1. Home
  2. Vesti
  3. Najzeleniji SUS motor na svetu je dizel i pogoniće kamione (VIDEO)
Najzeleniji SUS motor na svetu je dizel i pogoniće kamione (VIDEO)

Najzeleniji SUS motor na svetu je dizel i pogoniće kamione (VIDEO)

12.24K
11
Podelite sa prijateljima:

Motor može biti opisan kao dvotaktni trocilindraš, ali ne baš onakav kakav je korišćen svojevremeno za pogon Wartburga, već agregat s klipovima koji se okreću u suprotnom položaju. Radom oovog motoraa se generišu toliko niski nivoi emisija azotnih-oksida da je već dobio epitet najčistijeg motora s unutrašnjim sagorevanjem na svetu. Testni primerak uskoro ulazi u flotu vozila čuvenog američkog trgovinskog lanca Walmart.

Početak testiranja od strane Walmarta je zakazan već za ovu godinu, dok je ideja da period ispitivanja potraje dvanaest meseci. Pomenuti motor je velika nada za ekologiju i dugoprugaški transport.

Postrpedsednik kalifornijske organizacije Calstart čija je delatnost u oblasti ekološki prihvatljive mobilnosti Bill Van Amburg, je tako koncipiran SUS motor opisao kao najčistiji na svetu, pozivajući se pritom na vebsajt Žurnala američkih komercijalnih prevoznika.

Novorazvijeni motor je potpisala firma Achates Power. Tri instalirana cilindra kriju šest klipova koji se kreću jedan naspram drugom na dva kolenasta vratila. Možda najbolji opis prinicipa funkcionisanja motora možete pogledati u dole priloženom starijem video klipu.

Sam princip nije nov jer su motor s klipovima koji se okreću u suprotnom položaju postojali i početkom dvadesetog veka kada su bili voljeni zbog niže potrošnje. To im je omogućilo efektnu primenu kod aviona, podmornica i vozova koji su mogli dostizati značajniju autonomiju s manjom količinom goriva. Potom su skoro potpuno nestali iz stvarne upotrebe, nastavljajući egzistenciju samo u udžbenicima i istorijskim knjigama.

Visok kompresioni odnos je uslovljen činjenicama da se klipovi kreću jedan naspram drugog. Nafta se ubrizgava u cilindar neposredno pre nego što klipovi u hodu dostignu gornje mrtve tačke. Tada se dizel pali i potiskuje klipove u udaljavajući položaj. Za razliku od konvencionalnog motora, međutim, efikasnost ovog motora je značajno veća jer nema glave cilindra koja bi se zagrevala.

Takođe, nisu pristune ni bregaste osovine, a ni ventili, već su instalirani otvori za dimne gasove i dotok svežeg vazduha. De fakto, u pitanju je dvotaktni motor, s tim da se nafta ubrizgava svaki put kada se klipovi približe, i istovremeno se ovaj ciklus može opisati kao Atkinsonov, jer su otvori za dimne gasove otvoreni duže od onih koji služe za dotok svežeg vazduha. Glavna mana ovako koncipiranog motora se ogleda u njegovoj visini, što i nije neki problem kod velikih kamiona.

Kompanija Achates je posebno ponosna na skromne emisije štetnih gasova, pa navodi da su kod ovakvih kamiona one za čak 96% niže u odnosu na standarne emisije azotnih-oksida koje generišu veliki kamioni po aktuelnim američkim standardima. Naravno, kod dvotaktnog motora se takođe računa na sve savremene sisteme za prečišćavanje izduvnih gasova, uostalom, kao i kod ostalih kamiona.

Novi motor poseduje zapreminu od 10,6 litara i koristi se za pokretanje testnog primerka kamiona Peterbilt 579, koji je u probnom periodu već nekoliko meseci i koji će dobiti i Walmart. Motor isporučuje 405 konjskih snaga uz 2.270 Nm najvišeg obrtnog momenta. Računa na pomoć turbo punjača i kompresora. U pitanju je šestocilindarski linijski dizel.

Da li će ovaj tip motora, barem u oblasti teškog komercijalnog transporta, pobediti vodonični ili baterijski koncept, ostaje da se vidi. Jasno, bolje rezultate na temu emisija nudi električni pogon, ali on baš i nije podesan za „dugometražna“ putovanja. Vodoničnim teškašima nedostaje očajnički infrastruktura, dok kamionima s motorima koje smo opisali, nije ni potrebna druga mreža pumpi od one koja već postoji.

AutoRepublika

(12238)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

ništa ovde meni nije jasno, pricip od pre xx godina, kojeg se sad neko setio, kako se prenosi snaga dalje, 3.5L jedan cilindar…

bitno drugačije, aj da vidimo hoće li doneti promene u konstrukciji SUS motora

moron

A, šta kaže „Tesla“ na ovo ?

Bungi

Kako sam razumio opis i video ovo je šestoklipni bokser dizel bez usisnih-izduvnih ventila,već sam klip kroz otvore vrši usisavanje-izduvavanje kao kod dvotaktnog.Za razliku od boksera gdje su klipovi položeni horizontalno ovdje su vertikalno.Interesantno.?🤔

moron

Boxer ima jednu radilcu, a ova motor dve 😊

Bungi

Tačno, ko će popamtiti sve dijelove na motoru.? Kao što rekoše u prilogu ovaj motor je od svega po malo.

Bungi

Ponovo gledam ovaj video i postaje mi jasno zašto je toliko efikasan.Jedna komora za sagorijevanje pokreće dva klipa.Plus na sve to turbokompresor i turbopunjač.Jako malo neiskorištene energije u odnosu na klasične motore.

Dragan

Čista glupost od motora sa dve radilice.takav dvotaktni dizel proizvodi se u Ukrajini zadnjih 50 godina i ugradjuje u ttenk t-64

Balkanboj

Već sam gledao neke emisije i opis, način rada, ovog motora. Jedina mana je to što zahteva veliki prostor zbog svoje visine.
Ako se ne varam, u završnoj fazi su test primerci koji pogone tenkove.
I ameri ponekad znaju da iznenade tehnološkim rešenjima koja su odmakla dalje od onih iz 1970-ih godina.
Bravo Achates.

Marjan

To je kratkog daha fosilna goriva se polako troše nestaju sve ih je manje .
Buducnost je u vodoniku … elektroliza vode obnovljivi izvori i ekologija i realnost.

Don

Ća barjak ne viješ?
Za naftu svi govore već sto godina kako je nema dovoljno i da će da nestane za 10 godina, kad ono…prolaze godine, desetljeća…i ništa. Ne samo da je nije nestalo, neg je ima pun k….c. i nije organskog porijekla.
Čitam kako BP kaže da je Bosna puna nafte, samo treba bušiti. Čekam Musu da donese svrdlo…već smišlja kako će se nazvat, ja mu rekao da se zove Marko ibn Zajeb.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Don
Milan

Ovakvi motore sa nasuprot postavljenim klipovimaugradjivao je nekada Junkers u avione i dizel kompresore