1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW Z4 koncept
BMW Z4 koncept
6

BMW Z4 koncept

317
6
Podelite sa prijateljima:

„ToyoBMW“

Nije tajna da Toyota i BMW već neko vreme spremaju zajednični automobil koji bi trebalo da se pojavi u prodaji do 2019. godine. O njemu informacija gotovo i nema sa izuzetkom nekoliko špijunskih slika i dosta nagađanja. Japanski proizvođač vozila još uvek odlično krije sve karte za svoj model, ali BMW je nešto otvoreniji i svetlost dana je nedavno ugledao Z4 koncept koji bi mogao da donese odgovore na mnoga pitanja.

Istorija Z automobila

BMW ima dugu istoriju sa Z automobilima, a sve je počelo sada već davne 1989. godine kada je predstavljen Z1. On je bio prvi serijski automobil novonastale Technik GmbH divizije za proizvodnju serijskih automobila i napravio je istoriju sa posebnim vratima, a do 1991. godine će biti proizvedeno oko 8.000 primeraka i to uglavnom za domaće tržište. Njegova zamena, Z3 je bio mnogo uspešniji i na tržište je stigao 1995. godine.

Z3 je delio platformu sa serijom 3 E36, a posebnu pažnju su privukle M verzije sa 321 ks i ubrzanjem do 100 km/h za ispod pet sekundi. Ovaj automobil se pojavio i u James Bond filmu „GoldenEye“ i pokazao se daleko većim prodajnim uspehom, a do 2002. godine će biti proizvedeno približno 300.000 primeraka.

Z4 je zamenio Z3 2002. godine sa značajno privlačnijim dizajnom, a kao i u prošlosti posebnu pažnju je privukao M. Sa čak 338 ks ispod haube i ubrzanjem do 100 km/h za ispod 4,8 sekundi, mnogi će reći da je Z4 M bio možda najbolje balansiran M automobil zahvaljujući svojoj niskoj težini. Osveženje je usledilo sedam godina kasnije, da bi nemački gigant stopirao proizvodnju posle 2006. godine da se koncentriše na naslednika.

Toyota

U Aprilu 2015. godine BMW i Toyota su zvanično potvrdili saradnju i razvoj potpuno platforme za dva veoma različita automobila. Nemci su želeli zamenu za zastareli Z4 dok je najveći svetski proizvođač vozila, posle pozitivnog iskustva saradnje sa Subaruom oko GT86, želeo naslednika legendarne Supre. BMW je trebalo da uradi većinu posla, uključujući razvoj šasije i motora, dok je Toyota trebalo da pruži iskustvo sa hibridnom tehnologijom i plati većinu troškova razvoja.

Prve špijunske slike su uhvaćene u oktobru 2016. godine i to Toyotine verzije tokom testa u Austriji, što je ironično, pošto se nagađa da će se oba automobila proizvoditi u ovoj državi od strane Magna Steyr. Automobil je delovao veći nego sadašnji GT86, pa su mnogi nagađali da li BMW možda planira da promeni ime u Z5. Do toga ipak nije došlo i nedavno predstavljeni koncept i dalje nosi staru i prepoznatljivu oznaku Z4.

Dizajn

Iako BMW planira da predstavi konačnu verziju tek na salonu automobila u Ženevi na proleće, Z4 koncept već sada deluje kao gotov proizvod.

Za dizajn se ponovo postarao Adrian van Hooydonk i on je izjavio da Z4 predstavlja novi dizajnerski pravac kompanije i da u bliskoj budućnosti možemo očekivati sličan stil na svim novim BMW-ima. Neki detalji će verovatno bit usklađeni, kao što su branici i felne, ali u suštini publika već sada može da zna šta da očekuje. Van Hooydonk je dodao da se odlučio za neke detalje, kao što je kraća hauba i šira krila, da bi vozač stekao impresiju da se nalazi u samom centru automobila, što nam govori i da BMW ima planove da pomeri ovog mališana poziciju unapred.

Jedan detalj koji se nije promenio u većoj meri (i verovatno nikada neće) je maska hladnjaka poznata kao „bubrezi“, a ona je ujedno zaštitni znak kompanije. Međutim, maska hladnjaka nije identična i ovo je po treći put u kratkom periodu da je modifikovana na nekom konceptu (nakon X2 i serije 8), pa umesto tradicionalnih vertikalnih linija sada možemo da vidimo veće detalje slične onima na legendarnom 328 Mille Miglia. Nova hauba stiže sa dva funkcionalna otvora, ali po nekim pričama oni sigurno neće ugledati serijsku proizvodnju. Još jedan nepoznati detalj leži u podatku da li će BMW ponuditi i kupe ili će publika morati da se zadovolji sa kabrioletom.

Enterijer

Tokom zvanične promocije BMW je objavio samo jednu sliku enterijera, ali na sreću koncept je od tada viđen na Pebble Beach Concours d’Elegance u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, tako da publika sada ima bolju sliku. Sam enterijer nije doneo preveliku revoluciju, ali mnoge linije podsećaju na sadašnje BMW proizvode. Priče kažu da će digitalni sat za brzinu biti ponuđen i na serijskom modelu kao i „head-up display“, ali aluminijumski i detalji od ugljeničnih vlakana će biti zamenjeni sa kvalitetnom plastikom. Nemački proizvođač vozila obećava da će i prostor biti veći zahvaljujući većim dimenzijama, a prostor gepeka bi trebalo da bude preko 310 litara.

Mehanika

Z4 će se proizvoditi na univerzalnoj CLAR platformi, koja je dovoljno fleksibilna da se na njoj već proizvode serija 2, serija 5 i serija 7, a takođe i buduća serija 8.

CLAR platforma pruža kombinaciju čvrstog čelika, aluminijuma i magnezijuma, pa tako i pored većih dimenzija težina bi trebalo da iznosi veoma podnošljivih 1.400 kg. Britanski magazin Autocar je došao do poverljivih podataka da će Z4 biti dostupan sa dva benzinska motora. Onaj osnovni, zapremine dva litra, stiže u dve verzije sa 181 ks (sDrive20i) i 248 ks (sDrive30i).

Mnogo više pažnje privlači nova generacija BMW-ovih motora od šest cilindara, zapremine tri litra, u M40i, a po nekim najavama snaga će iznositi identičnih 355 ks kao u X4 M40i. Nešto kasnije bi trebalo da stigne i M sa identičnim motorom, ali zahvaljujući turbo punjaču snaga će da skoči na 425 ks. Kao i svaki drugi Z4 ranije, pogon na zadnje točkove će biti standardan, a kupac će moći da bira između šestostepenog manualnog i osmostepenog automatskog menjača. Spomenućemo da bi i Toyota Supra trebalo da bude dostupna sa istim motorima, ali japanski proizvođač vozila možda ponudi i hibrid.

Zaključak

Kao što smo spomenuli, novi Z4 će biti predstavljen na proleće dok bi serijska proizvodnja startovala sredinom sledeće godine kao model za 2019. Toyotin predstavnik stiže oko godinu dana kasnije, a njegova premijera će da usledi verovatno na Salonu automobila u Los Anđelesu na jesen sledeće godine. BMW više nema prava na grešku. Iako nemačka firma i dalje posluje odlično, prodajni poraz protiv direktnog rivala Mercedesa je stavio kompaniju u težu poziciju, pa bi Z4 i modeli inspirisani njegovim dizajnom mogli da budu upravo oni koji će napraviti ravnotežu na tržištu.

Zoran Tomasović

(317)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Aj zbogom

Ajde 1 dan bez BMW-a i častiću vas.
Preterali ste svaku meru, neću više čitati vaš portal.
Pogotovo što, i ako nije vest vezana za BMW, mora da stoji BMW slika.
Evo dole Hedonizam i adrenalin, samo fuckin’ BMW.
Pa se ljutite koliko hoćete.
Gde je BMW-u hyper i SS auto, a vamo su neki proizvođači sportskih vozila.
Najavljuju seriju 8 više od 7 godina.
Šta adrenalin.
Seljanija splavarska.
Nisam podržao ovaj sajt i širio link prema 600 mojih prijatelja, da bih svaki put kad udjem morao da gledam smrdljivi BMW

Yankee

Sta predlazes – da ne predstavljamo BMW novitete, da njih zaobidjemo?
BMW je za sada predstavio 3 noviteta za Frankfurt – Z4, M5 i osvezeni i3 i prica ce biti za svaki od njih.

Japanautofan

Opa,ovo deluje kao pretnja BMW-om :p
Oce biti i slika ili samo prica ? 😉

Zvezdan

Agatha;) zadnji mesec smo VW public relations. Pozz

Japanautofan

I Japanci su mi nesto „sumnjivi“
Motaju se uvek tu negde izmedju BMW-a i VW-a. 😛 😉

Zvezdan

Ovo Agatha 🙂 je u stvari ahaha nakon autocorrect tretmana (u pisanju bez naočara), ostarilo se :). Jeste, brate. Još i FCA je imao svoju minutažu ozbiljnu u ovoj avgustovskoj utakmici, pa i Mercedes. Ali ipak, kad hoću da odmorim oči od BMW ja odem na neki romantično emotivno ljubavni portal 🙂