1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. BMW iX kao „Ultimativni podgojeni šeprtlja“ na testu severnog jelena (VIDEO)
BMW iX kao „Ultimativni podgojeni šeprtlja“ na testu severnog jelena (VIDEO)

BMW iX kao „Ultimativni podgojeni šeprtlja“ na testu severnog jelena (VIDEO)

2.47K
19
Podelite sa prijateljima:

Ukratko, s obzirom na to da je ustaljeni kriterijum koji pokazuje koliko dobro se neki model poneo na testu severnog jelena, to da li je uspeo da bez obaranja čunjeva položi ispit pri brzini kretanja od 77 km/h, slobodno možemo reći da je BMW-u s oznakom iX, iskustvo preselo. Ovo tvrdimo jer je „ultimativna vozačka mašina“ kompletirala životinjski izazov pri, za renome brenda i osnovni podsticajni impuls za kupovinu vozila ove marke, skromnih 74 km/h.

Test su po običaju sproveli novinari nezavisne španske redakcije km77, inače očigledno nazvane po onoj graničnoj brzini koja deli „dinamične od nespretnih“ automobila. Za one retke, ili početnike, a koji se po prvi put sreću s ovim testom, pred četvorotočkašima je izazov nagle promene pravca kretanja pri izvesnoj brzini kretanja, pri čemu je težnja da se taj manevar bezbedno izvede na nekoj limitiranoj površini podloge koja je ograničena čunjevima. Ukratko, nešto nalik situaciji u kojoj bi se vozač našao da mu na put istrči životinja, ili ne daj Bože, dete.

Zadatak koji je postavljen pred ovaj BMW nikako nije lagan, čak ni za konvencionalna vozila, a kamoli za baterijske modele, pa još za one s povišenim odstojanjem od tla… Ali, čim su Bavarci odlučili (bili primorani) da ponude predstavnika i u tom segmentu, ne treba biti ni odviše tolerantan, jer rezultat nije baš sjajan. Ali, i takav je bolji nego što bi bio da je testirana verzija s težim baterijskim pakovanjem, a ne aktuelna s oznakom  xDrive40.

Koliki je ugled Bavaraca, utemeljen na nestvarnim voznim osobinama marke BMW, najbolje svedoči i prvi pokušaj test vozača da sa modelom iX izazov „doktorira“ pri brzini kretanja od 80 km/h, ali se odmah videlo da je vozilo debelo precenjeno (daleko od uobičajene percepcije BMW-a u očima javnosti). Vozač je zbog podupravljanja odustao od pokušaja koji je pošao po zlu već u prvom delu testne deonice.

Nije bilo uspeha ni pri graničnoj brzini od 77 km/h, a opravdanje, ili bolje reći uzrok je pronađen u nedovoljno dobrom, preciznom pupravljanju. Konačno, kada su testeri dovoljno snizili kriterijume, kompletirali su iskušenje s „uspehom“. Brzinomer je očitao 74 km/h.

Verovatno pod uticajem nade u ostvarenje nekakvih prihoda od BMW-a, novinari su podsetili da je krosover težak više od 2,5 tone, pa je to uzeto u obzir, kao što sud kao olakšavajuću okolnost kriminalca tretira „teško detinjstvo“, ali to baš i ne pije vodu previše, jer su zamerke išle i na teret sistema upravljanja, dok su pneumatici koje je koristio testni BMW među najboljima na tržištu (Pirelli PZero Elect 255/50 R21 109Y).

Kako bilo, Španci ishvališe BMW zbog stabilnosti i minimalno izraženog naginjaja, kao i zarad odlično podešenog sistema elektronske kontrole stabilnosti automobila.

Sve u svemu, za automobil koji košta više od stotinu hiljada evra, rezultat bi morao biti znatno bolji, ili bi u suprotnom, cena morala biti daleko niža.

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(2473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Kao i uvijek – gume. 🙂

Rikošet

Pneumatik kolega, guma je materijal 🙂

Kad kažu guma glavu čuva misle na nešto sasvim drugo 😉

Iznogud Časni

Hahaha, hajd dobro.

TheStig

Još jedna dildo skula koja dokazuje da zakone fizike ne mozete pobijediti. Najsmješnije mi je kad kažu „ima 2.5 tone, ali je masa u podu“. 🤣

2.5 tone je 2.5 tone. Ne može i nikad neće biti sportista niti se možete osjećati ugodno bacajući u zavoju nešto što ima masu i agilnost slona.

da11

Tako je napokon neko ko zna fiziku. Ne drze dzaba porsche i lamborghini rekorde na nirburgingu a nijedno im auto nema preko 800 Ks.
Da je bitna samo snaga prvi bi bio bugatti sa svojih 1500ks. Da ne govorim o tome da tesla sa 1020ks je sporija od 991 s koji ima 450ks.
Najbitnije je da je tezina minimalna.

TheStig

Ma tezina kvari sve, ubrzanje, kocenje (zaustavni put), ponasanje u zavojima i sto je najbitnije ponasanje pri transferu tezine iz zavoja u zavoj.

„Adding power makes you faster on the straights; subtracting weight makes you faster everywhere“

da11

Hahahahaha kakav katastrofalan dizajn. Sad ce ovi stobrane bmw reci u kini voze velike maske, e pa neka znamjene maske i svijetla na europskim modelima.

Lazar

Potražio sam ko je autor teksta ali ne nađoh… Elem , poprilično zajedljiv tekst , prepun neke gorčine , napisan kao da je autor ima pregršt loših iskustava sa ovim brendom pa želi da im se „oduži“ . Zašto tako ? Ni ja nisam ljubitelj bavarske auto perjanice ali mislim da neku objektivnost i neutralnost treba zadržati i pored eventualnih loših iskustva . Svaki brend ima dobrih i loših strana , perioda u istoriji itd. Polje je široko , pa ko šta izabere. Takođe treba istaći da nisu svi korisnici automobila ovog brenda sportisti u duši, ima tu i zalutalih… Pročitaj više »

Renault Terminator

Pa ne može da „leži“ kao F10,G30,F30,G20😁…ja živ ne mogu dočekati proljeće da skinem ovo Toyo đubre od guma i da stavim Michelin Pilot Sport i da se vozim ko čovijek.
Ne mogu da shvatim ljude koji voze jake i velike aute i stavljaju na njih najgore moguće gume,zaista čudna sorta ljudi…

Dragan P.

Taksi u Beogradu 65 din. km.

Lazar

Nije BMW imao na umu cenu taksi usluge u Beogradu kada je formirao cenu …a da vidiš koliko je to skupo npr u Dallasu , tom logikom bi izračunao da je ovaj BMW u stvari jeftin ! Drugo gde po meni grešite je postavljanje cene u ravan sa performansama …po toj logici bi Rols Royce trebao da briljira na testu redakcije km77 ali nit će ga oni isprobati a svi znamo da bi se obrukao , tako da koga briga za cenu i performanse ? Iz svega se vidi i oseća Vaš trkački stav, što poštujem i podržavam , ali… Pročitaj više »

Laki

Lazare bravo “ Ljubav za sve mržnja ni za koga“jednostavno!!!

Neko iz mase

Ovom zamlacivanju nema kraja.

'79 DeVille

Mislis na ovaj ‘test’? Slazem se. Ja licno ne poznajem nikoga ko bi doneo odluku o kupvonini kola bazirano na rezultatu ovog ‘testa’.

Nikako mi nije jasno zasto proizvodjaci ucestvuju u ovom cirkusu.

moron

Pa, dobro, barem ima odlične gume u prvoj ugradnji.

Iznogud Časni

Pneumatike hehehe