1. Home
  2. Vesti
  3. Vijetnamska policija privela kritičara VinFasta zbog objave na Facebooku
Vijetnamska policija privela kritičara VinFasta zbog objave na Facebooku
4

Vijetnamska policija privela kritičara VinFasta zbog objave na Facebooku

966
4
Podelite sa prijateljima:

Vijetnamske vlasti navodno maltretiraju jednog građanina zbog kritike prvog velikog vijetnamskog proizvođača automobila VinFast na Facebooku. Uprkos dobro dokumentovanim problemima sa VinFastovim poslovanjem i proizvodima, čini se da kompanija pokušava da ukloni negativno pisanje u štampi slanjem policije na svoje klevetnike.

Soni Tran je 37-godišnja vijetnamska ličnost na društvenim mrežama koja je stekla sledbenike za svoje postove komentarišući VinFast. Do decembra, Tran je mnogo objavljivao o navodnim problemima sa VinFastom u poslovnim grupama na vijetnamskom jeziku. Teme uključuju dovođenje u pitanje finansijskog integriteta poduhvata, tvrdnje da VinFast skriva dug koristeći lažne kompanije, pozivanje na pogrešne prodajne brojeve i tvrdnje da je VinFast svoj dizajn prepustio Kini i Indiji, a ne da radi sa Pininfarinom, kako je objavljeno.

Nije samo Tran taj koji iznosi ove tvrdnje. Drugi vijetnamski korisnici društvenih medija objavili su slične navode na platformama kao što su LinkedIn i Reddit. Takođe je izašlo na videlo da su prodajni brojevi VinFasta naduvani prodajom drugim kompanijama u vlasništvu Vingroupa, VinFastove matične kompanije.

Sada je Tran više puta pritvaran od strane policije u Ho Ši Minu prema BNN Breakingu, koji prenosi da je Tran proveo 35 sati na ispitivanju u policijskoj stanici u decembru. Ovo se dogodilo tokom najmanje četiri odvojena dana prema objavi na Redditu. Tran je navodno ispitivan u vezi sa svojim motivima za kritikovanje VinFasta, a policija je tražila dokaze o zlobnom podržavaocu njegovih aktivnosti. Kolega sa sajta The Drive je kontaktirao VinFastov američki tim za komunikaciju u vezi sa ovim izveštajima i za sad nema odgovora.

Policajci su navodno zaplenili Tranove elektronske uređaje i kopirali njihove podatke, pravdajući sve to članom 331 vijetnamskog krivičnog zakona, koji navodno zabranjuje nanošenje štete interesima drugih — od pojedinca do države, i svega između. To očigledno uključuje velike, očigledno problematične poslove kao što je VinFast.

Tran nije jedina osoba kojoj je VinFast poslao policiju zbog negativnog pisanija. U maju 2021. kompanija je pokušala da natera policajce da maltretiraju jednog od njenih kupaca jer je postavio video snimak na YouTube u kojem se žalio na probleme sa njihovim automobilom i poteškoće u obavljanju garancijskih radova na njemu. Američki mediji su izvestili o sličnim problemima sa kvalitetom kada su vozili VF8, čiji je debi na američkom tržištu bio ključan za prenaduvanu procenu akcija kompanije. (Njihova vrednost je od tada pala za 80 procenata…)

Međutim, najveći problem VinFasta je to što od trećeg kvartala 2023. godine, poslednjeg prijavljenog kvartala, i dalje gubi stotine miliona dolara svakog kvartala. Umesto da se skoncentrišu da otklone nedostatke i da nekako počnu da prave profit, oni maltretiraju kritičare. Sumnjamo da na taj način mogu da postignu ozbiljniji uspeh.

AutoRepublika

(966)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Sta ce se dogoditi ako kritike pritiv Vinfasta krenu u EU? Da li ce evropski gradjani poceti da nestaju sa lica Zemlje? Ovakav obracun sa kriticarima je totalna negativna reklama za Vinfast! Ispravno bi bilo da se kritici suprotstave argumentima – ako ih imaju. Ili da kazu „tako je, potrudicemo se da popravimo!“

Mogucnost da Vinfast posalje policiju protiv svog kriticara takodje je nizak udarac pravima gradjana Vijetnama na slobodu misljenja! Ovaj dogadjaj je takodje veliki medjunarodni minus za demokratiju i pravni sistem Vijetnama! Da li se ispod paravana „demokratije i slobode“ krije jos jedan totalitarni sistem?

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Matija
BB

Pa te demokratije i slobode doniješe ropstvo na kraju, a što je još u drevnoj Grčkoj konstatovano… Ovdje treba jasno napraviti razliku, da li je riječ o nezadovoljnom korisniku, istraživačkom novinarstvu, ili je roječ o smišljenom urušavanju poslova i imidža neke firme a da za to prima nadoknadu preko neke „NVO“ ili privatne osobe. Konstruktivna kritika je dopuštena. A olajavanje s ciljem da nekom naneseš štetu a sebi korist je itekako krivično djelo. Pa većina ovih velikih kompanija su postale velike tako što su na nelojalan način gušile konkurenciju. U tekstu je jasno naznačeno da policija istražuje da li ima… Pročitaj više »

Mixito

Isto kao u Srbiji…

MRN

Neće ta rabota da im valja. Nikako !