1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Analiza: Zablude oko električnih automobila svih vrsta
Analiza: Zablude oko električnih automobila svih vrsta

Analiza: Zablude oko električnih automobila svih vrsta

7.80K
96
Podelite sa prijateljima:

Kako vidim sve više zabluda ljudi, i crno-bijelog gledanja oko tehnologije pogona automobila, odlučio sam pokušati barem malo rasvijetliti sivilo oko svih vrsta EV. Jer većinu članaka i tekstova koji se vrte po internetu, gura ili jedan ili drugi ili treći lobi (naftni, baterijski-eko, vodik H2).

Pa se stoga osvrnimo malo na generalnu podjelu sa stanovišta automobila i lakih teretnih vozila:

  • MHEV (mild hybrid electric vehicle) veličina baterije mikro do 1kWh
  • FHEV (full hybrid electric vehicle) veličina baterije 1kWh do 4kWh
  • PHEV (plugin hybrid electric vehicle) veličina baterije 8kWh do 20kWh
  • FCEV (fuel cell H2 hybrid electric vehicle) veličina baterije oko 4kWh
  • BEV (battery electric vehicle) veličina baterije od 30kWh do 120kWh

Nadalje prije nego krenemo u dublje analize moram objasniti i nešto oko svih HEV tehnologija. Skoro svi proizvođači automobila na bazi HEV izuzev Toyota/Lexus, i njima pokojeg partnera, rade u biti benzinske ili dizelske automobile na koje je nadodan električni dio (baterija, električni motor, upravljačka elektronika).

Znači, svi oni dodatno otežavaju i kompliciraju, već postojeći i komplicirani automobil, gdje je recimo u slučaju MHEV ta elektronika samo napredni start-stop sustav, sa izuzetno malim dobitkom na potrošnji goriva u kreni stani situaciji. Ili, u slučaju PHEV radi se samo o prividnom spuštanju flotnog CO2 da se izbjegnu kazne jer je praktično na kompliciranu DCT/DSG mjenjačku kutiju (sa dvije spojke) nadodan elektromotor manje snage (i treća spojka) i relativno velika baterija od stotinjak kilograma.

U slučaju marki Toyota/Lexus i njihovih partnera na istoj tehnologiji, FHEV/PHEV nisu puko nadodavanje električnog dijela. Kod njih EV dio zamjenjuje cijeli postojeći prijenos (drive train), čak i hrpu pomoćnih agregata oko motora.

Znači, HEV takozvani e-CVT mijenja kompletni prijenos (mjenjačka kutija, spojka, anlser-starter, alternator) sa dva ili više snažnih elektromotora/generatora (mg1, mg2, mgr) i jednim planetarom između njih (power split device). Znači ukupna masa Toyota FHEV vozila je manja od istog vozila sa turbodizel motorom i automatskim mjenjačem.

Što to u konačnici znači? To znači da je Toyota HEV, u stvari punokrvno električno vozilo koje umjesto velike baterije za pohranu energije ima benzinski generator (i rezervoar goriva) i da će takav automobil trošiti manje u svim uvjetima vožnje, u odnosu na druge dizelske i benzinske automobile (primjer: Toyota RAV4 plugin ima 185 ks benzinca, 60 ks mg1, 182 ks mg2, 55 ks mgR, ukupno 306 ks; Toyota Auris hybrid ima 100 ks benzinca, 40 ks mg1, 90 ks mg2 ukupno 135 ks).

Pa da se vratimo sada na sve vrste EV automobila. Znači ograničavam se na Toyotinu tehnologiju kad su u pitanju sve vrste hibrida (FHEV, PHEV, FCEV), no u BEV tehnologijama je nešto čištija slika i praktično svi proizvođači mogu napraviti jednako dobar i konkurentan automobil, uz male razlike u efikasnosti električnih motora, kvaliteti baterija i baterijskih nadzornih sustava, itd.

Znači u čemu je caka? Svi gore navedeni EV (barem u slučaju Toyote) su električni automobili. Razlika je samo u pohrani električne energije. Nije svaka baterija ista, ovisno o podjeli EV. Baterija prvenstveno ima deklaraciju njenim kapacitetom pa onda i masom, odnosno gabaritima. U prvotnoj tablici se vidi red veličine tih baterija pojedine tehnologije.

Današnje baterije na bazi litija su rađene za telefone i laptope, a ne za automobile. I upravo ta tehnologija nije pogodna ni za PHEV a kamoli za BEV. Vađenje litija iz tla, te proces proizvodnje baterije je izuzetno zagađujući i zahtjeva puno energije. Što veća baterija, to više zagađenja. Također Li-Ion baterije su izuzetno zapaljive. Dovoljno je da jedna ćelija dođe u dodir sa zrakom i evo lančane reakcije požara koji se ne može zaustaviti.

Stoga nije isto, imate li 10 kilograma ćelija LiIon baterija u FHEV, ili 100 kilograma u PHEV ili 500 kilograma u BEV.

Neki će reći, postoji reciklaža. OK. Ali samo u ograničenim uvjetima. Jer litij se nalazi u 2-5% unutar same ćelije. Gotovo ga je nemoguće izvući van odnosno reciklirati. Potrebno je više energije za njegovo vađenje, nego za proizvodnju ćelije. To vam nitko neće reći iz baterijskog lobija. A, ako govorimo o održivom sustavu, onda ovaj sustav pada u vodu.

I gdje se prava istina krije? Pa rekao sam na početku, nije sve crno bijelo. Naravno da je hibridno vozilo bolje od dizela po pitanju ekologije. No baterijsko vozilo nije tako čisto kako se tvrdi. Struja dolazi većinom iz termoelektrana. Naravno ovdje je prednost jer se zagađenje maknulo iz grada gdje je koncentracija čađi i zagađenja velika. Dizeli u gradu su strašno štetni ne zbog CO2 nego zbog čestica čađi koje smetaju ljudima i stvaraju plućne i alergijske bolesti.

No sada se vraćamo da je onda najbolje i najčistije uzeti PHEV. Jer, po noći se baterija puni u garaži, iz postojeće električne mreže, koja i tako baca noćni višak struje u nepovrat. Nema vršnih opterećenja na mrežu, kao u slučaju punjenja BEV koja se obavlja uglavnom po danu kad je mreža i tako opterećena. Također PHEV će pokriti većinu vaših gradskih potreba čisto na struju iz baterije, a uvijek možete otići na dulji put do 1.000 kilometara uz potrošenih četrdesetak litara goriva. Kod BEV je svaki dulji put patnja i planiranje puta uz punjače, čekanje na red na punjač, čekanje da se baterija napuni, itd.

Sad će mi baterijski-eko lobi reći kako se montiraju solarni paneli kod kuće i njime se puni baterijski električni automobil. Ali to nije istina. Automobil će biti u vožnji negdje ili parkiran u gradu po danu, kada solarne ćelije proizvode struju kod kuće. Dakle nije moguće iskoristiti iste po noći kad je automobil vrlo vjerojatno parkiran kod kuće. Znači potrebno je imati baterijski zid kod tih ćelija da se isti puni po danu dok vozila nema. Što je onda još dvostruko veće zagađenje zbog dodatne velike baterije u baterijskom zidu kod solarnih ćelija.

No ako uzmemo da će solarni paneli kod kuće proizvoditi  vodik (H2) i spremati ga u mali spremnik, koji će se prebaciti u vaš FCEV automobil (tipa Toyota Mirai) kada dođete kući, onda vi itekako imate čist i samoodrživ sustav koji nema gotovo nikakvo zagađenje prirode.

Po tome ispada da je FCEV najčistija tehnologija. Koji je problem pak kod FCEV? Ako se koristi električna energija za proizvodnju H2, biti će potrebno 2 puta više električne energije za istu kilometražu, nego da se ta energija iskoristi za punjenje PHEV ili BEV vozila. No i ovdje postoji mogućnost da se noćni višak električne energije iskoristi za proizvodnju vodika.

I što je onda zaključak? Kao što rekoh nije sve tako crno bijelo. Ako vam se neda zezati sa kablovima, punjačima, baterijama, čekanjem reda na punionici, onda je za vas jedan izuzetno moderan i efikasan Toyotin FHEV, na primer: Yaris hibrid, Corolla 2.0 hibrid, Prius, Camry hibrid, RAV4 hibrid, itd.

Ako vam se pak da zezati sa uštekavanjem automobila u mrežu svake noći, i imate garažu ili parkirno mjesto sa osiguranim priključkom struje onda definitivno PHEV, tipa Prius Plugin, RAV4 plugin ili njegov klon Suzuki Across.

Znači ja, mirne savjesti, u ovome trenutku, ne mogu nikome preporučiti niti jedan BEV. To je bacanje novaca. Možda ima smisla kao drugi automobil, mali primjerak za grad. Ali kao prvi i jedini nikako.

Prvenstveno jer koštaju izuzetno puno. Plaćate razvoj tehnologije koja je na zalasku. Znači taj automobil nema nikakvu prodajnu vrijenost kasnije, jer će se kroz pet godina odigrati zamjena paradigme, a to su nove baterije na bazi soli.

Takozvane solid state baterije. Toyota i drugi proizvođači su ih najavili. Tek kad se promijeni paradigma baterija i onda. uz stabilizaciju dječjih bolesti kroz nekoliko godina ćemo vidjeti hoće li EV ići u smjeru BEV ili ipak u smjeru nekog FCEV.

No za sada, držite se Toyota/Lexus (plugin) hibrida i nećete pogriješiti.

magistar znanosti Goran Jurković, diplomirani inženjer elektrotehnike

(7803)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

96 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Roki78

Preporuka sa dna članka je šala

Goran Jurkovic

Zašto bi bila šala?

BB

Jeli članak o Toyoti ili o strujašima? 😄

Goran Jurkovic

Pa nisam ti ja kriv što ostali nisu u stanju napraviti efikasne hibride nego im isti služe samo za fiktivno spuštanje flotnog co2 za izbjegavanje kazni.
Ovo je realno stanje stvari.

Dami

Nije to tacno.Vw ima golfa/pasata u verziji gte sa kojom mozete preci 50km na struju ili se voziti na benzin ili kombinovano.

Goran Jurkovic

To što ima ne znači i da su defacto isplativi i efikasni.

TheStig

Nije da nisu u stanju nego nije moguće trenutno tehnološki. Napisao si kilometarski članak bez da si spomenuo da je svako auto čak i koje je 10 godina staro može ići na hidrogen (vodonik) sa jako malo modifikacija. Stvar je u tome da u tome nema biznis modela (zarade). Zato jedino Toyota radi na tome intenzivno. Slazem se da su Toyotini hibridi najbolji (najkvalitetniji) ali im je potrosnja van grada šala. Troše ko neka raskalašna mlada. Vozim stalno novog Yarisa od firme. Imalo ako nagaziš potrošnja ide između 5 i 6 litara. Hibridi jedino imaju smisla u gradu. Tu im… Pročitaj više »

Goran Jurkovic

Potrošnja van grada ovisi o težini noge. Nema besplatne energije.
Ako imaš tešku nogu naravno da će trošiti.
I meni hibrid na autoputu bez problema može trošiti 7 litara ali isto tako van grada meni je rekord 2.7 litara.
Ako je službeni auto zašto bi malo trošio. Da ti plaćaš benzin vjeruj mi da bi trošio barem 30% manje.

BB

Super, sad znamo rješenje svih naših problema, samo kupimo Toyotu i svi problemi kao rukom odnešeni 🤣😂🤣😂. Ja glasam za Proace Verso 😎

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
Djordje Pesic

Ne potcenjivati kombice 😀 Nekad su najbolje resenje za vece porodice i/ili tovarenje svega i svacega.

BB

Ma takav vozim brć 4 godine, samo ima „jelkicu“ naprijed😄

don

Pro ace nije Berlingo.

moron

Slažem se. Bolja Toyota ne postoji

Goran Jurkovic

Verso nije hibrid.

Kitittelj

Realno bi bilo da si pomenuo recimo Golfa 7 GTE, koji je na trzistu jos od 2013. cini mi se, alo dobro…

Goran Jurkovic

Spomenuo sam sve druge hibride i napisao mišljenje o njima. Moraju još puno učiti ili toyotu kopirati da dođu bliže na toyotin nivo hibridne efikasnosti.

Djordje Pesic

Slazem se sa autorom, da ce tek solid state baterije napraviti ozbiljniji pomak u razvoju baterijskih vozila. Pricao sam i u komentarima na drugim mestima, dok brzina punjenja BEV ne bude razumna (na primer 10 do 15 minuta) i dok domet ne bude kao nekog prosecnog benzinca, BEV po meni nema smisla kupovati kao primarni auto.

Bungi

Već danas postoje automatizovane stanice koje kompletnu, napunjenu bateriju mijenjaju za manje od 5 minuta.Međutim, još uvijek niko od vozača ne želi da kupi auto bez baterije jer ga smatra poluproizvodom a proizvođači ne žele učestvuju u poslovnom modelu iznajmljivanja baterija jer je bolje odmah prodati bateriju kupcu vozila i ostvariti veći profit.Da sutra nestane fosilnih goriva odmah bi proradile punionice EV vozila, kamione i teška pomorska plovila bi pokretao hidrogen koga bi bilo u izobilju.Naftni biznis još uvijek donosi ogromne profite , prelazak na nove tehnologije puno košta a povrat sredstava je neizvjestan.Kada jedno nestane(nafta) rodiće se drugo(hidrogen) i… Pročitaj više »

Branko

Bungi, postoje takve stanice kao koncept, ali zahtijevaju aute kutijastog oblika i puno kompromisa vezanih uz organizaciju prostora. Ne postoje nikakvi standardi za baterije, tako da je izmjena baterija izvjesna u budućnosti jedino za gradske autobuse. Za automobile se od toga odustalo.

Goran Jurkovic

Nitko ne želi mijenjati svoju bateriju. Dokle god ona košta jako puno novaca.

Goran Jurkovic

Bravo.

Branko

Djordje, većina malo boljih BEV vozila se već danas može napuniti za 20 – 25 min do 80% kapaciteta (ovisno o punjaču), a domet je blizu ranga prosječnog benzinca. Npr. Tesla model 3 long range: 614km doseg (WLTP). Uz to, 233km/h najveća brzina i 4,4s 0-100 km/h. Cijena u Hrvatskoj je 399.990 kn – 70.000 kn državna subvencija = 329.990 kn (43.700 EUR). Ultra brze punionice su postavljene na svim auto cestama (125 kW – to je tih 25 min) i naplaćuju se cca 25 Eurocenti po kWh, dok su one od 50 kW besplatne (70 min). Stvari se jako… Pročitaj više »

Djordje Pesic

Hvala na svezim informacijama. Drago mi je da se u Hr unapredila infrastruktura za punjenja EV. Ovde u Srb se slabo radi na tome, koliko znam. Ako gresim, ispravite me. Tvoja prijateljica je odlicno prosla, pre svega sto moze kuci i na poslu da puni baterije. Ja u svojoj zgradi u Beogradu nemam ni teorijske sanse da punim neko EV, a ni na poslu.

Branko
Goran Jurkovic

Tesla je super auto ali ja ih ne bih kupio. Jer Tesla je tehnološka firma a auto im je nuspojava.
Možda sam postao razmažen nakon Lexusa/Toyota hibrida.
No znajući da je Tesla zadnja po pouzdanosti svojim novcem ju nikad ne bih kupio.
Ako mi ju firma kupi onda ok.

moron

„To znači da je Toyota HEV, u stvari punokrvno električno vozilo koje umjesto velike baterije za pohranu energije ima benzinski generator (i rezervoar goriva) i da će takav automobil trošiti manje U SVIM uvjetima vožnje, u odnosu na druge dizelske i benzinske automobile“

Ne slažem se. U uslovima vožnje koji ne podrazumevaju i „promenu ritma“, nema uslova da se baterija HEV-a puni „mašinskim kočenjem“.

Branko

Toyota HEV nije električno vozilo, jer pogonska energija potiče isključivo od fosilnih goriva. Električna vozila su baterijska električna vozila i plug in hibridna električna vozila, zato jer se električna energija za pogon vozila u potpunosti ili djelomično dobija iz električne mreže. A to da će Toyota HEV trošiti manje od benzinaca i dizela U SVIM uvjetima vožnje…😂😂😂 Toyotin HEV u određenom režimu rada je vrlo učinkovit: grad, stani-kreni, kraće uzbrdice i nizbrdice i slično. U svim ostalim situacijama nisu ništa bolji ili su čak i gori od konvencionalnih vozila. Toyota radi dobre automobile, ali su na Balkanu poznati po zavaravajućem… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Branko
moron

A AR je nesvesno saučesnik u toj „obmani“ 😁😁😁

Branko

Ma dobro, šalio sam se…😉

Branko

Evo još jedan zgodan primjer zavaravanja kupaca kod Toyote na Balkanu:

Toyota Hilux Double Cab
https://www.toyotaadria.com/hr/pdf/katalog_vozila/katalog_hilux.pdf
Minimalna odignutost od tla (mm) 310

Zanimljivo da minimalna odignutost od tla nije stručni termin (prvi put ga čujem), a zapravo predstavlja NAJVIŠU udaljenost podnice od podloge.

U stručnoj literaturi se koristi:
Minimalna zračnost od podloge između osi kotača (kvadar koji dira unutrašnju stranu prednjih i stražnjih kotača i najnižu točku između
Minimalna zračnost od podloge ispod osi kotača (ispod diferencijala):
Toyota Hilux DC 220 mm (mjereno) 😁

Na takav način se klijenti dovode u zabludu.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Branko
Branko

Ok

Izmenjeno 2 godine pre od strane Branko
moron

„Mašta može svašta“.
Pa tako i marketing. Svakog brenda. Pa i Toyote. Nije da ih branim. Daleko od toga. Šta više, kao najveći, mislim da bi trebalo i da su najodgovorniji, tj. i najosetljiviji/najpažljviji sa marketingom. A povremeno mi se gade. I oni.

Goran Jurkovic

Ne znam kamionski program toyote niti me zanima.
Ja pričam samo i isključivo o Toyota i Lexus fhev/phev/fcev. Drugi me ne zanimaju.
I ono što znam iz iskustva da njihove brojke o prosječnoj potrošnji bez ikakvih problema nadmasim uz malo treninga.
Ako me potrošnja ne zanima onda bez problema vozim sa deklariranom potrošnjom.
Ono što je bitno da me auto ne kamatari u servisima kao svi do sada auti.

Djordje Pesic

Mislim da nema dilera novih vozila u Srb koji nikad ne vara na bilo koji nacin

moron

Istina

Branko

Dileri su jedno, a komunikacijska strategija brenda nešto drugo. Mislim na regiju, nije svuda tako.

moron

Za Balkan ne može bez laži i prevare 😀

Branko

Ne zove se džabe Balkan (planina, turski). Dakle, zemlja Highlandera…

Goran Jurkovic

To nije istina Branko. Imam Lexus hibrid već 5 godina. I ovo nije PR.
Toyota fhev jesu puna hibridna električna vozila.
Ne da mi se ići u dubinu. Ako te zanima zašto i kako pogledaj video zapise na youtube od profesora John F. Kelly o Toyotama.

Goran Jurkovic

To ti moron nije istina. Imaš moj članak ovdje o Tooyota hibridu pa citaj. Uvijek i u svim uvjetima Toyota hibrid će višak energije koji nastaje kao direktna posljedica gubitaka u prijenosu u ovome slučaju biti pohranjena u bateriju.
Za sve je zaslužan e-cvt. Zato nitko drugi tko nema e-cvt se ne može niti približiti efikasnosti jedne toyote.

BojanNeki

Čisto električni automobil je energetski efikasniji od bilo kog fosilno-električnog hibrida, pa i od tih sa E-CVT-om.

Balkanboj

I dalje smatram da je sve to čisto proseravanje…
comment image

Djordje Pesic

Izgleda da je zapravo problem sto smo u nekom prelaznom periodu, EV tehnologija nije dovoljno napredna da bi bilo razumno omasovljena, a imamo vec ustaljenu SUS tehnologiju. Kad je SUS pocinjao, verujem da je bilo slicnih problema (nemanje pumpi za gorivo, male brzine, autonomija itd). Da smo rodjeni recimo 50 godina kasnije, mozda bi smo drugaciji svet gledali 😀

Goran Jurkovic

Problem nije u ev tehnologiji. Ona je razvijena i superiorna. Problem je u skladistenju električne energije. Tu smo tek u počecima razvoja.

Nenad

Sa 60l dizela predjem 1100km necu reklamirati marku 1900cc je motor msl da sam jako ekonomican …hibrid …elektro …auto je sa sus motorom sve ostalo su tramvaji …ekologija daleko su oni od toga i po proizvodnji i po upotrebi i sutra po odlaganju kao otpad sto rece neko cisto proseravanje
Pustite nas koji volimo automobile da vozimo prave automobile na benzin i dizel a vi se igrajte sa baterijama niko vam ne brani.

Goran Jurkovic

Toyota hibrid pređe 1100km sa skoro upola manje benzina na vangradskim magistralama.

don

ajd ne kenjaj, elektricni wc koje ti nazivas automobilima su ZABLUDA, sve ostalo je istina.
svaka daljna diskusija je nemoguca i nepotrebna. Ko mozga ima, shvatice, ko ga nema ili mu je ispran – za takve je kasno ionako.

Hercegovac

Da u Japanci odlicno predosjetili razvoj novih tehnologija i napravili najbolje hibride to svi znaju, ali koristenje automobila iskljucivo pogowenih strujom je upitno zbog autonomije i infrastrukture (npr. u mojem gradu samo jedan javni punjac) tako da se slažem sa autorom da ce jos dugo vremena nabolje rjesenje biti koristenje hibrida ako vec hocemo da „zelenije“ vozimo.

BojanNeki

Malo čega ima u tekstu sa čime bih se složio. Opisanom logikom je svaki današnji automobil sa anlaserom i akumulatorom električni automobil. Ubaciš u prvu, držiš okrenut ključ u kontakt bravi i da vidiš kako ide na struju.
Inače Solid state kod baterija znači da je elektrolit u čvrstom stanju, za razliku od današnjih tečnih.

Tojota je oduvek bila protivnik plug-in vozila ali, kako se piše, je pod pritiskom investitora poklekla te sada pravi i plugin hibride a uskoro će i BEV. Na silu. Smatram je kočioničarom razvoja i bilo bi dobro da im se to malo obije o glavu.

comment image

Branko

Zaboravio si spomenuti lokomotivu Kennedy-jevku (isto dizel – električna)… Ima nešto u tome što govoriš.

Goran Jurkovic

Zato ima najefikasniji plugin na svijetu? I sada ima drugi koji je opet game changer.
Toyota je prije Tesle imala baterijski auto. Pa kako to?

garbage

Svaki plug in je efikasan dok ne potrosi bateriju, nakon toga koliko trosi RAV4 plug in pri 130 km/h ? vjerojatno vise nego bilo koji dizel iz te klase. Kao inzenjer znas jako dobro sto je Carnotov kruzni proces i da zbog manje kompresije benzinac ni u teoriji nemoze imati termodinamicku efikasnost dizela. Dodatno dizel ima vecu ogrijevnu moc po litri goriva (zbog vece gustoce) i jeftiniju cijenu. Tako da koga zanima efikasnost u smislu da ga sto manje opali po novcaniku taj ce voziti dizel, netko ko ima 60.000 EUR za plug in i onda se hvata za to… Pročitaj više »

s mile

nije sve u potrošnji, jedan deo je i u ekologiji

garbage

Naravno, zato osim Passata TDI imam i Smarta dizel kojeg sada mijenjam za elektricni Twingo koji ima vecu bateriju nego RAV4 (22 vs 18 kw), a kosta niti 20 % cijene RAV4 (u HR 90.000 HRK vs preko 430.000 za RAV4). Meni osobno Game changer je Tesla 3 koja je potpuno redefinirala postavke auto industrije, Rav4 ko ni ID3 to nisu.

BB

Pa ti imaš (imaćeš) hibrid, ali u dva vozila, taman kako treba 😉👍

garbage

Plug in hybrid je ustvari nesto sto najbolje zadovoljava siroke mase u smislu koristenja (struja po gradu, za dalji put imas i pomoc termickog agregata), no nedostaci su cini mi se pre veliki. Prvo previsoka cijena, kod RAV4 valjda 15.000 E doplate na hybrid da bi mjesecno stedio mozda 50 EUR. Drugo prekomplicirani su, npr. Passat sa rucnim mjenjacem ima jednu spojku, DSG dvije, a hybrid GTE 3 spojke. Kad se to pocne kvariti ode cijela usteda na gorivu. Toyota ima mozda bolji sustav eCVT ali opet…ne vidim previse smisla. Bolje onda skoz elektricni bar tu troskovi odrzavanja ak nesto… Pročitaj više »

Branko

Pa evo, ja vozim Mitsubishi Outlander PHEV već 2 godine. Koštao me u full opremi osjetno manje nego Toyota RAV4 “običan” hibrid” (40.000 EUR sa subvencijom), nema mjenjača, samo reduktor s automatskom frikcijskom spojkom i limitatorom okretnog momenta. Slabiji je od Toyote RAV4 Prime (225 KS vs. 300 KS) i baterija je manjeg kapaciteta 13,8 kWh vs. 18,4 kWh, ali ima bolji pogon i ovjes. A razlika u cijeni 20.000 EUR. 🙂 plus tiga, ima i AC i DC priključak za brzo punjenje baterije, što Toyota nema. Sad baš razmišljam da ga zamijenim za novi Mitsubishi Eclipse Cross PHEV.

moron

Verovatno ima razlog zašto je Mitsubishi Outlander PHEV najprodavaniji u toj PHEV SUV C klasi.

A šta će ti taj Eclipse Cross PHEV? Zar nije manja snaga, pa ideš sa konja na magarca ? 😊😊😊
Doduše, i on ima to „brzo punjenje“. A što to RAV nema? Šta je razlog?

Branko

Za početak, u Mitsubishi-ju su mi ponudili dobar deal staro za novo. A što se tiče snage, ona je zapravo ista do nekih 145 km/h (177 KS), a nakon toga kod Outlandera “skače” na 225 KS, dok kod Eclipse Cross-a ide do 188 KS. Govorim iz iskustva, jer sam uzeo na probu Eclipse Cross PHEV preko vikenda. Obzirom da oba imaju limitiranu maks. brzinu (175 km/h Outlander, odnosno 170 km/h Eclipse), to mi nije toliko važno. Veći prtljažnik isto tako, jer su djeca odrasla. Eclipse Cross je moderniji, tiši i uglađeniji od Outlandera, a osim toga troši manje na autocesti.… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Branko
moron

„To se vidi i na dijagramu potrošnje toplinskog motora, gdje Outlander ide do 300 g goriva po angažiranom kWh, a Eclipse Cross ne prelazi 240 g/ kWh.“

Gde se to nadje?

A, ti misliš da Eclipse pri 150 km/h (ako jebez struje) može „da prodje“ sa 8 litara ? Ja ne znam, ali, ako je tako, to je veoma dobro.

Znam da je to stvar ukusa, ali, meni se Eclipse ne dopada zbog oblika dupeta.

Branko

Dali mi u Mitsubishi-ju pdf sa tehničkog školovanja; ako me naučiš kako da ga stavim u komentar, rado ću to učiniti. Eclipse Cross PHEV mi je toliko trošio Zagreb – Jadranovo po auto cesti (7,8 l /100 km zapravo). svako dopunjavanje baterije – minus 2l/100 km. Ovo je objašnjenje od Mitsubishi-ja: „Engine torque and power characteristics of Eclipse Cross PHEV are different from the Outlander PHEV due to modifications focussed on
reducing emissions. The engine mapping has changed and fuel enrichment mode has been removed.“

Oblik dupeta je drastično izmijenjen, a auto produžen za 150 mm: https://www.caradvice.com.au/956683/2022-mitsubishi-eclipse-cross-phev-hybrid-suv-here-in-august-2021-with-three-variant-range-sharp-pricing/

moron

Vau, ovaj sada i pozadi izgleda fantastično. Bravo za njih. A i za tebe.
Jadranovo … Ne sećam se tog mesta. Ali, bio sam kao klinac dosta pute u blizini, u Crikvenici. Hotel „Terapija“ se zvao …

Branko

Pa Jadranovo je 6-7 km od Crikve prema Rijeci; odmah iza plaže Kačjak 🙂. Terapija (po novom Therapia) je sad užasno fancy i skup hotel; neki strani lanac ga kupio…😳

BB

Pošto ga prodaješ?

Branko

Pa Mitsubishi mi nudi oko 35.000 EUR u kompenzaciji za novi Eclipse Cross PHEV. Obzirom da sam ga prije dvije godine platio 41.000 (sa subvencijom), čini mi se prihvatljivo. 🙂

BB

Pa to je dobra cijena…
Koliko ti traže za novog „dijamanta“ Eclispe?

Branko

Oko 46.000 EUR u top opremi, pa minus subvencija od cca 5.300 EUR.

BB

E sad sam ljubomoran 😉
Svaka čast 👍

Garbage

E da Mitsubishi Outlander je nesto sasvim drugo, on je koliko sam shvatio vise elektricni auto sa pomoćnim motorom koji samo puni baterije (ko ona dizel lokomotiva) – tako da je taj koncept sigurno pouzdaniji i jednostavniiji od ovih koji imaju mehaničku vezu između benzinca i el. motora sa pogonskim kotacima. Inace taj Outlander se super prodavao u određenom vremenu na određenim tržištima poput Nizozemske (Holandije) ovisno o visini subvencija/poticija pogotvo dok praktički nije imao konkurencije u klasi. Danas od SUV sa plug in ima i Tiguan, Kuga, 3008,….pa mu je zivot sigurno kompliciraniji 🙂 Drago mi je da si… Pročitaj više »

Branko

U principu je tako, ali ima i automatsku frikcijsku spojku s limittorom momenta koja omogućava da se toplinski motor može mehanički priključiti na prednji elektromotor kada to ima smisla (broj okretaja SUS motora, zahtjev za snagom, itd..).

TheStig

Ni jedno el vozilo nije još uvijek redefinisalo ništa. Čitate raznorazne gluposti bez da ste ikad koristili el vozilo na duže vrijeme. Tesla je stacionirana u Kaliforniji tj u LA gdje je kupiti Teslu kao kupiti vw poloa ovdje. Klimatski uslovi su idealni za baterije pa nema mnogo problema u korištenju. Također infrastruktura je najbolja na planeti što se tiče stanica za punjenje. Imate masu kanala na yt (prvi na pamet mi pada Hoovies Garage, njega sam nedavno slusao). Imao je Teslu S, muka živa sa koristenjem. Da biste koristili el vozilo morate prvo imati garažu i adapter za punjenje… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
garbage

Ovisi kako se gleda, Tesla 3 se u Europi ove godine prodaje bolje nego Talisman, 508, Giulia, Mondeo i Insignia zajedno. Mnogi ljudi imaju svoj punjac cak i u gradu (podzemna garaza u vecini novijih zgrada ili kuce sa dvoristima). Cak sa najslabijim punjacem od 2 kw tijekom 12 sati se baterija dopuni za cca 20 kWh sto je sa Teslom 3 navodno dovoljno za cca 150 km, a ja dnevno u gradu radim oko 25 km. nije sve savrseno ali vjerujem da bi mi Tesla3 bilo savrseno vozilo u 95 slucajeva osim iznimno rijetko npr. na put preko pola… Pročitaj više »

TheStig

Vjeruj ti meni da je puniti ev šklopociju nepotrebna neugodnost. Mrsko mi je svaki dan puniti telefon, a kamoli auto. Ovakva izjava djeluje apsurdno međutim kad razmizliš malo bolje potpuno je smislena. Uskoro nećeš puniti samo telefon već auto, pametni sat, bt slušalice i svaki drugi mogući uređaj koji će prevashodno mladi ljudi posjedovati. U Bosni gdje ja živim ni jedna zgrada sem možda rijetkih posebno projektovanih nema predviđene punjače. U Sarajevu ima svega par mjesta u gradu gdje možeš napuniti el automobil. Rekoh ti o problemima povezanim sa klimatskim podnebljem i baterijama. To je realna priča. Imam rodbinu u… Pročitaj više »

BB

U Bosni u kojoj i ja živim sa aspekta cijene struje (pogotovo RS) ima najviše smisla posjedovati električnu, kako ti kažeš. šklopociju. Ja imam i garažu (3 komada), u mojoj ulici ima punjač za Tesle, u susjednoj besplatan punjač za 2 vozila (bilo za 3, pa neka lola zaboravila izvaditi šteker. To pričam mom simu od 8 godina a on kaže: pa što u autu ne naprave neku zabranu da ne možeš pokrenuti auto dok je na punjaču…). Jedini pravi problem elektro auta jeste njihova cijena, i ti ovdje pominješ sve neku luksuzariju (i elektro i benzinsku). Nešto kontam da… Pročitaj više »

TheStig

Kakvu luksuzariju?Tesla 3 ti luksuzarija?Jesi ti ikad sjedio u baznom tesla 3 modelu. Druže go je ko pištolj, ono se ne bi zvalo luksuzom ni u Eritreji. Pa eto glavni problem (cijena) je prvi i glavni faktor zašto nema smisla kupovati el automobil jer nema ekonomske računice. Koja je onda poenta? Dok god se ne pojavi nova tehnologija baterija (npr kao ovaj nadolazeći solid state) ev vozila su smehotres. Ko god izdvoji pare za takvo nešto je najjobičnija ovca za šišanje. Jer kad skontaš naplaćuju ti više para za manje jer auto nema motor-sus, nema transmisiju,nema masu još pokretnih dijelova.… Pročitaj više »

Branko

To ovisi od države do države; u Hr, recimo, električni Twingo košta kao i benzinac (uz subvenciju); zato je i prodano 450 kom ove godine. Tko se vozi samo po gradu i okolini, super!

TheStig

To opet nije riješenje jer podrazumijeva da moram imati 2 automobila jer je Twingo ili nešto te veličine neprihvatljivo za iole duža putovanja. Znači još gora računica

Branko

Pa dobro sad, vidjet ćeš kad se oženiš…😁

Garbage

Tako je, svatko gleda svoju računicu. Nama trebaju 2 auta, uglavnom se vozimo po gradu (Zagreb) imamo svoj punjač u garaži i Twingo električni nam je super opcija kao drugi auto. Cijena je identična osnovnom benzinskom koji je puno slabiji, sa lošijom opremom i ručnim mjenjačem. Da imam samo jedan auto vjerojatno ga ne bi kupio.

moron

Pa, ako ti je EV tako dobar već sada, a ti onaj dizel Berlingo već sada zameni za njegovu EV varijantu, pa ćeš da „budeš slobodan“ da se vozaš do mile volje – po Banja Luci i oko nje.
„Slobodan“ koliko i ptica u „kaFezu“ …😊

BB

Al ne znaš kvaku, i taj dizel je službeni, tako da troši manje od EV 🤣😂

Iznogud

Milioni muha jedu govna, pa nećemo se valjda ugledati na milione pače milijarde ? Tako da taj argument za kupovinu dilde otpada

Iznogud

Moj covjek

Iznogud

Moj covjek

BojanNeki

Mislim da se zna moje mišljenje da je plug-in hibride bilo ok razvijati do pre 10 godina a tada to Tojota nije radila. Sada kada gotovo više niko ne ulaže u razvoj fosilnih motora Tojota je kao prva u sferi fosilni+električni pogon, pa bravo. Danas je razvoj rezervisan za električna vozila, i najviše baterije. Tojota je inače više puta pljunula na ono što je izjavila, što svedoči i slika gore, tako da ne sumnjam da će se pridružiti trci. Rade sigurno odavno na tome, ali bih ipak voleo da ih kazni malo tržište jer sve recepte su imali ali su… Pročitaj više »

Garbage

Toyota ustvari kasni, mnogi su ju preskočili zadnjih godina u baterijskoj tehnologiji. Razlog zašto se Toyota dugo opirala baterijskim i Plug in vozilima je to što je Toyota uložila u 3 tvornice ne Li-Ion već puno lošije („starinske“) NiMH baterije sa kojima nitko drugi ne radi ni plug in niti baterijsko vozilo. Razlog otprilike dvostruko veća masa NiMH u odnosu na Li-ion za jednak kapacitet. Tek se sada toyota prebacuje polako na Li-ion iako ih je godinama negirala zbog svoje investicije u NiMH. vidi članak: The battery plants in Japan’s Omori, Sakaijuku and Miyagi are the only three sites to… Pročitaj više »

BojanNeki

Potražiću, hvala.

Ovo nisam znao, poprilično je sveže.
„In 2020, Panasonic and Toyota have formed the second EV battery joint venture named Prime Planet Energy & Solutions (PPES) that would focus on the development and manufacturing of Li-ion battery and a solid-state battery.[4]“

gavrilo

odlican clanak s jednim nedostatkom. Sledeci pasus je sa danasnjom tehnologijom nemoguc. ‘No ako uzmemo da će solarni paneli kod kuće proizvoditi vodik (H2) i spremati ga u mali spremnik, koji će se prebaciti u vaš FCEV automobil…’.
Sve da iz struje dobijene od solarnih panela postupkom elektrolize vode dobijate H2 … trebate imati jake kompresore koji ce H2 sabiti u neke spremnike zapremine par stotina ili desetina litara. Ti spremnici moraju biti pod pritiskom od nekoliko desetina bara… a izmedju svega potrebno je preciscavanje tako dobijenog H2 …sve u svemu jako skupa investicija i sa sadasnjom tehnologijom nemoguca

Branko

Uza sve što si naveo, elektrolizom vode se dobija monoatomski kisik kao nusproizvod, koji je izuzetno agresivan za većinu tehničkih materijala. To je i glavi razlog zašto se vodik industrijski dobija iz nafte, a ne elektrolizom.

gavrilo

dobija se molekul kiseonika O2… ne monoatomski O.
Moze i iz zemnog gasa,verovatno i iz nafte ali je onda rec o sivom H2 a ne zelenom H2 i cela prica vezana za obnovljive izvore energije pada u vodu ako H2 dobijas iz gasa ili nafte.
E da i kolicina potrosene energije je 4 puta veca od dobijene….

karburator

Uvodni članak pohvaljujem. Sve u njemu je tačno. Goran Jurković je i ranije imao zrele tekstove o EV, i voleo bih da i dalje piše o EV. * Pošto vidim da vladaju pogrešna predubeđenja /predodžbe/ o efikasnosti (potrošnji goriva) PHEV, kao onaj koji poseduje Prius plug-in (2015. sa baterijom od 4,4 kWh), mogu reći ovo: …Potrošnja el. energije (kada je baterija napunjena) kreće se od 11 do 20 kWh/km. (Zavisi najviše od trase, od uspona ili padova trase.) To je ostvareno izuzetnim trudom konstruktora i hardvera i softvera vozila (aerokoefic. 0,25, težina 1.430 kg, točkovi 15“, rekuperacija /regeneracija/ vrlo efikasna,… Pročitaj više »

karburator

Toyota Prius plug-in npr. ima 1 štos koji veoma blagotvorno deluje na benzinski motor, a to je ovaj:
Benzinski motor se uključuje i 80% svog opterećivanja radi u svom optimalnom režimu, a to je režim maksimalnog obrtnog momenta. On je optimalan i po stepenu iskorišćenja goriva i po habanju motora. Uparen sa sofisticiranim e-cvt automatskim menjačem („varijatorom“), benzinskom motoru je na ovaj način sprečeno da radi u najnepovoljnijem režimu za njega (velikih potraživanja pri niskim obrtajima), do čega bi moglo doći prilikom nepravilne upotrebe.

Branko

Želiš reći da radi kao skuter 50 cc…😉

Branko

Gorane, tendenciozno je skraćenicama za MHV i FHV tehnologije dodavati “E”, zato jer nisu u pitanju električna vozila. EV (električna vozila) su vozila kod kojih se pogonska baterija isključivo ili djelomično puni električnom energijom iz eksternih izvora, a ne rekuperativnim kočenjem ili iz generatora pogonjenog toplinskim motorom. Ukratko, MHV i FHV se pogone energijom dobijenom isključivo iz fosilnih goriva, pa zato i nisu, po konvenciji, električna vozila. Jasno mi je da iz nekog svog razloga po svaku cijenu reklamirate Toyotu, ali ovakvim zavaravajućim člancima dovodite neke čitatelje u zabludu i samo sramotite struku. Uz to, nimalo ne pridonosite imidžu brenda… Pročitaj više »