1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Mercedes ceni da dopunjivi hibridi slede usud dinosaurusa
Mercedes ceni da dopunjivi hibridi slede usud dinosaurusa

Mercedes ceni da dopunjivi hibridi slede usud dinosaurusa

1.69K
12
Podelite sa prijateljima:

Izgleda da je gotovo s naglom ekspanzijom tražnje za modelima iz segmenta plug-in hibrida. Rast prodajnih brojki delimično električnih modela jenjava, dok je finansiranje, podsticanje kupovine vozila iz te klase, sve više klimavo. Stručnjaci već vide tehnologiju blizu svog zenita, a na celu ovu situaciju, Mercedes ponajviše, čini se reaguje radikalno.

Već duži niz godina je tehnologija dopunjivih hibrida snažno potencirana od strane nemačke automobilske industrije, a japanske i duže, zahvaljujući pionirskoj roli Toyote. Što se tiče nama bližih Germana, Mercedes-Benz je bio posebno ambiciozan u širenju game takozvanih priključnih hibrida (PHEV), kao automobila čiji pogonski sklop integriše SUS motor i onaj električni. Tokom poslednjih godina, tehnološko rešenje je značajno unapređeno.

Domet plug-in hibrida, onda kada su podešeni da se kreću u bešumnom režimu, utrostručio od 2014. godine – sa 33 na trenutno više od sto kilometara. Ovo važi i generalno govoreći, ali smo konkretno mislili na adute iz ove niše koji na tržište stižu sa znamenjem Mercedesa. Tokom radne nedelje, korisnici teoretski mogu da odlaze automobilom do posla i drugde bez lokalnih štetnih emisija, a vikendom, ako je potrebno, mogu pak da se voze na velike udaljenosti zahvaljujući ugradnji motora s unutrašnjim sagorevanjem, i tako da dobace do planina ili do mora. Ova fleksibilnost je „velika prednost“, naglašava Mercedesova menadžerka prodaje Brita Ziger.

Članica upravnog odbora hvali tehnologiju i pritom će se pozvati i na novi krosover GLC, na kraju krajeva, kao na najprodavaniji automobil Švaba. Do distributivnih centara ovaj SUV će od septembra stizati u tri plug-in hibridne verzije: od kojih će dve kao osnovu ponuditi benzinski motor, dok će jedan biti ponuđen kao dizel. O ovome ste mogli da čitate prošle nedelje u rubrici Prezentacije. Čini se da električna vozila sa „skraćenim radnim vremenom“ još uvek imaju veliku budućnost pred sobom. Ali, utisak je varljiv.

Dok Mercedes zvanično ističe prednosti plug-in hibrida, grupacija već radikalno smanjuje ponudu u svojim internim planovima. Osim novog izdanja GLC-a, samo će se E Klasa nuditi kao takva u narednoj godini, kao i nekoliko kupeovskih derivata, koji će takođe posedovati dvojaku pogonsku opciju istovremeno. Posle toga je gotovo!

AutoRepublika

(1689)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

PHEV uz dizel?
Promakla mi je ta vest.

Matija

Da, u pocetku je to bila kombinacija pogona benzinac-elektro. Odkako su uspeli da ociste gasove dizela koristi dse kombinacija dizel-elektro.

Crni

Odavno to vec radi. PSA je medju prvima ubacila dizel uz elektro pogon na zadnjoj osovini

BB

A ja se sjećam, kao sad da sam čitao, Audi 100 avant, naprijed dizel pogon a nazad baterije i elektropogonjena zadnja osovina…
Da li taj razvoj prebrzo ide ili ja prebrzo starim? 🤔

Matija

I jedno i drugo! 🙂 Bez brige! Danas su moguce bezbrojne varijacije na temu pogon. Nije svaka varijanta „razvoj“ vec samo eksperiment.

Matija

PHEV pogon je prelazni oblik u evoluciji razvoja automobila. Njegov koncept je „cist u gradu, dalekometan na putu“. Koliko dugo ce ovaj prelazni oblik da traje na trzistu, vrlo je neizvesno. Razvoj baterije stagnira a sama baterija i e-pogon postaju sve skuplji, izvori sirovina sve siromasniji. To znaci da ce 100% prelazak na e-pogon biti nemoguc i da ce se otegnuti na vrlo dug vremenski period. Bombasticne izjave na temu generalne transformacije mobiliteta u ovom ili onom pravcu su, najblaze receno, vrlo neozbiljne. To je samo ambicija pojedinaca – politicara, eko-fanatika, „strucnjaka“, zurnalista, itd. persona – da se u medijima… Pročitaj više »

Djordje Pesic

I dalje ce stajati cinjenica, da na trenutnom razvoju tehnologija, elektromobilnost za sada ima smisla samo u urbanim sredinama i to za mala vozila (mali automobili, motocikli/skuteri i slicno)

Matija

Tako je Djordje! To je i moj stav. Cime se profesionalno bavis?

Djordne Pesic

Programiranjem. Zavrsio sam elektrotehniku.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Djordne Pesic
Matija

Da li si pokusao da nadjes posao u auto-industriji? Ovde se programeri traze u ogromnim kolicina i zestoko placaju!

Iznogud Časni

Evolucija razvoja? Sunce ti kalajisano, dje mi je oklagija da te upoznam sa evolucijom oblika!🤪
Jel to mi sa nečeg lošeg prelazimo na nešto bolje? Jel to promjena pogona (idalje pice auta po zemlji) sa dizela na dildu korak naprijed? Jest,ali ako stojiš na rubu provalije…

Matija

Lepo sam rekao: „prelazni oblik koji ce izumreti“. I Neandertalac je bio prelazni oblik koji je izumro. Na vreme. 🙂