1. Home
  2. Prezentacije
  3. Citroen C3 Aircross (2018.)
Citroen C3 Aircross (2018.)
0

Citroen C3 Aircross (2018.)

929
0
Podelite sa prijateljima:

„Nepoznata situacija“

Kroz celu svoju istoriju Citroen je bio poznat kao kompanija koja se nije plašila da bude drugačija. U vreme kada su rivali išli sigurnim potezima i pratili trenutni ukus kupaca, francuski proizvođač vozila bi sagledao šta će biti popularno za 15 ili 20 godina i na taj način ponudio budućnost u sadašnja vremena. Takav trend nije uvek funkcionisao najbolje i Citroen je nekoliko puta promenio vlasnike. Najnovija žrtva globalizacije je poznati C3 Picasso koji iako jako hvaljen, nije uspeo da opravda svoju poziciju na tržištu. Njegova zamena je nedavno ugledala svetlost dana u vidu C3 Aircrossa …

Citroenov trend

Svaki ljubitelj auto industrije možda neće voleti Citroen, ali će svakako morati poštovati sve ono šta je francuski gigant uradio u poslednjem veku. Modeli kao što su Traction Avant, 2CV i DS su bili izuzetno napredni i doneli inovacije koje će rivali početi da prate tek nekoliko decenija kasnije. Međutim, 1974. godine Citroen biva primoran da se udruži sa nekadašnjim rivalom Peugeotom i formira PSA, a vremenom kompanija počinje da gubi na inovacijama koje su je nekada proslavile. To se odrazilo i na prodaju i u 2016. godine Citroen je u Evropi prodao samo 540.000 vozila, što je najmanji broj u poslednjih tridesetak godina i približno dvostruko manji broj u poređenju sa prodajom od pre samo deset godina. Kompanija nije prošla mnogo bolje ni u Kini, gde su prethodnih godina urađene velike investicije u premijum brend DS.

Picasso

Još 1999. godine Citroen je predstavio Picasso verziju modela Xsara, kao jednog od prvih kompaktnih MPV (Multi Purpose Vehicle) vozila. Ovaj trend je započeo Renault Scenic tri godine ranije sa ciljem da se dobije dodatni prostor na već malim vozilima, a u roku od nekoliko godina gotovo svaki ozbiljniji proizvođač će imati svog predstavnika. Xsaru je zamenio C4 sedam godina kasnije, a tokom 2009. godine svetlost dana je ugledao i manji C3 Picasso. On je imao relativno dobar start i u početku dobio visoke ocene novinara, ali se publika postepeno okrenula prema najnovijem trendu – krosoverima. U 2016. godini, C3 Picasso je privukao tek nešto više od 36.000 kupaca, što je ubedljivo najslabija godina u sedmogodišnjoj istoriji ovog modela.

Aircross

Krajem 2010. godine, brazilska divizija kompanije je razvila specifičnu pro-terensku Aircross verziju sa agresivnijim dizajnom, višim klirensom i boljom zaštitom. Kada se Aircross pokazao uspešnim, Citroen je shvatio da bi takav model bio idealan kao predstavnik kompanije kao kompaktni krosover. Tokom zvanične premijere, na pitanje novinara je odgovarao glavni dizajner Alexandre Malval. On je izjavio da je ovaj krosover inspirisan sa C-Aircross konceptom sa ovogodišnjeg salona automobila u Ženevi i da je cilj da se napadne Nissan Juke. Iako često kritikovan da je jedan od najružnijih vozila današnjice, Juke je u proteklih šest godina privukao preko 600.000 kupaca na evropskom tlu. Malval je takođe dodao da Citroen želi od publike da se udalji od Picassoa prema Aircrossu i da su očekivanja da bi on mogao da privuče veći broj mlađih kupaca.

Dizajn

Iako na prvi pogled možda ne deluje kao potpuno nov, Citroen nas uverava da je posvetio mnogo pažnje na svaki dizajnerski detalj i da on ne deli gotovo ništa sa braćom. Prednji deo je inspirisan popularnim Cactusom, a kao što se očekivalo, Aircross i dalje donosi prepoznatljivu masku hladnjaka koja je viđena na gotovo svakom modelu kompanije već duži broj godina. Visoka hauba i B stub dodaju na agresivnosti, ali to ne znači da je Citroen odlučio da ignoriše sve linije iz prošlosti. To se posebno odnosi na krov da bi se dobio maksimalan prostor za glavu i veći gepek, ali posebna prednost se može primetiti u enterijeru. Sedišta su visoka postavljena u stilu krosovera/terenaca, ali u isto vremena ona su na šine, što je karakteristika MPV-a vozila. Citroen je naučio nešto i od konkurencije, posebno Minija i Fiata, pa će tako Aircross biti dostupan sa dugačkom listom dizajnerskih modifikacija i posebno boja. To znači da vlasnik može da dobije krov u boji drugačijoj od ostatka automobila, a i određeni delovi automobila (kao recimo okvir farova) se takođe mogu dobiti u novoj boji. Citroen će sarađivati i sa mnogim samostalnim kućama da kupcima pruži još veći izbor grafika.

Enterijer

Sam enterijer je izuzetno jedostavan, ali u isto vreme pregledan i lagan za korišćenje. Kao što smo spomenuli, sedišta su na šinama tako da se mogu pomeriti zavisno od ukusa putnika, a takođe pružaju i snažnu podršku. Dizajner Malvai je izjavio da je najveći problem vladao kako uklopiti monitor u vreme kada većina mlađih kupaca želi laganu konekciju sa svojim mobilnim telefonom. Aircross donosi dve lokacije za tako nešto kao i poveći monitor sa laganim komandama. Podatak sa kojim Aircross posebno oduševljava je gepek. Iako je duži svega 15 milimetara i viši za 75 milimetara od Jukea, ovaj krosover može da primi daleko više tovara u gepeku i to 410 litara sa podignutim sedištima, odnosno 1.289 litara sa spuštenim sedištima. To je za 106, odnosno 100 litara više u poređenju sa rivalom iz Nissana, a zadnja 60/40 sedišta se mogu pomeriti napred/nazad i do 150 milimetara. Gepek takođe pruža  nekoliko pregrada za bolju fleksibilnost. Slično kao i ostatak automobila, i enterijer će da pruži visok broj opcija za modifikovanje po ličnom ukusu kupca. Citroen obećava da je Aircross veliki korak unapred po pitanju kvaliteta enterijera u poređenju sa Picassom.

Mehanika

Citroen je za sada potvrdio šest motora i to po tri benzinca i dizela. Ponudu benzinaca čine tri PureTech motora zapremine 1,2 litra sa 82 ks, 110 ks i 130 ks dok je poznati BlueHDi dizel zapremine 1,6 litara dostupan u verzijama sa 89 ks, 100 ks i 120 ks. Pogon na prednje točkove je jedini u izboru dok kupac može da bira između dva manuelna menjača sa pet i šest stepena prenosa kao i automatika sa šest „brzina“, zavisno od verzije. Aircross nije zamišljen kao terenac, ali i pored toga donosi nešto šta se zove „Grip Control“, koji dozvoljava vozaču da podesi vešanje na vožnju po snegu, terenu i pesku. Tu je i sistem za vožnju po brdovitim terenima i u stanju je da ograniči brzinu i vešanje zavisno od podloge.

Zaključak

Na papiru deluje da je Citroen uradio odličan posao i da je spreman da se ponovo vrati svojim korenima kada su inovacije igrale ključnu ulogu. Aircross možda nije mehanički inovativan i deli većinu delova sa ostalim PSA proizvodima, ali u isto vreme njegov dizajn je toliko poseban da sigurno neće biti pomešan sa bilo kojim drugim proizvodom na ulicama. Kada se na to doda da je u izboru oko 90 dizajnerskih opcija, francuski proizvođač vozila bi mogao da se vrati na puteve stare slave u rekordnom roku. Citroen već sada prima narudžbe, a prvi primerci će početi pristizati u salone na jesen.

 

Zoran Tomasović

 

(929)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments