1. Home
  2. Prezentacije
  3. Audi SQ5 – performantni TDI debitovao
Audi SQ5 – performantni TDI debitovao
0

Audi SQ5 – performantni TDI debitovao

905
0
Podelite sa prijateljima:

Dve godine su prošle od trenutka kada je svetskoj publici prezentovan u benzinskoj verziji. Juče je Audi SQ5 verzija sa oznakama V6 3.0 TFSI dobila svoj “brundavi” alter ego, čime je nastavljena tradicija da performantni SUV poseduje i svoju dizel varijantu, baš kako je to bio slučaj i u prošloj generaciji. Takođe, filozofija je već viđena i kod većeg krosovera iz porodice, modela SQ7, čiji je motor sa unutrašnjim sagorevanjem potpomognut električnim kompresorom.

Ono što je najzanimljivije kod ovog krosovera, svakako je dizel jedinica. Radi se o najsnažnijoj verziji motora kodne oznake EA897, iza koga se skriva V6 TDI agregat zapremine 3.0 litra. Klipovi, klipnjače, kolenasto vratilo i sistem podmazivaja su identični osnovnoj trolitarskoj postavci.

Električni kompresor energiju dobija od motora snage 7 kilovata, a brzina koju postiže dostiže čak 65.000 obrtaja i to u samo 300 milisekundi. Tradicionalni sistem koji počiva na 12 volti nije bio u stanju da podrži ovakvu koncepciju pa je krosover dobio moderniju konfiguraciju od 48 volti, kao i zasebnu litijum-jonsku bateriju od 10 ampera, koja je smeštena ispod poda prtljažnika.

Natpritisak koji stvara električni kompesor je nizak i iznosi samo 0,4 bara. Zato je ovaj punjač aktivan samo do 1.650 obrtaja radilice, a tada dužnost preuzima turbo punjač koji radi punim kapacitetom, što omogućava potisak do 1,4 bara.

Iz tog razloga, maksimalnih 700 Nm obrtnog momenta je bilo dostupno u uskom opsegu između 2.500 i 3.100 obrtaja radilice. Na primer, V8 motor, 4.0 TDI uz sličnu elektroasistenciju odbacuje 900 Nm u Audiju SQ7, već od 1000 obrtaja kolenastog vratila. Maksimalna snaga novog motora iznosi 347 “konja”, dok, poređenja radi, benzinska jedinica u SQ5 razvija 354 konjskih snaga i 500 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Dodatno, dizel krosover koristi pogonski sistem lakog hibrida. Starter-generator se napaja iz istog izvora energije koji radi na mreži pod naponom od 48 volti, što je od velike pomoći u prvih nekoliko sekundi nakon pokretanja motora. Zadatak koji je dodatno ispunjen odnosi se na siutacije u kojima se motor startuje.

Naime, prilikom vožnje krstarećim brzinama između 55 i 160 km/h, elektronika može deaktivirati dizel motor na period od oko 40 sekundi. Prilikom kočenja, zarad zaustavljanja ispred semafora, na primer, motor sa unutrašnjim sagorevanjem se stavlja ponovo van funkcije, već od 22 km/h.

Što se prenosa tiče, on je identičan onom kod benzinske verzije, odnosno radi se o čuvenom Quattro sistemo prenosa pogona na sve točkove. Transmisija je takođe identična, odnosno osmostepena automatska. U uobičajenim situacijama, centralni diferencijal sa ograničenim proklizavanje, alocira pogonsku silu među osovinama u odnosu 40:60. U slučaju potrebe, na zadnje točkove može biti poslato do 70% pogonske sile, odnosno do 85% na točkove prednje osovine. Na listi opcija se nalazi i aktivni zadnji, sportski diferencijal.

Ispostavlja se da je dizel verzija performantnog krosovera još dinamičnija od benzinske. Umesto 5,4 sekunde koliko je za sprint do stotke potrebno benzincu, dizel taj zadatak kompletira u svega 5,1 sekundi. Maksimalna brzina je znana i tradicionalno ograničena na 250 km/h).

Osnovna ponuda modela Audi SQ5 TDI poseduje opruge sa adaptivnim amortizerima, dok je klirens manji za 30 milimetara u odnosu na obični Q5. Na listi opcionala se nalazi i ponuda vazdušnog oslanjanja. Prednji kočni system uključuje mehanizan sa šest klipova i diskove prečnika 375 milimetara, dok su u ponudi točkovi od 20 ili 21 inča.

Prodaja TDI verzije moćnog krosovera počinje u proleće na tlu Evrope, a početna cena je postavljena na nivou od 67.750 evra. Pikanteriju predstavlja podatak da benzinska verzija još uvek nije dobila nalepnicu “usklađen sa WLTP”.

AutoRepublika

(905)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments