1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Harley Davidson Confederate Edition
Zanimljivost dana: Harley Davidson Confederate Edition

Zanimljivost dana: Harley Davidson Confederate Edition

334
1
Podelite sa prijateljima:

Tokom svoje dugogodišnje istorije Harley Davidson je „otpužen“ za mnogo toga – od toga da ga voze buntovnici, kriminalci, pa i zubari u krizi srednjih godina koji žele da novcem kupe određeni imidž. Ali tokom jedne godine kompanija iz Milvokija je optužena i za rasizam i to samo zbog oznake na motociklima.

Tokom 1976. godine SAD su proslavile 200-godišnjicu, a u tu čast Harley Davidson je predstavio „Liberty Edition“ svih svojih modela. Oni su se pokazali toliko velikim prodajnim uspehom da je kompanija sledeće godine poželela još jednu specijanu verziju, a izbor je pao na Confederate Edition.

Za one kojima je ova oznaka nepoznata spomenućemo da se odnosi na trinaest saveznih država u južnom delu SAD koje su se tokom američkog civilnog rata, koji se odigrao od 1861. do 1865. godine, borile da robovlasništvo ostane na snazi. Dok se „Confederate“ zastava u južnjačkim saveznim državama danas smatra bitnim delom istorije i simbolom pobunjenika protiv jače strane, u ostalim državama se često smatra oznakom za rasizam i mržnju.

U svakom slučaju, Harley Davidson Confederate Edition za 1977. godinu je obuhvatao šest motocikala (FLH Electra Glide, Super Glide, XLH Sportster, XLCH Sportster, XLT Sportster i FLHS) i to sa izuzetno malim promenama. Većina opreme je već bila dostupna kao deo opcija pa je Confederate Edition razlikovalo samo dve stvari – slika zastave na rezervoaru i slika generalskog simbola na prednjem blatobranu.

Harley Davidson nije u velikoj meri reklamirao ovu specijalnu opciju, a motocikle je čak poslao u salone bez oznake i dozvolio im da sami donesu odluku da li će biti postavljene. Na kraju je prodato svega 646 jedinice, od čega je najpopularniji bio XLH Sportster (299), a najređi XLT Sportster i FLHS (po 15).

U zvaničnom Harley Davidsonovom muzeju se ne nalazi nijedan primerak iz serije Confederate Edition, ali kompanija navodno ima nekoliko primeraka u skladišu koje samostalni klubovi mogu da iznajme po želji.

Zoran Tomasović

(334)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
paqito

respect