1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW X3 M i X4 M predstavljeni
BMW X3 M i X4 M predstavljeni

BMW X3 M i X4 M predstavljeni

389
2
Podelite sa prijateljima:

Uspeh dueta velikih krosovera iz Bavarske, X5 M i X6 M jasno je signalizirao rukovodstvu kompanije iz Minhena šta dalje činiti u segmentu SUV vozila srednje veličine. Inženjeri su dali sve od sebe a kao rezultat njihovog rada, četiri nova modela su ugledala svetlost dana. To je par iz naslova uz njihove verzije sa Competition prefiksom.

Inženjering biseri

Krosoveri su dobili novu generaciju rednog turbo šestocilindraša koji je poznat javnosti iz modela M3 i M4. Doduše, pogonska grupa je prošla kroz proces ozbiljnih unapređenja: pritisak u sistemu direktnog ubrizgavanja goriva je podignut sa 200 na 350 bara, novi je i sistem podmazivanja kao i sistem za hlađenje.

Dva zasebna turbo punjača funkcionišu paralelno, od kojih svaki “pokriva” po tri cilindra, a posebna pažnja je posvećena ekološkim zahtevima. Performantni krosoveri poseduju dva filtera za prečišćavanje čestica, ali i četiri katalitička konvertora. WLTP misija ispunjena!

Još je jedno važno unapređenje. Glava motora je izvedena u tehnologiji 3D štampe! Nov tehnologija je olakšala dalju optimizaciju kanala za hlađenje, što bi bilo ekstremno teško izvodljivo uz primenu tradicionalnog načina proizvodnje.

U baznim modelima X3 M i X4 M, redni biturbo šestak razvija 480 konjskih snaga uz 600 njutn metara obrtnog momenta, dok su Competition verzije dodatno ojačane za 30 “konja”. Maksimalan obrtni momenat je ostao neizmenjen, ali je zato u moćnijim verzijama on dostupan u rasponu od 2.600 do 5.950 obrtaja kolenastog vratila, umesto interval od 2.600–5.600, koji karakteriše osnovne verzije.

Sve četiri varijante novih članova M porodice koriste osmostepeni automatik sa pravim režimom manuelne izmene stepena prenosa u kojem se promena “brzine” neće dogoditi sve dok vozilo ne dostigne maksimalnu brzinu (što se događa u praksi na 7.200 obrtaja radilice).

Postavka pogona na sve točkove (xDrive) poseduje specifičma podešavanja, ali za razliku od “besnog” sedana M5, nedostaje joj režim sa pogonom isključivo na točkove zadnje osovine. Umesto toga, aktuelni M xDrive 4WD Sport sistem kao glavne pogonske točkove forsira one koji su iza vozača. Deo paketa je i aktivni zadnji diferencijal sa M oznakom.

Vozna dinamika

Standardni BMW X3 M i X4 M ubrzavaju iz mesta do 100 km/h za 4,2 sekunde, dok istu radnju Competition verzije kompletiraju za 4,1 sekundu. Maksimalna brzina je tradicionalno ograničena na 250 km/h, ali se može naručiti takozvani M Driver’s Package, koji oslobađa mogućnost postizanja do 280 km/h u “verzijama za smrtnike”, odnosno do 285 km/h u Competition primercima.

Evo podataka za arhirivala Bavaraca, da se odmah premerimo: Mercedes koristi V8 motore koji su na papiru agilniji: Mercedes-AMG GLC 63 (476 ks) dostiže „stotku“ za 4,0 sekundi, dok verzija GLC 63 S (510 ks) to čini još brže, odnosno za 3,8 sekundi.

U poređenju sa “narodskim” X3/X4 verzijana, novi članovi M familije poseduju ozbiljno prerađen sistem ogibljenja sa jedinstvenim komponentama. Već u uvodnim verzijama performantnih krosovera su instalirani adaptivni amortizeri, kao i upravljački mehanizam sa varijabilnim odnosnom ispomoći. Kočnice su izrađene od kompozitnih materijala – diskovi su od livenog gvoždja uz glavčine točka izrađene od aluminijuma, dok je nazad upotrebljeno nepretenciozno jednoklipno rešenje. Interesantno, karbon-keramički diskovi se ne nalaze čak ni na listi opcija.

Karoserija M krosovera je ozbiljno poboljšana: dodatne komponente za ukrućivanje su instalirane u prednjem delu, pružajući se između opruga ogibljenja, a od avgusta će moći da se naruče lakše jedinice Od ugljeničnih vlakana. Površina vazdušnih usisa je povećana, a na gornjoj ivici petih vrata se nalazi spojler. Točkovi su od 20 ili 21 cola a zadnje gume su šire od prednjih. Kasnije, u obećani M Carbon paket će biti uključen dekor od ugljeničnih vlakana.

Putnička kabina

Što se putničke kabine tiče, proizvođač je pratio standarde klase. Prednja sedišta su sportska sa dodatnom dozom lareralne podrške. Nov je džojstik za kontrolu rada brojnih sistema, kao i M obruč upravljača na kome se nalaze tasteri crvene boje M1 i M2. Njihovim korišćenjem vozač može da opredeli jedinstvenu, individualnu postavku elektronike koja upravlja radom brojnih sistema na vozilu.

Verzije koje nose pločicu Competition se razlikuju samo po detaljima enterijera, skupocenijim materijalima kojima su obložena sedišta i paneli u kabini, a što se svejedno može naručiti i kod standardnih verzija pridošlica u M gamu.

Početak prodaje

Knjiga porudžbina za nove M krosovere se otvara na proleće, ali prodaja na Starom kontinentu počinje tek u septembru. Ipak, već je poznata cena novajlija na matičnom, nemačkom trištu. BMW X3 M startuje od 84.900 evra, dok BMW X4 M Competition počinje sa cenom od 95.600 evropskih novčanica.

AutoRepublika

(389)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eh, kako je maltene „do juče“ sve izgledalo normalno u enterijeru. A onda se desio „napredak“ ( u dizajnu ) 😊

igi

Za razliku od X6, ovaj X4 mi nikad nije legao. Ali zato je unutrašnjost raj za oči, sa svim dugmićima i decentnim ekranom.