako.

Karoq je prva Škoda sa digitalnim komandama, a može da prepozna i sačuva vaše prethodne komande po pitanju načina vožnje, osvetlenja, muzici i slično onog momenta kada otvorite vrata (vlasnik dobiva do tri različita ključa koji pamte komande). Tu su i četiri nivoa opreme, a najveći od njih (Columbus) stiže sa 9,2-inčnim monitorom i velikim brojem priključka za mobilni telefon kao i različitim osvetlenjima i grejačima u sedištima i volanu. Prvi čovek za tehnologiju Kristijan Štube je izjavio da sve veći broj mlađih kupaca bira njegove proizvode pa samim tim praćenje koraka sa tehnologijom je izuzetno bitno. Kada je reč o prostoru, njega ima dovoljno za do pet putnika, a gepek pruža 521 litar sa podignutim sedištima, odnosno 1,630 litara sa spuštenim sedištima.

 

vRS

U vreme pisanja ove priče kruže i priče da je Škoda spremna da ponudi i performantnu verziju pod vRS oznakom. Ova priča nije potvrđena, ali ni demantovana, pa su iz češkog proizvođača vozila samo izjavili da su spremni za takav potez ako interesovanje publike postoji. Mnogi se pitaju da li budućnost vRS modela postoji nakon što je takva verzija Fabije ugašena, pa brend trenutno pruža samo jedan takav model (Octavia). Ukoliko vRS dobije zeleno svetlo za proizvodnju, on će verovatno deliti identičan motor od 300 ks sa Seat Ateca Cuprom i budućim Volkswagenom T-Roc R. U izboru je i hibrid posebno ako novi Superb hibrid (koji će da debituje 2019. godine) bude popularan među kupcima.

Zaključak

Škoda je još jednom uradila odličan posao i nema sumnje da će Karoq biti veoma uspešan. Ostaje veliki žal što je stigao kraj za Yeti, ali u današnjoj automobilskoj industriji takva sudbina obično stigne za proizvode koji se ne mogu pohvaliti visokom prodajom. Češki gigant još uvek nije objavio cene, a prvi primerci će početi stizati u salone do kraja godine.

Zoran Tomasović

 

(790)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments