1. Home
  2. Prezentacije
  3. Umiven Aston Martin Vantage
Umiven Aston Martin Vantage
1

Umiven Aston Martin Vantage

79
1
Podelite sa prijateljima:

U paleti britanske marke niže pozicioniran superautomobil Aston Martina, model Vantage je ušao u novu generaciju 2017. godine, ali je konstruktor na tu temu dobio različite reakcije javnosti. Neki su smatrali da je njegov izgled previše mladalački, a neki su čak u njemu videli japanski trag.

Štaviše, najviše je „postradao“ prednji deo sa uskim horizontalnim farovima. A unutrašnjost je „od odmah“ izgledala zastarelo. Aston Martin je uzeo u obzir kritike i značajno redizajnirao Vantage.

Prednji deo ažuriranog kupea je potpuno rekonstruisan. Umesto malih horizontalnih farova, sada postoji velika svetlosna rasveta, tradicionalna za ovu ostrvsku marku (prilagodljiva već u bazičnom izdanju). Rešetka hladnjaka je postala šira za 38%, što povećava dotok vazduha za hlađenje za 29%.

Pojavili su se dodatni usisnici vazduha, hauba je postala istaknutija. Sa strane su prošireni lukovi točkova i drugi vazdušni kanali sa markiranim pločicama, a pozadi je novi branik sa četvorocevnim završetkom sistema za odvod izduvnih gasova. Generalno, karoserija je postala šira za 30 milimetara, a za njegovu individualizaciju kupcima su dostupne tri livreje uz moguću čak 21 nijansu.

Unutrašnjost noviteta donosi novu prednju ploču i kvalitetnije materijale koji su našli primenu u završnoj obradi. Praktično, sve je to skoro isto kao kod poželjnijeg modela s nazivom DB12. Ekran multimedijalnog sistema od 10,25 inča uredno se uklapa u centralnu konzolu.

Zadržano je obilje fizičkih kontrola, tastera a ugrađen je i novi volan sa ovalnom glavčinom i uvećanim lopaticama, zapravo polugicama. Umesto dugmeta za biranje koje igra ulogu ručice menjača, pojavila se minijaturna poluga. Instrumentaciona tabla je dobila novi vizir, ali je izgubila one valjkaste šupljine, takozvane „bunare“, pretvorivši se u običan ravan ekran. Vantage je u osnovnoj konfiguraciji opremljen muzičkim sistemom od 390 vati sa jedanaest zvučnika, a uz doplatu se nudi akustika marke Bowers & Wilkins sa okružujućim (surround) zvukom, petnaest zvučnika i snage 1.170 vati.

Vantage je u postupku osavremenjavanja dobio neobično veliko povećanje snage pogonskog sklopa. Plus je na nivou od oko 30% snage i 15% najvišeg dostupnog obrtnog momenta! Da bi se to postiglo, biturbo motor AMG V8 4.0 je morao da bude podvrgnut temeljnim modifikacijama.

Promenjen je oblik bregastih osovina, povećan je stepen kompresije, ugrađeni su veći turbo punjači i ugrađen je sistem hlađenja sa povećanim performansama. Kao rezultat svega pobrojanog se došlo do toga da motor razvija 665 KS i 800 Nm! Kao takav radi u paru s rekalibrisanim osmostepenim automatskim menjačem marke ZF, a koji dolazi s kraćim krajnjim pogonom (3,083:1). Ali vreme ubrzanja do 100 km/h kao rezultat toga je smanjeno za samo 0,1 sekundu, i to na 3,5 sekundi. Maksimalna brzina kretanja je pak povećana sa 314 na 325 km/h.

Karoserija je dobila unapređene pojačivače napred i pozadi, a pojavilo se i dodatno ojačanje između opruga zadnjeg vešanja. Ugrađeni su adaptivni amortizeri tipa Bilstein DTX, a koji rade zajedno sa električnim servo upravljačem. Na sličan način, ESP i elektronski kontrolisan diferencijal počeli su da „sarađuju“ (pogon je, uostalom kao i ranije, samo na zadnjoj osovini).

Kovani točkovi, zapravo naplaci su obuveni gumama tipa Michelin Pilot Sport S 5 sa specijalnim varovima za Vantage, dimenzija 275/35 R21 napred i 325/30 R21 pozadi. Ažurirani sportski automobil je u bazičnom pakovanju opremljen kočnim diskovima od livenog gvožđa, ali uz dodatnu naknadu, nude se ugljenično-keramičke kočnice, koje ne samo da poboljšavaju performanse kočenja, već i smanjuju takozvanu suvu masu za čak 27 kilograma.

Britanci su uz „civilni“ superautomobil predstavili i ažuriranu verziju trkačkog mu brata, i on je kršten kao Aston Martin Vantage GT3. Doživeo je slične stilske promene, ali mnogo važnije je bilo pojavljivanje redizajnirane aerodinamike i ponovo podešenog vešanja.

Novi automobil je premijeru doživeo na maratonu 24 sata Dejtone, a prema planovima kompanije, oko 30 primeraka kupea Vantage GT3 namenjenih eksploataciji na stazama trebalo bi da izađu u sopstveno stanište razasuto širom „trkačkog“ sveta, već ove sezone.

Proizvodnja osavremenjenih drumskih automobila bi trebalo da započne u prvom tromesečju ove godine, dok se prve isporuke očekuju u drugom kvartalu. Porudžbine je već sada moguće registrovati.

AutoRepublika

(79)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kritike publike za dosadasnji model bile su opravdane – farovi su licili na Mazdu MX5 a kokpit nije licio ni na sta, bio je prilicno haotican, sastavljen od „lego-kockica“ koje nisu odgovarale jedna drugoj. Popravka je uglavnom OK – farovi su ponovo u stilu marke, kokpit je sredjen ali mu nedostaje tipicno engleski tradicionalni ukus luksuza i plemenitosti – koza i drvo! Plastiku i karbon danas imaju svi, luksuz ne! To je ipak skup auto, za prave dzentlmene a ne za jurcanje kao Lambo! Veliku zamerku upucujem prednjem otvoru za hladjenje! Bio je i ostao je ogroman, dizajner se bez… Pročitaj više »