1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lansiran Ferrari Roma Spider
Lansiran Ferrari Roma Spider
7

Lansiran Ferrari Roma Spider

279
7
Podelite sa prijateljima:

Deluje da moda kabrioleta s čvrstim, metalnim sklopivim krovom prolazi. BMW se već vratio rešenju s tradcionalnim mekim krov, dok je sada istom rešenju pribegao i italijanski Ferrari, što zaključujemo na osnovu predstavljenog modela Roma Spider. Poslednji propeti konjić s mekim sklopivim krovom i motorom u prednjem delu vozila, bilo je kabriolet Ferrari 365 GTS/4, koji se na proizvodnim trakama zadržao od 1969. do 1973. godine.

Aduti Ferrarija, koji omogućavaju putnicima osećaj prisustva vetra u kosi. iz aktuelne ponude California (2008) i  Portofino (2017) poseduju krov izrađen od čvrstog materijala.

Ovo ujedno znači da se kupe Ferrari Portofino M povlači u zasluženu penziju. Italijanska kompanija je potvrdila da će Ferrari Roma Spider s mekim krovom zapravo zameniti ovaj kupe koji predstavlja petnaest godina staru evoluciju modela California. Bazični kupe Ferrari Roma ostaje u katalozima egzotičnog brenda.

Novi kabrio s tekstilnim krovom nudi skoro identičan akustični komfor u kabini kao onaj koji omogućava (hipotetička) verzija s tvrdim krovom, ili kao prethodnik Webasto s čvrstim krovom. Krovna pokrivka može biti crna ili tamno crvena i izrađena je od posebne tkanine. Moguće je ukloniti je do brzina kretanja koje su niže od 60 km/h, dok celokupnu proces oduzima 13,5 sekundi, a kada je sklopljen, debljina “sendviča” iznosi nekih 220 milimetara. Omogućen je podatak o zapremini prtljažnika od 255 litara, ali je ta cifra korektna samo kada je krov na mestu.

Roma Spider nudi konfiguraciju za sedenje u takozvanoj formi “2+”, odnosno istu onakvu kakvu pruža i bazični kupe. Dakle, iako je montiran drugi red za sedenje, nema tu dovoljno prostora, čak ni za mališane. Međutim, Spider nudi naslone za glavu i nazad, nasuprot kupea koji ih nema.

Iza njih je skrivena zaštitna sekcija koja deprimira vetar u pokušaju da vas uznemiri u kabini, i kada je ona aktivna (podignuta), turbulencije su blaže u putničkom prostoru. Što se tiče prednjih sedišta, može se naručiti takozvani „vazdušni šal“, što je ime koje se koristi za sistem koji u oblasti vrata putnika upumpava zagrejan vazduh čineći putovanje prijatnim. Ostatak enterijera je identičan kao kod kupea.

Crni umeci su montirani na poklopcu prtljažnika i podižu se formirajući krilo. Poseduju tri radne pozicije, prva se koristi za brzine koje prevazilaze 100 km/h, ali ne i 300 km/h kada kreće drugi režim, dok je treći režim zamišljen za vožnju autoputem. U najagresivnijoj poziciji, pri 250 km/h, to krilo generiše ekvivalent aerodinačnog vertikalnog pritiska od 95 kg. Jedna od implikacija je i pogoršanje aerodinamičkih parametara za samo 4%.

U tehničkom smislu, kupe i spajder su isti. Romu pogoni biturbo motor V8, radne zapremine 3,9 litara s ravnom radilicom i snagom od 620 „konja“ i najviših 760 Nm obrtnog momenta. Pride, verzija s otvorenim krovom nudi i novu uljnu pumpu, iako ista može biti doplaćena i na verzijama s „normalnim“ krovom. Menjačka kutija je osmostepena robotizovana s dvostrukom spojnnicom.

Uzgred budi rečeno, motor proizvodi najviših 760 Nm samo u sedmoj i osmoj brzini, dok je u nižim stepenim prenosa prisilno snižen.

Neto masa vozila iznosi 1.556 kilograma spram 1.472 kg koji krase bazični kupe nazvan Roma. Ali, najinteresantnija stvar kod Spidera s mekim krovom je što je on 11 kilograma teži od kupe-kabrioleta po imenu Portofino M! Iako uprkos tome napredak je u dinamičkim parametrima ostvaren, pa ubrzanje do“stotke” traje za 0,05 sekundi kraće (3,4 sekundi), dok do 200 km/h treba 9,7 sekundi, a ne 9,8 sekundi. Najviša brzina je pak ista: “više od 320 km/h”. Laganiji kupe Roma dostiže 200 km/h za 9,3 sekundi.

Prodaja superautomobila nazvanog Ferrari Roma Spider će započeti tokom najtoplijeg godišnjeg doba.

AutoRepublika

(279)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

što bi cure rekle: Sladak je 😉

Matija

Pravi „dolce vita“ auto, za smekere kojima nije do jurcanja vec do uzivanja. Rado bih se upisao u taj klub! 🙂 Sve je OK osim onih zadnjih „sedista“ – kome to treba? Taj prostor moze da se koristi kao dodatni prtljaznik.

Bungi

E to je lijep auto, na stranu što je preskup!Zbog ovakvih automobila i zbog onih užasno ružnih poput novog BMW 7, postoji opravdana potreba da se Domagoj Đukec, protjera na prinudan rad u Pininfarinu, barem jedno 5 godina.Za opšte dobro automobilizma.Poslije kada ga pitaju „U kojem si gulagu gulio kaznu?“, „u Pininfarini-5 godina, zbog crtanja gadnih kolica“.

Matija

Rad u Pininfarini nije Gulag vec cast i zadovoljstvo! Ti bi jos da ga nagradis za one njegove rugobe?! 🙂 Taj covek jednostavno nema talenta, ono malo sto je imao potrosio je na pocetku karijere. Zasto je u BMWu ostace za nas tajna!

BB

On bi to shvatio kao kaznu 😂

Laki

Kao iz albuma ovo vozilo.A gdje su oni viseći monitori da „začine“ kokpit??

Dezon

Samo ff ili lusso pravi 2+2