1. Home
  2. Istorija
  3. Audi Coupe B3 – stari kao dobro vino
Audi Coupe B3 – stari kao dobro vino

Audi Coupe B3 – stari kao dobro vino

2.08K
5
Podelite sa prijateljima:

Mada ne tako poznat kao legendarni Quattro, Audijev Coupe B3 svakako je jedan od mlađih klasika koji apsolutno zaslužuju poštovanje.

Sedimo kratko u vremeplov i vratimo se u daleku 1986. godinu kada je brend sa četiri prstena predstavio jedan od svojih najpouzdanijih i najpoznatijih modela – Audi 80 B3. U to vreme ova marka želela je da pokaže da su njena vozila dugovečna, pa su tako modeli 80 i 100 dobili potpuno pocinkovanu šasiju i karoseriju.

Dve godine kasnije, 1988, proizvođač iz Bavarske prikazao je Coupe B3, odnosno kupe varijantu prethodno pomenutog automobila, koji je do tada bio dostupan kao limuzina. Naravno, kupe je doneo nešto drugačiji stil, a mnogi su tada, ali i danas kritikovali “pačiji rep”, odnosno izgled spojlera na zadnjem delu vozila.

Audi Coupe B3 je isprva bio dostupan samo sa petocilindarskim agregatima, na radost svih ljubitelja ovog brenda. U to doba petocilindarski motori i quattro pogon bili su temelji na kojima je Audi gradio svoju sliku u svetu.

Dakle, na početku su kupci mogli da biraju 2,3-litarski agregat sa 136 ili 170 ks, s tim da je potonja varijanta imala čak 20  ventila! Kasnije, 1989. godine, u ponudu je ušao i dvolitarski četvorocilindarski benzinac sa 113 konja, ali je opstao samo godinu dana na tržištu. Posle njega bio je ponuđen motor sa istom zapreminom i brojem cilindara, ali 115 “grla”.

Audi će nakon toga uvesti u ponudu i pogonsku jedinicu sa šest cilindara, ali je kruna ponude ostao ponos kompanije – petocilindraš sa turbinom u varijanti Coupe S2. Ovaj motor je dostavljao 220 “konja”.

Davne 1990. godine za Audi Coupe S2 u Nemačkoj je bilo potrebno izdvojiti 60.000 maraka, i to za osnovnu verziju. Za taj novac dobijao se quattro pogon, bord kompjuter ali i sedišta presvučena satenom. Kao deo opcionala nudio se tempomat, automatski klima uređaj, kao i elektro podesivi zadnji prozori.

Audi Type 89 Coupe završio je svoju karijeru 1996. godine. Nakon toga, ova marka se više nije vraćala tradicionalnim velikim kupeima. TT je po veličini klasa ispod ovog modela, A5 Sportback nije pravi kupe, dok A5 Coupe ne izaziva ni približno veliko uzbuđenje kao nekadašnji asovi.

Zašto baš Coupe B3?

Ukratko – reč je o odličnom vozilu, i ko sebi ne može da priušti neki Quattro, a znamo kakve su astronomske cene za taj automobil, ovo je odlična alternativa. No, i B3 Coupe polako dobija na ceni, i kako pišu kolege iz Nemačke, ona je iz godine u godinu sve viša za dobro očuvane primerke.

Audi je tada stvarao izuzetno pouzdana vozila. Coupe B3 pogodan je za svakodnevnu upotrebu, ima dovoljno veliki prtljažnik, a i njegovi dvolitarski benzinci imaju skromnu potrošnju – od 6 do 8 litara benzina na pređenih 100 kilometara.

Dostupnost i rezervni delovi

Naravno, na domaćim oglasima polovnjaka gotovo je nemoguće videti neki kupe iz generacije B3. Situacija u Nemačkoj je dosta drugačija. Najviše je onih sa četvorocilindarskim motorima, dok su nešto ređi oni sa agregatima od pet i šest cilindara.

Coupe S2 je prava retkost, šta više – neki tvrde da je danas ređi i od izvorne reli ikone – modela Quattro. Što se tiče rezervnih delova, nemački novinari Spiegela navode da je situacija za komponente daleko bolja za starija vozila Mercedesa i BMW-a.

Set prednjih kočnica staje otprilike 120 evra, zupčasti kaiš (promena u servisu) je oko 500 evra za petocilindarski blok. Sportski izduv od nerđajućeg čelika je 700 evropskih novčanica.

Mane

Najveći protivnik klasičnih automobila – rđa, ovde nije nikakav problem, upravo zbog preduzetih mera sa cinkovanjem. Ukoliko je zupčasti kaiš menjan na vreme – svakih 120.000 km, ne bi trebalo da bude ni većih problema sa motorom.

Cene

U Nemačkoj se ovaj Audijev kupe može nabaviti za nekih 3.500 evra, i to da je u voznom stanju. Petocilindarski agregati su cenjeniji od onih sa manje ili više cilindara kod ovog modela. Posebna liga je Coupe S2, gde cene za tu verziju počinju od nekih 25.000 evra.

Izvor: Spiegel 

AutoRepublika 

(2075)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Sjajan kupe je taj Audi.
Posebno 2.2 20V sa 5 cilindara, quattro. Bomba, čak i ne mora da bude turbo verzija.
Izuzetan youngtimer i budući klasik.

BB

2.3 L

Balkanboj

Zar nije 2.2 20v (2226cc), e’o sam sve ubeđen da se tako obeležavao.

BB

Ja se izvinjavam… Meni je u mašti ostao 2.3 petak koji je imao malo više od 2.3L. nekada su se svako malo mijenjali „kubici“ dok sada samo softver i etiketu sa cijenom promijene…

Balkanboj

Ma aj’ ne zajebaj, ko će sve to pamtiti… Kad nisam siguran google pomogne.
Inače, bio bih zadovoljan i jednim Focus-om sa 5 cilindara turbo benzina… Ako već ne može Quatro.