1. Home
  2. Održavanje
  3. AR Expert: Toyota vs Lexus
AR Expert: Toyota vs Lexus

AR Expert: Toyota vs Lexus

3.44K
55
Podelite sa prijateljima:

Porez na budale ili vrhunska premium marka vrijedna veće cijene?

Kako je Lexus u stvari luksuzni Toyota brend za američko tržište, što doslovno znači Luxury EXport USa, mnogi se pitaju vrijedi li Lexus razliku u novcima u odnosu na slične Toyotine automobile? Razlika može ići od skromnih 30% pa sve do dvostruke cijene. Vrijedi li luksuzna završna obrada toliko novca? Da bih odgovorio na to pitanje treba ući dublje u rad hibridnih sklopova.

Kako sam u članku ekonomičnih Toyota hibrida za mase, ostao dužan objasniti na koji način radi E-CVT četvrte generacije i koje su razlike u odnosu na treću, pozabavimo se malo time.

Tko je pažljivo pogledao cijeli film, pomalo dosadnjikav, kako E-CVT radi, trebao bi razumjeti sav tekst. MG znači električni motor-generator, a predstavlja BLDC električni motor, koji može električnu energiju pretvarati u mehaničku, ali i obrnuto. Ono što Toyota naziva Power splitter je u stvari planetar koji je mehanički dosta kompliciran za objasniti, a ima tri pokretne osovine, koje su nekom matematičkom formulom povezane. Diferencijal je zanimljiv mehanički sklop i u biti dijeli snagu na dva kotača, no o toj temi ćemo drugi put. Možemo jednostavnije reći da je diferencijal spoj sa pogonskim kotačima.

Krenimo redom:

  • Power splitter je spojen na: MG1, diferencijal i benzinski motor
  • MG2 je spojen preko prijenosnog omjera direktno na diferencijal.

I kako sad auto kreće? Benzinski motor je ugašen, baterija daje energiju MG2 i auto se kreće. Pritom će se MG1 slobodno okretati kao da ne postoji (kao na filmu).

Iako je MG2 gotovo savršen konverter između električne energije i mehaničke, on ima limite. Prvo ima limit broja okretaja, nakon čega se okretaji mogu još malo povećati metodom field weakeninga, ali uz veliki gubitak njegove snage. Znači, tu sad veliku ulogu igra prijenosni omjer MG2 prema diferencijalu. Kod treće su generacije maksimalni broj okretaja MG2 postavili negdje na 80 km/h da bi on imao dovoljno momenta, da kada auto stoji, isti može pokrenuti. Ali što poslije 80 km/h? On ne može povećavati broj okretaja, a automobil bi morao doseći barem 160 km/h. Tu u igru ulaze benzinski motor i MG1.

Ispod 80 km/h benzinski se motor vrti brže od diferencijala i samim time da bi se moment sa benzinskog motora prenio preko power splittera na diferencijal, MG1 mora kočiti, odnosno pružati otpor mehaničkom gibanju (kao lamela koja proklizuje, ali ne „odlazi“ u toplinu nego puni bateriju). Pri tome MG2 također koristi taj višak generirane električne energije da pomaže ubrzavati automobil. Kada brzina prijeđe 80 km/h, MG2 više ne može ubrzavati automobil nego se zamjene uloge MG1 i MG2.

Sada se benzinski motor vrti sporije od diferencijala i umjesto da MG1 koči power splitter, on troši energiju iz baterije i ubrzava automobil iznad 80 km/h. Dok sa druge strane sada MG2 počne kočiti vozilo i generirati energiju za MG1 da isti može raditi. To je lijepo objašnjeno na videu gore.

Na taj opisani način rade prve tri generacije E-CVT hibrida. Vrlo mudro s jednostavnim mehaničkim dijelovima je dobiven hibridni sklop koji nema potrošnih dijelova.

Kako radi četvrta generacija? Ono što se odmah vidi je da MG1 ne radi ništa dok se auto vozi isključivo na bateriju. Znači, samo MG2 može pogoniti automobil samostalno naprijed ili nazad. Ako bi MG1 pokušao rotirati power splitter u kontrasmjeru da pokrene auto, dogodilo bi se to da se benzinski motor počne vrtjeti u krivom smjeru.

I lukave lisice iz Toyote dodaju najobičniji ležaj koji se može vrtjeti samo u jednom smjeru kao pedale na biciklu! I što im to sada omogućuje? Omogućuje im da MG1 može pokretati automobil samo naprijed do određene brzine i pomoći MG2 da auto bolje ubrzava.

Kako sad MG2 ima previše snage ispod 80 km/h, oni su mu odlučili produžiti prijenosni omjer da može pogoniti auto do 120 km/h. I tako nova četvrta generacija može voziti na struju sve do 120 km/h.

Ova tehnologija je testirana u Prius plug-in modelu treće generacije i istu su dobili svi hibridi četvrte generacije.

Dakle, svi Toyota i Lexus hibridi s prednjim pogonom ili pogonom na sve kotače (AWD), gdje motor stoji poprečno, imaju ovakav E-CVT hibridni sklop (bez stepena prijenosa).

 

No, postoje Lexus hibridi (uglavnom sedani) koji imaju zadnji pogon gdje motor stoji uzdužno, a imaju takozvani „stage“ E-CVT odnosno „multi stage“ E-CVT na posljednjoj generaciji.

Što to znači za Lexus sedane koji u pravilu imaju i jače motore pa su i namjenjeni za „krstarenje“ po auto-putu većim brzinama od 160 km/h. Na slici se vidi idealno upravo to…

1. MG1
2. Power splitter
3. MG2
4. dvostepeni automatski mjenjač sa planetarom i lamelicama

Prvi Lexus hibrid koji je donio ovu novotariju je GS450h (2006. godine) sa 3,5-litarskim V6 i stage E-CVT, sa dva stupnja prijenosa, ukupno 350 ks (benzinski motor plus električni motor). Maksimalna brzina 260 km/h. Laički rečeno, GS450h je imao prvi stupanj prijenosa kao sve Toyote s prednjim pogonom do 130 km/h, nakon čega bi imao novih 130 km/h sve do 260 km/h u drugom stupnju. Znači, mogao je ostvariti daleko veće brzine u EV režimu vožnje i na auto-putu bi trošio manje od Toyota hibrida. Kako izgleda to prebacivanje brzine na 130 km/h pogledajte na filmu:

Nakon njega se pojavio i manji sedan, slabiji, IS300h sa 2,5 litara 4 cilindra i stage E-CVT sa tri stupnja prijenosa (treća, četvrta i peta brzina), ukupno 220 ks. Na snimci se vidi kako u trećoj ide do 140 km/h nakon čega mijenja u četvrti i peti stupanj prijenosa:

I danas najnoviji Lexus LS500h (S je oznaka za sedan) odnosno LC500h (C je oznaka za Coupe) sa 3,5-litarskim V6 i multi stage E-CVT sa ukupno četiri fizičke brzine i 370 ks. Novost kod multi stage E-CVT je i da E-CVT „glumi“ promjenu stupnja prijenosa, pa se tako vozaču čini kao da vozi automobil sa robotiziranim automatskim mjenjačem od deset stupnjeva prijenosa. Kako to izgleda pogledajte na snimci:

Znači, kod Lexusa sa zadnjim pogonom su inženjeri Toyote dodali toliko jednostavnu i provjerenu tehnologiju starih automatskih „getriba“ da bi pobijedili najveći nedostatak odličnih E-CVT, a to je velika putna brzina. Time jesu neznatno smanjili pouzdanost kompliciranjem mjenjačke kutije, no te se brzine vrlo rijetko prebacuju tako da će i njihova trajnost biti velika bez održavanja.

Da, imamo popis svih Lexus modela na jednom mjestu, krenimo redom:

Najmanji kompakt CT200h sa 1.8 E-CVT 135 ks i prednjim pogonom je direktna kopija treće generacije Priusa, na Corolla 8C platformi. Iz CT200h je nastao zadnji Auris hibrid. Iako baby Lexus od 4,3 metra, nudi luksuzni interijer i završnu obradu kao u skupljim Lexus sedanima, zbog manjih je gabarita idealan za grad i pokoje duže putovanje, za manje obitelji bez djece ili sa jednim djetetom.

Zatim imamo cijeli niz crossovera i SUV vozila u Lexusu. Oni su redom po veličini:

  • UX250h 2.0 E-CVT (bez brzina, ali može odglumiti 6 brzina) prednji pogon, ukupno 180 ks
  • NX300h 2.5 4 cilindra E-CVT (bez brzina) prednji pogon ili AWD, ukupno 220 ks (RAV4 sa skupljim interijerom)
  • RX450h 3.5 V6 E-CVT AWD (bez brzina), ukupno 350 ks
  • LX570 5.6 V8 nema hibrid verziju

Od sedana većina je stage ili multi stage E-CVT sa zadnjim pogonom i redom po veličini:

  • IS300h 2.5 4 cilindra, stage E-CVT (3 brzine) zadnji pogon, ukupno 220 ks
  • RC300h 2.5 4 cilindra, stage E-CVT (3 brzine) coupe, zadnji pogon, ukupno 220 ks
  • GS450h 3.5 V6, stage E-CVT (2 brzine) zadnji pogon, ukupno 350KS
  • ES300h 2.5 4 cilindra, E-CVT (bez brzina) prednji pogon, ukupno 220KS (loša zamjena za GS450h, a luksuzniji brat Toyote Camry)
  • LS500h 3.5 V6, multi stage E-CVT (4 fizičke brzine, sa 10 odglumljenih brzina), zadnji pogon, ukupno 370 ks
  • LC500h 3.5 V6, multi stage E-CVT (4 fizičke brzine, sa 10 odglumljenih brzina), atraktivni sportski coupe, zadnji pogon, ukupno 370 ks

Zaključak

Na kraju priče vidimo da Lexus ipak nije Toyota iako ima puno Toyotine tehnologije. Općenito nudi vrhunsku premijum završnu obradu sa superluksuznim interijerom, ali i veće sedane za krstarenje po auto-putevima. Lexus je japanski Mercedes, i za razliku od njemačkog se ne kvari i možete biti sigurni da ćete biti pojava na cesti gdje god dođete, a i nešto je jeftiniji od svojih premijum njemačkih konkurenata.

Lexus kao i Toyota ima ugrađen moto po kojem ga prave, a to je neokaljani renome auta koji se vozi, a ne servisira. Koji služi, a da ga se ne služi. Nažalost , njemački proizvođači auta su počeli misliti na njemačku ekonomiju i radna mjesta svih pa tako i servisera. Servisera koji inače jako mrze hibridne Toyote i Lexuse jer dolaze samo na izmjenu ulja i filtera jedanput godišnje. Najradije bi im ulili vodu umjesto ulja u motor. Idu tako daleko da forsiraju krivo ulje loše gradacije samo kako bi se motor prije pokvario. Naime, iz moga iskustva svugdje guraju 5W30 iako je Japanac rekao obavezno 0W20.

Općenito mislim da je pametnije uzeti rabljeni hibridni Lexus nego novu ili rabljenu Toyotu, jer auti jako gube cijenu u prvih nekoliko godina, a 3-5 godina stari Lexus je novi automobil s prihvatljivom cijenom. U konačnici se svaki dan u tom automobilu vozite i gledate u interijer koji je kod Lexusa zaista „vrh“.
Moja je preporuka, kada kupujete rabljeni Lexus, kupite onoga sa najvećim paketom opreme. Razlika u cijeni će vam svako putovanje učiniti iznova zabavnim i opuštenim. A za one kojima je automobil samo prijevozno sredstvo iz kojeg žele izaći što brže van, njima će Toyota hibrid i te kako biti vjerni i pouzdani prijatelj na kotačima za sve godine služenja vlasniku.

Mr sci. Goran Jurković, dipl. ing. eth.

Uredio: Pavle Barta

(3441)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

55 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Evo jedno laičko, ali zdravorazumsko pitanje – ako je Lexus toliko dobar, zašto tako mnogo gubi na vrednosti za prvih nekoliko godina? Taj automobil kao nov kupuju ljudi koji su zaradili mnogo novca, jer on nije jeftin, a potom vole taj isti novac da izgube / bace? Valjda je prednost Tojote upravo da malo gubi na vrednosti? Zatim, zar kod Lexus-a „stara, proverena tehnologija automatskih getriba“ nije u stvari AISIN, sa kojim je zajednički razvijan taj tzv. multistage e-CVT? Lična iskustva: Moja servisna knjižica za RAV4, koga sam vozio do cca 55.000 km je bila kao omanja knjiga, sa sve… Pročitaj više »

Goran Jurković

Svi auti gube jako vrijednost u prve 3 godine. Skuplji auto izgubi više jer je u apsolutnom iznosu postotak veći. I zdrava logika kaže ako si ne možeš priuštiti novi lexus ali možeš novu toyotu kupi polovni lexus za cijenu nove toyote. Što ne? Ja bih tako napravio. Lexus sedani za zadnjim pogonom kako ima i slika su stage e-Cvt. Stage znači da imaju stare provjerene automatske getribe sa lamelicama i planetarima te prvi dio e-Cvt koji dijeli sa Toyotom. Aisin je tvrtka koja proizvodi toyota mjenjače ne samo za toyote i lexuse nego i za ostale. Aisin je tvrtka… Pročitaj više »

Yankee

Sto bi zdrava logika rekla da za isti novac kupis 3 godine star Lexus umesto nove Toyote?

Goran Jurković

Da upravo to. Toyota ce i za 3 godine biti i dalje toyota. Super vozilo za od točke a do točke b. A lexus u 3 godine neće izgubiti svoja svojstva i svaki dan ćeš se voziti u lexusu i uživati u njemu. Lexus je i nakon 200.000km utegnut auto. Ništa mu ne zvonca i ne klepece. Ništa nije mijenjano na ovjesu. Tvrd je i siguran. Ima daleko luksuzniji interijer. I da kad nekom kažeš imaš Lexus ili kad kažeš imaš toyotu. To nije mercedes da se nakon 3 godine i 200.000km počne kvariti pa moraš stalno uzimati novi. A… Pročitaj više »

Yankee

Samo sto ako kupis novu Toyotu onda posle 3 godine biti stara 3 godine. A ako za isti novac kupis 3 godine star Lexus on ce onda biti star 6 godina … 😉
Uvek bi pre kupio novu Camry nego 3 godine star Lexus ES sa 50.000 milja … Novo je novo

moron

To je ta večita dilema ( „šta je bolja kupovina“), „novo“ ili „polovno“, a na koju dilemu ne postoji univerzalan odgovor 🙂

Goran Jurković

Svatko vidi svoju računicu. I camry lijepo izgleda. Danas je bio pored mene na cesti.
Ja bih ipak is300h ili gs450h. Taj es300h je nekako po meni fulao poantu lexusa

Yankee

Da bi dobio polovni GS450h po ceni nove Camry moras da kupis barem 6-7 godina star model sa otprilike 80.000 miljs na satu.

Goran Jurković

I dalje bih dobro razmislio dali novi camry ili 6 godina stari gs450h. Evo za cijenu moga lexusa ct200h ne možeš kupiti niti novi Yaris hibrid vulgaris bez ikakve opreme. Znači mogao sam kupiti novi Yaris hibrid koji ima premalen 1.5 motor koji se stalno dere. Staru hibridnu generaciju 2 iz 2006 godine. Auto koji ima jeftine plastike unutra. Udnosu na 5-6 godina stari lexus sa 150-180.000km koji je i danas sa gotovo 8 godina kao nov. Bez ikakvih nedostataka i ulaganja. Sa brutalno luksuznim interijerom i plastikama. Sa motorom koji ne troši kapi ulja. Što bih dobio kupovinom novog… Pročitaj više »

Goran Jurković

Ako usporedujes camry i es300h onda si u pravu jer ja ne vidim neku pretjeranu prednost u es300h. Jer se radi o identicnom autu.
Ali kada usporedujes camry sa LS500h ili GS450h onda više ne vidim prednost camry u odnosu na ove.
LS500h i GS450h su zadnji pogon v6 motori koji za razliku od camry mogu potegnuti preko 200km/h i trošiti će manje na putnim brzinama na autoputu.

TNT

Vrlo dobro znam šta je Aisin, ko ga sve koristi i u kojim varijantama – iz glave mogu da ti nabrojim gotovo sve modele u koje se ugrađuju njihova rešenja. Nisam baš siguran u to ćerka-firma Tojote, ali ako ti tako kažeš… Dakle, multi-stage CVT je zasnovan na Aisin automatiku, što si propustio da navedeš. Dalje to ne bih komentarisao. Recimo i BorgWarner i ZF imaju svoja slična ali ipak nešto drugačija rešenja za hibride, koja će sve više ulaziti u primenu, pa ćemo videti kako će se pokazati u godinama koje predstoje i šta će tržište reći za njih.… Pročitaj više »

Goran Jurković

Multi stage e-Cvt. Nema nikakve veze sa cvt? Što ne piše brate u textu tako? Kichiro Toyoda je osnivač tvrtke toyota u gradu toyota u pokrajini aichi. Aisin osnivač Kichiro Toyoda je tvrtka kćer toyote isto u pokrajini Aichi a proizvodi mjenjačke kutije i druge dijelove za toyotu. Googlaj. Danas ti je sve dostupno na internetu. Nisam ništa propustio da navedem nego ljudi ne čitate sa razumijevanjem. Stage e-Cvt se sastoji od 2 dijela. Prvi dio je toyota aisin e-Cvt kao kod prednjih pogona i svih toyota. A drugi dio je samo jedan manji komadić automatske getribe sa planetarima i… Pročitaj više »

Velizar

Dobar dan poštovani….
Par puta ste napomenuli da vam se ne sviđa Lexus Es300h!
Možete li da mi kažete zašto?
Odavno imam zelju da sebi priuštim jednog hibrida(u planu bila Toyota) ,a pošto sam sad u mogućnosti,moj izbor je pao upravo na ovaj model!
Interesuje me, jel mi se zaista sviđa ovaj auto i nameravam da ga kupim!
Bio bih vam zahvalan na odgovoru…

Ercegovac

А који не губи цијену после 3 године ?

TNT

Pogrešio sam – sada vidim da Goran (autor) nije mislio na Lexus, već je rekao to uopšteno. To je naravno tačno, mada Tojota zbog svoje (nisam siguran da li) opravdane reputacije važi za brend kod koga pojedini modeli manje gube na ceni u odnosu na neke konkurente, što generalno jeste prednost.

Goran Jurković

Svi novi auti jednako gube na cijeni to nije nikakva novost. Tko hoće prvi prditi U autu to mora I platiti. Naravno da što skuplji auti to više cijene gube. Pogotovo sa više opreme. Znači daš recimo 10.000eu samo na dodatnu opremu. I kad nakon 3 godine prodaješ auto ne možeš ti naplatiti 10.000eu više od istog auta bez opreme u oglasniku. Možeš 3000eu više a ali ne 10.000 I zato je po meni vrlo pametno kupiti 3-5 godina star auto sa max opremom. Dobiješ najviše za najmanje novaca. A itekako je razlika ako se voziš u autu sa običnim… Pročitaj više »

moron

Kako ja „razumeh“ onaj drugi video, taj „e-CVT“ izvedbom blage veze nema sa klasičnim „CVT“-om (što je i bilo rečeno u prethodnom tekstu na AR). Što ga onda uopšte zovu tako? Ali, „multi stage E-CVT“ zapravo ima „u sebi“ i CVT ? I on je rezervisan samo za zadnji pogon ? Što se tiče pitanja cena Lexusa, pre oko pola godine sam pitan od strane jednog lizing drugara za prijateljski ( i neobavezujući) „savet“ i dilemu -odobriti ili ne odobriti lizing za LEXUS LS 500h. Jer, ako odobriš, a posle sve „pukne“ (čovek prestane da plaća i kola se oduzmu),… Pročitaj više »

Goran Jurković

Stage e-Cvt isto kao i e-Cvt nema nikakve apsolutno veze sa cvt.
Doslovno su spojene dvije getribe u jednu. E-Cvt i automatska sa planetarima.
Svaki skuplji auto više gubi cijene kad gledaš u apsolutnom iznosu.
Uostalom lexuse kupuju direktori koji imaju para na lizing i svake 3 godine uzimaju novi. Što onda poslije nama dobro dođe jer možeš uzeti genijalan auto za prihvatljive novce. Što ne?
Zašto bi morao kupiti novi auto i plakati na svaku crticu koji vidiš svaki dan na parkingu?

Djordje

Gorane, sta mozes reci za Hjundai Ioniq? Vidim da se po Evropi dosta prodaje, ako se ne varam.

Goran Jurković

Hibrid? Ne. Toyota radije. Jedino ako je electric. Onda i ima smisla ako želiš električni auto.

Djordje

Mislio sam na hibrid. Ali posto nemam iskustva, znace tudji saveti. Za sad sam za tojotu, a tako ce verovatno i ostati.

moron

Nesporna prednost Toyote na polju hibrida je njeno veliko iskustvo u toj oblasti. Ostali proizvodjači tek treba da prolaze kroz dečije bolesti sa kojima se Toyota odavno suočila i koje je verovatno odavno najvećim delom i rešila kroz najnovije generacije. I to je potencijalno velika psihološka sigurnost za kupce koji su u dilemi kom brendu se prikloniti.

Goran Jurković

TNT, nije samo to prednost Toyote što ima iskustvo među hibridima od 1997 godine. Prednost je u tome što zaista i ima nazovimo hibridnu mjenjačku kutiju (getribu) potpuno drukčiju od svih proizvođača. Upravo taj E-CVT je njihov najjači adut. Chevrolet Volt ima nešto slično 4ET50 no zakomplicirano do zla boga. Što će biti uskoro objavljeno ovdje u članku.. Svi ostali su… Hmmm. Totalno ne vrijedni spomena.

Mustang

svako vozilo skuplje od 15 000 € je porez na budale, jer ista je funkcija i elantre i e klase, dakle sve neophodno od opreme što ima e klasa ima i četiri puta jeftinija elentra, a snaga ti ništa neznači obzirom na putna ograničenja

Goran Jurković

Nije. Tako sam i ja prije mislio. Itekako nije. Zadnja recenica sve kaže

Goran Jurković

Naime iako mi lexus sada već ima gotovo 8 godina, auto je nov osim kozmetičkih nedostataka ogrebotina i godina habanja. Svako jutro prije posla sjednem u savršeno ergonomski tih auto. U sic koji ima 3 memorije i elektricno se nastimava u 10 smjerova. Što je za moju bolesnu kičmu savršeno. Stignem start gumb a ono nema buke. I instantno sam opušten do posla. Ako želim muziku upalim mark levinston surround system sa 10 zvučnika i subwoferom. Nema krcanja u zvuku i nepotrebnih zvukova. U autu nema cvrčaka. Auto je kadaje kupljen imao punu opremu koja se tada nudila. Nema radarski… Pročitaj više »

hercegovac

Posto jos uvijek vjerujem da su japanci i dalje posveceniji i pedantniji u odnosu na druge proizvodjace, cijenim da je lexus vrhunski auto (imao sam priliku da vozim IS, 2.2 dizel) koji model lexusa predlažete uzimajuci u obzir porodicne potrebe covjeka (odlazak na posao, voznju djeteta u vrtic, povremeni izleti do 100 km ili jednom godisnje tura od 1000 km radi posjete u inostranstvu), recimo oko 15000 km godisnje, a da je odnos plaćeno – dobijeno prihvatljiv.Vidim da predlazete auto 3-5 godina starosti, a sta je sa potrosnjom goriva kod lexusa posto su oni cuveni benzinci. Inace vozim Avensis, 2.2… Pročitaj više »

Goran Jurković

IS300h ili GS450h bi bili moj izbor jer volim sedane. ES300h ne bih uzeo. Od SUV mi je RX450h mrak. Naravno SUV su veći potrošači od sedana na autoputu. Što se tiče potrošnje oni jesu benzinci, ali hibridni i ja mislim da troše manje od dizela osobito po gradu. Ne mogu tvrditi koliko isti troše jer ih nisam nikad vozio, no znam da je moj baby lexus ispod 5 litara po gradu a van grada ide bez problema ispod 4 litre. Vozio sam i UX250h i bez problema mi je u gradu trošio ispod 5 litara, sa težom nogom je… Pročitaj više »

hercegovac

Zahvaljujem na odgovoru i nadam se da ce Tojota/Lexus odrzati renome pouzdanih automobila u sveopstoj trci za prodajom sto vise jedinica i stednji na ugradjenim dijelovima i materijalu.

SuperJoe

Inače stvarno volim Lexus, imao sam priliku da vozim nekoliko modela i sigurno da mi je u TOP 3 automobilske marke (i pored poslovično loše dinamike u vožnji) ali ga brate pretjera za sve pare.
Kao da slušam prosječnog bosanskog domaćina koji se kune u golfa dvicu koji se penje na Bjelašnicu i pride proizvodi gorivo kad ide nizbrdo, urbanog frajera koji se šiša na „opasno“ i glumi kriminal u svom BMWu ili alfistu koji je kupio 147 jer nije imao para za golfa, pa danas citira Klarksona i priča kako su svi ostali budale.

Goran Jurković

Nećeš vjerovati ali lexus i proizvodi pogonsku energiju nizbrdo ?
Anyway mislim da nisi dugo vozio nove lexuse. Barem ovaj moj je pretvrd za namjenu koju ima. Čak bih rekao da mu motorizacija nikako ne prati vozne karakteristike.
No kad usporediš konkurenciju poput bmwa onda jedan LS500h izađe jeftinije i to 200.000kn.
Možda je skup u odnosu na toyotu ili vw. Ali mu oni niti nisu konkurencija. Nego mercedes bmw audi.

Goran Jurković

Najbolje u svemu je da hibridi nizbrdo i proizvode pogonsku energiju da ne napišem gorivo ?

Zvezdan Božinović

Jednak broj kalorija sadrži somun kao 500 grama juneće rozbratne. Koja budala plaća meso? 🙂

moron

Pogledah sajt „Polovni automobili“. U Srbiji trenutno imate u ponudi 126 Porsche-a. Pa i 19 Maseratija … Imate čak i 4 Ferarija. Ali i samo 2 Lexusa hibrida ( jedan je i Lexus CT 200h iz 2011 ). Toyota ima 8 polovnih hibrida ( računajući i testne kod dilera ). Infiniti hibrida nula. Izgleda da je ta „hibridna svest“ kod nas na veoma niskom nivou … Čudno je tržište Srbije . Ili nije, ko zna. Nezavisno od svega, moram da priznam da sam tek sa ova dva poslednja članka na AR na ovu temu počeo da malo više „kontam“ oko… Pročitaj više »

Goran Jurković

Toyota i Lexus kao da ne žele prodati svoje aute pa su im informacije nula. Da ne pričamo kako navode ljude na krivi trag pišući da se radi o CVT a ustvari nema veze sa CVT. Nema ti njih niti u HR. Ljudi koji ih imaju i voze rijetko ih i prodaju. Ako ih i prodaju će odmah završiti kod prijatelja. Ima sada par uveženih preko uvoznika koji su uveženi za prodaju. Nažalost auti su jako podcijenjeni što je tebi plus jer možeš jeftino vani kupiti odličan auto. Što ne? Ja sam napisao članke da ljudi vide da postoji i… Pročitaj više »

moron

Ako može autor teksta da da neku grubu tehničku parelelu izmedju Toyotinog hibrdida 1,8 i Huyndai IONIQ-a (ako je upoznat sa principima njegovog rada). Evo, u cenovniku su apsolutno sve tehničke specifikacije:
https://www.hyundai.rs/upload/document/cenovnik_ioniq.pdf
Vidimo da „tu“ ima i neki „DSG“.

Goran Jurković

Ja sam „protiv“ hibrida sa DSG. E-CVT je samom svojom konstrukcijom bijeg od problema sa DSG plus dodatna ekonomičnost u vožnji. Uzeti hibrid koji dodatno komplicira već kompliciran i nepouzdan DSG je po meni ludost…
1.8 motor je provjeren, E-CVT treće generacije je jako pouzdan. Četvrte generacije je još bolji i uglađeniji. Iako da mogu birati ja bih uzeo 2.0 hibrid Toyotu.

Don

Je bemu točak! Davno sam ja govorio o komparativnoj prednosti Japanaca , čak me je i Peki ubjedjivao da se kvare (naravno da se kvare, materija ima svoj vijek trajanja ), i da je to sa stanovništa najviše za uložen novac, najbolja kupnja po većini parametara. E sad, ploča ima i drugu stranu. Moj prvi dodir sa lexusos bio je is model, ak se ne varam, dizel (snaznija verzija imala je problema sa pouzdanošću motora), unutrašnjost je bila ukusno izvedena što mi se svidjelo, ponuda prostora ograničena, forma je sedan (nema karavana), a performanse solidne no slabije od konkurencije. Ovaj… Pročitaj više »

Goran Jurković

Rav4 nije baš neki predstavnik hibrida male potrošnje. I dok ga sam ne provozam neću ništa reći. Meni je rekord 2.8 litara od rijeke do karlovca a to julija ne može. Isto tako novinari za corollu pišu da troši 5.7 litara po gradu a moj prijatelj se vozi 4.2 po zagrebu a niti nema ju dugo da može reći da zna voziti hibrida.
Uglavnom is220d je baš imao problema sa tim bmw dizel motorima. IS300h je sasvim druga priča.
Bitno da je čovjek zadovoljan sa onim što ima.
Ja svakako jesam.

Don

Hm, ak je tako onda je to stvarno niska potrošnja, baš bih ga onda volio provozati na dužoj relaciji da vidim kako će da mojom nogom na gasu proći.
Djulija je ipak lakša i zabavnija za vožnju, no vjerujem da bih sa 300 bio i ja zadovoljan, sad sam gledao cijene tek od 19k eura (francuski ppairi ) i 80 k km.

Goran Jurković

Don, hibrid ri omogućuje da uz malo prakse i ako želiš štedjeti možeš. Ja sam već u mjesec dana druženja u svim uvjetima vožnje skinuo pola litre do litru. A kroz par mjeseci sam napravio svoj rekord. 2.8… Gledao sam druge vlasnike po svijetu ovaj troši ovoliko ovaj onoliko a ja ne mogu ispod 4.0. Ono wtf. I onda pogledaš Koji film kako voziti hibrida i evo rekorda. Anyway ako tebi nije do stednje goriva svaki auto možeš natjerati da troši 30 litara. Možda hibrida i ne možeš ali ja ne bih pokušavao. Danas više ne vozim tako da osvajam… Pročitaj više »

Don

Sve je moguće, al meni u kratkom druženju sa Ravom to nije uspjelo, samo sam izgubio živce i shvatio da hibrid nije za mene, no ni naš „gospodin“ Rajković nije bio bolje sreće sa hibridima, pa ni bivše kolege iz VG. Naš zaključak je bio da štedjeti ne možeš i da džaba vučeš 300 kg tereta. Valjda je do stila vožnje, ne znam, daj Bože da kupim djuliju, kad nju izgustiram vracam se Japancima i lexususu, al ovaj put hibridu. Djuliju planiram ostaviti …mokri snovi 🙂

Goran Jurković

Općenito meni pojam štednje sa SUV veličinom kamiona nikako ne idu zajedno. Probaj novu corollu pa vidi kako štednja izgleda. I iz mog iskustva niti jedan auto ne proizvodi gorivo. Ako ti nabijas gas kad na sljedećem semaforu vidiš crveno onda nije problem u hibridu nego u tebi. Ja sam uzeo testni ux250h na kojem je pisalo 8.3 litre prosjek. Cim sam ga resetirao i vozio žešće po gradu pisalo je 5.7. Kad sam otišao van grada pisalo je 3.6. Na autoputu pun gas bez puštanja je pisalo 9. Znači netko očito ne zna voziti auto ili mu drugi plaćaju… Pročitaj više »

DOn

Ma pokusali su i Peki i PAvle ak se ne varam, pa i njihov ex boss pa nisu uspjeli da stede a jebga kad ne znamo da vozimo, kako ti rece. Kazem, ne znam, mozda jedno duza eksploatacija bi bila dobra da vidim kako se to ponasa, ali tojote su mi sterilne (ove manje), a leksus jedini koji pase.

Goran Jurković

Iako je UX250h bez problema išao 3.6 litara van grada ja nekako ne mogu spojiti SUV i malu potrošnju. Barem na autoputu… Za mene je ipak nekako pojam sedana ili karavana za autoput…
Corolla 2.0 hibrid karavan bi mi baš lijepo legla… 😀

moron

Nebitno, ali, tiče se posredno teme ( i pokazuje šta ili forsira Toyota ili šta traže kupci ?).
Sinoć, naime, „pretražim“ http://www.autoscout24.com i od ukupno dostupnih oglasa za novih 327 corolla TS u Evropi, 266 komada su bili hibridi, a 61 komad “običnih” ( sa 1,2 T ).
Interesantan odnos hibridno-nehibridnih snaga…

Goran Jurković

Što je realno. Jer pazi koju komparativnu prednost ima corolla 1.2 prema drugim običnim prometalima u compact klasu? Nikakvu. Izgled.
Ali corolla 1.8 ili 2.0 hibrid razvaljuju svoju konkurenciju u srzi jer je potpuno drukčija. I meni nikad neće biti jasni ljudi koji kupe 1.2T

moron

Sa tvoje prve četiri rečenice se potpuno slažem.
Peta mi je malo „sporna“ utoliko što ( barem u Srbiji ) Corolla TS 1,2 T Sport košta oko 5.800 manje od Corolle TS 2,0 Hybrid Sport, tako da bi mi, čisto ekonomski posmatrano, kupovina tog hibrida, bila „neisplativa“. Ali, naravno, nije sve u životu uvek samo pitanje „isplativosti“ 🙂

Goran Jurković

Razliku u novcima od 1.2T do 1.8 hibrida koliko god bila plati… Jer će ti se itekako isplatiti već na prvoj vožnji kroz grad kroz gužvu… Razliku od 1.8 do 2.0 ja bih platio nakon što sam vozio 2.0. Daleko je jači i puno rjeđe ide na okretaje. Jer se jači motor lakše nosi sa masom tog auta… Znači 1.8 obavezno, 2.0 poželjno…

moron

Ko zna šta će bude „jednoga dana“ oko novog vozila, pri čemu mi sama gradska vožnja i nije neki imperativ, jer se trudim da po gradu što manje vozim kola. Inače, juče me dete opet pitalo za hibride i „što ne bi baš to kupili?“. Poslao sam mu par hibridnih linkova i rekao: „Evo, pogledaj i kada shvatiš kako funkcionišu, nastavićemo priču na tu temu…“ Da se ne lažemo, što se više trudim da shvatim ovu tehnologiju, osećam da mi moždane vijuge gadno trokiraju. Teško da istinski razumem i na ovom nivou „pedala“ prezentacija 🙂
https://youtu.be/MsvVD0FaF28?t=168

Goran Jurković

Bravo, taj film sam stavio za članak ali je zabunom išao onaj iz prošlog članka… 😉

Ivan

Vozim gs450h iz 2011 i mogu da kazem da je auto u odnosu na ostale konkurente a to su mu mercedes e350 e500 i bmw 550i 540i audi 4.2 quattro daleko boljih ubrzanja a dosta manje potrosnje i troskova odrzavanja. Gradske voznje na kratkim relacijama trosi oko 13litara, duge relacije gradske voznje oko 11-12 a van grada ne ide ispod 6.5 kad se vozi 80-90. Autoput 130-150 oko 7.5-8 litara. Za auto benzinac od 3500ccm i 350ks to je po meni smesna potrosnja. Toliko mi je trosio saab 2.0t od 150ks. Od nove godine nema poreza na luksuz na hibride… Pročitaj više »

Don

jel to gs450h, hibrid? i ak je, kako to da takav monstrum tj hibrid, trosi i to po gradu 15 litara??

Velizar

Dobar dan poštovani….
Par puta ste napomenuli da vam se ne sviđa Lexus Es300h!
Možete li da mi kažete zašto?
Odavno imam zelju da sebi priuštim jednog hibrida(u planu bila Toyota) ,a pošto sam sad u mogućnosti,moj izbor je pao upravo na ovaj model!
Interesuje me, jel mi se zaista sviđa ovaj auto i nameravam da ga kupim!
Bio bih vam zahvalan na odgovoru…

'79 DeVille

Lexus nije dobio ime zbog razloga navedenog u clanku.

Prema Toyotinoj javno dostupnoj dokumentaciji, Toyota je prvo odlucila da se novi Toyota Luksuzni model nazove Alexis, sto je zatim promenjeno u Lexus.