1. Home
  2. Vesti
  3. BMW potvrdio električnu „sedmicu“ – dizel i benzinske opcije preživljavaju
BMW potvrdio električnu „sedmicu“ – dizel i benzinske opcije preživljavaju
0

BMW potvrdio električnu „sedmicu“ – dizel i benzinske opcije preživljavaju

156
0
Podelite sa prijateljima:

Pre samo nekoliko dana, BMW je saopštio da planira da ukine izvestan broj motora s unutrašnjim sagorevanjem, počev od 2021. Plan podrazumeva fokusiranje na hibridna i električna vozila, ali tu je postojalo nešto što nismo znali do sada. Naime, serija 7 će takođe postati čisto električna, prateći korake Mercedes-Benza EQS.

Ovo ne predstavlja iznenađenje, s obzirom na komercijalni uspeh koji je Tesla napravio s Modelom S i modelima koji su usledili. Jaguar se takođe pridružuje ovom klubu, jer se očekuje da će nova generacija XJ-a dobiti litijum-jonske baterije i dvomotornu postavku poput one kod I-Pace krosovera.

Skriveno u jednom pasusu pres materijala pod naslovom „Liderstvo u inovacijama“, mada tek treba da dođe do te pozicije, BMW je potvrdio „četiri različita tipa pogona“ za naslednika G11 i G12. Suština je u tome što treba da očekujemo „visokoefikasan dizel ili benzinski automobil“, kao i „elektrifikovani ’plug-in’ hibrid i po prvi put električni BEV“. Šta nam je onda još potrebno da bismo to pokrili?

BMW nije mogao da izdrži a da se ne hvali „petom generacijom električnog pogona“ za i7. eDrive će debitovati u iX3, a po Bavarcima, reč je o jedinici razvijenoj unutar kuće i visokonaponskoj bateriji, dizajniranoj da bude fleksibilna.

Autonomija je jedan od prioritetnih parametara, a eDrive pete generacije ne razočarava po tom pitanju, s obzirom na to da nudi do 700 kilometara vožnje po jednom punjenju. Što se performansi tiče, setimo se samo Power BEV baziranog na seriji 5. Dotični koncept je raspolagao sa 720 ks.

Do 2023., minhenski konglomerat namerava da na puteve isporuči 25 elektrifikovanih modela. Više od polovine bi trebalo da budu čisto električni primerci. I4, koji će biti predstavljen u serijskoj formi sledeće godine, obećava domet do 600 kilometara, 530 ks i kapacitet punjenja od 150 kW.

AutoRepublika

(156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments