1. Home
  2. Vesti
  3. Cupra Formentor koncept spreman za Ženevu (GALERIJA)
Cupra Formentor koncept spreman za Ženevu (GALERIJA)
0

Cupra Formentor koncept spreman za Ženevu (GALERIJA)

261
0
Podelite sa prijateljima:

Seatova performantna podmarka, Cupra, u Ženevi će nastupiti sa Formentor konceptom.

Reč je o prethodnici prvog serijskog modela kojeg je Seat razvio specijalno za Cupru.

Kao što je poznato, španska marka je godinama na svoje performantne modele „kačila“ oznaku „Cupra“, da bi aktuelni šef kompanije, Luka de Meo, prošle godine Cupru izdvojio kao samostalni poslovni entitet, koji će u ponudu stavljati moćnije i performantnije modele u odnosu na Seat.

Formentor koncept je „plug-in“ hibrid s 245 ks, koji čisto na električni pogon može da pređe 50 kilometara po WLTP-u, što je ekvivalentno 70 kilometara po NEDC-u.

Cupra je svoj prvi model kao zasebna marka lansirala prošle godine, a reč je o Cupra Ateci s 300 konja.

U prvoj godini poslovanja, Cupra je prodala 14.400 automobila, što je 40 odsto više u odnosu na ranije, kada nije bila izdvojena.

Cilj je da se udvostruči prodaja u naredne tri do pet godina. Uskoro, Cupra će u svojoj gami imati sedam modela, rekao je de Meo.

Seat koristi Cupru za prvu fazu programa elektrifikacije, jer elektrifikovani pogonski sklopovi će inicijalno biti skuplji u odnosu na tradicionalne SUS motore.

Što se Formentor koncepta tiče, „plug-in“ postavka omogućava isporuku veće snage, prvenstveno zbog visokog maksimalnog obrtnog momenta elektromotora.

Nemačka je veliko tržište za Cupru, jer se 10 odsto prodaje odnosi na najveće evropsko automobilsko tržište. De Meo želi da ovaj uspeh „prekopira“ i na druge evropske zemlje. Njegov primarni cilj su Italija i Francuska, gde je tržišno učešće Seata tek nešto iznad jedan odsto, u odnosu na više od tri odsto u Nemačkoj.

De Meo s pravom smatra da će imidž Cupre pomoći i boljem imidžu Seata.

Generalni direktor VW grupe, Herbert Dis, kaže da Seat sada može biti kredibilan rival Alfi Romeo, kompaniji u kojoj je de Meo bio šef dve godine, što je ambicija koja u prošlosti nije uspela. Dis veruje da Seat može biti interesantan mlađim kupcima, koji se ne sećaju slavnih dana Alfe Romeo.

AutoRepublika

 

(261)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments