1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. AR detektiv: Honda Civic e:HEV u Srbiji
AR detektiv: Honda Civic e:HEV u Srbiji

AR detektiv: Honda Civic e:HEV u Srbiji

1.36K
104
Podelite sa prijateljima:

Evropska verzija nove Honde Civic e:HEV je imala svoju premjeru krajem juna ove godine, o čemu je Auto Republika tada i pisala. Sada su nam poznate i cene novog Civica za Srbiju. Pre nego se dotaknemo konkretnih cenovnih cifara (koje će vas, verujemo, šokirati, makar na trenutak), podsetimo da će se u Evropi novi Civic prodavati isključivo sa hibridnim pogonom, sa izuzetkom verzije Type R, koja će imati pravo na konvencionalni motor SUS 2,0 T (o čemu nedavno smo takodje izveštavali).

U osnovi pogonskog hibridnog sklopa će biti dvolitarski motor Atkinsonovog ciklusa, maksimalne snage 143 ks pri 6.000 rpm i maksimalnog obtnog momenta od 186 Nm pri 4.500 rpm, uz elektromotor sa 184 ks i 315 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Sklop koristi Li-Ion bateriju sa 72 ćelije, ukupnog kapaciteta 1,05 kWh i mase od 36,4 kg. Honda u deklaracijama za Evropu za svoje hibride ne iskazuje ukupnu sinergijsku snagu hibridnog sklopa, kao što to na primer čini za američko tržište i tamo dostupne hibride (gde je pomenuti sklop deklarisan sa ukupno 212 ks za modele Accord i CR-V) .

A kako je pomenuta baterija kod Civica smeštena u podu prtljažnika, vozilo na tom mestu nema uobičajeni prostor za smeštaj eventualnog opcionog rezervnog točka (kao prethodna generacija), već tu ima samo neku malenu “rupu” nepravilnog oblika, ali, ako ste umetnička duša, možda tu prepoznate neke obrise oblika točka (tako da za tvrde “ljubitelje petog točka” ostaje nada da će barem novi Type R u podu prtljažnika sačuvati ovu vrstu smeštajnih kapaciteta koju je posedovala i prethodna generacija – ako se tako nešto uopšte može smatrati legitimnim razlogom za izbor te perfomantne SUS verzije).

Novi hibridni Civic je dug 4.551 mm, širok je (bez retrovizora) 1.802 mm, visok 1.408 mm, sa rastojanjem izmedju osovina od 2.734 mm i sa klirensom vozila od 128 mm sa vozačem (dok za maksimalno opterećenje vozila klirens kroz tri dostupna paketa opreme iznosi 111,7 / 108,6 / 112,4 mm – ako je verovati sajtu Honda.co.uk).

Zapremina prtljažnika je deklarisana sa 410 litara, osim u najvišem paketu kada je 404 litra (zbog delova premijum ozvučenja koji se nalaze i u prtljažniku), a u svim varijantama je dodatno dostupna i napred pomenuta ostava za sitnice u podu gepeka. Ako ne grešimo u tumačenju, sa britanskog sajta Honde, može da se zaključi da je kapacitet tog dela 5 litara, iako se nama učinilo da bi tu mogla stati veća zapremina nekog rasutog tereta.

U osnovnom paketu opreme Civic je na točkovima od 17″ sa pneumaticima širine 215 mm (visine 50), a u ostala dva paketa sa točkovima od 18″ i gumama širine 235 mm (visine 40).

Masa praznog vozila je deklarisana u rasponu od 1.517 do 1.533 kg, a nosivost vozila iznosi od 348 u baznoj opremi do 397 kg u prestala dva paketa. Moramo da priznamo da nam ove vrednosti delom deluju nelogično, jer je deklarisana ista masa za poslednja dva paketa opreme, pri čemu poslednji ima i panoramski krov  (a bilo bi nam nedosledno da se za deklarisanje klirensa opterećenog vozila ide na preciznost od desetog dela milimetra i to za svaki paket opreme posebno, a da se kod deklarisanja mase vozila zanemari uticaj panoramskog krova).

Deklarisana nosivost krova u svim paketima opreme iznosi 65 kg. Tek, ukoliko novim Civicom nameravate da prevozate maksimalno dozvoljenih pet osoba i njihov prtljag, moraćete možda povremeno malo i da kalkulišete. Na žalost, to je sudbina mnogih savremenih vozila.

Pošto perfomanse i emisije zavise i od dimenzija pneumatika i mase vozila, recimo da kod hibridne verzije Civica kroz tri dostupna paketa opreme deklaracije iznose:
– za ubrzanje: 7,8 / 7,9 i 8,1 sekundi,
– za emisiju u mešovitom WLTP ciklusu CO2 108 / 113 i 114 gr CO2,
– za potrošnju 4,7 / 5 i 5 litara za mešoviti WLTP ciklus,
dok je maksimalna brzina kod svih paketa opreme ista i iznosi za klasične hibride skoro već uobičajenih 180 km/h.

Za baš iskrene poklonike energetske efikasnosti kažimo i to da u svim fazama WLTP testiranja bazna verzija Civica ima 3 dcl manju deklarisanu potrošnju od preostala dva paketa opreme. A po našem dosadašnjem iskustvenom doživljaju WLTP deklaracija za aktuelne Hondine hibride koje smo imali prilike da testiramo (a neke od tih testova i da objavimo na ovom portalu), WLTP deklaracije za hibridni Civic nam govore da bi on uslovima gradske vožnje mogao da troši oko 4 – 4,5 litra, a pri vožnji autoputem u granicama maksimalno dozvoljene brzine oko 6 litara. Naravno, zavisno od konkretnih uslova i načina vožnje, u praksi je moguće od svega toga i značajanije odstupiti, na jednu ili na drugu stranu.

Toliko o dimenzijama, motorizaciji i deklaracijama.

Paketi i cene… Uh…

Novi Civic će kod nas biti dostupan u tri paketa opreme (Elegance, Sport i Advanced), sa cenama izraženim u evrima (nadamo se da već sedite na stolici u ovom trenutku dok čitate) od 35.500 / 37.500 i 40.500 (bez uračunate eventualne „eko subvencije“ od EUR 2.500).

I nakon prvoga šoka deluje da je “veoma bogata cena” za nepremijum vozilo C segmenta za današnje vreme? Pa da vidimo i kakva se to oprema nudi za te pare.

Pošto je ljudski život samo jedan, recimo najpre da što se tiče pasivne bezbednosti, oprema svakog Civica uključuje i 11 vazdušnih jastuka.

A kako je svaku nezgodu ipak bolje izbeći, nego li u praksi svojim telom testirati efikasnost primenjenih elemenata pasivne bezbednosti, napomenimo da su svi paketi opreme opremljeni Hondinim sistemima za aktivnu bezbednost vozača pod nazivom SENSING, koji uključuju i prednju kameru za široki pregled od 100 stepeni, poboljšanu tehnologiju prepoznavanja, pomoć pri zadržavanju trake uz aktivno centriranje, kontrolu kočenja pri maloj brzini, radarski tempomat, upozorenje na vozilo u mrtvom uglu, upozorenje na bočni unakrsni saobraćaj pri vožnju unazad.

Drugim rečima, svi paketi opreme su aktivno i pasivno isti po pitanju bezbednosti, što će kupci i putnici baznih verzija sigurno pozdraviti (a kupci bogatijih verzija se valjda zbog toga neće ljutiti).

Dalje, svi paketi opreme su, izmedju ostalog, opremljeni prednjim i zadnjim senzorima za parkiranje, kamerom za vožnju unazad, grejanjem prednjih sedišta, lumbalnom podršakom za vozača, displejem multimedije od 9” sa navigacijom, podrškom za Apple CarPlay i Android Auto, elektropreklopivim retrovizorima, alarmom i sa još dosta toga.

Zavisno da li ste baš veliki “sluhista”, kažimo da prva dva paketa oprema imaju audio sistem sa po 8 zvučnika, dok treći nivo ima BOSE-ov audio sistem sa 12 zvučnika.

A zbog “stilista”, recimo i da svaki paket opreme ima svoj dizajn felni, prvi od 17”, preostala dva od 18”.

Za one “taktilne”, kojima je od značaja na kom materijalu sede, valja reći da prvi paket opreme ima presvlake od tkanine, srednji kombinaciju tkanine i sintetičke kože, a treći kožna sedišta (a taj paket ima i elektropodešavajuća sedišta vozača i suvozača, kao i lumbalnu podršku i za suvozača, a da bi vozaču bez rukavica bilo prijatnije u veoma hladna zimska jutra tu je i grejanje volana).

Možda nećete primeti odmah čitajući cenovnik, već tek razmišljanjem (ili na drugi način – možda kada sednete ukoliko ste naopakoga tela), ali, ni top paket nema podešavanje visine sedišta suvozača (neka posebno zla duša bi rekla da to ima Toyota Yaris negde od sredine paketiranja, tačnije, od opreme Elegant).

Treći nivo opreme pruža adaptivne LED farove, preostala dva obične LED farove (s tim da su u drugom paketu i svetla za maglu u LED tehnologiji). Prva dva paketa imaju instrument tablu u kombinaciji analognih instrumenata i displeja od 7”, dok treći ima virtuelni kokpit dijagonale 10,2”.

Bazni paket ne nudi indukcioni punjač za mobilne telefone, elektrohromatski unutrašnji retrovizor, kao ni središnje otvore za klimatizaciju  zadnje klupe smeštene u centralnom tunelu ispod naslona za ruke prednjih sedišta, dok ostali paketi i to imaju.

U odnosu na bazni, srednji paket opreme dodatno nudi i sportske pedale i još neke stilske detalje spolja (na primer crni ram prozora i crne bočne retrovizore), dok treći nivo ima i dvodelni panoramski krovni otvor, a za vizuelni “doživljaj bogatstva i elegancije” tu je bočni hrom paket na ramu prozora…

To su neke osnovne napomene o opremi i razlikama paketa.

I šta posle svega toga reći za one gore navedene cene?

Pa, kao i uvek, sve zavisi sa koje strane stola u poslu kupoprodaje sedite. Jednima je uglavnom “uvek malo”, drugima najčešće “uvek puno”. Klasika!

Tek, kao prodavac Honde u Srbiji, u cilju pokušaja stvaranja osećaja kod kupca kako je „u svetu hibrida“ cena Civica “dobro tržišno odmerena”, mogli bismo potencijalnom kupcu diskretno ukazati na raspon cena za hibridnu Corollu HB u varijanti sa motorom SUS od 2,0 litra, koje cene se za MY 2022 verziju kreću za HB od 32.900 do 39.500 (bez eventualnih popusta i subvencija), pri čemu Toyota na nekim elementima opreme zna malo da „škrtari“ u nižim paketima, pa ćete na primer, i prednje i zadnje parking senzore dobiti tek od opreme Style (koja drži redovnu cenu od 37.700), a za upozorenje na vozilo u mrtvom uglu i upozorenje na bočni unakrsni saobraćaj pri vožnju unazad ipak vam je „nužan“ poslednji paket (39.500 evra). Ili, možda će reći da Corolla sedan sa 1,8 hibridom može da dobaci redovnom cenom do čak 39.700 evra.

Naravno, iole upućen kupac hibrida u tom segmentu bi sve to već i znao i pre nego je u salon Honde zakoračio, pa bi znao i da je 2,0 hibridni sklop Corolle za MY 2023 veće snage (ukupno deklarisano sa 196 ks), kao što bi već sada razumno pretpostavio i da će i u Srbiji Corolla MY 2023 biti skuplja od Corolle MY 2022, jer sa sajta Toyote za Nemačku može već sada za to tržište da vidi odnos cena za Corollu za MY 2022 i MY 2023.

Kako bi pokušao ubediti kupca vozila u C segmentu kako se hibridina tehnologija u Civicu nudi „po razumnoj ceni“, možda će prodavac Honde “slučajno” ukazati i da, na primer u HB izdanju Ford Focus 1,0 Ecoboost MHEV od 125 ks u Srbiji startuje sa 29.990 evra i to u paketu Titanium (s čeličnim felnama 16” kao standardnom opremom tog paketa), mada bi mu na to kupac možda odgovorio da mnogima apsolutno nije nužan ne samo (Hondin ili Toyotin ili bilo čiji) hibrid, već ni blagi hybrid, pa da bez onoga “MHEV” u nazivu Focus u najnižem paketu sa 1,0 Ecoboost od 125 ks startuje sa samo 24.990 evra.

Verovatno bi mu kupac rekao i da su kod Forda “preporučene maloprodajne cene” u Srbiji uvek bile relativno mekane. I da tih 29.990 evra i nije stvarna cena koja se nudi. A da je tako sa cenama mnogih brendova.

Ali, u daljoj odbrani ideje razumnosti cene Civica, možda će prodavac Honde uzvratiti da pežo 308 HB 1,2T 130 ks AT8 u „GT“ paketu opreme, mada nema hibridni pogonski sklop, u Srbiji ima cenu od 33.590 evra, a da tada nije standardno opremljen i radarskim tempomatom (što sve Civic ima i bazno) i da to kao deo standardne opreme ima samo paket iznad (GT Pack), koji po cenovniku ima cenu od 35.690 evra. Naravno, tada mu ovaj drugi (napadnuti) opet kaže da je to samo “preporučena cena” …

I tako u krug. Kraja nema polemici u kojoj jedna strana uopšte “ne čuje” onu drugu …

Svašta bi prodavac mogao reći… Na šta bi mu i kupac sigurno svašta mogao odgovoriti. Tek, šta god tu prodavac Honde ponudio kao svoju tezu povoljnosti cene sinoć i nama predstavljene Honde iz C segmenta, moguće je u toj kategoriji prevoza naći i neku antitezu, odnosno, protivargumente i kao kupac verujemo da biste ipak emotivno reagovali na cene novog Civica.

Neki će, verujemo, prosto kratko reći: “Mnogo je brate… Previše! Da se terate… “ I s time završiti svaku dalju priču.

Uostalom, ako malo pratite (ili Google upotrebite) teško da se ne biste sa mešavinom nostalgije i besa prisetili i da je u Srbiji prodaja prethodne generacije Civica sa motorom 1,0T startovala sa cenom od 20.990 (za nivo opreme “Comfort”), a sa motorom 1,5T uz cenu od 24.990 (za opremu “Sport”) ili da je ta generacija u prodajnim salonima Srbije svoj tržišni život faktički okončao sa cenom od oko 27.490 za verziju sa 1,5T u zaista bogatoj panoramskoj opremi (“Sport Plus”).

Na žalost, od uspomena se ne živi. Živi se „sada i ovde“. A „sada i ovde“ na automobilskom tržištu je dosta haotično sa cenama kod svih brendova.

Naravno, neki će primetiti i da u toj klasi ima i (nepremijum) nehibrida i to za slične pare. I da samo treba malo prošetati po salonima raznih brendova i brzo će se čovek u to uveriti. Jer su cene prosto eksplodirale.

Neki kupci bi možda progundjali i da ne razumeju ni zašto je ova nova generacija Civica u Srbiji značajno skuplja nego u Nemačkoj ili Francuskoj (pa i ako ostvarite subvenciju u Srbiji), dok to na primer uopšte nije slučaj sa HRV-om ili Jazz-om. Zašto je Civic odskočio u Srbiji ?

Ili, da u Nemačkoj, Francuskoj, pa i Britaniji, postoji isti odnos cena HRV-a i novog Civica. Grubo rečeno (ako vam je razlika od oko 500 do 1.000 evra uslovno zanemarljiva pri poredjenju), može da se kaže da cena HRV-a kroz tri paketa opreme gotovo korespondira sa cenama novog Civica kroz njegova tri paketa opreme.

Ne možemo da kažemo da razumemo zašto je to tako (i da li HRV sa 1,5 hibridom zaista treba “da vredi” kao Civic sa 2,0 hibridom), ali, cene se gotovo “gadjaju”. Osim u Srbiji… U Srbiji se nikako “ne gadjaju”. Recimo, u Francuskoj, izmedju najviše opreme HRV-a i Civica je 810 evra razlike (37.910 / 37.100), a kod nas… Kod nas je “malo više”, to jest celih 3.710 evra (40.500 / 36.790). Na taj “detalj” (odnos cena pojedinih modela) kao da se nije pazilo. Ili mi kao amateri u poslu uvoza i prodaje prosto ne uočavamo posebnost tržišta Srbije (što nije isključeno).

Mada, kad bih se baš detaljno raspitao za uslove eventualnog individualnog uvoza novog automobila, verujemo da bi i on na kraju shvatio da su za kupce novih automobila bitne samo cene u Srbiji i da je za trajniji duševni mir srpskog kupca (bilo čega) možda i celishodnije da ne gleda cene u okruženju.

I tako…

Tek, cene Civica za Srbiju su one koje smo napisali. Nekima “korektno odmerene”, nekima “visoke i previsoke” … Svakako su niže sada nego će biti u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti … Na žalost.

Za one koje eventualno razmišljaju o kupovini polovnog Civica prethodne generacije u arihivi našeg auto portala imamo u ponudi test verzije 1,5T i korisničko iskustvo vlasnika verzije 1,0T.

Aleksandar Dragović

(1359)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

104 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Prodace u Srbiji svih 5 komada.
Za poredjenje: Mazda 3 sa blagim hibridom kosta 22.000eur, a izgleda sjajno. Motor 2000cm3, 4 cilindra bez turba…cista klasika.

J4ZZ3R

Moram da pohvalim autora na izuzetno preciznom i informativnom tekstu. Ja sam u materiji jer sam u potrazi za novim automobilom, ali autor mi je ukazao na tri bitna detalja koja sam propustio. Što se tiče cena, sve je relativno u ovom ludom vaktu, ali mene ZAISTA boli činjenica da je Civic XI u Srbiji od 3700 eur pa naviše skuplji kod nas nego u jednoj Nemačkoj. Meni je to neoprostivo. Što se tiče konkurentnih modela koje je autor pomenuo Focus 1.0 sa 125ks, ali bez blage hibrdne tehnilogije i sa nepto manje bezbednosne opreme je od 23k naviše. Pežo… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Po toj logici i ti si dosta bio Zvezdan i još više Bemban, sad bi mogao biti Merdžan 🙂 (popularan naziv za Mercedes kod pripadnika romske nacionalnosti) 😛

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
Iznogud Časni

Heeej

Balkanboj

Uzmi Astru K sa maks paketom opreme, 1.4 turbo benzin od 150ks i uživaj.
Od opreme ima sve plus ono što Mazda i Honda nikada neće imati.
AGR sedišta sa hlađenjem i masažom kao deo opreme.

J4ZZ3R

To je isto kao da mi kažeš da uzmem OPPO telefon, apsolutno nemam nikakve emocije prema Opelu, čak ni sad kad je francuski.
Kod mene je uvek bilo između Japana, Francuske i Italije. Koreanci i Nemci me ne lože.

TheStig

Šta fali OPPO telefonima? Oppo je već u 2 navrata izbacio tel na tržište koji je do nogu potukao i Šljamsung i Trulu jabuku. Samo što se kojekakvim forama služe pa zabranjuju distribuciju na tržište kineskim firmama. Francuzi nikad nisu znali napraviti automobil. Kod njih je po principu i ćorava koka jedno zrno ubode. Italijani krenu od motora i sve dobro urade, onda urade fenomenalan dizajn a onda kažu hajde završavajte sa varenjem i elektronikom ohladi se espresso. I tu zajebu stvar. Japan je bezgrešan. Tako da je pouka priče. Ne cjepidlačite. 10 hiljada gore dole. Uzmite Hondu ili budite… Pročitaj više »

moron

“ Japan je bezgrešan. Tako da je pouka priče. Ne cjepidlačite. 10 hiljada gore dole.”

Uh, “brate”:

1. Za tih “10 hiljada gore-dole” danas i “mogu” da se složim. Jer, “moram”, pošto je inflacija jeziva, pa su svi novi automobili u ovoj klasi daleko skuplji nego juče
2. Ne cjepidlačite. Slažem se
3. Ali, “Japan je bezgrešan” ??? To nikako ne mogu da se složim. Nikako. “Ni mrtav”. Kao i svi drugi, “Japan” je u auto industriji imao “million promašaja”.

TheStig

Hehehe očekivao sam nekako da će se drug Moron prvi javiti u diskusiji 😀 Nema pogodaka bez promašaja 🙂 Ali ako gledamo trenutno stanje u industriji Japan je jedno od 2 ili 3 mjesta gle još možeš kupiti „normalan“ automobil. Japan bar nije potpao pod ovu fašističku neokonzervativnu globalističku bolest koja je pojela Evropu potpuno.

moron

Neverovatno je da se u komunikaciji sa tobom uvek upecam na istu tvoju „provokaciju“. Što je najgore, ti kao i da veruješ u to što si napisao ( “Japan je bezgrešan” ).

😊😊😊

TheStig

Čudno je da se uvijek baš upeca čovjek koji je kupio Toyotu 😀 Hehehe hajmo reći da vjerujem da je Japan bolji od drugih. Elem kako sluša Jare? 😀

moron

Kako sluša Jare? Pa, radi. Za sada ( posle 4.000 km ) još nismo radili generalku. Što je za “Japanca” za svaku pohvalu … 😊 Dobar je to autić – po nekim stvarima. Znam da ne voliš 3 cilindra, ali, onaj motor je “ludilo” – u pozitivnom smislu. Mada, svojim zvukom na mene deluje i kao jaka droga. I ako ne poginem u onom Jaretu stiskajući gas, teško da ću život skončati “stučen u kolima”. 😊 A na neki čudan način, jako mi se dopada i ona (uslovno rečeno) “svedenost opreme”. Dobro dodje za mentalni reset kupca obolelnog stalnom trkom… Pročitaj više »

TheStig

Hhahaha nasmijao si me lijepo. Hvala ti 😂Mislim da si donio super odluku kupovinom jareta. Zelim ti puno bezbriznih kilometara. Imamo Yarise u firmi i nove i stare. Zaista mi se sviđa za razliku od nekih drugih Toyotinih šklopocija. Kad kažem šklopocija mislim na estetiku koja je katastrofalna, za moj ukus 😅

PS Stejtpajpuj Jareta 😁😁😁

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
BB

Jedino ppnekad slaže na paljenju 😜

Kad smo već kod bezgrešnosti 😉

J4ZZ3R

Korisnici Capriolo bicikala su zahtevan segment auto tržišta 🙂

J4ZZ3R

Ne možeš ti da se složiš ni sa tim da je Francuska ćorava koka…a slažem se sa tobom 🙂 u vezi Francuske…

BB

Koliko ja čitam vijesti izgleda da će se Peki uskoro javiti sa testom nekog bicikla, daj Bože da bude Peugeot, izgleda da preko 60% rafinerija tamo ne radi i ogromni su redovi na pumpama…
Ima li Peki neki komentar? Valjda internet ne ide na dizel… 😉

J4ZZ3R

Izvini, ja ne pratim OPPO uopšte, njih sam uzeo zato što im ime počinje kao OPEL 🙂 objektivno nemam nikakvih informacija o njima… Inače nosim SONY Xperia 5 Mark II čak i sada kad su napustili ovaj naš Balkan. Jasno ti je da sam japanski špijun 🙂
Što se tiče KIA automobila, može samo EV6, ali po prošlogodišnjim cenama koje su danas jednake ovom naprednom Civicu 🙂

TheStig

Ma bjezi tamo 😀 Cuj dildo bi kupio. Treba tebe prevaspitati dobrom oklagijom 😀 Previse slušaš Slobodnu Evropu 😀

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
J4ZZ3R

Zapravo sam mislio instalirati solarne panele i vozit se for free

TheStig

Good luck with that 😆

Iznogud Časni

Pa šta se čeka?

TheStig

Zaboravio si glavnu stvar. Sa tom mazdom preteci i konjsku zapregu je podvig. 😅😆 122 ks atmosferac. Premalo jednostavno

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
J4ZZ3R

Ima Mazda i sa 150 i sa 180

TheStig

Pa ima, ali ima i veću cijenu dosta. A opet je atmosferac. Ne razumijem zašto nisu ponudili mazdu 3 sa turbom u EU jer je ima u Americi. EU isto kanta za otpatke. Sve što nećeš ima u EU.

J4ZZ3R

Verovatno zbog emisija tog turba. Naš kolega komentator vozi atmo 2.5 CX5..

Različita su mišljenja oko Mazda benzinaca, Marek sa kanala Marek drives veli da je g150 najbolji izbor, neki vele da je najbolje uzeti g122, a svi se slažu da su razočarani sa skyactive x

TheStig

Sto su razocarani sa skyactive x?Sta im je glavna zamjerka?

J4ZZ3R

Pa kažu da se bukvalno ne oseća razlika u odnosu na slabije motore, u fazonu brojke su odlične, ali osećaj nikakav, subjektivno deluje kao puno slabiji motor, mada mu na papiru ništa ne fali

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
TheStig

To je čisto zbog načina rada atmo motora. Sva snaga je u gornjem dijelu rada motora. A ljudi osjećaju grižnju savjesti da vrte motor stalno na 4 + hiljade obrtaja ne znajući da je atmo motor za to napravljen. Ako ćeš da voziš ko baba kupi sebi brate 1.0 70 ks.

Znači u stvari kao brojke odlične, a nisu impresionirani, a ta mazda ide ispod 8 sek od 0 do 100 čini mi se. To ti je dokaz koliko su ljudi pokvareni. Nikad im ugoditi.

BB

Po toj logici bi ja trebao voziti 3.0 atmo benzinca da bih zamijenio 1.6 HDI u obrtnom momentu. A obrtni moment mi treba svaki dan, a snaga tek tri put mjesečno…

TheStig

Imate pogresnu percepciju uvazavanja samo obrtnog momenta. Mislim da bi Vam trebalo da sastavim jedan clanak o snazi i obrtnom momentu ali ne ona teorijska prenemaganja vec prakticno nesto. Nikakav hdi tdi jtd ne moze se mjeriti sa odzivom snage jednog snagom uporedivog benzinca. Dizel je za penzionersku voznju. Za ljude koji hoce da se osjecaju dobro dok ubrzavaju od 60 do 100. Postoje brzi dizeli ali postoje jos brzi benzinci. Dizel je za kamione i za ekonomicnost u potrosnji. Manite se praznih prica.

moron

Odnos snage i momenta je fantastična tema. Koju malo ko da je zaista u stanju približiti „tehnički nepismenom čitaocu“. Pa često i onom samoukom 😊

TheStig

Potpuno se slažem. Pokušaću da u narednom periodu sastavim neko slovo o tome. 😊

BB

A šta fali penzionerskoj vožnji? 😜
Ja sam mislio na mali dizel koji sa malom snagom može normalno da potegne bez da ga nabijaš u obrtaje i odmah potom spustiš na penzonerski nivo 😉

A članak čekamo 😉

TheStig

Ne fali ama baš ništa ako hoćeš da se voziš jeftino i bez adrenalinskih aspiracija 🙂 Biće članak uskoro, a test Ceed-a kad uhvatim vremena da završim. Bio sam nešto počeo, a nikako da privedem kraju 🙂

'79 DeVille

Dizel motori generalno imaju veci obrtni moment od benzinaca zahvaljujuci cinjenici da dizel gorivo ima vecu energetsku / toplotnu moc, D 39.3 MJ/l, B 33.7 MJ/l Uz to, dizel motori generalno dostizu max obrtni moment na oko 2,000 RPM a benzinci na oko 4,000 RPM Snaga, izrazena u KS ili (K)W je proizvod obrtnog momenta i broja obrtaja. Sto vise puta u jedinici vremena motor ‘opali’ to razvija vise snage odnosno moze da izvrsi vise rada. Ocigledno da mi fizika na srpskom nije jaca strana, ali mislim da je koncept jasno izrazen. U tome kako se manifestuju obrtni moment i… Pročitaj više »

'79 DeVille

Blago tebi…

BB

Ma i penzionerskoj vožnji se očas dođe do adrenalinskih momenata u vidu plave koverte koja znači oročenje vozačke dozvole na mjesec dana i 2 boda, plus nešto i kazne, onako za meze…
Možeš misliti šta radi sportista… 😉

BB

Ima slike ali tona nema 😂

J4ZZ3R

U Petak sam testirao novi Civic, ali i Mazdu 3 g122 sedan i maleni Yaris 1.5 mt 125… Za Mazdu g150 Sound & Style sam poneo pare za kaparu i hteo sam sve da rešim odmah, ali rekoh sebi, hajde da je provozam još jednom. Budući da nije imao na stanju g150 provozah g122 i ok Mazda je prelepa, spolja i iznutra, upravljanje infotainmentom preko točkića mi je fantazija, materijali isto. Mazda je i tiha, dobro izolovana, ali na kraju test vožnje od nekih sat vremena mene su leđa strašno bolela. Što je najgore provrteh omiljene testere na YouTube u… Pročitaj više »

BB

Kiu nisi probao? 😜

Ne znam od svih ovih Jazz ti najbolje se slaže uz tvoj naimak 🤣

J4ZZ3R

Lepo mi se Jazz slaže i uz novčanik 🙂 A ako je tačna ona o automobilu kao produžetku one rabote onda ipak da uzmem Yaris ili Jazz 🙂

TheStig

Previše gledao Initial D pa ne može da se zamisli u bilo čemu sem u japanskom (Peugeot koji vozi je izuzetak jer je žena rekla tako) 😀 Moj Jazzeru, imaš Xceeda od 200 ks. Poješće sve te automobile što si nabrojao u svim kategorijama.

J4ZZ3R

Znaš li ti Stig da sam ja nekada prodavao KIA automobile (kao dodatni usputni posao) Pravi KIA prodavac uvek prepozna drugog KIA prodavca 🙂

TheStig

Znam, rekao si mi to već. 🙂 Ja sam se ionako zezao samo. Ti znaš šta je za tebe najbolje. Opet mislim da postoji i argument da si ti nekada prodavao Kia automobile. Štošta se moglo promijeniti. Ja sam razmatrao i mazdu 3 i Civica kad sam kupovao auto ali mi se razlike od 7.5 k EUR činila neopravdanom tada. Opet kažem, nismo svi isti.

J4ZZ3R

Ma naravno, hiljadu ljudi, hiljadu cudi… meni je sad razlika izmedju Mazde 3 i Honde Civic Sport, taman 8 hiljada eura i to iz iskoriscenu subvenciju, Ta razlika ne moze da se amortizuje NIKAD…
Za vikend vodim porodicu u BG da sednu svi u Civic, ali i u Mazdu, kao i u C5X, suprugin favorit… mozda i u 308 SW

BB

Navijam za suprugu 😉

moron

Kad budeš tu već na N.BG u salonu te mazde i honde, a ti pamet u glavu i iskoristi priliku, tu ti je usput i najbolji diler Dačije … Ima tu par modela koje bih mogao da ti preporučim, kao odlične alternative …

Balkanboj

Ne znam šta bih pametno rekao.
Nosivost je tužno mala. Motorizacija je meni čudna, ionako Honda nije bila neki rasipnik benzina, ali ajde, neka se zeleni pederi u Briselu raduju. Performanse su taman kako treba.

Za pohvalu imam dizajn, mada dimenzijama dobro izlazi iz „hečbek“ kategorije.
Instrumenti konačno liče na nešto lepo. Jeste digitalno, ali lepo, retro.
Konačno su shvatili da postoje i putnici na zadnjoj klupi a da nisu vreće krompira te su im namenili i ventilacione otvore na srednjem tunelu. Bravo.

Preskupo.

J4ZZ3R

Automobil je fenomenalno prihvaćen od strane testera, mnogi tvrde da je najbolji automobil godine. Uostalom proglašen je za North American Car of the Year.
E sad npr u Americi je početni motor klasičan atmo, u Aziji je isto nudi atmo, jedino smo mi Evropljani hendikepirani, možda ne toliko sa aspekta tehnologije, koliko sa aspekta cene.A nas su u Srbiji baš „zaklali“

moron

Sigurno je pre određivanja cene izvršena analiza tržišta i zaključeno je da ove cene imaju razvojni potencijal…
😀

s mile

možda imaju potencijal za cenkanje…

moron

Ako bude hteo, to nam može reći samo onaj ko bude pokušao da ozbiljno pregovara oko ovih ( ili bilo kojih drugih ) novih kola u današnje vreme.
Jer, na neki način, današnje vreme je idealno za prodavce. Novih kola uglavnom nema na lagerima i ono što kao prodavac fizički imaš (ili je u skorom dolasku ), to ti danas vredi kao zlato. A zlato se ne prodaje ispod cene … Osim ako si baš u stanju nužde …

J4ZZ3R

Jedna prodavačica mi nedavno reče da požuriđ da kupim jedinu PUMU koju imaju na lageru jer to je odlična INVESTICIJA :)))

moron

Ako ona tako kaže … A ne bi te valjda lagala?

😊

BB

Kad pročitam ovaj tekst (klirens, prtljažnik, cijena…), napusti me volja za razmišljanjem o kupovini novog automobila… Ali ako bi me ne bi napustila ta volja, vjerujem da bih isKIAo neki Sportage jednostavnije specifikacije…

moron

😀😀😀

s mile

klirens od 110mm, za naše puteve…kriminal…kod nas samo SUV klirens prolazi

J4ZZ3R

Ja nešto ne verujem da je niži od X Civica koji je takođe bio deklarisan na 13cm, jednom sam za 4.5 godine zakačio pod u jednoj niskoj BG garaži

TheStig

Zato sijece krivine kao vruć nož kroz puter 🤣😁

moron

Mislim da je neprimereno porediti nosivost vozila C segmenta i SUV-a C segmenta ( pa čak i SUV-a iz B segmenta ) i „zaključiti“ da Sportage ima veću nosivost od Civica. Pa, naravno da ima. Svaki SUV C segment ima veću nosivost. Pošto je u tekstu reč o Hondi, reći ću da hibridni CRV, zavisno od paketa opreme, ima nosivost 500-555 kg ( oko 150 kg više od Civica ), dok u SUV-B segmentu, HRV ima nosivost od 469-490 kg ( oko 100 kg više od Civica ). A kako „za oko“ iz ovog teksta zapinje i klirens, klirens Civica… Pročitaj više »

BB

Isto tako treba porediti šta možeš dobiti za koje pare, dakle Sportage u ne baš opremljenoj, alo pristojnoj varijanti dobiješ za 26000 EUR, a onda klirens i gepek računaj kao gratis 😜
Možeš uzeti i naprednije varijante, hibrid, dizel, automatik, 4×4, bolju opremu, (šta sam zaboravio?) Pa da zidaš cijenu do te osnovne ili opremljene varijante…😀

moron

Ja nisam rekao da ne postoji u nekoj varijanti motora i/ili opreme Sportage koji košta manje nego ovaj Civic. Već, ako mu se prebacuje mala nosivost, da ga treba porediti sa drugim vozilima njegove klase. Ili, da kažemo da čak i Sorento, kao klasa iznad Sportage-a, ima beću nosivost nego li Civic 😊 A ako se ostaje u klasi civica, npr, prema podacima sa sajta Hyundai Slovenija, i30 sa 1,5 atmosferskim motorom, zavisno od paketa opreme, može prazan imati masu od 1.400 kg, a najveću dozvoljenu težinu od 1.750 kg. Nosivost 350 kg ili kao bazni civic. Klrens ( potpuno… Pročitaj više »

BB

Ali imaš izbora šta da kupiš, ovdje si „silom ekolog“ sa hibridom od 212 konja (kao moj Kamaz koji je vukao 24 t korisnog tereta 😜, a ne 350 kg ), uzmi ili ostavi… Puno kompromisa za puno para jednako je slaba prodaja…

Samo za zaljubljenike…

moron

Da, i meni taj Kamaz deluje kao bolja kupovina 😀
Šalim se, ovaj put. A slažem sa tezom „nasilnog ekologa“, koji status za savremenog kupca nije izmislila Honda … A zamisli samo koliko posebno ekološki osvešćen kupac treba da izdvoji za npr 308 PHEV … 😀

Iznogud Časni

I ja sam o’šo u ekologe, naime, sve manje vozim (zbog cijena dizela).🤪🙉💃

BB

Cijena određuje energetsku efikasnost…

moron

A zahvaljujući tome – ekonomske uštede skoro da i nema i/ili na kraju postaneš „ekolog“ kao i Iznogud 😊

Iznogud Časni

Moronska posla🤪

Iznogud Časni

Napišem komentare a ono awaiting for approval! Koji je to kuki? Kako su merdzan i mazdan alias gospodin Ha, čuveni Japanca iz Pazara, ovdje počeli, već vidim test nove maZge jer je odluka pala, samo se čeka da se ubode cijena, a još koji mjesec je do isteka 2022. Kako je moron opisao Ondu, neće ju nikome prodati. I kako sad Onda nije premijum? I kako nekome, nakon 5 godina prodat polovnog hibrida kojem je ili će garancija na bateriju isteći uskoro, a treba u nju uložiti bar 3000€ Keka? Biće muka ježeva. Kod mazginog milde Dilde tih problema nema!?… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
J4ZZ3R

Nije Honda otpisana, mislim da je Honda fenomenalan automobil (mada je u eksterijeru prilično obična, da ne kažem ružna, što u biti i nije loša osobina), ali me JAKO nervira da u Mađarskoj košta od 28 do 31k, u Nemačkoj od 32 do 36, a u Srb i Cro pd 36 do 41. E sad ima subvencija od 2.5k, ali to je u fazonu, podneseš zahtev u Januaru, pa čekas, ako bude, kad bude, nekad

Matija

Motor od 2 litra, samo 143 KS i samo 186 Nm? Prilicno je kastriran! Ako ovako nastave, trazim samo polovne sa turbom.

J4ZZ3R

315 NM je ukupni obrtni moment

moron

Matija, iskreno, od tebe nisam očekivao ovakav gaf. Mada računam da je pre običan previd.

Ovaj HEV, kao i svaki, ima SUS i EM, a ovde je SUS od 143 ks, dok EM ima 184 ks. „Zbir“ snage ( „sinergijska snaga“ ) ta dva motora ne postoji deklarisan Evropi, a u USA je taj „zbir“ iskazan sa 212 ks ( baš sa ovaj sklop ).

Naš dragi komentator Branko je jednom ovde lepo objasnio ( tako da čak i ja shvatim ) zašto je kod klasičnog hibrida „zbir“ takav ( „nakaradan“ ) kakav jeste.

Iznogud Časnim

Kako je moron opisao ci vic , neće ga niko zato ni kupit. Tebe bi čovjek morao voditi kad se hoće zenit…samo nemoj umakat 🤪🤪😁😁😁

moron

😀😀😀

Iznogud Časnim

Kako su merdzan i mazdan alias gospodin Ha, čuveni Japanca iz Pazara, ovdje počeli, već vidim test nove maZge jer je odluka pala, samo se čeka da se ubode cijena, a još koji mjesec je do isteka 2022. Kako je moron opisao Ondu, neće ju nikome prodati. I kako sad Onda nije premijum? I kako nekome, nakon 5 godina prodat polovnog hibrida kojem je ili će garancija na bateriju isteći uskoro, a treba u nju uložiti bar 3000€ Keka? Biće muka ježeva. Kod mazginog milde Dilde tih problema nema!? I za koji k gledaš mazgu, kad imaš tonale, a bio… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časnim
moron

Nije smisao ni ideja ovog teksta da se popljuje Civic (ili da se rasteraju svi potencijalni kupci) , već da se ukaže na cene za Srbiju (a i neka EU tržišta ) i šta se za njih dobija kod Civica ( pa i tehnički posmatrano, istina, uz izvesno cepildačenje koje je omogućila Honda nekim baš sitničavim deklaracijama svega i svačega ), kao i da se ukaže, primera radi, šta se i za koje pare dobije danas kod nekih drugih u C segmentu. Zla namera pri pisanju teksta nije postojala prema bilo kom brendu ili modelu, a ako je tako i… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane moron
Iznogud Časni

Ma to je novo normalno, pa koliko puta je ovdje auto skuplje po 4-5 k eura u odnosu na to kod vas. Sjetimo se Fiata, tu je recimo 14 ovdje 21. Honda proda auto vama trojici pa mora da zaradi nešto i ona! Uostalom, ona žica što glumi izduv za zrak je prilično loše napravljena. Pozadi nema.mjesta za glavu, ostalo je ok, premda je nekako prošla generacija bolja?!

J4ZZ3R

Teško da je prošla generacija bolja, jer je ova upeglana prošla. Zapravo u enterijeru je najveći napredak, stvarno su ga odradili vrhunski. Elem sutra idem na testiranje pa javljam utiske

BB

To i jeste glavni problem, što se ljudi oduševljavaju u apsolutnoj mjeri, ne gledajući na iznos koji bi trebali da izdvoje, umjesto da se oduševe „koliko se mogu pružiti“ 😉😀

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
moron

Ima li negde neki statistički izveštaj o prosečnom rastu cena novih automobila poslednjih godinu dana? Ili, još bolje, poslednje dve godine? Tada je lakše razumeti ovu cenu ( u svetlu ostalih cena, cena vozila drugih brendova na tržištu Srbije ). Kao kupac, ja, naravno, nisam srećan zbog ovog nivoa cena. Ali, da sam ja uvoznik Honde, ne bih ni ja značajno niže odmerio cene za novi Civic. Bile bi nešto niže, možda oko 5-6%, da bih ispoštova oodnos cena pojedinih Honda modela na ostalim tržištima Evrope. Jer, ako napolju jedna nova HRV i istom razredu paketiranja košta kao jedan Civic… Pročitaj više »

Iznogud Časni

pa meni djeluje da je infosystem unaprijedjen i grafika malo, no ta zica od izduva mi smeta, ostalao je ok, samo mjesta za glavu pozadi nema. Veci mi je bio sok sjesti iz onog svemirca u proslu generaciju, nego iz prosle u ovu generaciju. Sad me zanima sta ces napisati nakon testa.

moron

“ … samo mjesta za glavu pozadi nema …“

😊😊😊

орангутан

У Словачкој је цена HRV Advance Style 33.490 a Civic Advance 34.490, са све укљученим порезом да не буде забуне. Код нас је HRV Advance Style 36.790 а Civic Advance 40.500. Мало људи зна разлог: за разлику од остатка Европе Хонде у Србију стижу транссибирском железницом до Москве а онда возом некад до Кијева а од скора до Минска где се укрцавају на камионе па затим преко Белорусије и Балтичких државица иду до Петрограда где се укрцавају на брод до Калињинграда; одатле поново бродом поред сада проблематичног Борнхолма (осигурање бродског транспорта је поскупело) итд… Хвала Делти што ми је развејала… Pročitaj više »

moron

Moram da priznam da sam se tokom čitanja tvog komentara negde oko sredine najpre počeo češati po glavi, a onda sam se prosuo od smeha …
😊

BB

Šta je sad drugačija moda da hečbek bude skuplji od SUV? E, svakakva vremena došla… 😜😉

J4ZZ3R

Sve si objasnio.

moron

😀

BB

Jeli adresa isporuke Novi Pazar?

Iznogud Časni

hehehehe, jok, neko je mijenjao glistu za civica jos doturio i jareta, al fiata ne da!

moron

Odavno i taj Fiat svoj svilen gajtan ima, samo ga od njega još uvek štite neke mračne sile … 😊😊😊

J4ZZ3R

BB zelis da kazes da je Merdzan aka Zvezdan aka supreme leader odlucio da me nagradi jednim Civicom 11. generacije u cilju promocije Autorepublike, motivacije zasluznih komentatora i citaoca ili proste zelje da sto pre ima originalni test Civica 11. generacije 🙂
A mozda je to uradio zbog bratstva i jedinstva, njegovog urodjenog kosmopolitizma i zelje da tog dana ucini jedno 40 000 puta vredno dobro delo
BB ako si u pravu, ja tebi moram nesto kupiti za mustuluk 🙂

BB

😉

Selim

Probao jutros. Prije svega napomenuo bih da na zadnju klupu do 165cm visine putnik ne mora da krivi vrat, ostali vala moraju. Idealno za ove što primaju saučešće ( daleko bilo) . Sjedalni dio prednjih sijedišta je idealan…al za invalide bez potkoljenica . Nije mi jasno kako to autor teksta što ide okolo sa građevinskim metrom i mjeri unutrašnje dimenzije nije primjetio? Što se tiče vozne dinamike, ništa specijalno sem što kad prebacite u sport mod dobijete lažni zvuk motora . Podsjetilo me je to kad smo bili mali pa oponašali zvuk ljutih američkih mašina. Aaaaaan…aaaaaan … pa međugas. Puno… Pročitaj više »

J4ZZ3R

E neka si, nama Pigmejcima, ti rekao. Malo danas mrzis ceo svet…

moron

Ne, pogrešio si. Kada merim unutrašnje dimenzije, koristim krojački metar 😊

moron

Pošto je pominjana u tekstu, da „ažuriramo“ 😊

Corolla hibrid je u Srbiji (opet) poskupela (prethodni put „još“ u septembru ).

Sedan 1,8 hibrid sada ide „redovno“ do 40.400, a HB 2,0 do 41.500 (karavan do 42.600).

BB

A Gorola Cross? Koliko je ona

moron

Pa, ne znam da li je još uvek važeći „septembarski“ cenovnik Corolle Cross ( jer, Bože moj, ostali modeli imaju „novembarske“ ), ali, ako bi bio i dalje validan, onda trenutno gornja cena za top opremljen karavan corollu 2,0 hibrid od 184 ks ( 42.600 ), skoro da odgovara ceno top verzije Corolle Cross 2,0 hibrid od 196 ks u 2WD izdanju ( 42.690 ).