1. Home
  2. Testovi
  3. Iz pera vlasnika Honde Civic X 1.0 Elegance iz 2018. – 67 hiljada kilometara down the road
Iz pera vlasnika Honde Civic X 1.0 Elegance iz 2018. – 67 hiljada kilometara down the road

Iz pera vlasnika Honde Civic X 1.0 Elegance iz 2018. – 67 hiljada kilometara down the road

13.07K
239
Podelite sa prijateljima:

Priča kaže da se u Hondi, početkom sedamdesetih, ozbiljno razmišljalo o prestanku razvoja i prodaje automobila. Honda – najveći i najpoznatiji proizvođač motocikala, bez obzira na ogromne napore i ulaganja, ipak nije uspevala da na tržištu automobila ostvariti značajniji uspeh. Iz tog razloga su u Hondi, tada još uvek pod vođstvom legendarnog osnivača Soićira Honde, uložili sve svoje kapacitete u razvoj novog modela Honde Civic koji je konačno predstavljen svetu 11. jula 1972. godine.

Ostatak priče je bajka koja i danas traje, a Civic je od tada kroz deset generacija modela, prodat u skoro 19 miliona primeraka i postao je najpoznatiji Hondin model ikada i šesti najprodavaniji model automobila na svetu uopšte. Honda Civic će ove godine proslaviti pedeset godina na tržištu, što će se u Evropi poklopiti sa lansiranjem modela jedanaeste generacije.

Model prve generacije iz 1972. godine

Istorija modela Civic

Projektni zadatak koji je legendarni Soićiro postavio pred svoj tim sedamdesetih godina prošlog veka, pred zoru najveće naftne krize u istoriji, je bio proizvodnja pristupačnog, pouzdanog, štedljivog i u odnosu na dimenzije prostranog automobila, sa što nižim troškovima održavanja. Čini se da su ti projektni postulati  i danas više nego aktuelni, ali kao da su se apetiti i zahtevi kupaca promenili, da ne kažem maksimizovali.

Naime, prvi Civic prve generacije je bio hečbek sa dvoje vrata, automobil dužine 355,1 cm, sa međuosovinskim rastojanjem od samo 220 cm i širinom od 155 cm. Automobil je bio pogonjen štedljivim i pouzdanim četvorocilindarskim motorom od 1.169 ccm zapremine i 50 ks, imao je imao prednje servo disk kočnice, malene 12-inčne felne, nezavisno vešanje napred i pozadi, četvorostepeni ručni menjač, AM radio, sedišta od vinila sa podešavanjem nagiba naslona i opciono je nudio klima uređaj, brisač stakla pozadi i automatski menjač sa dve brzine.

Zanimljivo je da je težina bila oko 680 kg što je uticalo na prosečnu potrošnju od samo 5,9 litara, što je u doba naftne krize sedamdesetih krčilo put uspeha ovom modelu. Prodajna cena je bila oko dve hiljade američkih dolara.

Honda Civic desete generacije je u Evropi svetlo dana ugledala na jesen 2016. godine na auto salonu u Parizu. U formi hečbeka, automobil je sa 451,8 cm skoro metar duži od svog prapretka, ima 50 cm duže međuosovinsko rastojanje i sa 179,9 cm dužine je skoro 25 cm širi. Aktuelni model  je sa 1.300 kg skoro dva puta teži, kotrlja se na točkovima od 16+ inča, a uporediva cena je u Americi deset puta viša.

Zlobnici će reći da Honda Civic desete generacije ima jedan cilindar manje od svog prapretka, da je automatski menjač prethodnika imao dva stepena u odnosu na bestepeni CVT, ali to je tema koju će komentatori sigurno na pravi način obraditi 😊

Elem, vratimo se suvoparnim podacima. Automobil je u Srbiji predstavljen na Sajmu automobila u Beogradu 2017. godine, kada je i počela prodaja. U početku se nudio sa benzinskim motorima i to trocilindarskim motorom od samo 997 ccm i 129 ks (i zapremina je manja od pretka:) kao i sa četvorocilindarskim  motorom od 1.5l i 182ks. Oba motora su se nudila sa ručnim menjačem sa 6 brzina, kao i sa automatskim CVT menjačem. 2018. je počela prodaja dizel motora od 1.6l i 120ks, a kod njega je u ponudi, pored ručnog bio i automatski menjač sa devet brzina.

Automobil je u Evropi prodavan u šest paketa opreme (S, Comfort, Elegance, Premium, Sport i Sport Plus), dok je naš uvoznik prodavao sve sem početnog paketa opreme. Svi oni koji su ponuđeni u Srbiji su uključivali sistem Honda Sensing, to jest skup naprednih bezbednosnih tehnologija. Ljubitelji Honde su bili šokirani odsustvom atmosferskih motora, kao i cenama koje su umesto sa 13.990, koliko je bila ulazna cena Civica 9. generacije, počinjale na preko 20.490 EUR za opremu Comfort.

Fejslift Civica je predstavljen 2020, ali je reč o zaista blagom fejsliftu koji uključuje pre svega promene u upravljanju informativno-zabavnim sistemom (uveden je točkić za upravljanje audio sistemom i i  fizički dugmići), promena u dizajnu i ponudi naplataka kao i dizajnu plastika koje pokrivaju „usisnike“ napred i pozadi. Ono što je zanimljivo je da je naš uvoznik kratko nakon predstavljanja fejslifta odlučio da prodaje samo Civic 1.5 u Sport Plus opremi.

Proizvodnja Civica u konfiguraciji heča je okončana u julu 2021. godine, nakon zatvaranja fabrike automobila u Svindonu. Ove godine je zatvorena takođe i Hondina fabrika u Turskoj, tako da će sada u Evropu stizati samo Honde proizvedene van Evrope, to jest pretežno iz Japana i SAD.

Honda i ja

Analogija sa Tito i ja je sasvim namerna :). Zaista, mislim da novinari automobilskih medija moraju oštrije i agresivnije forsirati lični stav, a taj stav je posledica porodičnog i svakog drugog porekla, vaspitanja, obrazovanja, okoline u širem smislu, mentaliteta, životnog stila, klase itd.

Trenutno imamo situaciju da svi pokušavaju reći “istinu” koja nikoga neće povrediti, a suština automobila je da je to složen višedimenzionalni proizvod koji uvek nastaje kao posledica kompromisa po više različitih osa, tako da ne postoje jedna istina i jedno najbolje rešenje. Na primer nije svejedno ako je tester Rebeka Džekson ili je kolega MRN, pogotovu ako pričamo o prostranosti automobila.

Ako Rebeka kaze da u Pežou 208 pozadi ima sasvim dovoljno mesta i za noge i za glavu, a kolega MRN kaže da u taj automobil ne može da se uđe, smatraćemo da jedno od njih laže sve dok ne saznamo zapravo koliko su oni visoki i kakvih su proporcija. U tom smislu mislim da autor mora da iznese što više ličnih podataka kako bi njegove ocene još više dobile na autentičnosti, pogotovu kad je reč o dugoročnom testu.

Honda nije moja prva ljubav, više je to Mazda, Alfa ili Pežo. Osamdesetih mi je na zidu sobe, odmah pored postera maestralnog Dražena Petrovića visila crvena Mazda MX5. U to doba sam bio ljubitelj Honde CRX i primećivao sam Civic 4. generacije.  Za one nostalgične, mislim da sam ga prvi put spazio na koricama lista SAM u auto rubrici. A odrastao sam na tekstovima AVTO magazina, Auto kluba, Auta, pa i VG su se čitale od prvog broja, bio sam dete šta ćete, a Lidija je tada pisala vrele tekstove 😊 Od prve plate 1999. sam štedeo za Alfu 156.

Osamdesetih sam bio veliki ljubitelj Formule 1 i naravno da mi je kišni čovek Ajrton Sena bio omiljeni vozač. Honda mi je osamdesetih zahvaljući baš uspesima u F1 ušla u srce, kao proizvođač nečega posebno brzog, naprednog i posebno pouzdanog. Honda ima 6 naslova šampiona F1 u konkurenciji konstruktora i to neprekidno u periodu između 1986. i 1991, kao i pet titula šampiona F1 u konkurenciji vozača.

U istoriji Formule 1, a i u istoriji Honde posebno mesto zauzima 1988. godina kad je bolid McLaren Honda pobedio na 15 od ukupno 16 trka i osvojio titule i u konkurenciji konstruktora i vozača. Te godine Ajrton Sena je postao šampion dok je njegov klupski kolega Alen Prost zauzeo drugo mesto u konkurenciji vozača. Siguran sam da se većina komentatora seća te godine, tad su i nane pratile F1 😊 Za koga ste vi tada navijali?

Kad već pišem o F1 da pomenem i ovu zabavnu činjenicu. U Evropi se malo zna koliko je Honda uključena u IndyCar. Honda je u periodu od 2006. do 2011. bila ekskluzivni dobavljač motora za sve timove serije IndyCar i u tom periodu 98 vozača je prešlo 1.912.500 kilometara, što na dan trke, kvalifikacija ili na treninzima. U tom periodu, tokom trke, bilo je samo šest kvarova na Hondinim motorima. Tokom 2008, 2010. i 2011. nijedan-jedini Hondin motor se nije pokvario!

Napravih ja pamflet Honde od ovog teksta, ima Delta Auto da mi da 25% popusta kod sledeće kupovine, a valjda će zakupiti baner na naslovnici AR, pa makar za Mini i BMW 😊.

Dakle, 2006. ili 2007. godina, stojim na parkingu ispred hotela Zelengora na sportskom bankarskom vikendu i krajičkom oka, spazim NEŠTO fenomenalno u srebrnoj boji u uglu parkinga. Bila je to siva Honda Civic 1.8 sport 8. generacije. Prišao sam do prozora vozača, pogledao kroz predvan kokpit i onaj prelepi volan i za razliku od pesme koja kaže „Lord won t You buy me Mercedes Benz“… ja sam rekao „Bože, molim te, želim da posedujem automobil sa ovim volanom“.

Dve godine kasnije stojim u Deltinom auto-salonu i preuzimam automobil sa istim tim volanom i u istoj boji, ali nije prelepi Civic, već racionalni Honda Jazz na popustu. Devet i po godina (a zaista je bilo kao u 9 i po nedelja (sam vozio Jazz kao prvi i veći automobil (od 2012. mu se pridružio VW UP! Kao manji), dvoje dece mi je poraslo u njemu, treće se dovezlo iz bolnice i krenulo u školu prvi dan u njemu. Vlasnici Jazza su ludi za tim automobilom i to je zaista najbolji automobil, kada Vam je budžet tesan, a prostor i pouzdanost na vrhu liste prioriteta. Što kaže naš narod, sirotinjska majka, a da nije Golf II 😊

Kako i zašto sam kupio baš Hondu Civic 1.0 Elegance

Priča o dizajnu

Ljudi, zbog dizajna eksterijera ja zapravo nisam UOPŠTE želeo da kupim Civic. Kad su predstavljene slike prototipa Civica u Ženevi 2016. ja sam bio totalno razočaran. Dizajn eksterijera sa onim lažnim usisnicima mi je delovao vulgarno, gotovo na dečiji način, enterijer mi je na drugoj strani bio isuviše strog i klasičan, automobil mi je delovao preveliko, predugačko, gotovo vizuelno preteško, sa milion linija.

O čemu je Honda razmišljala! 2017. sam otišao na salon automobila u BG da pogledam uživo i promenim mišljenje, ali avaj, bio mi je ružan i znam da je mnogima i danas ružan.

Dizajn Civica zaista neverovatno polarizuje ljude. Imam rođaka, mladog arhitektu, pobednika dva nacionalna konkursa koji se oduševljava dizajnom Civica, a imam i one koji me gledaju u fazonu „Šta ti je to trebalo, jesi li maloletan“ samo zato što vozim Civic.

I šta se desilo? Rođak je kupio stan odmah iza Delta Auta i viđao sam jedan reklamni Civic u sivoj boji i kako je vreme prolazilo, sve mi je više delovao ok, ta agresivnost mi je gotovo prelazila u eleganciju, ali nedovoljno da odem do Honde i tražim test vožnju.

Mada, danas tri po godine kasnije, meni je Civic jedan od najlepših automobila u klasi. Jedino Mazda 3 sedan i možda najnoviji Pežo 308 mi igraju u istoj ligi.

Priča o komforu i praktičnosti

Nisam kupio Civic zbog prostranosti, praktičnosti, komfora. Zapravo, pre kupovine Civica gledao sam Peugeot 3008 i Mazdu CX5. Rekoh ja da sam zaljubljen u Mazdu od osamdesetih. Ali bez obzira na to što sam emotivac, racio se kod mene ne predaje lako. Gde da ja vozim 2.0 atmo sa 165 ks i točkove s felnama od 19 inča (samo je paket Revolution imao željenu bezbednosnu opremu). A dizela sa registracijom od 700 eura godišnje ne bih kupio nikada iz principa. No pasaran Šešelju!

Zapravo, gotovo je sve bilo dogovoreno za kupovinu Peugeota 1.5 HDI Allure sa GT-Line maskom.  Ja sam bio oduševljen enterijerom 3008-ice, a na test vožnji mi se sve dopalo, automobil je bio udoban, mekan, a opet upravljiv i suveren preko neravnina, samo mi je smetalo što sam ja zapravo želeo benzinca (ne želim dizel iz ekoloških razloga, džaba, ja sam ljubitelj prirode i mislim da svaki pojedinac pravi razliku) i to u GT line opremi (koji kod nas iz nekog razloga nije bio dostupan, a u Sloveniji jeste), a i bezbednosna oprema je bila prilično rudimentarna.

Sem AEB-a (automatsko kočenje) i upozorenja (ne i asistencije) na napuštanje trake, automobil nije imao ništa. Ipak, supruga je bila oduševljena, automobil je bio na stanju, direktor KDDa iz Višnjičke Banje je dao hiljadu evra popusta PREKO redovnog sajamskog popusta, i sve je bilo spremno za potpis i plaćanje, ali prodavac iz KDDa, mislim da se zvao Nebojša je na moj zahtev za dodatnih 500 evra popusta odgovorio povlačenjem prvobitnog popusta.

Zaista „ genijalan“ potez koji me je razbesneo. A možda je tako bilo i suđeno. Kod Pežoa je prtljažnik bio odličan, 520 litara, pozadi, na podu, gotovo da nije bilo tunela, delovao je znatno prostranije od Mazde CX5, dimenzija točkova, u stvari naplataka u Allureu je bila 18, opet normalnije od Mazde, jedino je ekolog u meni morao da kapitulira, zbog dizela.

Kad sam već tu, u ovom paragrafu,  da vam kažem o prostranosti Civica nakon tri i po godine svakognevnog druženja. Napred je sve ok, to se valjda i očekuje od automobila dugog 451,8cm (jedino je Octavia duža od Civica u klasi), pozadi ima zaista dosta mesta i za kolena i za glavu (bar za moju koja se završava 184 cm daleko od zemlje. I dan danas mi ne ide u glavu kako je Matt Watson, prezenter CAR WOWa, koji je niži od mene skoro 10 cm uspeo da dotakne plafon pozadi?

Dvoje starije dece imaju oko 180, a maleni đak petak, stane savršeno u sredini. Deca se uopšte ne žale na prostor pozadi, mada je nebo crno (i like it! Baš sportski!) i mnogi se zbog toga osećaju klaustrofobično, mada prostora u dužinu ima i previše, a kako i ne bi bilo kad ima 270 cm međuosovinskog rastojanja.

Što se tiče ostava za sitnice, Civic ima ogroman prostor na konzoli između prednjih sedišta. Isti je u stilu Honde, kreativno organizovan, pa ima klizač za dve limenke sa pićem, pregradu kojom se može flekisbilno podeliti itd. Takodje, prednja konzola ispred menjača je napravljena na dva nivoa, tako da se na donjem, skrivenom nivou, može sakriti telefon, tu su pozicionirani utori za USB punjenje, HDMI ili napajanje strujom od 12 volti. Pored središnjeg tunela je prostor za novčanik ili sitnice.

Realno, prirodno je da Civic ima dovoljno mesta, kada je na pola puta između vozila C i D klase. Priznajem, da ako bih imao samo jedan automobil, koji bih morao da vozim svaki dan i u gradu onda bi mi Civic u poređenju sa 308, Golfom i Focusom delovao nezgrapno i ne znam da li bih ga u tom slučaju opet kupio.

Što se tiče prtljažnika, Civic sa benzincem 1.0 i dizelom 1.6 ima 478 litara pozadi, a onaj sa benzincem od 1.5 ima 420 litara. Razlog su ona dva para ogromnih auspuha koji vire ispod zadnjeg branika Honde Civic. Iz istog razloga na 1.5-litarskom benzincu nije moguće ugraditi kuku za vuču, a to je za jednog biciklistu prilična žrtva. U kategoriji kompaktnih vozila samo Octavia ima veći prtljažnik od Civica što je i logično jer su oba automobila najduža u klasi (duži su čak od sedana Audi A3 i Mazde).

Za svakog bi prtljažnik Civica bio san snova, ali na baš i za bivšeg vlasnika Jazza, čoveka koji je imao Magic Seats (što je imao i Civic IX generacije). Dakle, nije baš sve savršeno. Jazz, HRV i ex Civic modeli obaranjem sedišta pružaju savršeno ravan utovaran prostor (to je postignuto izmeštanjem rezervoara ispred sedišta suvozača), dok Civic ima malenu stepenicu te sedišta nakon obaranja ipak stvaraju oštar ugao. Civic NEMA rezervni točak serijski, ima podnicu koja se deli na dva dela horizontalno i ispod krije 58 litara. Tu su kukice za kese i priključak od 12v.

Genijalna stvar kod Civica i jedan od specijaliteta Honde jeste polica za prtljažnik od tekstila koji se izuzetno lako odmotava i zamotava i koja je fleksibilna, vrlo lako se u potpunosti uklanja i vraća. Tipičan Hondin as iz rukava.

Priča o voznim osobinama

E zbog ovog sam kupio Civic, ali ništa se to ne bi desilo da naš dragi prijatelj i komentator MRN nije svakoga dana ponavljao „zašto ne odeš da probaš Civic“, on ima savršenu bezbednosnu opremu, ima SVE, prostran je, Honda je. Takođe te(k)st Autorepublike pod naslovom „Rapsodija u crvenom“ je vukao ka Hondinom salonu kao gravitacija. I onda se to i jednog dana, u slučaju viška vremena u Beogradu i desi.

Tadašnji prodavac Honde mi je promptno dao ključ testnog Civica 1.5, sa manuelnim menjačem i zapamtite dragi prodavci, kad god vidite kupca, uvek, ali uvek ponudite ključ i test vožnju, to je bolje od hiljadu reči.

Dakle, otvorim vrata, spustim se u nisko sedište, ili još ispravnije, legnem u sedište. Sve oko mene me zagrli. Tunel centralne konzole sa desne strane je odličan naslon za ruku i čini da ruka prirodno pada na kratku ručicu, izuzetnog ručnog menjača. Enterijer deluje strogo i minimalistički, volan Honde kao da me ozbiljno gleda i pita da li sam dorastao zadatku.

Vozačka pozicija u Civicu je što bi rekla Lidija iz devedesetih baš seksi, sedi se na „patosu“ nisko, pogled ispred je 21:9 widescreen, kao u bioskopu, vidljivost odlična. Ja sam dugo vozio BMWa 525d E39 kao poslovni automobil i mene je Civic vozačkom pozicijom i doživljajem za volanom podsetio baš na BMW serije 3 za one sa nešto jeftinijim ulaznicama.

I onda dam gas, druga brzina, treća, sve klizi, i zaboravim se, pa preko nadvožnjaka iznad autoputa u Omladinskih brigada uđem sa preko 90 na sat, auto se NE POMERA u krivini. Moj prodavac je naslonjen uz sedište malo mu je neprijatno, opet gas, 145, 150, sad već moli da se pripazi…. i već smo stigli na aerodrom, vraćamo se, opet izlaz sa autoputa, krivina na desno, opet namerno sa većim gasom, bez kočenja.

Znate li da je Civic JEDINI automobil u klasi koji u SVAKOJ verziji dolazi sa multilinkom? I da multilink vam ne fali kad ga nemate, ali ako ga imate, tačno osetite kako automobil mirno prelazi preko neravnina, kako neutralno ulazi u krivinu, čak i ako niste profi vozač, tester i niste prošli školu sportske vožnje ili prešli milione kilometara, dobićete samopouzdanje kao da ste Sena. Probudiće se trkač u vama i počećete da razmišljate, o Bože kako ide TYPE R?

Naravno tome pomaže i direktan volan većeg promera, ali savršene debljine. Jedino što vVas podseća da niste u premijum automobilu jesu dugmići na volanu koji izgledao kao na Ally Expressu. Volan ima 2.5 okretaja od jednog kraja do drugog. Honda ističe progresivnu letvu volana koja pri manjim pokretima volana malo zakreće točkove, a pri većim okretajima volana neproporcionalno to jest progresivno, znatno više zakreće točkove i to čak i laici osete kao blagodat u nadahnutoj vožnji.

Sledećeg dana sam pokupio porodicu, suprugu i decu i otišli smo na test vožnju zajedno, opet 1.5, opet vožnja i onda je supruga rekla… „Meni se ovaj automobil ne dopada spolja zaista, za dečake mi je, nije za tebe, ali bože kako se lepo vozi i ti se smeješ kao dete koje je dobilo najlepšu igračku, zaboravi 3008, kupi ono što voliš, vidim da te čini srećnim. E da nemoj samo crveni, previše je drečav, gotovo vulgaran“.

Kudos za moju suprugu. Ali priča se tu ne završava.

Priča o motorima

Sve je lepo kad čovek reši šta će da kupi i kad čeka i iščekuje, ali onda se sudari sa realnošću da samo 1.5 turbo sport ima u crvenoj boji, da se prelepi plavi čeka 3 meseca, da čak i sivi ide za mesec,  mesec i po, a vama se vozi ne prekosutra ili sutra, već danas.

I dođem posle nekoliko dana opet, jer ne znam da li da čekam, da li je nešto novo stiglo i opet tražim test vožnju i onda mi kažu da je direktor negde otišao sa 1.5 motorom, a da je samo 1.0 dostupan i da ga probam svakako.

Ja baš detaljno pratim automobile, testove i tekstove i znao sam da ima taj 1.0 i meni je u principu 129 ks dosta, ali 1.0, tri cilindra WTF! Ali znate šta, to je Honda. 1.0 je miran kao da nije tri cilindra, neverovatno, a zvuk, zvuk je bolji nego na 1.5, turbo, rupa se ne oseća, vuče lagano, odlično do 130 – 140 km/h, ali na 5.500 obrtaja priča se završava i mora menjač da radi. A menjač, menjač je pravi užitak.

Zanimljivo čak i na autoputu se ne oseća manjak snage drastično, ali ako potežete sa 130-140 na 180, onda je tu 1.5 ipak bolji. Uostalom ima 40 nm obrtnog momenta više od 200 nm malenog trocilindraša. Ubrzanje od 10.2 sekundi je za ulazni model solidan rezultat, mada automobil subjektivno pruža utisak boljeg ubrzanja, možda i zbog izuzetno zanimljivog zvuka trocilindraša.

I kao što to obično biva, na lageru je bio dostupan crni 1.0 Elegance, bio je smešno jeftiniji u odnosu na 1.5 Sport paket (koji je serijski imao i LED farove) ostala oprema je manje više ista, vrhunska, sa adaptivnim tempomatom, AEB, LDW, LKA, auto klimom dvozonskom, grejanjem sedišta, Android Auto / Apple carplay, s tim što Elegance ima hromiranu lajsnu koja se lepo ističe na crnom, a Sport ima lajsne od crnog hroma.

I da na 1.0 može kuka, 58 litara veći prtljažnik, smešna registracija i već stižemo do priče o troškovima.   

Priča o troškovima

Dovodim Civic u svoj grad, i to u centar za tehničke preglede radi prve registracije, ostavljam auto i nakon desetak minuta mi zvoni telefon i radnik panično objašnjava da postoji greška u papirima i da fali dvojka ili jedinica i da svuda umesto 2997 ccm ili 1997 piše samo 997ccm. 😊 I onda, nakon mog odgovora da nema greške, čuveno „ovaj automobil ima 997 ccm, stvarno, zezate me?“

Registracija Honde Civic je jeftinija od 200 eur, redovni servisi su od 14.500 rsd do 17.500 u zavisnosti od toga da li je servis bez zamene filtera klime ili sa. Servisi se rade jednom godišnje ili na svakih 20.000 km pri čemu Hondin kompjuter sam određuje servisni interval u zavisnosti od intenziteta i tipa vožnje. Jednom sam uspeo da izguram skoro 18000 km između servisa, a obično je interval od 13 do 16 hiljada km. I da, svaki treći servis u Hondi ide sa 50% popusta tako da je zadnji servis bio 8.750 RSD. Ne, ne fali dvojka ili jedinica ispred cene 😊

Civic se koristi kao veći automobil za porodična i poslovna putovanja i većinu kilometara provodi na otvorenom putu, kada potrošnja varira od 4.0 litara do 6.4l (vožnja autoputem sa tempomatom podešenim na 140 km/h). Najviše se vozi na regionalnim putevima, gde uz dinamičnu vožnu i jurnjavu sa BMW-ovim i Audijevim vozačima troši maksimalno 6 litara na 100 km. Ipak ako ga vozite pažljivo, uz manje kočenja i naglih ubrzanja, lako možete prosek svesti na ispod 5 litara, ili čak 4.5 litra ako vozite 10 do 20 km/h iznad ograničenja brzine kretanja, bez naglih ubrzanja.

U gradu potrošnja ide do 8.5-9 litara, a sa klimom u nepreglednim špicevima leti, može da ode i na 10 litara. Ipak moj ukupni prosek je oko 6.6 litara, jer živim 2 kilometra od grada i izbegavam ulaske u gradsko jezgro.

Ono što ljude obično brine jesu cene havarijskih servisa i limarije. Za 13 godina vožnje Hondi nisam imao potrebu za rezervnim limarijskim delom, ali sam nedavno na parkingu prevideo lanac i zakačio bočni žmigavac. Cena je u Delta Autu bila 22.000 rsd, a u Nemačkoj je isti, originalni kupljen za 25 eur, istina ne u ovlašćenom servisu, nego na ebay.de.

Sve u svemu redovno održavanje Honde Civic je znatno jeftinije nego održavanje 2012 VW UP! 1.0 Move up 60ks modela koji smo nekoliko godina koristili kao drugi gradski automobil, ili modela 2017 Citroen C3 1.2 110ks Shine.

Civic koristi gume 215 55 R 16 gume u drugom paketu opreme, tj 235 45 R17 u trećem tj. mom paketu opreme i reč je o rasprostranjenoj i pristupačnoj dimenziji što nije uvek slučaj kod Hondi. Takođe Civic serijski dobijate sa odličnim pneumaticima Michelin Primacy, a pogledajte šta vam „kralj klase“ nudi serijski.

Ono što je zanimljivo je da je originalni zimski set sa Honda alu felnama bio ispod 700 eur, a originalna kuka za vuču ispod 800 eur.

Problemi u eksploataciji i opozivi

Honda Civic je imala nekoliko masovnih opoziva tokom svog proizvodnog veka i većina opoziva je vezana za klima uređaj, pri čemu se navodi da je sistem creva klima uređaja bio problematičan, kao i da je često dolazilo do oštećenja kompresora klima uređaja. Takođe se desio problem sa opozivom pumpi za gorivo za vozila, srećom moj primerak je proizveden van perioda za opoziv, kako klime, tako i pumpe za gorivo.

Takođe je poznat problem sa 1,5 motorom, a tiče se navodnog mešanja ulja i goriva i svojstven je, navodno hladnijim podnebljima u SAD i Kanadi, a u Evropi se isti nije dešavao.

Za 1.0 nema zabeleženih problema, navode se dva slučaja otkazivanja turbine u Nemačkoj. Britanski Auto Express i nemački Auto Zeitung su radili dugometražni test i zamerke su se odnosile na klima uređaj, neki vlasnici su pominjali probleme sa bojom, uklapanjem panela na karoseriji.

Na mom vozilu je promenjena rešetka prednje maske zato što je bila napravljena na način da su se oglašavali parking senzori tokom jače kiše. Takođe je došlo do lepljenja presvlake sedišta za grejač što je u setu zamenjeno u garanciji. Posuda tečnosti za hlađenje je bila napukla i ona je zamenjena u garanciji.

Prednosti Civica u odnosu na konkurenciju iz klase su:

  • Izuzetne, gotovo sportske vozne osobine i multilink ogibljenje čak i u najjeftinijim verzijama
  • Odlična prostranost na tragu modela iz klase iznad sa prtljažnikom od čak 478 litara.
  • Honda Sensing 2.0 paket bezbednosne opreme čak i u najjeftinijim paketima. Automobil ima radar koji samostalno koči u slučaju prepreke ili opasnosti, adaptivni tempomat koji prati brzinu vozila ispred vas, upozorenje u slučaju napuštanja trake, održavanje vozila u traci na autoputu (autonomna vožnja u kombinaciji sa adaptivnim tempomatom). Samo su BSM (nadgledanje mrtvog ugla) i RTA (upozorenje na vozila iza) rezervisani za paket Premium tj Sport Plus
  • Neverovatno štedljivi i vrlo potentni agregati (ulazni motor ima 130 ks, što predstavlja recimo treću stepenicu u ponudi VW Golfa)
  • Jeftino redovno održavanje i niska potrošnja goriva (čak se i jači 1.5 motor zadovoljava sa manje od 7 litara u proseku, dok se 1.0 može voziti i sa 6.5 litara u proseku)
  • Jedinstven i originalan dizajn, koji se izdvaja na ulici. Ovo će za mnoge biti i mana.
  • Ekskluzivnost, kao posledica malog broja prodatih Hondi kako u Srbiji, tako i u Evropi,
  • Kvalitetna izrada i poslovična pouzdanost Hondinih vozila i u skladu sa tim izuzetno mali gubitak vrednosti.

Mane Civica u odnosu na konkurenciju iz klase su:

  • Info-zabavni sistem. On je logično postavljen, ali je grafika jedino bolja / modernija od rešenja Toyote i izgleda kao Amiga / Atari OS iz osamdesetih. Srećom podržava Android Auto / Apple Car Play koji znatno popravlja stvari. Pre fejslifta nije bilo fizičkih komandi za direktan pristup navigaciji, audio sekciji i glavnom meniju. Jačina zvuka se podešavala isto dodirom na ekranu, dok je nakon fejslifta uveden točkić.
  • Tekstilne obloge sedišta izgledaju isto, maltene u svim paketima opreme i izrađene su od istog materijala koji se odlično čisti, ali ne odaje utisak luksuza. Neki vlasnici se žale na kvalitet i debljinu farbe kao posledicu upotrebe ekoloških boja
  • Zvučna izolacije je više prosečna, nego izuzetna pri čemu posebno smeta zvuk kotrljanja guma iz zadnjeg dela vozila što je Hondin specijalitet. Zanimljivo, intenzitet zvuka zavisi od kvaliteta i tipa asfaltne podloge.
  • Prodajno servisna mreža broji samo tri dilera i to u BG, NS i NI.
  • Veličina na prelazu iz C u D segment može predstavljati problem za pretežnu gradsku upotrebu u odnosu na recimo Golf koji je za 27 cm kraći.

Presuda.

Reći ćete da svaki Ciga svoga konja hvali, ali Civicu niko ne može oduzeti originalnost u pristupu i zaista odličnu, poštenu protivvrednost za uloženi novac. Sem Mazde i Toyote, nijedan drugi proizvođač na našem tržištu ne nudi tako kompletan paket opreme, kako bezbednosne tako i one koja je vezana za komfor.

Automobil poput ovog je poslednji put bio u Srbiji dostupan za samo 23.990 Eur, što je s obzirom na veličinu, prostranost, činjenicu da je ulazni motor sa 129 ks izuzetno živahan, da dolazi serijski sa multilink ogibljenjem, volanom sa varijabilnim odnosom i pruža poseban užitak u vožnji, čak vrlo povoljna ponuda. Takođe Hondina reputacija pouzdanosti i kvaliteta je ono što dobijate gratis. Moram istaći za kraj i izuzetno niske troškove redovnog održavanja i ekspolatacije.

Ono što mene kao vlasnika oduševljava jeste to što me je Civic naterao da promenim stil vožnje i da se iz smirenog, nikako sporog, ali ipak odgovornog i odmerenog vozača, pretvorim u nekog ko juri u krivinama i juri i brzinske proseke, ali u isto vreme i proseke potrošnje, što je valjda specijalitet najvećeg proizvodjača motora na svetu.

Kad kupite Civic desiće vam se stvarno da odete negde samo da bi ste se vozili. Jeste kliše, ali Honda je zaista japanski BMW, rešenje za ljubitelje vožnje. Ono što je loše jeste što razmišljam o hot heču zvanom Type R, najbržem automobilu sa prednjim pogonu na svetu. Srećom, ne postoji test primerak u Delti 😊

Hasan Suvodolac

(13068)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

239 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Baš lep te(k)st. Iskren. Intiman. Inače, kada sam saznao za njegov konačan naum, Bog mi je svedok da sam pokušavao da nagovorim autora da ne piše ovaj test ( mislim, pisati o Hondi, u Evropi (gde je poželjnija i sama lepra), pa još na AutoRepublici, o Hondi, sa 3 cilindra … U Srbiji, gde ovlašćeni diler u oglasu za aktuelnu Corollu, mada u samo jednoj rečenici i uz izvesne pravopisne greške, ipak navodi ono za kupca valjda najbitnije i to mu naglašava velikim slovima: „NOVO Voziloa auto kuće MAG CENTAR, Toyota Corlla 1.2 ( ČETRI CILINDRA ),rok isporuke oko 6… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Ma Jel ti vidiš kako advokat zna radost u tili čas da prebaci i tugu, čudo jedno?! Mogao bi ti mene zastupati, ak ništa manje bih te platio sa svim tvojim troškovima, a rezultat nemre bit gori od ovog sada ionako.
Sreća pa je autor teksta pametan čovjek, samo težak ko dva tuča , jedva sam ga nagovorio….

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
moron

Prodaja Honde u Srbiji je prošle godine bukvalno eksplodirala, na 131 kom, što je u svetu japanskih putničkih vozila značajno više nego zajedno Mitsubishi, Lexus i Subaru zajedno ( 2 +3 + 6 ), a istovremeno samo „neznatno manje“ od Suzukija ( 447 ), Nissan-a ( 556 ), Mazde ( 695 ) ili Toyote ( 1.704 ) 😀
Ili, rečeno jednostavnijim jezikom, na svakih 35 prodatih škoda prodata je i po jedna Honda …😀
https://nova.rs/auto/koje-marke-automobila-su-srbi-najvise-kupovali-u-2021/

Izmenjeno 2 godine pre od strane moron
moron

😀😀😀
Ali, uvozi „on“ i BMW, tako da imaju više mogućnosti da „nadju zajednički jezik“ 😀

Iznogud Časni

Alfa se smije, imaš li podatak za nju? I za Leksus…

moron

Alfa Romeo (53)
Lexus (3)
Imaš sve brendove na onom linku koji sam „ostavio“.

Iznogud Časni

Odlične prodajne brojke!

Iznogud Časni

Ja sanjam!? Haso, prijatelju, pobratime, jarane, ahbabu, stari druže, hod izljubi deda, pa ovo mi je najljepši rođendanski poklon (vidiš šeki kako se to radi,a? – Jel ono jednom šeki rekao da je prvo auto uzeo na test 21.1? Pa zar na godišnjicu i meni za rodjkas koji je danas, nisi našao ništa da testiras, al i da jesi, ništa bolje od ovog testa ne bi bilo jer ovo se dugo, preko godine dana čekalo, iščekivalo, nadalo, sanjalo…kraj digresije). Od sveg ti srca fala. Sad idem da čitam slovo po slovo.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Iznogud Časni

Hvala 💪😇😇😘

BB

Srećan rođendan 🎂🎆🎉🎊

Iznogud Časni

Hvala 😘🍧🥳

moron

Znači, još jedna godina prodje … 😊

Iznogud Časni

Ih, jedan, a bar dva tri miliona prije njega 😘🥳🍧

s mile

Srećan rođos

Iznogud Časni

Hvala🥳😘🍧😇💪

Xtrimi

Srećan rođendan

Iznogud Časni

Grazie 👍💪😇🍧🥳

Balkanboj

Jel to dodje vodolija, podznak baksuz?
Srećan bio.

Iznogud Časni

Hahah bas tako

Laki

Baš ti je benzin u krvi vidi se na keca!Odradio si ovo fenomenalno sa mnogo truda i korisnih informacija za potencijalne kupce!Kao davni vozač Honde potvrdjujem da ona jeste „Japanski Bmw“ bez ikakve sumnje!

Iznogud Časni

Jest vala, mada ovo sa dinarima mi nije jasno, se prebaci u eure.
25 eura neki dio bio?! Svaka čast!

Iznogud Časni

Pa kad već sam autor navodi čas cijene u eurima čas u dinarima, gdje je problem sad ?! Kakve veze sad ima eura sa animozitetom, evo ne znam. Uostalom, na ayoutubu recimo kad je video koji radi jura, cijene su uvijek u čunama, onda imaš armiju komentara ljudi iz Srbije koji pišu da zašto objavljuju cijene u kunama, da zašto ne objave cijene u eurima. I šta sad, da ih optužimo za animozitet prema Hrvatima? Zbilja suludo. Ajde, ne kvari mi slavlje a glupostima.

moron

Moram da priznam da je čitajući tekst i meni palo na pamet da bi zbog širine kruga čitalaca i jednoobraznosti bilo srećnije da su sve cene u tekstu date i u eurima (deo jeste napisan i tako ).
Ali, istovremeno, kada neko u komentaru ili drugde napiše i samo u kunama, KM, ili drugoj valuti, zaista mi nije problem da sam to konvertujem.

hasaN

Al ti ode daleko….

hasaN

Izvinjavam se zbog te greškegreške, 22000 rsd je oko 187 eura. Takođe se zahvaljujem prijatelju iz Pančeva koji živu i radi u Nemačkoj i koji se sam ponudio da donese (ž)migavac

Iznogud Časni

A 187€ a sta je tu u igri? Mislim, ide tri litre ulja, kojeg tacno su sipali ? koliko su ga naplatili? Onda bi mogli odrati na filteru za zrak i klimu po 30tak eura… ipak je to 1.0 l benzinski motor (jel mozda svjećice ?) koliko ruke koštaju? Nesto mi puno, sjeti se Stigove kije.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
hasaN

Redovni servis je od 120 do 145 eur, a svaki treći je 50%, tj zadnji je bio 73 eur

Iznogud Časni

Šeki, ajde u….penziju! Idemo nas dva u Tursku, kupimo jeftino stanove i uživamo u jeftinoj klopi, vječitom suncu, i ganjamo trebe, Ruskinje plave….i čitamo ove mlade lavove subotom i podjebavamo ih u komentarima. sa 179,9 cm dužine je skoro 25 cm širi. ? Čekaj, koliko si ga platio? Honda se vozi jer ima visoku krutost , skoro kao djulija. Čak sam i ja dobio volju da ju kupim, gledam dugo 120ks sa 9 automatik ali oko 18-20 ponekad naidje privatna ponuda ,za 18 al nisam u stanju još da ista uradim je i ga. Čak i ovakav sa 3 cilindra… Pročitaj više »

hasaN

Nije hibrid. Niti ovaj model niti FL koji pominješ nemaju ni h od hibrida. Takođe proizvodnja je prestala još letos i mislim da se na sada samo prodaje sa lagera. U Oktobru ove godine ide predstavljanje Civica MK11, s tim što će biti JEDINO hibrid varijanta sa CVT, a jedina opcija za ljubitelje klasičnih SUS vozila i Hondinog ručnog menjača će biti TYPE R. Možda kupovina TYPE R i ne bude loša odluka jer če to biti poslednji klasičan model i kao takav mislim da neće gubiti na ceni, čak se nadam da bi uz ograničenu prodaju mogao dobijati na… Pročitaj više »

Iznogud Časni

E to, hvala na informacijama.

s mile

Radujem se svakoj suboti i Pekijevom testu, ali me je ovaj oduševio. Sa jedne strane izbor automobila, jer mi valjano privlači pažnju još od svemirca, a sa druge načinom opisivanja, iz ličnog ugla. I veoma detaljnim opisom kako pozitivnih tako i negativnih stvari. Žao mi je što je prilično redak na našim putevima, često ih prepoznam iz daleka, a kada priđu vidim da su Delta generali, tj službena vozila, i obično sa puno ožiljaka ….. Par puta sam vozio iza nekog Civica, i zaista uživao u pogledu, pa još ako je sa dve izduvne grane…lepota Odličan izbor, i odličan opis… Pročitaj više »

moron

O samom civicu i testiranoj verziji, može se svašta reći. Nekome je užasan, pa i iz kategorije – „Ne, nikako, da li si normalan?“. Nekome je ok. I poželjan. I meni je, kada se tek pojavio, dizajn delovao suviše agresivno i budio emocije u stilu: „Bog dragi da pomogne, šta je ovo, je li ovo za stazu ili za drum ???“ Vremenom mi je baš legao, a u jednoj fazi poslednje potrage za novim vozilom bio veoma poželjan po više osnova. Jer: a) nudi komfor za putnike iznad proseka C segmenta (uostalom, ima Wb kao poslednji Avensis ili Accord), b)… Pročitaj više »

Renault Terminator

Dobra Hondica.Svaka časta na ovako temeljnom opisu,vidi se da si „zaljubljen“ u Civica i da si zadovoljan sa njim.To je najbitnije.Neka te sluša i dobro služi👍.
Na kraju teksta imaš jednu malu greškicu,nije Civic najbrži automobil sa pogonom na prednjoj osovini, već Renault Megane RS Trophy R.Tri sekunde je brži na Nurburgringu od Civica😉.

Renault Terminator

Hehe….nije fer iznositi lične zamjerke za Hondu pored ovakvog teksta gdje se iz aviona vidi da se čovijek baš potrudio ljudski da opiše svoj automobil što detaljnije i objektivnije.Kako ti kažeš,nećemo da kvarimo🙂.
Zvezdane,kupio sam Bmw-a🙃.

hasaN

Čestitam na kupovini, da ga koristiš u zdravlju i sreći. Šta si uzeo? Kakva je situacija u Austriji, ide obavezna vakcinancija od Februara ili misliš da će se protestanti izboriti da se to ipak ne desi?

Renault Terminator

Hvala drug.Uzeo sam F10 520i 2014 godište.Benzinac,184ks,manuelni mijenjač,135.000km na satu.
Pored Australije i Austrije mislim da nema veće debilane na planeti kada je korona u pitanju.Država se toliko izgubila u svojim odlukama koje je ranije donosila da se više ne zna ni ko pije ni ko plaća.Bijesni i ogorčeni su vakcinisani i nevakcinisani.
To stupa na snagu 01.Februara i teško da se tu šta može promjeniti.

hasaN

Pelep automobil, baš gospodski. Ja sam bukvalno pao u depresiju zbog ovih događanja sa Đokovićem, ne samo zbog toga što mi zima bude lepša uz AO i Đokovića već zbog činjenice da je ceo svet otišao u tri lepe. Prosto ne mogu da verujem da su mase toliko glupe i povodljive. Bukvalno živimo “ Don’t look up“ film. Svi su skočili na ZDRAVOG čoveka, koji brine o svojoj ishrani, svom telu i smatraju ga za opasnost po ceo svet, a čovek samo hoće da bude ostavljen na miru i da sam odlučuje o sebi tj sam snosi „posledice“ za svoje… Pročitaj više »

Balkanboj

Pravi automobil, prešao si u ligu rwd.
Srećno se vozio.

Renault Terminator

Da li je pravi,mora da dokaže🙂.A za to treba malo vremena.
I taj rwd je bio jedan od razloga koji su uticali da malo promjenim i brend i „vuču“.
Inače,ne volim je na automobilima.A cijeli život vozim kamion/autobus koji imaju zadnju vuču..pa reko ako mi nikada nije pravila problem na komercijalnim vozilima pa nije valjda da će da pravi problem na putničkom automobilu koji je poprilično dugačak i težak i „verovatno“ stabilniji od kamiona🤣.
Hvala👍.

Laki

Austrijska „žandarmerija“ je bila medju strožijima u Evropi onomad!Obavezno te zaustave ako nemaš nacionalnu oznaku ili oni voze 125kmh pa ih pretekneš sa 130 a radar sakriti to je posebna priča!Kad su radovi na putu prije „betona“ montiraju onu „laser kutiju“nulta tolerancija!Srećom autoban nije daleko da povremeno uradiš „dekarbonizaciju“na prirodan način!

Renault Terminator

Zajebani su do daske,nema kod njih labavo…

hasaN

Misliš da treba da se navede kvar koji se nije desio? Koliko plaćaš ekskluzivni intervju sa šefom ovlašćenog BMW servisa u Srbiji, a glede „radosti“ koje mu fabrika stalno priređuje?

Bungi

Tekst je sadržajan, iskren i popunjen sa mnogo slika.Veoma dobro. Što se tiče automobila, uvijek sam se užasavao dizajna sa razlomljenim, nepovezanim linijama na sve strane tipa: Reno Laguna 2,Ford Fokus prošli, Subaru Impreca i ova poslednja Honda Sivik. Mislim da je generacija Sivika sa „staklenom maskom“ bila pun pogodak što se tiče dizajna a sve posle nazadak u estetskom smislu. Šteta što je tako kvalitetna mehanika upakovana u neelegantnu karoseriju. Da nema Pininfarine, trebalo bi ga izmisliti.

hasaN

Skažem se Civic 8 gen deluje lepše od desetke, side by side, čak i danas…

moron

Mislim da Civic i kao polovnjak može biti dobra prilika – ako je u dobrom stanju i ako bi se našao po nekoj razumnoj ceni. Posebno u ova današnja, sumanuta vremena, kada su sve cene totalno poludele. Po mom iskustvu sa onim što vozim privatno i poslovno, ali i upoznat sa dosadašnjim cenama servisiranja ovde testiranog Civica, stava sam da njegovo redovno održavanje uopšte nije skupo. To je u rangu rangu cena održavanja za fabiu 1,0 TSI u ovl. servisnoj mreži ( ali i jeftinije nego za Yarisa 1,5 vvti, čije cene u ovl. mreži baš „peku“), ali i jeftinije… Pročitaj više »

Iznogud Časni

A šta ovo ima, lanac ili remen?

moron

1,0T ima remen, a 1,5 T ima lanac.
Veliki servis je kod oba na 120 hiljada ili 6 godina ( naravno, onom drugom se tada ne menja lanac, već samo PK kaiš, Pk zatezač, i prateće ).

hasaN

Taj veliki servis za 1.0T je 1000 eur, a za 1.5T je 600 eur

moron

To su cene u ovlašćenoj servisnoj mreži. Van nje je to i manje.
Za,ovlašćenu mrežu cene su „tu negde“.
Sa druge strane, ima dosta brendova kod kojih je servisni interval kraći u smislu godina i/ili kilometara. Dacija je npr 4 godine, a najviše meni poznatih brendova je 5 godina za prvu ugradnju. A neki i na manje km.
Opet, ima ih i sa 5 godina i više km, npr 1,5 HDI.

Iznogud Časni

Auuuu

M M

Jaojjj….. Ali ona priča kako neće savremenog dizela zbog „ekologije“ da truje, a kupi japanskog trovača na 3 klipa….. I ne kupi auto za zajebe Šeška…. Eto ko danas voza Honde….! Te „potentne “ Honde na 3 klipa. Nekad su naši stari ovakve ko svaremene Hondašine, zvali „levaci“.

hasaN

Nikada nisam u životu vozio dizela, nije pitanje religije, već možda čak i navike. Možda nisam u pravu, ali mislim da emisija azotnih čestica ne govori u prilog dizela. Eto moj mali doprinos čistom vazduhu

Horhe

Koliko se sećam, baš ovaj primerak je bio u oglasima neko vreme i isticao se opisom i dodatnom opremom . Neka autor potvrdi da li grešim. Evo kao vozač prethodne sedan generacije, mogu da potvrdim dosta sličnih utisaka.. Ono što sam ja imao kao najluđe iskustvo sa njom je bilo trošenje zadnjih pneumatika više od prednjih (iaoko je prednji pogon). Mom čuđenju nije bilo kraja (čak sam ga vozio na centriranje zadnjeg trapa). Niko nije znao odgovor dok nisam naišao na doktora za Honde kod kojeg sam prešao na održavanje iste. Ukratko, 11 godina 110k km, u garanciji, problem sa… Pročitaj više »

hasaN

Dobro se sećaš. Automobil je bio u oglasima i dva puta je stisnuta ruka za prodaju, ali se na kraju izjalovila. Izbor boje je katastrofa, mislim da više nikada neću kupiti crni automobil. Perem ga svaki vikend i desi se da odmah nakon pranja po njemu padne polen i kao da je prašnjav. Kad je čist, istina je, izgleda fenomenalno, ali čist je bukvalno 10 min. Ok kad sam u BGu ili Budvi ne isprlja se tako lako, ali u NP nema puno trotoara i mogu ladno svaki dan da ga perem. Razmišljao sam da metnem foliju, ali to uopšte… Pročitaj više »

BB

Imano sam dva auta naporedo, Omega B tamno plava metalik i Fiat Croma mk1 metalik siva. Omega tek oprana je izgledala prljavija od Crome koja nije prana tri mjeseca. Tako da razumijem tvoju muku.

hasaN

Prvo, da čestitam Donu srećan 1001. rođendan. Baš mi je drago zbog te koincidendcije, mada slučajnost po nekima ne postoji zar ne 🙂

Što se tiče testa, test zapravo nije klasičan test, već lična priča, o ličnim potrebama i iskustvima, pri čemu je svaka objektivna okolnost navedena.

Pitanje za sve… Šta kupiti nakon Civica? Recimo budžet do 30k, isti zahtevi u pogledu prostranosti, užitka u vožnji, troškova itd

Iznogud Časni

Fala kompa!!!
jel to hoces opet novo auto? Dao si nam domaći zadatak sad….moram da razmislim.

moron

Octavia 1,5 TSI 6MT u (top) paketu Style, sa par sitnih opcionala i to ti (trenutno) dodje oko 26 hiljada. Eventulno, sa malo više opcija, 27-28 „plafon“.

M M

Zašto benzinac po Bogu, kad ima 2,0 TDI? Odakle takva glupa ideja uopšte??

moron

Pa, napisao je da ne voli dizela. Prosto je, u njegovom slučaju. On nema dileme, dizel ili benzin.
Ja bih razmislio. Ali, ne znam kako bih na kraju izabrao.

hasaN

Znaš da VW nakon Dieselgatea ne dolazi u obzir 🙂

Renault Terminator

Ako ulazi i polovnjak u priču…možda BMW 5-ca G30.

hasaN

Ja BAŠ volim BMW, ali ih ne kuoujem jer ih kod mene ima koliko hoćeš, ali slažem se, verovatno najbolji automobil, s tim što mi je petica ipak prevelika

Izmenjeno 2 godine pre od strane hasaN
Renault Terminator

Onda Talisman,manji je od G30.1.8 TCe benzinac 225ks…takav čisto sumnjam da imaš u komšiluku😁.

Laki

Ovaj „fejslifting“ je lutka od vozila!

Renault Terminator

Misliš na Talismana ili na BMW?

Laki

Talisman.

Renault Terminator

Saglasan,pogotovo mi se sviđa rješenje instrument table,daleko ozbiljnije izgleda od predhodne.

Laki

Upravo to na prvom mjestu!

Iznogud Časni

Uzmeš trojku karavan onda , imas ih 2017 sa malo km za 16-17 k pa naviše.

Balkanboj

Test i tekst su odlični. Možda malo opširniji glede istorije brenda, ali detaljno iznete činjenice.

Da je motor 1.5 turbo ne bih imao zamerki, i uz led farove. Odličan automobil, vozački. Čak mi unutra nije toliko „space“ kao prethodni model.

Nisam ranije zagledao, vidim da se krovni nosači kače sa onim šapama, ja sam više za jaču, čvrsću vezu nosača i krova.

Autor je izneo podatak o dve veličine (zapremine) gepeka, što je idiotizam jer se time kažnjavaju vozači koji žele jači motor. Ima dovoljno prostora ispod zadnjeg kraja da se urade i dupli i trostruki izduvi uz veći gepek.

J4ZZ3R

Nosači su THULE, nisu fabrički, ali mislim da se i fabrički isto kače

Izmenjeno 2 godine pre od strane J4ZZ3R
Balkanboj

Imao sam takav tip nosača na Fabiji.
Jednom prilikom su otpali sa krova, sa sve koferom. Nije dobro rešenje.

hasaN

Hvala Bboy.

TheStig

Prelijep je tekst. Iz ljubavi prema Civicu, a opet iskren i odmjeren. Mislim da bi trebalo više da se baviš ovim. Ide ti 😊

J4ZZ3R

🙂

Izmenjeno 2 godine pre od strane J4ZZ3R
hasaN

Planiram da snimim video, Civic na 100k…ali nema se vremena

TheStig

Naći će se vremena ako ima ljubavi, a ima 😁Da kupiš type R ako Bog da pa da i to čitamo.

Iznogud Časni

Polako, dok ti dodjes do 100k ja ću ostariti 😉

hasaN

Došao bih ja odavno, nego ove godine razrađujem Pežoa, a nije se baš i puno putovalo. Skoro, gledam neke fotke iz 2018. I 2019., Da sedne čovek da plače, kako se lepo svuda išla i vrtelo, da ih j**** korona i pcr testovi više

Hercegovac

I moja malenkost se pridruzuje rodjendaskim cestitkama i naravno cestitke za izbor Honde. Zahvaljujem se na tekstu, jer se malo cita o Hondi iz pera licnog iskustva, pa nam ovaj tekst dodje kao mali kuriozitet. Kao neko ko je osjetio draz voznje tzv. vozackih automobila razumijem zaljubljenost ljudi u BMW, Alfu, Hondu, Mazdu. Pristalica sam vozila C/D segmenta tako da bi se Civik sa svojom dinamikom i zabavom u voznji idealno uklopio moj buduci izbor. Medjutim, nedoumicu stvara Djulija koja je doduse znacajno skuplja, pa samim tim i dalja. Lijepo je znati da servisiranje Civic-a nije babaroga kako to mnogi… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Najteže je naći taj balans između srca i razuma. Što kaže naš drug MRN, šta god odlučiš, zajebaćeš se 🙂

Izmenjeno 2 godine pre od strane J4ZZ3R
Hercegovac

Ima tu istine, savrsenstva na zemlji nema.

Iznogud Časni

Hvala druže. Civic dizel, a ja ih gledam i to automatik. Našao jednog od privatnika, malo km 18k još je vb. Od trgovine imas od 19 pa naviše . Naravno, svi imaju ispod 60k km. A dobre su cijene velikog servisa, mogao bi se Hasan raspitati kod servisera za cijene servisa dizelaša sa automatikom. Cisto da znamo..

hasaN

Drug MRN nam je u Delti VIP, on će to završiti časkom

moron

😀😀😀

Iznogud Časni

Deder

Dr.Mile

Poz za sve.Hvala na tekstu.Apsolutno ne treba ovoliko rijeci trositi o najboljem automobilu u klasi,jedino za malo vecu doplatu uzeti 1.5T mislim da je puno isplativije.Ljudi vozite Honde,cudo od inzinjeringa!

M M

Šta su to inžinjeri izinjinjerisali na ovoj Hondi? 3 klipa a 4 točka, dizajn kao da je ovo svet pacova!? Honda odavno nije ono što je bila. Samo što su oni pozer fan bolesnici sa VW prešli na Hondu. Honda je sad sfera interesovanja pismenih ljudi levih struka (ne mašinskih i tehničkih sem električara) a totalno nepismenih za mehaniku, automobil i inženjerstvo. Ljudi koji se obrazuju na fejzbuku, forumima i veruju da je to tako a bez trunke realnosti. Kao kad bi ja sad učio hirurgiju na forumima… Ovaj auto sa članka je izinženjerisan tako što je iskorišćena preterano velika… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
hasaN

Neka si nam rek’o 🙂 jesi video da je Civic MK11 North American Car of the year?

M M

Da. Samo ne Civic sa motorom iz Suzukija marutija…. Honda Civivic je u USA kao kod nas Dačija. Vidiš kakav jadan enterijer ima.

hasaN

A da probaš negde „Marutija“, čisto onako da ne pišeš teorijski 🙂

M M

Maruti sa nabudženom turbinom. Obzirom na težinu Marutija prema toj amer Hondi, sa motorom od fena za kosu, i on je „potentno“ vozilo baš kao i tvoj Civic. Maruti sam probao mnogooo puta, čak sam mu radio i generalnu.

TheStig

Ma on samo sere. Nešto poput Jurkovića. Obojica ograničeni k’o balkon. Octaviu da ponudis u Americi ne bi je niko ni pljunuo. 😂

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
M M

Sve što se vozi u Americi, sem Merc/Audi/BMW i onih egzoričnih Lambo/Ferari i sl, ja se piša***m na to. Ovi polutani iz Japana i Kooreje su čista gov***na, ni tamo ni amo. U Americi su dno dna, a ovde gov***no za naivčine.
Vidiš ova Honda, u Evropi je pametan ne uzima. Proda se više gumaraba od nje.

TheStig

Ako ti je Civic loše dizajniran onda je Octavia nedizajnirana. Moras prvo naučiti da budeš nepristrasan. Ne voliš Japance i to je ok. Civic je dizajniran tako da se svidi određenoj publici. Uglavnom mlađi ljudi ih kod nas voze i jasno je zašto. Ima mladalački prizvuk za razliku od Octavije koja ima mrtvački prizvuk. Ima 3 cilindra, pa šta imaju svi danas. To je trenutno trend. I zar ti nisi rekao nekidan da odlaziš?Msm nije da me je briga ali izgleda da ne možeš sam sa sobom da se dogovoriš.

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
M M

Oktavija ima klasični dizajn, koji će biti isto aktuelan narednih 100 godina. Dizajn koji je primeren i za direktora firme, i za policiju, i za privatne preduzetnike. To je odličan prevoz, odličan prostor, koji u Srbiji traje duže od mnogo skupljih auta. Honda je davno prestala da bude automobil za mlade. To je američki nisklobudžetni automobil. Honda je davno prestala da bude onmo što je bila. Voziop sam Hondu, kad vi niste imali dozvolu i kad su se svi zgražavali nad njome. Civic-a, CRX, pravio ih budžio. Vozio sam nekada i Suzukija GSI druge generacije, kad je to bio zaista… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
TheStig

Ma ok je sve sto si ti napisao. I to ko kupuje oktavije jeste tako. Citam ja sta ti pises zaista. Nisam ja Iznogud 😅Ne znam kako ti je Honda niskobudzetni automobil. Generalno automobili koji su kod nas skupi u Americi su mnogo jeftiniji. Oktavija kod nas dobro opremljena 30 k eur. Tamo Civic SI 27 500 usd. Ovdje da se prodaje SI bio bi 35 k eur. Novi Civic ima odlican enterijer i mnogo dopadljivi dizajn za sve ljude. Jeste dosadasnji civic malo alienski jer nije za svakoga. Ali druze pljujes hondu. Honda pravi medju najboljim motorima na svijetu.… Pročitaj više »

moron

Bio je na AR nedavno tekst o prosečnim prodajnim cenama po brendovima u USA.
Honda je tu pri dnu. Socijala, maltene

TheStig

Ne znaci ako ima niske cijene da je auto za sirotinju. Niske cijene su iz razloga jer je proizvodnja u Americi. Nema troskova masu kojima EU opterecuje proizvođače. Niska cijena goriva takodjer ima uticaja tu. A najveci razlog niskih tj pristupacnih cijena jeste ekonomija obima koju Japanci imaju i superiorne tehnike proizvodnje. Em nisu gladni. Imaju nize marze upravo iz razloga jer imaju ekonomiju obima.

moron

Možda sam se nepotpuno izrazio. Mislim da je kod Honde u USA prosečna prodajna cena 26-27-28 hiljada, blizu Mazde, koja je takođe niska sa prosečnom cenom u USA.
Žao mi je što ne mogu sada naći link.

TheStig

To je super. Korist za kupca. Ne šišaju ih kao za nas. Za kante 15 000 eur.

M M

Napisao sam da je Honda u Americi niskobudžetni automobil. Ne kod nas.
Tamo ima i ona Acura, koja glumi neki luksuz

TheStig

Haha cuj glumi. Ti stvarno trebas na reset 🤣Honda je Acura. Isti kurac ko Toyota i Leksus

M M

I Leksus ti je go ku***rac, kao ti reče…. To je samo za penzose kojima se mozak luftirao ceo život a imaju kintu. U USA ima penzionera sa dobrom kintom. Kad su im trebale pare nisu ih imali a sad kad ih imaju ne trebaju im. Treba im oduzeti 🙂

TheStig

Pretjerujes brate. Leksus ide 500 000 km bez da vidi servisa. Leksuse najbolje prave takumiji. Idu dotle da provjeravaju unutrasnjost rukama gdje mogu da osjete nepravilnosti do 0.3 mm. Jel to ima Mercedes?S klasu su poceli da sklapaju migranti druze. Gledam nekidan lik na instagramu se slika po vazdan kako rucno sklapa motore za amg modele. Bosanac neki. Dotle je doslo. Da izbleglice sklapaju Amg modele. Onda nije ni cudo kad se ispostavilo da je onaj 2.0 iz amg a35 krš od motora. Ne moze 30 000 izdrzati.

Ima li neki automobil da tebi valja?😅

M M

Nisam ja rekao da Leksus ne valja i da ne može da sastavi 500 000. Nije u tome poenta. To je auto bez duše. Pravljen za Ameriku. To što motor u AMG sklapa Bosanac je +. Celu Nemačku su napravili Jugosloveni i Turci. Kad pominješ 500 000 za Leksus na ekstra putevima, ja ti kažem, da kod mene i u mojim firmama, sastavljaju škode baš toliko, i to najgorim putevima, zimi bar pola. Ima Superb star 2 godine sa 350 000, i preći će još toliko pre prodaje. Evo Daster 4×4 1,5 DCI gura bez problema 300 000, po gradilištima… Pročitaj više »

Hercegovac

Dugo vremena pratim Lexus imao sam priliku da probam IS 220 dizel i da je bio malo ocuvaniji zamjenio tadasnji svoj Mercedes C 220 dizel kod Auto Bunjo u Sarajevu. Mozemo da ga volimo ili ne volimo, pripisujemo ovo-ono, ali moramo biti svjesni da znacajan broj vozaca na planeti cijeni kriterijum pouzdanosti koji odnosi prevagu nad estetikom, dimamikom voznje i sl. te kupuje premijum brend koji cuva novcanik. Licno, kao neko iz ovih nasih krajeva jos uvijek mi je dizel glavni izbor, a Lexus je zakljucno sa IS modelom davno rekao dovidjenja dizelu. Steta.

moron

Lexus IS 220 dizel mi je najlepši i najdraži Lexus.

Hercegovac

Svaka rijec je na mjestu. Lexus u izvedbi Takumi majstora je za postovanje.

hasaN

Svaku reč potpisujem.

Rikošet

Navedi jednu stvar u Octaviji koju je Škoda sama napravila i koja nema VW žig, a da nisu strugalice za LED, lampa, kukice i mrežice u gepeku. Škoda je obična kartonska kutija u koju VW pakuje svoju robu. Toliko škrtare s opremom da starije generacije vozača Škode donedavno nisu znale da mogu dobiti kožu i komande na volanu. Škoda je školski primjer marketinškog brenda, presvučeni VW i ništa više, a ti zapeo Škoda pa deset mjesta prazno. De malo provozaj nešto drugo osim Škode, ja je vozim, ali znam da je pola toga što joj pripisuješ netačno… Skup, precijenjen brend,… Pročitaj više »

M M

Znam ja šta je Skoda, i skroz je nebitno što je presvučeni „Golf“. Ne treba mi koža, nije mi udobna. NIsam zapeo za Skodu. I Skoda nije marketinški brend, nego obrnuto. Ona je skriveni VW brend za manje para. U Škodi iz kumunističkog vremena sam se rodio, naučio da vozim, X puta radio limarije, generalne…. I baš zato je znam ko zlu paru, pa mi je ime Skoda, najviše smeta kod današnje Škode. Škoda je za mene Simply clever, a u prevodu, na popustu po nekad možeš dobiti mnogo ako si pametan. A opet, ako hoćeš da je budžiš opremom… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
Rikošet

Za ovo „zabole me“. Znaš zašto je to žalosno? Pa zato što taj tvoj komšija, moj šporet ili roštilj ne idu ulicom kao Škoda. VW čitaj Škoda sve do Euro 6 Temp d nivoa emisija i novog 2.0 TDI motora nije popeglala Dizejlgejt dakle zagađenje koje je osam puta veće od deklarisanog. E ta dokazano kancerogena Škoda svaki dan se vozi pokraj trotoara po kojem se između ostalog kreću i djeca. Teški metali se zadržavaju li koncentrišu do nivoa od jednog metra od podloge. Pogađaš već ko ih najviše udiše. Nisi ti kriv što moja i tvoja Škoda izbacuju kancer… Pročitaj više »

M M

Malo si pobrkao decimale…. Ne kapiraš bitno od nebitnog. NIsu USA-vci odstranili Dizel uopšte, već su odstranili Nemce iz igre. A posledice se vide. To što će neko da se razboli od novijeg TDI, ma ajde šta to napriča, Boga ti!? Ko je to izracunao i kako, kojom metodom ? Dal je uzeo u račun one Amer dizel kamiončine i Buseve? Dal je uzeo u obzir namerne požare šuma u Latinskoj americi, i koli bi promila bio uticaj ovog dizela prema požatima, pa i vulkanima!? Ajde, nemoj biti dete! Sad je vreme zelenih. To je gadna politička organizacija, kojom upravljaju… Pročitaj više »

M M

I za ovo „zabole me“c sam ti rekao, jer tu ja ne mogu ništa promeniti. Oko ekologije…. Trudim se da „regulišem“ ove što pale smetlišta i kontejnere pored puta. Smetlišta puna plastike i gume, koja su teški trovači naše životne sredine. Da ne pale strnjišta i travu…. A ovo za dizel, to nema veze. Evo kako naše termoelektrane truju sa SO2 ceo balkan, zajedno sa grčkom termoelektranoom koja se nalazi negde ispred Kozana…. Pogledaj crveni „otisak“. I svaki put kad upališ bojler, seti se toga, i mnogo ćeš više doprineti nego li sa dizela pređeš na benzin. Evo snimak od… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
Rikošet

Ne da mi se iskreno ponavljati što sam ti napisao na ovu temu, neki dan ispod vijesti https://autorepublika.com/2022/01/19/volkswagen-je-ubedljivo-najprodavanija-automobilska-marka-u-evropi/ Dosadio sam svima sa tim, pa ću ti samo prekopirati tekst… I pogledaj ovaj linkovani film, čak je i ovaj vlasnik Golfa shvatio da je debelo zeznut od VW. Voli ti Škodu, ali barem budi svjestan da je priča sa TDI motorima loša i zašto je loša… …VW je jedan prosječan automobilski brend, koji ima vrhunsku organizaciju i marketinga svih ovih godina, ali čije poslovanje je odavno izašlo iz sfere zakona… Cijenim tvoju strast sa kojom voliš Škodu, ali od 1991. osim… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
hasaN

Odličan post Rikošet. U mom gradu postoji samo salon VWa i Mercdesa i mnogo mi je lakše da automobile kupujem i servisiram u komšiluku nego da putujem 270km do servisa, ali nakon Dieselgatea, ja koji sam car freak, čak nisam ni ne ušao u njihov salon, nisam video Golf VIII, ID3 itd…

Najtužnije u celoj priči je da su PSA, FIAT, Renault i ostali koji su imali reputaicju proizvodnje kvalitetnih dizel modela su zbog VW prevare gubili ogroman novac, pre, tokom i nakon Dieselgatea i neverovatno mi je da oni nisu podneli zajedničku tužbu protiv VW!?

Rikošet

Iskreno nisam siguran i da oni nisu muljali, ali sam siguran da nisu muljali na tako visokom i „savršenom“ nivou kako je to VW radio sa Boschom, jer jednostavno po prirodi stvari to nisu mogli da urade kao strane kompanije. Ovo što je VW uradio je takva strahota iz razloga što se pokazalo da je zbog profita moguće svjesno i masovno trovati ljude, uprkos tim nekim regulatornim agencijama pa i Euro normama, koje su zapravo jedna velika šarena laža… Da stvar bude još gora istovremeno se ulažu silne pare u marketing koji promovišu BlueMotion tehnologiju i najčistiji dizel motor na… Pročitaj više »

moron

Eto, pre dve godine si za 17,5k uzeo prethodnu generaciju oktavije sa 1,6 TDI „ambiš’n“ (na njenom posthumnom „poniženju“), a danas za te pare ne može Fabija 1,0 TSI 95 „ambiš’n“ …
Tuga.

M M

I odlična je za ono čemu je namenjena. Jedino mi zimi fale grejači sedišta. I ništa drugo. Kao da je pravljena za srpske puteve

Suki

Neizmjerno puno hvala za iskren test. 90 % teksta je kopija mojih iskustava i razmišljanja! Nisam mogao vjerovati da negdje u svijetu postoji netko tko ima toliko sličnu životnu priču u vezi automobila kao i ja. Još jednom veliko hvala!

hasaN

Isto voziš Civic?

Suki

Ne ovaj koji ti voziš, al je u planu kao sljedeći automobil. Od kada sam provozao Civic ne prestajem razmišljati o njemu. Ljubitelj sam Honde, ali i nastojim stvarno biti nepristran u vezi automobila. U biti volim automobile, bez obzira na marku. Sutra, npr., idem provozati Up-a. Imamo Jazzicu prve generacije i htjeli bi nešto mlađe 😂, kao drugi auto. Kako si ti zadovoljan sa UP-om?

hasaN

UP je meni lično najinteresantniji VW. Imao je par serijskih grešaka koje se na Balkanu nisu rešavale… Volan je znao da se „otkači“ tj… Parkiraš se sa točkovima zakrenutim na levo, on vuče na levo, parkiraš se na desno, vuče na desmo … Ili na autoputu samo izgubi sredinu i počne da vuče. Inače izuzetno udoban s obzirom na klasu, meni puno bolja izrada od i10, Aygo, Twingo… Vozi se kao vozila iz B segmenta… I meni baš uzgleda jaoanski praktično. Inače prodali smo UP pre dve godine, sad se vozi 2008, suoruga ga baš voli, ali joj nedostaju okretnost… Pročitaj više »

Suki

Puno hvala na odgovoru. Idemo sutra vidjeti Up-a. Peugeot je ovdje u Danskoj u zadnje 3-4 godine doslovno pojeo konkurenciju. Izgleda da su pogodili dizajn svih modela i to ljudi kupuju. Netko je imao viziju i to je prošlo. Nadam se da je dobar i u vožnji kao što dobro izgleda. Veliki pozdrav.

Peki

Hasane htedoh jos jutros te te pohvalim za tekst, ali u zurbi ne nadoh vremena… Cuj, imas li ti jos koji auto na lageru da o njemu pises, da malo danem dusom 🙂
Ide ti to odlicno, uzmi nesto od prijatelja ili skokni do bilo kojeg prodajnog salona, zmucio mi se vise onaj „Francuz“ 🤣

hasaN

Hvala Peki. Kako te omikron tretira? Kako se osećaš? Kakvo je vreme uskoro ćemo pisati testove sojeva korone 🙁

Peki

Ma ta je prica gotova, koliko sam doza vakcina primio normalno da sam se izvikuao bez problema… Sad cekam da me neka nova sorta korone dohvati ili da riknem od posledica vakcinisanja 🤣

Iznogud Časni

Dobra TV!

BB

Nemoj više ovo da radiš… Trebao mi čitav dan da pročitam te(k)st 📚🤓. Ali pročitao sam. Nisam znao danje taj auto veći nego prosječni predstavnik C segmenta, sad mi je malo draži, mada mi nekako strano izgleda (ovdje to nema da se kupi. Družio sam se neke dvije godine sa Accordom 2.2 dizel i tačno je da klima pravi probleme (na ovom primjerkuni motor na 40.000 a i letva volana). Da te služi duže nego što ti je ovaj tekst…😉

hasaN

Daj BB ti voziš Berlingo, gde ćeš u Berlingo mali tekst 🙂

moron

Pošto smo ovde već imati prilike da čitamo vlasničko iskustvo kako Lexus posle 200 hiljada km dodje do toga da treba da mu se menja celi motor, podeli sa nama ovde ukratko svoja loša iskustva oko te tvoje bivše Honde.
Koja „berba“ je bio taj tvoj accord i šta ga je, kako i zašto mučilo ?

Rikošet

Prvo srećan rođendan drugu Maršalu Donu 🙂 Neću pitati koliko je svjećica oduvao bitno je da mu je benzin još u krvi, da neizmjerno voli svoju Alfu iako vozi „mečku“ i da će valjda jednom dočekati da kupi tu fatalnu Giuliu i da napiše jedno ovakvo „iskustvo“… Što se tiče druga Haseta, tu su stvari jasne on vozi što mu žena kaže 🙂 Ovi što ga bolje poznaju trebaju apelovati na njegovu ljepšu polovinu da mu za sledeći automobil „odobri“ barem cilindar više da se ne „bruka“ sa ovim motorima od kosilica… Realno ovaj njegov Civic mi ima predobar dizajn.… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
hasaN

🙂 Da znaš da je ona kriva 🙂 Da nije bilo njenog zahteva da se NE KUPI crveni Civic tj jedini 1 5 koji je imao na lageru, sad bi se vozio Rally red 1.5 Sport i ne bi me zezao ceo Honda Club Srbija zbog tri cilindra 🙂 a i MM mi staje na žuljeve…a on čak i ne zna da sam kupio BOSCH kosilicu 🙂 i to na električni aku pogon 🙂 Ali realno, stvarno VREDI probati 1.0, stvarno je korektan motor i više od toga… naravno za nekog ko vozi 3.0 biće kao bicikl, ali za mainstream… Pročitaj više »

Iznogud Časni

E hvala mom dragom kompanjonu, niko mi ljepše ne čestita :-))))

Laki

Bravo!

Hercegovac

Narode, ne bih podgrijevao namjeru diskutanta M M da napusti AR. Iako se ne slazemo u nekim stvarima korisno je cuti i misljenje iz drugog
ugla. Nisam niciji advokat, ali valja nam prihvatiti razlicitosti dokle god ljudi zadrze neuvredljiv i smislen nacin izrazavanja. Isto mislim i za Jurkovica……svako izlaze svoje argumente I ko voli neka izvoli…..zivot ide dalje…nek smo zdravo!

moron

Slažem se. Bogatstvo je u različitosti mišljenja.

Laki

Bravo!

Laki

Pravi komentar bravo!

Goran Jurkovic

Ružno govno koje se jedva taljiga sa 6.5 litara 😂😂😂😂😂
Moj Lexus ct200h sa duplo većim motorom je trošio manje od 5 litara prosjek po gradu Zagrebu.

Neko iz mase

Lexus or RAV4?

Iznogud Časni

Mucki provokator:-) nećeš razbojniče:-) de mi reci, sta je bilo sa tim ct200h sto odvaljuje bubrege?

hasaN

Da li iz ovog profila stoji predsednik Srbije?“ Ja najlepši, moj najveći, ja napravio, ja kupio“ 🙂

Kad se čovek koji vozi RAV4 “ pokaki “ na dizajn tvog automobila nekako ti bude pomalo i drago, jer Je jug suprotno od severa i tako redom

TheStig

Ko o čemu, Jurkovic o govnima. A vozi Rav4? 🤣🤣🤣

Goran Jurković, novi profil

Ispričavam se svima koje sam uvrijedio zbog svojih glupih i neuravnoteženih komentara. Nikad to više neću učiniti, časna pionirska.

moron

Pazi šta govoriš, jer za mene, „Časna pionirska“ je jedina koja još uvek nečem vredi …

Iznogud Časni

Da,da

hasaN

„Prazno klasje naduveno diže glavu uvis, a puno – obara glavu ka zemlji“. Ne shvatam potrebu nekog ko vozi automobil od 65k da s gađenjem priča o automobilu od 25k ili bilo kojem automobilu!? Nebitni su novci, pa čak i titule, obrazovanje, kad su maniri i pristojnost odsutni. Imao bih svašta reći MMu u vezi njegove Octavie, pogotovu što sam mislio da vozi neku sportsku aždaju sa brdo konja pa zato priča svašta o Honda tehnologiji, ali ako je njemu Octavia 1.6 tdi super, voli taj automobil, zadovoljan je, misli da je idealan za njega i srpske puteve, njegov novčanik,… Pročitaj više »

M M

Ma Oktavija pređe svaki dan prosek 100 km, lep, komotan, ekonomičan prevoz, udoban za naše puteve. Ekonomičan baš, a motor 115ks, je relanoj vožnji ravan benzincu 150 ks. Koristi se isključivo za posao Imam ja mnogo šta drugo, pravim svašta. Što imamm a što kao da stvarno imam. Nije poenta u tome. Eto, imam recimo i Megana IV DCI, koji je prešao duplo manje od tvog Hondašina… I to je samo prevoz. I Fiata 500, i Clia RS-a… I još dosta toga. Prave se 2 rasna francuza za narednu reli sezonu… Rade se i dve restauracije, na vrhunskom nivou. Jedan… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
Renault Terminator

Šta pakuješ za reli,jel neki Clio 2 1600s ili 3,4?
Hoću li dočekati da neko u Srbiji konačno pakuje prave reli automobile klase WRC2,WRC3..

Djordje Pesic

Paa, recimo sto je tvoj nastup isto tako prepotentan i nipodastavajuci prema drugima, koji nemaju isto misljenje. Nisam primetio da Branko, MRN, Hasan i dobar deo ljudi ovde imaju takav stav, nego imaju svoje misljenje i postuju tudje.

TheStig

Ne kaze niko tebi da ti ne radis to sto pises i da to nema vrijednost. Ali isto tako to sto ti radis ne cini tvoje misljenje o poredjenju 2 automobila u klasi nista vrednijim od bilo koga od nas. Oktavija je solidan automobil bila. Sada je nista drugo no precjenjeni vw za sirotinju. Jer nije ponudila nista novo a cijena otisla 30 odsto na gore.

M M

Pazi dobro, nikoga ja filozofski ne diram ako nije neralno, nenadjebljiv u svojim neosnovanim predstavama svog omiljenog automobila. Takav si upravi ti bio, pa onda gosn Jazzer4 (ili tako nekako, s kojim imam priču još sa nekih usra***nih foruma), kao i sa Gosn Jurkovićem. Evo, ti si se lično nešto edukovao i smirio, baš kao i ovaj gosn Jazzer4…. Ja ne veličam moj auto (nikada) samo ti dajem uporednu (nad)vrednost prema onome što veličaš neosnovano, ili držiš predavanja nosnovano a pretenciozno. Jenostavno, toliko imam iskustva sa vozilima i motorciklima, i godina provedenih u radionicama, autosportu, raznim tehničkim hobijoma i za… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
TheStig

Prvo mi se svi ovdje slazemo da zeleni gadovi vladaju. Tu nema dileme. Drugo, ja se nisam ovdje edukovao. Svoje skole sam davno zavrsio i nemam tendenciju da glumim nekulturnog vulgarnog majmuna. Ako je neko takav i odluci da udjemo u takav duel, mogu to da budem. Ti si spustio loptu. Spustio sam je i ja. I ovako je mnogo bolje. Nemam iskustvo kao majstor koje ti imas i tu si svakako mjerodavniji. Ali imam intelekt (pri cemu ne zelim da zvucim nadobudno jer nisam, svi smo jednaki i ljudi) i mogu da donosim sam validne sudove. Ne znam zasto… Pročitaj više »

Hercegovac

Mislim da bi svaki automobilski medij pozelio da za redovnog citatelja i forum komentatora ima covjeka sa takvim iskustvom u poslovima vezanim za cetverotockase. Upravo iz tog razloga mi ostaje nejasno zasto kudis Lexus kada je u hibridnoj verziji najnekvarljivije auto na planeti. Da li zbog japanske poslovicne preciznosti ili nedostatka pojedinih komponenti agregata (turbo punjaca, alternatora, zubcastog kaisa, plivajuceg zamajca…) iIi stvarno pogodjene tehnologije za duge kilometraze – ne znam, ali to je decenijski fakat. E sad jedno strucno pitanje….uvazavajuci tvoju praksu i iskustvo bilo bi korisno znati meni koji se jos ne zeli odreci dizela sta bi bilo… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Hercegovac
Iznogud Časni

Škoda Octavia rs 😇🤪🙃a što ne uzmeš novog c i v i c a?
Ne može se ništa voziti kao Alfa do Alfa. Uzmi djuliju, 4 god garancije do 100k km, a produžis poslije tu fabricku garanciju.

Hercegovac

Nije da nije u opciji, malo je teze naci 4-5 god staru, ali ovo ludilo sa cijenama nikako da stane. Evo za polovno vozilo u Njemackoj ima da das brdo novca.

Iznogud Časni

A ne bi vjerovao, BMW je idalje – jeftin. Za 3-4 godine i sam malo km (ak im je vjerovati) pad cijene je 30 000 sa 47 na 17. Pa citam toyotu ovu novu Land, trebas čekati 4 godine kad ju naručiš, koji će to idiot uraditi. Djulija je od 23 pa naviše…nema jeftinije, nadje se ponešto ali pitanje je u kakvom je stanju, odmah moras mijenjati remen i sve sto uz to ide…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Hercegovac

Nismo navikli da Alfa drzi cijenu, pa tako smo iznenadjeni sto je Djulija skupa i kao polovna. Jedino objasnjenje vidim u tome sto se radi o fenomenalnom serijskom vozackom sedanu koji sadrzi premijum materijale. Inace, potpuno se slazem u vezi sa BMW-om. Prije par dana gledam kod susjeda BMW 3, dizel, automatik, sedan, 2018. god. kupljen u Njemackoj i sa svim dazbinama kostao 17 hiljada evra, a ovdje bi ga kostao 5 hiljada skuplje. Ali svi se zale da su polovnjaci preko grane poskupjeli, a ovdje pisalo zaso je to tako….sta cemo, valja nam strpljivo cekati neki dobar primjerak.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Hercegovac
Iznogud Časni

Jesu, poskupili su, ali BMW ostao jeftin. Valjda ih puno ima u ponudi a popravci skupi, ne znam.

Hercegovac

Bravo!

Iznogud Časni

O tome ja pričam…ostaje mi da onoga nagovorim da kupi stan u Alanji, taj je tvrdji orah od tebe,pa da i ja odem sa komentara na suncem okupani plažu. Da nemaš možda i ti stan tamo ? Doduše, sad će rat dolje al….

Iznogud Časni

Po običaju kad se uključe dežurni pacijenti onda je jedno 70 komentara (minimum) totalno nevezano za temu, neg samo prepucavanje sa ciljem svadjanja. “Ja sam najapametniji, ja sve znam, ti nemas pojma, ti si budala, ti si …” . Strava na postovima AR, novi horor.

M M

Jes vala, a ti i Musa ste primejr finoće. U PLM

Iznogud Časni

Nego, koliko je trebalo da ga nagovorim na ovo, minimalno jedna godina, a sta je sa utrkom stipsa na Musinoj gori?! Kad će to da bude, pitam za prijatelja?!

hasaN

A što je bilo sa TNTom? Da li nas negde, odnekud gleda, sa suzom u oku

Iznogud Časni

Musa? Eno pitaj Morona, taj kad čaše postavi na stol, doziva Musu s Onog svijeta, pa je Musa kao autor vrsnih tekstova poznat pod pseudonimom Pero s Onog svijeta. Inače, ponekad se još otjelovi,samo kad je memorijalna trka na Musinoj gori u pitanju.

moron

😀

Iznogud Časni

daj mi reci, kad ubacis u rikverc i upalis prednje brisace, da li ti se zadnji brisac sam upali i podje da struze recimo po suhom staklu?
Da li prednji brisaci kad poprskas prednje staklo, odrade jedno 3-4 puta, od toga min .1 po suhom staklu?
Eto, firma pravi auta preko 100 godina a ne znaju ni brisace da naprave….a firma se zove, ne nije Honda, neg Mercedes.

Balkanboj

Što se tiče tog rada zadnjeg brisača, sigurno postoji negde u meniju podešavanje da se isključi ta opcija. Sirotinjski Opel ima opciju on ili off kada ubaciš u R.
Kupi barem Opel neki (GM varijantu) ako nećeš Alfu. Opet ćeš manje patiti nego sa Mercom.

Iznogud Časni

Nema te opcije.

Balkanboj

Ništa onda. Mogu da te rešim te bede od Merca. Meriva za B-kladu, glava za glavu.

p.s.

Gledam sad user manual za B, baš su glupe komande zadnjeg brisača. Koliko vidim treba staviti onaj selektor unutar ručice na drugi položaj gledano odozdo, na off. Onda ne bi trebalo da pali zadnji brisač u R modu. Mada, meni zadnji brisač pali samo ako su prednji aktivni, bilo na senzor ili manuelno. Dok BMW nema tu opciju.

Da ne bi dalje „trovali“ temu Civic, možeš pisati na htc.borko@gmail.com

Kittitelj

Tako radi i kod VW-a, a i kod vecine vozila, zadnji aktvira kad ubacis u rikverc, ako su prednji ukluceni. Elem, moze da se iskljuci dijagnosticki, ja sam sebi iskljucio, zato sto bas nervira kad zastruze po zadnjem staklu.

Iznogud Časni

Može? Da bar znam koja je to opcija. Švapskim autima, kako sam čuo, to je obavezno. Koja je budala to uvela, evo ne znam.

'79 DeVille

Bez namere da zvucim kao neki novokomponovani snob, moram ipak da se upitam otkuda takvi hvalospevi za Hondu Civic. Ja sam iz izlaganja stekao utisak da Honda Civic moze i rak da izleci.

Civic je ono sto jeste, ruznjikava kantica napravljena da korisninke sa plicim dzepom preveze od tacke A do tacke B. Normalno je da mora da ispuni odredjene bezbednosne kriterijume, ali to je to.

moron

Realno, Moskvich 412 je daleko ozbiljnije vozilo 😊😊😊

TheStig

M M poslao svoje istomišljenike da šire njegovu vjeru 😂

Joseph

Je benzin, je 997ccm ali može da popije goriva ^^ Ja imam Opela Astru 100kw dizel iz 2017 1560ccm i prosješna potrošnja od kad sam je kupio 4.6l, ne mogu da vjerujem kako malo troši a još živim u brdskim krajevima.

moron

Zaista smešna potrošnja.
Nadrealna 🙂

BB

Možda zaro što je voziš samo nizbrdo 🤣😂

Vedran

e moram reci da skoro nisam procitao ovako dobar tekst! odlican!

Iznogud Časni

Pa da…samo neće da nas časti ovakvim uratcima. Jednom i dosta.

J4ZZ3R

Još nije stigao honorar za prvi test 🙂 kasni pošta, e banking brlja…:)

Iznogud Časni

Mora da shvatiš da je teško dopeljat te milione, tone zlata koje si tražio za honorar, do NP.

J4ZZ3R

Pa eto mu Džeremi Klarkson ako mu je skupo 🙂

Iznogud Časni

Ko je taj?! Nemoj mi neke bezveznjake, mislim stvarno…jel ti vidiš koje veličine ovdje pišu,a?! Paz vako: smile, onda tam neki Hasan, izvjesni Saša, dottore, onda imamo nekog matorog zajebanta iz Pariza, to ti je selo jedno 1400 km od Sarajeva (moš mislit koja je to onda pripizdina! 😁😁🤭)još fali samo Musa sa Onog svijeta da se javi da testom nebeskih kočija, pa sad mi tu neke dzeremije da uvozimo.🤪

J4ZZ3R

Da znaš! 🙂 Onaj MRN je visok sa dugim trupom, a imamo i kratkog sa kratkim trupim, imaš i mene koji sam jedini normalan (to svi ludaci misle 🙂 ali retki su u pravu) imaš i onog penzionera iz Alanje, imamo ljubitelje Dačije, jbt čak imamo DIE HARD fana KIA. Onaj WW ili MM da drži PINK sekciju za ljubitelje Golfa i reli za početnike Onaj jedan zna da slika, onaj drugi je bezobrazan za trojicu, treći je Excel guru Bil Gejtsa lično, …jedina slaba karika je onaj čiji više nije najbrži 🙂 da sakupimo 300 eur da otkupimo akcije,… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Mada je možda isplativije da otvorimo BMW servis 🙂

Iznogud Časni

Ahahahha, to svakako, biće posla preko glave. Deri ovce !

Iznogud Časni

🤭ovo zadnje mi se sviđa,samo da otkrijem dje Musa sakrio zlato, sunce mu Albansko. Nemam ni žute banke.. kako si u uvodu krenuo opisivati, ja mislio eno, hoće da kupi jazavčara, kad ono..on zaboravio onog Kadžiju iz Pariza. nemoj tako, znaš da je tanana duša, uvrijediće se.😇😘

Iznogud Časni

Al ko je tebi kriv kad si u Pazaru pa jel ima do tamo kakva pruga (za autoput neću ni da pitam) da se zlato doturi?! Čim dobiješ prvu tonu od honorara, sjeti me se sa par grama.

Iznogud Časni

ImaS prav, eto mu. Nego, kako će mi Hajduk proc sutra, imaš li dojavu?

Peki

Nesto sam bio bolan ovih dana (bem ga, mozda je opet covid…) pa se nisam kacio i ne vidoh odmah da nas je Hasan prijatno iznenadio svojom pricom o Hondi. Bravo, tako i treba, vec godinama ponavljam kako je ovo nas zajednicki sajt, verujem jedini na ovim prostorima gde citaoci nisu samo citaoci vec imaju priliku i da postanu akteri. Ne oklevajte, vidite i sami koliko je interesantnije kada se ubacite u pricu kao Hasan ili onaj „lelemud“, obozvalac Stellantis Alfe… 😂
U svakom slucaju nadahnuto i lepo napisano, ko je sledeci 😏

Iznogud Časni

En….ubode ga komarac (jadnik profulao daciu , na sreću inače bi vlahinja slupana bila sva) i on bolan. on boluje u ranami ljutim. Oblazi ga mater i sestrica, a ljubovca od stida….i odmah na kovid, ko zna koji po redu, i još ga ne osjeti…i lijepo što si me nazvao obozavaocom alfe ali i morona lelemudom 🤪🤪😜 Daj adresu da šaljemo par kila banana i narandži. Vidim da ti je loše, pa nisi skonto da je ova priča o Hondi već stara ko Biblija. Moras na odmor, nema druge. Nego, Hasane, kako je bilo sestri u Kanu?! Jel se isplati… Pročitaj više »

moron

Ne, ne, grešiš. Fana Dačije Peki nije pominjao 😊

Iznogud Časni

Si vidio? Nije te ni spomenuo u ovom časnom društvu?! Aaaah, ja bih bio iznenađen i uvredjen.
Nego,kako ide sa manekenstvom? Plaća li Dacia dobro za to? Čujem da u Parizu daju izdašne svote 🤭😇 pazi samo da te ne stave za testnu lutku (još mi je u glavi ona karikatura kad se lutka drži za stub, ne želi da ju stave a ovi je vuku da ju tutnu u yuga) bus načisto nadrapal.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Iznogud Časni

Ja nikad ne grijeFim! Uh, ne griješim. Tako, da, ha ja.🤷🤪

moron

Peki,
želimo brzo ozdravljenje.
I da odeš na onaj odmor koji si pominjao. Lepo se provedeš. Ako još nisi odabrao kola za put, možda bismo mi mogli da pomognemo, sugestijama, pa šta god da ti „izglasamo“ 😊

Peki

Ma zakuvalo se ovde opet s tim je*enim covidom, jedno dete mi vec nedelju dana ne ustaje iz kreveta, testirala se i pozitivna je. Svi oko nas su ga imali nedavno ili jos uvek, nisam se testirao ali sam 3-4 dana bio nacisto slomljen… Od ponedeljka nam ponovo uvode maske u zatvorenom prostoru, spominje se opet uvodenje kovid padosa… Ko zna do pred kraj avgusta, kada smo planirali na odmor, hocemo li uopste moci otici…
U meduvremenu za vikend cemo skoknuti do Atlantika jednim Citroenom C5 X 1.2 PureTech 130 EAT8…

Iznogud Časni

Auuu u, gadno. Ne daj se.
Nego,evo već je i 5 ujutro, podne za nekog i nema testa!? Pa mislim stvarno….,😜🤪😁

Iznogud Časni

Dacia!

J4ZZ3R

Samo da obavestim poštovane forumaše da je Honda prodata. Mesečni trošak po osnovu amortizacije vrednosti je 71,70 Eur, što sa troškom registracije od cca 16.6 eur, redovnog servisiranja od 12.5 eur svrstava ovu Hondu u red izuzetno ekonomičnih i pristupačnih vozila. Za 4 godine i 5 meseci je pređeno 81000km što uz prosečnu potrošnju od cca 6.6l i cenu benzina od 1.5 eur iznosi nekih 151 eur mesečno, ali to je svakako varijabilni trošak. Kupljen je jedan set premium zimskih guma koji je upravo potrošen i jedan set letnjih guma, koje apsolutno mogu još dve sezone što trošak za gume… Pročitaj više »

TheStig

Jel se to na vidiku smiješi novi Civic ili ćeš ipak nešto „premijum i narodno“ 😂. Ovako gledajuci okvirno vecina cifara je kao i kod mene s tim da ja nesto manje km prelazim mjesecno. Svi rashodi su mi skroz ok ali gorivo „odra“. Godisnje ne mala cifra.

J4ZZ3R

Napisao sam ti odgovor koji bi lagano mogao da prodje kao clanak „To buy or not to buy …and what to buy in C segment“, ali je nekom misterijom ceo komentar, nakon „awaiting for approval“ nestao… Da Civic je na prvom mestu i to verovatno u pocetnom paketu Elegance koji ima apsolutno sve sto hocu… doduse ostaje da vidim uzivo Civic i kako to sve izgleda na oko. E sad… kod nas su istroasene pare iz fonda za subvenciju, a nekako mi se prividja da ce uvoznik Honde povecati cenu za tih 2500-3000 eur, tako da ce Civic umesto na… Pročitaj više »

moron

Sad pamet u glavu pri sledećem izboru.
A ima jedan TCe 110 koji bih ti ja preporučio 😃😃😃

Iznogud Časni

Počasni ambasadore Rumunije južno od Novog sada, mislim da žena drugu Hasanu ne bi dozvolila da vlahinju dovede u kuću, al dobar pokušaj podvaljivanja, moram da priznam.

moron

Ja samo pokušavam da mu ponudim ekonomski najcelishodnije rešenje, a bez dileme, novac koji je ostvario prodajom Honde, najpametnije mu je da „investira“ u Sandero TCe 110. Taman će da u ostane i za jednu porciju ćevapa. Doduše, na za „desetku“, ali, glad ne pita, dobra je i „petica“ 😊

BB

Insad mi moramo pogađati pošto je kupljen a pošto prodat 😜…
Jesi li to Iznoguda usrećio? Ili si se sa njim mijenjao za kladu? Juče sam gamalo razočarao u vezi sa premium održavanjem Alfe, red je bio da ga ti oraspoložiš… 😉

Iznogud Časni

Tako je, reci mu! Ih, pa znao je Izzi to koliko košta, kakao sam ja ovdje o tim troškovima, kad sam se pravdao zašto više nemrem alfu da vozim. Al, srce samo jednom voli, ljubav samo jednom sja, u duši samo jednom gori, isti san se dvaput ne sanja, i sad kako kupit nešto drugo. Btw, sin od kurve tj prodavač koji mi reče juče da kako će on da zna u kakvom tehničkom stanju je auto i kad je šta mijenjano i da mi reče da je to zadnja cijena, 4 sata poslije, cijena je niža za 500€! 16500.… Pročitaj više »

BB

Rekoh ti ja, iscjenkj se sa njim. Pa nećeš mu valjda dozvoliti da neki „jebeni germani“ što rekao „my name is Luka“ imaju bolje pregovaračke sposobnosti od nekoga sa Balkana? Taman spustiš za servis i onda lagano test ponovo na AR… 😉
Ljubav je slijepa… Samo takvi i kupuju Alfu… Zaljubljeni 😜

Iznogud Časni

Ma ….neću valjda 4 h vozit da bi se svadjao s likom. Pa nisam ja ko ti trgovački putnik da znam pregovarati. Ja bih odmah samare Lupo kad kaže da ne može niže! Kome su to Reko, meni? Šta ne može? Pljas! Jel može sad? Nemoze?!? Pljas! Sad!? Vidiš da more.i onda nogom u jaja.

BB

E to, to… Vidiš da lagano ukaziš u materiju 😉🤣

J4ZZ3R

Gleda sam i Djulije i ima ih povoljnih, ali SVE su 2,2 dizeli sto vuce registraciju od 800 eur, a na to iz principa ne pristajem

Iznogud Časni

Koja si ti cicija! Pa šta je 800€ za užitak zvan alfa?! )Čuj ko mu kaže! Heheh, cicija nad cicija kad trebam sebi, a drugima dajem bez problema…Uzmi benzinca 2.0 i ,280 ks za iste pare..
Šta je za tebe povoljno?
Kako nemaju benzince? A ti gledao polovne, aaaaaa. Imam ti ja djuliju za 16500, 2.2 al mora odmah servis, remen, što je još 1400 gore i ogrebana je pomalo.. i ima 100k km. A imam ti jednu, baš je beba, crvena, šiber, crna koža,22500, 40k km.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
moron

Pa, u ovlašćenom servisu uvoznika 1.000 evra ti je i veliki servis za ovaj Hondin 1,0T ( svakih 120 hiljada km ili svakih 6 godina ) pošto on ima set razvoda sa zupčastim ( dok 1,5T i 2,0T imaju „lanac“ ).
Tako da je drug Hasan „na vreme“ drugome prepustio da on za oko godinu i po dana odradi taj veliki servis 😊

Iznogud Časni

Kraljevski ga je uvalio! Aferim! Nego, ako civic onda samo 1.5? Ok…

moron

Ma, Hasan je trgovac stari … 😊

Iznogud Časni

Ja kad se budem cjenkao samo ću njega da nazovem pa nek priča sa likom, nema druge .

J4ZZ3R

21800-18000/53

Milan Grozdanović

A nekada je auto posle 4 godine trebalo da vredi polovinu cene prilikom kupovine novog (u globalu)

J4ZZ3R

Ja sam moju prethodnu Hondu (Jazz) nakom 9 i po godina prodao u 53 4% cene… I evo novi vlasnik Jazza već 5 godina vozi spokojno… Polirao je istina matirane farove :),

Po meni ključ u manjem gubitku vrednosti tj većem očuvanju vrednosti vaše investicije je u kupovini modela koji je redak na težištu, neuobičajen i odličnog spoljašnjeg izgleda i opreme .. i naravmo kad se kupuje mora malo jeftinije da se kupi (kraj gpdine, početak godine tj zima itd)

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
Iznogud Časni

Da ja tebe iznajmim da se cjenkas za mene? Dadnenm te na telefon pa se raspravlja sa prodavačem…

BB

Vrijedi auto, ali ne vrijedi novac..

moron

Ali, sada, u vreme sumanutog rasta cena svega ( pa i novih i polovnih automobila), kada govoriš o vrednosti polovnjaka, o njegovoj procentualnoj vrednosti, moramo da znamo u odnosu na šta gledamo taj procenat, tadašnju nabavnu tog polovnjaka ili današnju nabavnu cenu istovrsnog ili sličnog novog vozila u toj klasi. Samo kao primer, pre oko dve godine pežo 3008 1,5 HDI 130 AT u odličnoj opremi Crossway je u Srbiji koštao oko 31.600. Danas kao FL, sa tim motorom, menjačem i u gotovo istoj opremi ( koja se sada zove Road trip ) taj 3008 „košta oko 45 hiljada. I… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Čuj, kak čujem u puffu cijene ostale iste, ne kvalitetni pufici 30€ umakanje, kod kvalitetnih idalje 50€ upad što uključuje, kako bješe, bazene, roštilje, bankete, umakanje dodatnih 50€ pa kako ti uspije prodat (up sale). Dakle, tamo nema inflacije…pomama Balkanaca, najviše srbijanaca, uglavnom na roštilj i hranu ohne Ende. Umakanje ostavljaju starcima…🤷

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Iznogud Časni

Šta je to sad? Kupio si Hondu za 21800 vozao 4 godine i onda prodao za 18? Sreća da su cijene otišle. Danas sam sjedio u salonu i tamo sva auta u top opremi. Alfa, Reno i ono puj, puj da joj ime ne spominjem, i džip. Sjednem u scenic, ugodna sjedala, mogao bih se naviknuti, poboljšana grafika instrumenata, a vozila su sva sa pocetka 2022 pa imaš popust, taj Scenic sa ručnim mjenjačem i benzincem od nekih 140 ks, 26 kila eura. Onda sjedoh u espace, dosta udobnija sjedala, pravo mekana, ručica automatskog mjenjača odličnog oblika. To bi bilo… Pročitaj više »

Iznogud Časni

A vidi ovog…ja se mučim da nadjem a on prodaje i to proda ! A šta ti je drug! 🤬 Svaka čast na izvještaju o troškovima, ko bi rekao da ćeš voditi takvu evidenciju! Šta ćeš sad kupovat!?

J4ZZ3R

Nisam vodio evidenciju, ali znam koliko sam kupio, prodao, koliko kosta servis u proseku, koje gume sam kupio i kad, gorivo zaokruzio i ODLICNO se sluzim kalkulatorom 🙂

Iznogud Časni

Znači, nisi koristio Fuelio?
Ja još nisam nasao niti jedan telefon niti jednu tastaturu na kojoj mogu brzo tipkati. Stari sistem ko na 3310 ..tamo 10 poruka za ovdje 1 i to sve unutar 20 sekundi.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
BB

I to žmireći…

Iznogud Časni

Sad sam na nurburgringu i neka tri purgera došli da voze par krugova po kiši, svaka druga riječ psuju Boga sto mene kao čovjeka, druga i komunistu smeta. Još se kurče tipa ma ne da mi se sad na stazu izac, ko da su oni neki k, pa kupuju neke opreme preko eBaya 900€ za nekakav srot od BMW, a ja u jakni od alfe, slušam ja to sve, sjedim do njih u subwayu, rekoh im dečki, samo makina italijana!! I pokazam na znak na jakni.. hehe, a ima neki vip event, dje sad onaj Zvjezdan, kao samo za BMW… Pročitaj više »

Milić

,,Kad kupite Civic desiće vam se stvarno da odete negde samo da bi ste se vozili“. Bravo majstore , ovo je ključna rečenica. Vozim svemirca već 4 godine i ovo mi se desilo stotinu puta, da idem negde samo da bih se vozio svojom Hondom. Ovo se ne dešava drugim automobilima i samo Hondaši vole do beskraja svoje automobile.