1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kombi u modi
AR pijaca klasika: Kombi u modi

AR pijaca klasika: Kombi u modi

120
0
Podelite sa prijateljima:

Možda će vas iznenaditi kada vam kažemo da je na američkom tržištu nekada vladalo veliko interesovanje za kombi vozilima. I pritom ne pričamo samo o onima korišćenim za komercijalne svrhe, to jest za prevoz robe i putnika, već su se zapravo smatrali kao kul izbor. Pre nego što su kamperi postali popularni, najlakši način za putovanje preko Amerike je bio u kombiju, u koji ste mogli da ugradite sve ono što je imao i vaš dom.

Trend je započeo Volkswagen Type 2 ili kako je u narodu poznatiji pod imenom Microbus, ali nije trebalo da prođe puno vremena pre nego što su i firme iz Detroita predstavile svoje modele.


A jednom od njih preko bare je ime svetinja u svetu komercijalnih vozila. To je Fordov kombi Econoline, ili kako je kasnije postao poznatiji sa značkom E Serija. Proizvodio se od 1961. do 2014. godine, a i danas možete da ga kupite kao takozvani „chassis van“ (kabina sa otvorenim prostorom pozadi gde firme kasnije urađuju ostatak školjke po želji).

Posebno je popularna bila treća generacija i u izložbeno-prodajnim salonima smo je mogli videti od 1975. do 1991. godine. I dan-danas uživa u velikoj popularnosti i nije retkost da vidimo primerke prepravljene u kampere. Ako u oglasima pronađete neki od originalnih modela koji je fabriku napustio sa kaučima, sudoperom, toaletom, frižiderom i ostalom kućnom opreme, kolekcionari su spremni izdvojiti solidne sume novca.

Baš je takav Econoline iz današnjeg oglasa. Fabriku je napustio 1991. godine u trenutno se nalazi u gradu Martinez, unutar američke savezne države Kalifornije. Do sada je prešao nešto više od 100 hiljada kilometara. Zanimljivo je da preradu u kamper nije radio Ford, već firma Sportsmobile.

Američki proizvođač vozila bi im isporučio „oguljeni“ kombi, a ovi bi zatim ugradili već navedenu opremu. Većina nameštaja je naravno iz perioda kada je automobil, napravljen pa će novi vlasnik verovatno morati da zadnji deo kombija detaljno osveži.

Econoline je nuđen sa dosta benzinskih i dizel motora, a ovaj konkretni primerak pokreće benzinac radne zapremine 351 kubnog inča (5,8 litara) sa 210 „konja“ i maksimalnih 427 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko četvorostepenog automatskog menjača.

Fabričke informacije o performansima ne postoje, ali pretraga na internetu kaže da je standardan Econoline sa takvim motorom mogao da ubrza od nule do 100 km/h za oko jedanaest sekundi. Ovaj primerak je ipak pun nameštaja, pa je samim tim sigurno sporiji. Fabrička maksimalna brzina je limitirana na 160 km/h.


Aukcija je donela 57 ponuda, a najviša je iznosila 10.777 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(120)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments