1. Home
  2. Sajmovi
  3. Polestar Precept nagoveštava skandinavska dostignuća sutrašnjice
Polestar Precept nagoveštava skandinavska dostignuća sutrašnjice
0

Polestar Precept nagoveštava skandinavska dostignuća sutrašnjice

252
0
Podelite sa prijateljima:

Polako pomaljaju nos pred radoznalom internet populacijom vrući ženevski noviteti. Tako je sada ispred nas i najveća zvezda sa štanda Polestara. Radi se o sedanu Precept koji, sudeći i po nazivu modela, možemo shvatiti kao švedsko viđenje recepta za uspeh nove marke, čiji je integralni deo i (od Volvoa) nezavisni dizajnerski pravac.

Zaista, oba postojeća modela u gami Polestara, a koji nose numeričke oznake 1 i 2, oslikavaju isti stil koji promovišu šabloni patronske marke Volvo, pa ih većina populacije ni ne vidi kao modele zasebnog brenda. Konceptualni Precept je dakle stilizovan s ciljem da javnosti pokaže kako će budući električni automobili Polestara izgledati u bliskoj budućnosti.

Dizajneri su se fokusirali na aerodinamičan oblik novog sedana, koji iz tog razloga poseduje ravnu “njušku” bez (za konvencionalne automobile) karakteristične maske hladnjaka. Kamera koja je u stanju da obezbedi snimak vrhunskog kvaliteta (HD) uz dva radara je smeštena na panelu, između prednjih svetlosnih grupacija izrađenih u LED tehnologiji, s ciljem obezbeđivanja potencijala za funkcionisanje autopilota. Da bi to bilo moguće, na krovu je instaliran i jedan lidar.

Iz rođačke familije Volvoa, po gabaritima je Preceptu najbliži serijski sedan Volvo S90. Naime, međuosovinski razmak egzotičnog prototip primerka iznosi 3,1 metar, dok je kod luksuzne limuzine taj parameter na nivou od 294 centimetara.

Umesto klasičnih retrovizora, mogućnost spoznaje situacije iza vozila će za vozača obezbediti kamere smeštene na “krmi” automobila, dok će se izostanak klasičnih kućišta retrovizora i ogledala, odraziti i na bolje aerodinamičke performanse. Prenos događaja koji ostaje za putnicima Precepta, emituje se na ekranu koji je smešten na tradicionalno mesto predviđeno za montažu unutrašnjeg ogledala (retrovizora).

Polestar Precept ne poseduje zadnje vetrobransko staklo pa je zato montaža širokougaone kamere na vrhu zadnjeg segmenta krova bila praktično neizbežna. Video zapis koji sačine kamere, prenosi se na centralnom ekranu.

Prvo što upada u oči kada pogled zabacite ka kabini koncepta, jeste instrumentacioni displej koji se po dijagonali pruža na 12,5 inča, kao i na vertikalni ekran, na Androidu zasnovanog multimedijalnog sistema koji je još veći (15 inča). Broj analognih prekdača je sveden na apsolutni minimum.

Ovo što na fotografijama vidimo, najbliži je prikaz izgleda enterijera budućih modela skandinavske marke. Pa ipak, tranzicija ka upotrebi recikliranih materijala u kabini automobila sa severa Evrope, biće postepena, čak uprkos tome što je kompanija na modelu Precept prikazala čitav set odnosnih rešenja.

Tako je na primer kompletna presvlaka svih sedišta, kojih inače ima četiri i koja nude zaseban smeštaj za sve putnike, izrađena od prerađene plastike upotrebljene za plastične boce (a koje su opet, nekada čuvale mineralnu vodu i slično). Dalje, prostirke na podu su recimo izrađene od ostataka ribarskih mreža. Prema navodima razvojnog tima, primena takvih tehnoloških rešenja će u budućnosti dovesti do toga da se količina plastičnog otpada redukuje za čak 80%.

To što vam ne predstavljamo tehničke podatke, nikako ne znači da smo lenji. Naprotiv, od zore smo na nogama, ali avaj.

Šveđani nisu obelodanili ništa od „mehaničkih informacija“, niti se išta još uvek zna o električnom pogonskom sklopu koncepta Precept. Ipak, veoma je moguće da ćemo potpuniju sliku, uključujući i trenutno nedostajuće informacije, imati pred sobom već na Salonu automobila u Ženevi.

AutoRepublika

(252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments