1. Home
  2. Sajmovi
  3. Sve premijere Salona automobila u Ženevi (I deo)
Sve premijere Salona automobila u Ženevi (I deo)
0

Sve premijere Salona automobila u Ženevi (I deo)

667
0
Podelite sa prijateljima:

Audi

Prva najava nemačke marke za debi u Ženevi odnosila se na osveženi roudster dvojac TT RS kupe i TT RS kabriolet, o čemu više možete da pročitate ovde.

Čisto električni krosover Q4 e-tron, je još uvek koncept, a nije poznato da li će novi konvencionalni kupe krosover iz Ingolštata poneti tu, ili oznaku Q3 Sportback, zbog toga što FCA drži pravo na ovaj naziv. Poznato je da neke verzije Maseratija i Alfe nose ovakav amblem na poklopcu prtljažnika. Bilo kako bilo, očekujemo premijeru, a više o konvencionalnom kupeolikom krosoveru možete saznati ovde.

Dalje, u Ženevi ćemo po prvi put videti dizel verziju performantnog krosovera SQ5 TDI. O njemu, saznajte sve klikom na ovaj link.

Bentley

U poslednje vreme smo se naslušali, odnosno načitali vesti o marki Bentley, ali su razlozi za to bili neprijatni a odnosili su se na visoke gubitke. Pre nekoliko dana je Bentley predstavio najbrži serijski SUV na svetu, model Bentayga Speed koji će se naći i na predstojećoj smotri.

BJEV

Za nekoliko dana će publika moći uživo da osmotri električni superautomobil Arcfox 7. Dugačak je 4.570 milimetara a prvi put je u formi prototipa predstavljen na Salonu automobila u Pekingu, pre skoro tri godine. Sportski dvosed, prema deklaraciji kineskog proizvođača, krasi autonomija od 450 kilometara, maksimalna brzina od 260 km/h, uz ubrzanje 0 – 100 km/h za 2,7 sekundi.

Superautomobil raspolaže snagom od 450 kW (603 ks), dok baterije poseduju kapacitet od 66 kWh. Maloserijska proizvodnja modela Arcfox 7 je startovala u septembru 2018. godine. Pune i revidirane specifikacije ovog zanimljivog noviteta će biti obelodanjene prvog dana sajma.

BJEV je otvoreno akcionarsko društvo osnovano od strane kompanije Beijing Auto. U planu su novi modeli ovog brenda, među kojima se nalazi i električni krosover. Prototip ovog SUV-a je takođe očekivan na predstojećem salonu.

BMW

Revidirana serija 7, kodnih oznaka G11 i G12, iza koje se skriva verzija sa više centimetara među osovinama, će biti jedna od glavnih atrakcija bavarske postavke. O luksuznoj limuzini možete saznati više ukoliko nežno kliknete mišom na ovaj link.

Videli smo seriju 3 na Salonu automobila u Parizu, po prvi put. Sada stiže pojačanje za D segment premijum marke u vidu karavana. Radi se o seriji 3 sa Touring sufiksom. G21, što je oznaka za ovu generaciju, biće duža i prostranija od F31 generacije koju zamenjuje.

Pre pet meseci su na DTM trci održanoj na Nirubgringu predstavljeni performantni krosoveri X3 M i X4 M. Tada su bili sakriveni, obmotani kamuflažnim folijama, a pre nekoliko dana, kada je proizvođač skinuo zaštitu, predstavili smo ih u rubrici Prezentacije.

Citroën

Pre par dana najavljeni Ami One koncept će se naći na Salonu automobila u Ženevi, kao prvi od dva konceptna primerka najavljena za ovu godinu od strane francuske marke a u slavu stogodišnjeg jubileja. Više saznajte ovde.

Cupra

Španski brend će predstaviti konceptni krosover Formentor, kao drugi model Seatove performantne divizije Cupra. Iako se tako ne navodi u zvaničnim materijalima za novinare, u pitanju je kupe krosover. Serijski model će verovatno biti nazvan prema bivšoj španskoj trkačkoj stazi Autódromo de Sitges-Terramar. To će biti prvi model podmarke Cupra koji neće biti utemeljen na nekom od već postojećih vozila iz game Seata.

Imajući to u vidu, razumno je pretpostaviti da ćemo ovaj model uskoro videti u prodajnim salonima. Proizvodnja bi trebalo da bude pokrenuta do kraja godine, uz prateći početak prodaje za nekih godinu dana. U konkurenciji za naziv novog krosovera, kao što smo napomenuli, našla su se imena Formentor i Terramar.

GFG Style

Fabricio Đuđaro i Đorđeto Đuđaro su pripremili koncept Kangaroo i najavili ga kao „električni hiper SUV“. Za osnovu je iskorišćena aluminijumska šasija koju je razvila kompanija CH Auto. Karakteristični su i paneli karoserije u narandžastoj boji.

Hispano Suiza

Španski proizvođač luksuznih automobila je istovremeno i proizvođač motora za avione. Marku je oživeo Carmen, sa ciljem sklapanja “čisto električnog hiperluksuznog grand tourer modela”. Model će poneti naziv Carmen Mateu, prema unuci osnivača kompanije Hispano Suiza.

Razvijen je u Barseloni od strane firme QEV Technologies. Vozilo koristi monokok šasiju izrađenu od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Prema medijskim napisima koje je u javnost plasirala kompanija QEV Technologies, ova firma je povezano lice u odnosu na Mahindra Formula-E Racing i evropski razvojni centar kineskog BAIC-a.

Što se tiče samog naziva marke Hispano Suiza, ono datira još iz 1904. godine, a trenutno je u vlasništvu četvrte generacije porodice Suqué Mateu. Pun naziv firme Hispano Suiza Cars.

U javnosti je prisutna određena i razumljiva konfuzija povodom naziva još jednog, drugog GT modela – Hispano Suiza Maguari HS1 GTC. Ovo vozilo ne koristi električni pogonski sklop već V10 motor zapremine 5.204 kubnih centimetara, koji razvija 798 kW i 1.050 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ovaj konvencionalni automobil je proizvod kompanije Hispano Suiza Automobilemanufaktur AG, a još uvek nije jasno kakav će biti ishod pravne borbe oko naziva.

Honda

Nakon što je maleni Urban EV u konceptnoj formi predstavljen na Salonu automobila u Frankfurtu održanom u jesen 2017. godine, i reakcija oduševljene javnosti, japanski proizvođač predstavlja serijsku verziju istog, ovog proleća.

Honda je do ovog trenutka u javnost plasirala samo jedan crtež noviteta.

Italdesign

Ova kuća će, prema sopstvenom obećanju, i plasiranim tizer fotografijama, nastupiti na Salonu automobila u Ženevi sa jednim konceptnim primerkom. Još uvek su nepoznate dodatne informacije u vezi premijere koju znatiželjno čekamo.

Kia

Korejska marka debituje sa konceptom za koji tvrdi da je razvijen u Evropi. Kia Motors poseduje dizajnerske kancelarije studijskog tipa širom sveta, a svaki od njihovih koncepata poseduje i troslovnu šifru, uz dodatak dva numerička karaktera, što otkriva region ili zemlju u kojoj je nastao.

Dakle, zvanični naziv konceptnog vozila još uvek nije poznat, ali njegova kodna oznaka jeste: KED13, pri čemu broj 13 otkriva da iza razvoja projekta stoji evropsko odeljenje za dizajn kompanije Kia Motors.

Glasine kažu da će se iz ovog koncepta izroditi dva električna modela, ili možda je bolje reći jedan model koji će u kasnijoj fazi nastupiti na tržištu sa amblemima obe korejske marke, Kije i Hyundaija. Prvi od njih će poneti oznake Kia, a mogao bi se opisati i kao BEV verzija ultra atraktivnog Stingera. Koliko će zaista novi hedžbek podsećati na Stinger, znaćemo za koji dan.

Postoje šuškanja da ćemo se u Ženevi upoznati i sa modelom XCeed, ali je verovatnije da se to ipak neće dogoditi. Pogađate, radi se o krosoveru zasnovanom na Ceedu, pa je moguće da serijska verzija ovog modela ponese bedž sa natpisom CrossCeed.

Bilo kako bilo, smatramo da ćemo ovaj krosover upoznati na Salonu automobila u Frankfurtu, koji je na kalendaru događaja automobilske industrije zakazan za septembar.

Lagonda

Vaskrsli brend će predstaviti koncept nazvan All-Terrain. Aston Martin je potvrdio u maju prošle godine da će predstaviti čisto električni SUV model tokom 2021. godine, što će biti prvi model marke posle više godina.

Vozilo će u dizajnerskom smislu slediti koncept prikazan u Ženevi prošle godine Lagonda Vision. Tek se očekuje kompanijsko saopštenje kojim bi javnost bila upoznata sa terminom početka proizvodnje ovog automobila. Pored toga, još uvek se ne zna ni mesto proizvodnje noviteta.

Deluje da Aston Martin pokušava da Lagondu pozicionira kao marku koja nudi samo vozila iz BEV segmenta, a kojoj su rivali Bentley i Rolls-Royce.

Mazda

Japanci su pomalo misteriozni u pogledu ženevskog nastupa. Najavljen je kompaktni krosover, a mi verujemo da se radi o sledećoj generaciji modela CX-3.

 AutoRepublika

(667)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments