1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ovo su automobili koje je trebalo da vidimo u Ženevi
Ovo su automobili koje je trebalo da vidimo u Ženevi
3

Ovo su automobili koje je trebalo da vidimo u Ženevi

647
3
Podelite sa prijateljima:

Nakon obaveštenja organizatora Salona automobila u Ženevi da se isti odlaže usred naredbe švajcarskih vlasti zbog širenja korona virusa, ostaje žal što nećemo imati priliku da vidimo brojne veoma zanimljive četvorotočkaše. 

Istini za volju, sve ćemo ih videti, samo je pitanje trenutka. Za početak, jasno je da su organizatori ženevskog auto-salona priterani u ćošak sa odlukom tamošnje vlade koja zabranjuje sve javne skupove koji okupljaju više od 1.000 ljudi.

Proizvođači se nalaze u jednako velikom problemu, jer su svoju energiju kada je reč o promociji i marketingu usmerili ka Ženevi i danima kada je trebalo da bude održana manifestacija. Oni sada pred sobom imaju nekoliko izbora.

Većina će verovatno odložiti svoje premijere za neki drugi auto-salon, a jedan deo će organizovati sopstvene minijaturne događaje zarad promocije novih automobila. Oni koji su najpragmatičniji verovatno će predstavljanje prirediti putem interneta, pa ćemo neke premijere imati priliku da vidimo veoma brzo, naravno u digitalnom obliku.

No, da je Salon automobila u Ženevi zaista i održan, bila bi to jedna veoma zanimljiva fešta za automobilske sladokusce.

Serijski automobili

Naravno, akcenat na jednom ovakvom događaju jeste na vozilima koja su namenjena za serijsku proizvodnju. Kineski Aiway nameravao je da u Ženevi prikaže električni SUV U5, koji se nije naročito proslavio na EuroNCAP testu sudara.

Alfa je najavljivala „nešto veliko“, a prema svemu sudeći u pitanju je GTA varijanta modela Giulia, koja bi trebalo da pomeri granice performansi koje je postavila verzija QV.

Aston Martin je za Ženevu pripremao svoj prvi SUV – model DBX, od kojeg se očekuje da spasi britansku marku iz veoma teške situacije. Pored njega, planiran je bio i Vantage u kabrio izdanju.

Audi je trebalo da ima veoma snažan nastup u Švajcarskoj. Da je do auto-salona zaista i došlo, bili bi izložei novi A3 Sportback, S3, RS5 i E-Tron S. Postojao je trač da bi se pojavio i restilizovani Q5.

Britanski proizvođač luksuznih automobila – Bentley, imao je nameru da javnosti prikaže dva nova modela. U pitanju su Continental GT Mulliner i jedinstveni Mulliner Bacalar GT. Govorilo se i o mogućnosti da u Ženevi zasija restilizovani SUV Bentayga.

Impresivnu postavku trebalo je ima BMW. Bavarska marka želela je da publici predstavi hibridnu varijantu Serije 3, potom dizelaš za poželeti – M340d, kao i plug-in hibridnu verziju modela X2. Mada nije najavljeno, verovalo se da ćemo na ovoj manifestaciji videti i dugoočekivanu Seriju 4 u kupe izdanju.

Brabusov novi off-road adut – 800 Adventure XLP, imali ste priliku da vidite danas na našem sajtu, no sigurno je da se nemački tjuner ne bi zaustavio samo na jednom vozilu za ženevski auto-salon.

Bugatti je imao nameru da predstavi Chiron Sportive Noir, ali je postojala glasina da bi se kraj njega mogao pronaći i Chiron R, o kojem se neko vreme govori, ali nema nikakvih detaljnih informacija. Nekada deo Seata, a danas samostalni brend Cupra trebalo je da prikaže model Formentor i potentni Leon.

Czinger je sa svojim modelom 21C najavljivao pravu revoluciju na teritoriji hiperautomobila. Ovaj model raspolaže sa više od 1.200 ks i u stanju je da ubrza do 100 km/h za manje od 2 sekunde! Francuski DS rešen je da ozbiljnije napadne nemačku premijum trojku, pa je predstavio sedan DS9. Sudeći po prvim reakcijama, biće taj DS-ov napad poprilično jalov.

Fiat je posle niza godina trebalo da predstavi nešto poprilično uzbudljivo u Ženevi – električno izdanje modela 500. Ovaj automobil bitan je za italijansku marku pre svega zbog flotne emisije štetnih gasova.

Naravno, ovakva manifestacija nije rezervisana samo za velike proizvođače, pa je tako Fisker želeo da upozna publiku sa svojim SUV-om naziva Ocean, dok je revitalizovani španski brend Hispano Suiza trebalo da prikaže Carmen Boulogne.

Japanska marka Honda imala je nameru da izloži nekoliko varijanti modela Civic, koji uprkos svojim odličnim karakteristikama ne beleži baš dobre prodajne rezultate u Evropi. Osim toga, i novi Jazz je trebalo da se predstavi evropskoj publici.

Velika očekivanja od Ženeve imao je Hyundai koji je trebalo da ima veoma ubedljiv nastup. Osim nove generacije i20, bilo je planirano da vidimo i osveženi i30. Bratski brend Kia imala je zakazanu premijeru modela Sorento.

Jeep će probleme sa flotnom emisijom štetnih gasova pokušati da reši kroz ponudu plug-in hibridnih varijanti modela Wrangler, Compass i Renegade. Poprilično anonimni brend Karma želeo je da u Ženevi istakne model Revero.

Toyotina premijum divizija – Lexus, imala je najavljene tri premijere: UX300e, LC u kabrio varijanti i ES MY. Za McLaren se znalo da će učestvovati, ali nije bilo potvrđenih nastupa. Govorilo se o prikazivanju 750 LT i neimenovanog električnog superautomobila.

Mercedes je imao pripremljen čitav niz automobila. Trebalo je da se u Ženevi nađu: GLA, AMG-ove verzije tog modela, kao i GLE 63 Coupe, a kao šlag na torti našla bi se restilizovana E klasa.

U poslednje vreme svedoci smo pojave niza brendova koji nameravaju da se bave isključivo električnim sportskim automobilima. Jedan od takvih, mada svakako ne novo ime na automobilskoj sceni, jeste Pininfarina, koja je trebalo da prikaže model Battista.

Otkazivanjem Salona automobila u Ženevi uskraćeni smo za dve premijere sa Porsche značkom. U planu je bilo da se pojave Cayman 718 GTS 4.0 kao i 911 Turbo.

Renault je obećavao veoma snažan nastup. Uz restilizovani Talisman, trebalo je da se nađu i osveženi Megane, kao i hibridne varijante modela Clio i Captur. Pored toga, francuska marka najavila je premijeru električnog izdanja modela Twingo, a govorilo se da ćemo videti i prvi EV niskobudžetne Dacije, doduše u konceptualnoj formi.

Hrvatski Rimac odavno je obelodanio da ćemo serijsku varijantu modela C_Two videti u Ženevi. Trebalo je da saznamo konačne detalje o ovom fenomenalnom automobilu.

U poslednjih nekoliko godina Seat beleži veoma dobre prodajne rezultate, a ove godine je bilo planirano da se u Švajcarskoj predstav novi Leon i  pričalo se da bi se tu mogao naći i električni El-Born.

Škoda je za Ženevu pripremila Kamiq Scoutline, potom novu Octaviju, ali i hibridno izdanje performantne Octavije. Toyota je čuvala tri veoma interesantne premijere za najveći auto-salon. U pitanju su novi Yaris, potom sportski GR Yaris, i mali SUV zasnovan upravo na prvonavedenom modelu.

Impresivne najave stizale su iz Volkswagena pred početak najvećeg događaja u godini kada je reč o automobilskoj industriji. Performantne verzija Golfa – GTI, GTD i GTE trebalo je da zasijaju u Ženevi, a pored njih našli bi se i Caddy i hibridni Touareg R. Kružile su glasine da bi se mogli pojaviti i restilizovani Tiguan, kao i performantni Tiguan R.

Konceptualni modeli

Najavljeno je bilo više konceptualnih vozila, ali ne može se reći da su sva privukla pažnju javnosti. Neka, doduše jesu. Primer takvog koncepta je BMW i4, koji bi trebalo da nagoveštaj izgleda električnog sedana kod plavo-belog propelera.

Čudnovati DS Aero Sport Lounge daje uvid u budućnost električne SUV klase za francuski brend. Još jedan EV je Hyundaijev Prophecy, koji je zapravo sedan sa sportskim ambicijama.

U sferi konceptualnih vozila dominirali bi naravno električni modeli. Tako je Lexus želeo predstaviti LF-30, Renault je najavljivao Morphoz kao futurističko vozilo, a Mercedes Vision AVTR.

Oni koji nisu gledali tako daleko u budućnost poput navedenih marki, želeli su da prikažu stil odnosno da pripreme potencijalne kupce za nadolazeće serijske modele. Tako je Škoda trebalo da predstavi Enyaq koji će definitivno doći i do serijske proizvodnje.

Polestar je pripremio koncept Precept kao uvid u skorašnju gamu ovog proizvođača. Slično je i sa Volkswagenom koji je imao nameru da prikaže ID.4.

Sve ove automobile videćemo u narednom periodu, neke od njih verovatno već tokom ovog vikenda. Nažalost, samo na malim ekranima.

Đorđe Platiša

(647)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bilo je tu dosta interesantnih „stvari“. Šteta. Mada, deo toga ćemo to svakako (jednom) videti i uživo. Pre ili kasnije.

Balkanboj

Eto uskoro BG car show. Barem će biti pljeskavica i ćevapa.

Zvezdan Božinović

A za piće, specijalni kontigent Corona piva 🙂