1. Home
  2. Prezentacije
  3. Najperformantniji sedan iz D segmenta stupio na scenu – Alfa Romeo Giulia GTA (FOTO)
Najperformantniji sedan iz D segmenta stupio na scenu – Alfa Romeo Giulia GTA (FOTO)
11

Najperformantniji sedan iz D segmenta stupio na scenu – Alfa Romeo Giulia GTA (FOTO)

3.30K
11
Podelite sa prijateljima:

110 godina nakon svog osnivanja, Alfa Romeo se vraća svojim korenima, s povratkom jedne od legendi: modela Giulia GTA. 

S tehničkog stanovišta, i u smislu koncepta, novi model je inspirisan Giulijom GTA iz 1965. godine: „Gran Turismo Alleggerita“ koje je razvila kompanija Autodelta na osnovu modela Giulia Sprint GT, koji je postigao mnogo uspeha širom sveta.

Giulia GTA je zasnovana na modelu Quadrifoglio i dolazi sa snažnijom verzijom 2,9-litarskog V6 Bi-Turbo s 540 ks. Koristeći veoma lake materijale, novajlija ima prednost u vidu smanjene težine od 100 kilograma u poređenju s Giulijom Quadrifoglio. Postižući odličan odnos snage i težine od 2,82 kg/ks,  najbolja je u klasi.

Takođe, specifična tehnička rešenja su razvijena za druge aspekte, specifično za aerodinamiku, stabilnost i upravljivost.Fokus će takođe biti na verziji GTAm, ekstremnoj 100% „legalnoj za ulicu“ verziji modela GTA, koju karakterišu dva trkačka sedišta, zaštitni kavez i sigurnosni pojas sa šest tačaka vezivanja. Alfa Romeo sada prihvata informacije o zainteresovanosti za modele Giulia GTA i GTAm, koji su dostupni u samo 500 sertifikovanih, numerisanih primeraka. Za srećne kupce, Alfa Romeo je razvila ekskluzivno iskustvo, sa procesom prodaje jedan-na-jedan i posvećenim paketom dobrodošlice.

Juna 24., Alfa Romeo će dostići važnu prekretnicu u svojoj bogatoj istoriji: 110 godina poslovanja. Tokom tog vremena od više od jednog veka, njeni inženjeri i dizajneri su neumorno radili na inovacijama, dok su uvek ostajali verni onome što čini DNK brenda. Tokom godina, ta DNK – savršena kombinacija sportskih osobina i elegancije – stvorila je ne samo neka od najpoznatijih vozila ikada napravljenih, već i vozila koja se podjednako dobro snalaze na stazi za trke i na takmičenju lepote. Kako bi obeležila svoj 110. rođendan, Alfa Romeo će zadiviti svoje fanove kao i ljubitelje automobilizma s vozilom koje u potpunosti predstavlja povratak počecima brenda, uz odavanje počasti jednom od najtipičnijih vozila brenda Alfa Romeo: Giulia GTA.

Skup inicijala sa legendarnim osećajem: GTA

GTA je skraćenica od „Gran Turismo Alleggerita“ (allegerita je italijanska reč za „olakšano“), i pojavila se 1965. sa modelom Giulia Sprint GTA, posebnom verzijom koja je proistekla iz modela Sprint GT, i koja je dizajnirana kao sportski automobil i predstavljena je na Salonu automobila u Amsterdamu te godine. Karoserija modela Giulia Sprint GT je zamenjena identičnom verzijom izrađenom od aluminijuma, što je dalo konačnu težinu od 745 kilograma, u poređenju sa 950 kilograma za drumsku verziju. Druga varijanta je imala motor od 1.570 cm3, Twin Cam agregat, koji je u drumskoj konfiguraciji, s dvostrukim paljenjem, razvijao 115 ks. Tehničari trkačkog tima brenda Alfa Romeo, Autodelta, izabrali su ga kao referentno vozilo za „Touring“ kategoriju, i razvili su ga da postiže maksimalnu snagu od 170 konja.

Uspeh ovog modela u trkama je samim tim bio instantan: tri uzastopne pobede na „Challenge Europeo Marche“, desetine nacionalnih šampionata i stotine individualnih trka u svakom delu sveta. Način na koji je izgradila imidž cele game je takođe bio impresivan: model Giulia Sprint GTA je krilaticu „Pobeda svaki dan u Vašem svakodnevnom vozilu“ / “A victory a day in your everyday car” dovela do savršenstva. Od tada, GTA je stekla reputaciju neprikosnovene ikone sportskog karaktera brenda Alfa Romeo, i skraćenica GTA je postala toliko uspešna da je javnost uskoro počela da je povezuje sa svakim sportskim Alfa Romeo vozilom uopšte.

Legenda ponovo živi s odličnim tehničkim rešenjima

Povodom predstavljanja Giulije GTA, Alfa Romeo namerava da prekrši nekoliko pravila: ne namerava da priča o istoriji, pogotovo ne o svojoj, niti želi bilo kakve poklone za svoj rođendan. Umesto toga, više želi da pruži poklon ljubiteljima marke, tako što će predstaviti Giuliju GTA. Danas, ovo je pravi povratak korenima marke Alfa Romeo, koji idu duboko u svet performansi i „grand touring“ svet.

Posebne tehničke karakteristike i funkcionalan stil

Aktivna aerodinamika je posebno proučavana kako bi se povećalo aerodinamično opterećenje. Ova rešenja sadrže tehničko znanje koje dolazi direktno iz Formule 1, zahvaljujući sinergiji sa kompanijom Sauber Engineering i korišćenjem Sauber Aerokit paketa. Isti zadatak je zadat bočnim usisnicima, posebnom zadnjem spojleru i aktivnom prednjem spojleru.

Titanijumski Akrapovič centralni izduvni sistem integrisan u difuzor od ugljeničnih vlakana je takođe nov, kao i točkovi od 20 cola s centralnim zaključavanjem, koji se pojavljuju na jednoj serijskoj limuzini po prvi put. Lakoća upravljanja pri velikim brzinama je unapređena proširivanjem putanje prednjih i zadnjih točkova za 50 milimetara i razvijanjem novog seta opruga, amortizera i ležajeva za sistem ogibljenja.

U modelu GTAм, prednji aerodinamički deo je optimizovan do krajnjih granica, dodavanjem većeg prednjeg spojlera i zadnjim krilom od ugljeničnih vlakana, koji obezbeđuju savršeno izbalansirani vertikalni aerodinamički pritisak pri velikim brzinama. Što se tiče performansi, motor Alfa Romeo 2,9 V6 Bi-Turbo koji je napravljen od aluminijuma i razvija 510 ks u standardnoj konfiguraciji, u ovom slučaju isporučuje 540 konja. Za dobar zvuk je zadužen Akrapovič izduvni sistem.

Novi detalji u kabinskom prostoru

U unutrašnjosti vozila, nekoliko novih detalja privlači pažnju: elementi od alkantare na kontrolnoj tabli, panelima vrata, kaseti za rukavice, bočnoj podršci i centralnim delovima sedišta. Alkantara je u još većem obilju iskorišćena u verziji GTAm, gde je zadnja klupa uklonjena, stvarajući prostor za potpuno presvučenu veliku pregradu, koja ima specifične kalupe dizajnirane za držanje kaciga i aparata za gašenje požara. Novi mat umeci od ugljeničnih vlakana pružaju unutrašnjosti karakterističnu tehničku i estetsku eleganciju. U novom modelu GTAm, unutrašnjost se blago razlikuje u tome što ima zaštitni kavez, nema panele vrata ili zadnja sedišta, a vrata se otvaraju pomoću kaiša umesto ručke, što je još jedan detalj inspirisan svetom trkanja.

Odličan odnos težine i snage

Međutim, snaga sama po sebi nije dovoljna da obezbedi vrhunske performanse, tako da su se u Alfi potrudili da smanje masu. Ukupno smanjenje težine dosiže do 100 kilograma, zahvaljujući laganim materijalima kao što su ugljenična vlakna za pogonsko vratilo, haubu, krov, prednji branik, umetke za prednji i zadnji blatobran, kao i konstrukciji posebnih sportskih sedišta sa Sabelt sigurnosnim pojasevima sa šest tačaka vezivanja. Zatim, aluminijum je korišćen u motoru, vratima i sistemima ogibljenja, kao i mnogi drugi kompozitni materijali koji se koriste za neke druge delove. Primera radi, Lexan – jedinstvena smola iz porodice polikarbonata (plastika), koja dolazi direktno iz sveta auto-moto sporta – korišćena je u izradi bočnih i zadnjih okvira stakala, što je dodatno doprinelo smanjenju težine. Rezultat je masa koja iznosi oko 1.520 kilograma i koja, u kombinaciji s porastom ukupne snage na 540 konja, dovodi odnos težine i snage na izvanredan nivo od 2,82 kg/ks, što čini model Giulia GTAm sposobnim da pruži izvanredne performanse.

Ubrzanje od 0 do 100 km/s postiže se munjevito – zahvaljujući Launch Control sistemu, gde se hronometar zaustavlja na samo 3,6 sekundi. Giulia GTAm nudi dvosednu konfiguraciju koja može da se koristi na putu, sa prednjim spliterom i većim vidljivim zadnjim krilom od ugljeničnih vlakana. U GTA paketu opreme, s istom ukupnom snagom, model Giulia nudi četiri sedišta, bez zadnjeg zaštitnog kaveza; spojler i spliter optimizovani su za svakodnevnu upotrebu na putu; ima iste panele za vrata, sedišta i prozore kao i model Giulia Quadrifoglio. Rezultat je supersedan za svakodnevnu upotrebu.

Privilegija za 500 srećnih kupaca…

Model Alfa Romeo Giulia GTA i njegova „Pro“ verzija, Giulia GTAm, proizvešće se u ograničenoj seriji od svega 500 primeraka ukupno, svi numerisani i licencirani i spremni da zauzmu svoje mesto zajedno sa svojim prethodnikom iz 1965. godine, kao jednim od primamljivih kolekcionarskih primeraka. Ovi modeli nisu samo privlačni po pitanju izgleda, već su spremni da prikažu impresivnu snagu na putu koja je rezultat niza inovativnih tehničkih rešenja. Ista ekskluzivnost koja je odlika modela Giulia GTA i Giulia GTAm će takođe obuhvatiti i posebno jedinstveno korisničko iskustvo, osmišljenom s ciljem da nagradi 500 srećnih kupaca autentičnim iskustvom koje je 100% Alfa Romeo.

Nakon predrezervacija, koje su sada zvanično na raspolaganju i koje će se obustaviti čim se rezerviše 500. primerak, prodaja će se vršiti jedan-na-jedan, s tim da će stručnjak za proizvode koji je ujedno i brend ambasador ispratiti postupak za svakog kupca, od porudžbine do isporuke. Međutim, iskustvo kupovine se ne zaustavlja na specijalnom postupku prodaje. Nesumnjivo, novi vlasnici će takođe dobiti i personalizovani komplet dobrodošlice koji obuhvata kacigu Bell u specijalnim GTA bojama, kompletan trkački komplet Alpinestars (trkačko odelo, rukavice i obuću) i personalizovanu ciradu Goodwool kako bi ona ili on zaštitili svoj model GTA ili GTAm. Pored druge opreme za istinske poštovaoce, korisničko iskustvo Alfa Romeo obuhvata i specijalni vozački kurs koji je osmislila Vozačka akademija Alfa Romeo.

Izvor: Alfa Romeo

(3302)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Лом

Perverzija!

Igor

Perverzija

Zvezdan Božinović

Rados i veselje 🙂 Ih, kada bi i Alfa zasijala celom gamom u punom sjaju, baš bi mi bilo drago!

Pomponije

Au kakva lepotica! Koji crni M3…

Zoca

NO COMMENT!?

Alex

Jedina konkurencija M4 GTS

Don

Možda je ovo jedini trenutak kad poželim da sam bogat…

Balkanboj

Beauty and the Beast.

s mile
Don

E moj mile, video je u rangu ovog https://youtu.be/m1TnzCiUSI0

BojanNeki

Za vreme koje je prošlo od kada je izašao QV očekivao sam više, ali ajde treba budžet malo da se popuni.