1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkswagen T-Roc
Volkswagen  T-Roc
2

Volkswagen T-Roc

1.32K
2
Podelite sa prijateljima:

Život u trendu

Porast ponude i potražnje kompaktnih krosovera u poslednjih nekoliko godina trese tržišta Evrope i Kine. Nisu ni ostala svetska tržišta imuna na pojavu vozila kojima se jednim udarcem ubija više muva ali Kina i Evropa nekako prednjače, pre svega u ponudi i raznovrsnosti modela.

Jednostavno se pronašla klijentela kojoj su i dosadašnji mali SUV automobili postali veliki za svoje potrebe.  Statistika kaže da jako mali broj SUV-a svojim točkovima oseti neku drugu podlogu osim asfalta pa su i proizvođači automobila uvideli da bi se malo mogla promeniti sama filozofija poslovanja. Pojavili su se krosoveri koji imaju nešto veći klirens od podloge i koji se zaista ne boje silaska sa asfalta ali su u osnovi gradski šmekeri ili česti posetioci autoputeva.

VW širi svoj krosover portfolio sa najmanjim modelom

Volkswagen je za kraj ove godine spremio krosover model T-Roc, po dimenzijama značajno manji od Tiguana ali izuzetno zanimljiv i prihvatljiv koncept.  Novi model  će biti pravljen na već poznatoj modularnoj MQB platformi koju koriste i ostali modeli VW grupacije.  Dužina od 4.234 milimetra i međuosovinsko rastojanje od 2.603 milimetra obećavaju količinu prostora koja se može naći u prosečnom automobilu kompakt klase. Prtljažnik od 445 litara takođe je puna šaka brade za ovu kategoriju automobila.

Dopadljiv dizajn, oštrih ivica i naglašenih muskuloznih blatobrana pomalo podseća na Nissan Juke ali sa jasnim nemačkim hladnim i svedenim crtama. Nekako deluje da je sve na svom mestu, čvrsto, korisno i dovoljno dopadljivo da ni dizajnerska zakerala ne bi imala puno primedbi.  Šestougaoni gril hladnjaka se na krajevima nastavlja sa trapezoidnim prednjim svetlosnim grupama sa LED tehnologijom.  Zadnji odbojnik i vrata prtljažnika odaju pravog pripadnika nemačke škole dizajna a centralno pozicioniran difuzor doprinosi sportskoj noti.   Opadajuća linija krova i masivni C stub asociraju na genetski kod kupea.  Boja krova može da se bira između crne, bele i braon i u svakom slučaju A stub i krov su u izabranoj boji, dok C stub ostaje u osnovnoj boji automobila.

Savremeni enterijer

Unutrašnjost je napravljena u trendu sa današnjim vremenom i visokom tehnologijom koja omogućava vozaču veliki broj užitaka tokom vožnje.  Multimedijalni uređaj obezbeđuje podešavanje više od 100 parametara i tako pruža mogućnost da svaka vožnja bude individualna u pravom smislu te reči i da svaki vozač može pronaći idealne uslove za sebe. U standardnoj verziji na centralnoj konzoli se nalazi 6,5-inčni ekran  dok se uz doplatu dobija ekran multimedijalnog uređaja dijagonale 8 inča.  Uz doplatu se takođe umesto standardnih analognih instrumenata dobija digitalni displej sa svim potrebnim informacijama i navigacionim mapom, rešenje ne tako novo ali opciono za svaku pohvalu.  Delovi armaturne ploče i centralne konzole će dolaziti u boji karoserije.

Poznata motorizacija

Ponuda agregata će biti prilično bogata pa će kao i u slučaju ergonomije svaki vozač moći da pronađe idealan motor za svoje potrebe.  Najslabiji benzinac će biti 1.0 TSI sa 115 ks i on će isključivo pokretati prednje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača.  Snažniji 1.5 TSI sa 150 ks će se moći poručiti i sa sedmostepenim automatskim menjačem i pogonom 4×4.  Najsnažniji benzinac će biti 2.9 TSI sa 190 ks i biće isporučivan isključivo sa pogonom na sva četiri točka.

Ponuda dizela će se takođe sastojati od tri agregata i u ovom slučaju pogon na sve točkove je rezervisan za dve jače verzije. Najslabiji će biti 1.6 TDI sa 115 ks.  Sledeći je 2.0 TDI sa 150 konja a najsnažnija verzija dolazi sa dvolitarskim motorom i 190 ks.

 

Zaključak

Život u trendu je velika obaveza i dužnost proizvođača automobila. U svakom trenutku konkurencija vreba i napada.  Kompaktni krosoveri zbog svoje ekspanzije imaju posebno mesto na tržištu jer mogu da zadovolje kupce vrlo različitih profila. Bez obzira na platežnu sposobnost kupca ovakav tip automobila definitivno može da ima status i prvog i drugog automobila u porodici. Da li će jedan prosečan muškarac da prepozna sebe u jednom kompaktnom krosoveru ili će iz nekog velikog SUV-a posmatrati svoju suprugu kako istim odlazi na posao sasvim je svejedno. Bitno je da su potrebe zadovoljene i da je užitak dostupan. Koliko će da košta jedan užitak u obliku T-Roc-a videćemo krajem ove godine kada se očekuje početak prodaje u Evropi.

Pavle Rajčević

 

(1316)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Dodeljuje se državljanstvo Auto Republike Rajačić Pavlu. Dobrodošao i bravo za tekst. Cena je najavljena od oko 20.000 evrića 🙂