1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. U problemima i bez korone – Mazda aplicira za veliki kredit
U problemima i bez korone – Mazda aplicira za veliki kredit
0

U problemima i bez korone – Mazda aplicira za veliki kredit

521
0
Podelite sa prijateljima:

Mazda Motor Corp se obratila finansijskim institucijama s molbom za odobrenje kredita u visini od oko 300 milijardi jena, što je ekvivalent sume od 2,56 miljardi evra. Potencijalni kreditori su tri japanske “mega-banke”, ali i ostala lica eventualno zainteresovana za investiciju tog tipa. Pozajmica se sada upravi Mazde čini nužnom, kako bi se kompanija s uspehom izborila s posledicama globalne zaraze novim korona virusom. Brojnim medijima, vesti iz malog japanskog proizvođača je juče preneo takozvani insajder.

Mega-banke koje smo maločas pomenuli inkorporiraju imena: Mitsubishi UFJ Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group i Mizuho Financial Group – uključujući i Razvojnu banku Japana, Sumitomo Mitsui Trust Holdings. Kao što smo naveli, i drugi su pozvani da ulože novac u Mazdu, gde su već uključeni neki raniji poverioci koji su prolongirali period otplate, dopunila je priču pomenuta osoba koja je izrazila želju da sačuva identitet od javnosti.

Nijedna od pomenutih finansijskih institucija nije želela da komentariše navode iz medija. Prvi je u javnost s ovom pričom izašao japanski poslovni magazin koji i sami rado pratimo i preporučujemo: Nikkei. Mazda je takođe ostala nema na molbu predstavnika sedme sile za komentarom.

Kompanija Mazda, uostalom kao i ogromna većina drugih globalnih proizvođača četvorotočkaša, trpi posledice obustave ili smanjenog obima proizvodnje u svojim postrojenjima, kao i reperkusije redukovane tražnje, što je uzrokovano potezima vlasti u svim državama, usmerenim ka sprečavanju širenja zaraze.

Prodajni rezultati Mazde, kao i finansijska pozicija kompanije, bili su slabi i bez “podrške” virusa koji je samo dodatno dramatično pogoršao stvari. Najbolji pokazatelj problema s kojima se uprava japanske marke suočava, možda jeste onaj koji govori o iznosu od 650 milijardi jena (preko 5,5 milijardi evra) za koliko su veće obaveze po kamatonosnim dugovima u odnosu na raspoloživu gotovinu i gotovinske ekvivalente, navodi se u izveštaju koji je preneo Nikkei. Dakle, pokazatelji likvidnosti u Mazdi su bili na zabrinjavajućem nivou i pre masovnijih implikacija izazvanih pandemijom.

Objava godišnjih finansijskih rezultata Mazde je zakazana za četvrtak. Podsetićenom da fiskalna godina u Japanu podrazumeva dvanaestomesečni period koji se završava 31. marta.

AutoRepublika

(521)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments