1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Clio 1.5 BluedCi/100 Evolution – Povratak na mala vrata
Renault Clio 1.5 BluedCi/100 Evolution – Povratak na mala vrata
51

Renault Clio 1.5 BluedCi/100 Evolution – Povratak na mala vrata

3.79K
51
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je napustio katalog krajem 2020. godine, Clio dizel ponovo je u ponudi. Ovoga puta isključivo s jednim 1.5 BluedCi/100, koji je zamenio verzije od 85 i 115 ks.

Vozači na duge staze biće zadovoljni, nakon što je postao čistiji, Clio dizel vratio se na scenu! Podsećanja radi, lansiran u aprilu 2019. godine, Clio je nepunih godinu dana kasnije kompletirao ponudu verzijom E-Tech Hybrid i 1.0 LPG, da bi krajem 2020. Renault povukao iz kataloga 1.5 BluedCi, u nemogućnosti da prođe zahtevne Euro 6D norme.

Nakon što su mnogi gradovi najavili da zatvaraju vrata za dizel agregate bili smo ubeđeni da se s njim više nećemo sresti, no na opšte iznenađenje početkom ove godine neočekivano je vaskrsnuo! Doista samo jedna verzija od 100 ks, uparena isključivo s ručnim šestostepenim menjačem, koja uspešno prolazi zadate norme, bez tzv. malusa. Renault je u tom cilju morao izvršiti razna poboljšanja i podešavanja, te je tako izmenjenja kartografija motora, optimizovano funkcionisanje EGR ventila, modifikovana izduvna grana, sve kako bi na kraju nivo CO2 spao na 108 gr/km.

Vrlo dobar rezultat, što dokazuje da se može kada se hoće, no pitanje je da li se isplati, jer ovaj Clio skuplji je u Srbiji od Clia 1.0 TCe 100 LPG (tečni naftni gas ili TNG) za 700 evra? Kažete nije mnogo, posebno jer je cena gasa u Srbiji ispod 100 dinara, dok za litar dizela treba i do 180 dinara. Da, ali Clio LPG u proseku troši oko 8,5-9 litara istog, dok se voženi Clio 1.5 BluedCi zadovoljava s nekih 5 litara dizela, tako da na kraju vožnja košta više-manje isto! Ostaje razlika u performansama i kupovnoj ceni, na kupcima je da procene šta im više odgovara…

Clio koji sve zna

Dizel, koji dizel? Da ne beše laganog zakašnjenja od par sekundi, koliko je trebalo grejačima da „podgreju“ gorivo u hladno januarsko jutro, bogami bi se zapitao jesu li pogrešili u pres voznom parku i dali mi jedan benzinac? Nisu, iako sam se nećkao između ovog dizela i snažnijeg 1.3 TCe od 140 ks, koji je isto tako nedavno imao svoj „camme back“ (povratak).

Da, da, pored gore spomenutih agregata i nešto slabijeg 1.0 TCe/90 (trocilindarski blok), kupci mogu da računaju i na „snažni“ četvorocilindarski 1.3 TCe/140, koji je isto tako uspeo ispuniti Euro 6D Full norme. Tu nije kraj, osnovna ponuda bazirana je na 1.0 SCe/65 ks, koji u Srbiji startuje od nekih 14.290 evra. Dakle, ukoliko vam je argument za odustajanje od kupovine dizela buka koju ovaj oslobađa, odnosno vibracije i mala kultura rada, smislite nešto originalnije, ovaj 1.5 BluedCi bezmalo je na nivou jednog benzinca.

Čak i hladan, u radu na mestu ostaje diskretan, kao i prilikom čestih startovanja, kada ga sistem Stop&Start pali/gasi. Ovaj mali blok ne prestaje da evoluira, s godinama je kao dobro crno vino – još bolji! Ovaj isti blok imam pod haubom mog osterelog Meganea 2 1.5 dCi/100, no osim što neuporedivo više vibrira razvija skromnih 200 Nm, dok se voženi može pohvaliti s čitavih 260 Nm, upravo koliko i verzija od 115 ks! Ruku na srce pri 2.500 o/min, dok snažnijoj  od 115 ks treba samo 2.000 obrtaja.

 

Ovo se i te kako oseća u vožnji, u paru s odlično odmerenim prenosnim odnosima performanse su iznenađujuće dobre. Važnije od samog ubrzanja do „stotke “ (11,4 s) su međuubrzanja, elastičnost agregata je za svaku pohvalu. U nižima prenosima ubrzava već sa 1.000 obrtaja, dok u višim zahteva jedno 500 više, kada prodiše punim plućima, sve do 5.000 o/min. Posve nepotrebno „navlačenje“ jer maksimalnu snagu razvija znatno ranije, odnosno pri 3.750 o/min.

Osim toga, na test vožnju dobih potpuno nov motor, nerazrađen, s jedva 200 pređenih kilometara. Praksa u pres voznom parku Renaulta je da se test vozila ne ustupaju pre nego li pređu 900-1.000 km, razrađuje ih osoblje, odnosno neko od poverenja, kao što je moja malenkost 🙂 U šali rekoše mi da odem negde na odmor i pređem ozbiljniju distancu umesto njih, malo je nedostajalo da „skoknem“ do Barselone (oko 1.100 km udaljena od Pariza), kako bih pokupio ćerku i njenu drugaricu, zaglavljene u Španiji zbog nekog muvanja s kovid propusnicama (bolje da ne ulazim u detalje)…

Snađoše se nekako te ne odoh, što me nije sprečilo da se za vikend dohvatim auto-puta, gde se ovaj Clio pokazao k’o veliki. Za pohvalu je izolacija kabinskog prostora i samo ponašanje, za njegovim upravljačem vozač može pomisliti da je u segmentu iznad! Prijatna „krstareća“ brzina znatno je iznad dozvoljene, kada motor prede na nekih 2.500 o/min. Ko se zadovolji s 130 km/h tek „za dlaku“ će trošiti više od 5 l, zaista treba rizikovati poene i kaznu da bi se podigla na 6 l.

No ,Clio je ipak u kategoriji gradskih automobila, u šta se uverih aktiviranjem „prostog“ regulatora brzine. Iako se radilo o najvišem završnom nivou ne održava distancu s vozilom ispred, niti ga zadržava u svojoj traci. Ukoliko se očepi linija sistem upozorava vozača samo vibriranjem upravljača i zvučnim signalom. Umerenom vožnjom na prigradskim putevima, gde je brzina uglavnom ograničena na 70, 90 i 110 km/h, „ladno“ se zadovoljava s nepunih 4 l, sve u svemu, uz podosta gradske vožnje (nikada ne konzumira preko 7 l, čak i u „špicevima“), ukupni prosek stabilizovao se na izvrsnih 5,2 l.

Podaci su zabeleženi tokom vožnje u sva tri raspoloživa moda funkcionisanja motora, pored standardnog, postoji još Eco („omekša“ motor) i Sport. Izborom poslednjeg motor tek za nijansu deluje „punije“, uz slabiju električnu asistenciju upravljača. Da bih se uverio u voznu dinamiku i udobnost provozah ga ne preterano kvalitetnim putevima drugog reda, nema sumnje Clio je još jedan nadaren mališan francuske škole.

Lepo upija sve napravilnosti na putu, posebno kada se uzme u obzir segment u kom se nalazi. Uz to dozvoljeno ga je voziti dinamično, čak i u zimskim uslovima, po klizavom i hladnom asfaltu. Ukratko Clio za sve situacije, od svakodnevne vožnje po urbanoj sredini, do dugih putovanja i odlaska na godišji odmor. Siguran mališan, s svim aktivnim i pasivnim sistemima, plus snažnim kočnicama, tek zanemarljivo manje agilniji od svog najvećeg domaćeg konkurenta Peugeota 208. Za uzvrat, njegova pozicija za upravljačem bolja je nego li kod malog „lava“, ujedno enetrijer je prostraniji, ne i atraktivniji…

Sve na svom mestu

U ovom segmentu, znatno više nego li u višim, od vitalnog je značaja o kom se završnom nivou radi. Jer osnovne verzije su u principu očerupane, hladne, dok je „oprema“ često svedena na striktni minimum. Mnogo toga što vidite na priloženim fotografijama ovog Clia nećete pronaći kod bazičnog Authentica, bez obzira što poseduje sve više-manje neophodno, tipa manuelni klima uređaj, radio prijemnik, centralno zaključavanje s daljincem, senzore za kišu i automatsko uključivanje svetla… Kao i sve sigurnosne elektronske sisteme, tempomat i limiter brzine, istu količinu vazdušnih jastuka kao kod skupljih verzija, sedište i upravljač podesiv po dubini i visini…

Voženi Evolution iza njega je ipak misaona imenica, sav ulickan i ušminkan prosto blista u unutrašnjosti! Kao prvo, ovde ima znatno više boja, dok se noću može izabrati ambijentalno svetlo. LED diode osvetljavaju obod centralne konzole i rukohvate na vratima, i u tonu su s osvetljenjem instrumentalne table. Jer ispod ekrana od 9,3 inača, velike rezolucije, postoji niz prekidača, od kojih je jedan i za tzv. „Multi Sens“, koji utiče na performanse i grafiku instrument table.

Ovde je „digitalna“ i kao što se može videti na fotografijama uspešno imitira klasične instrumente, na vama je da je personalizujete i izaberete stil i boju koji vam odgovara. Već na prvi pogled, odnosno dodir, primetna je obilata upotreba mekane plastike, gotovo na svim mestima gde je kod osnovne verzije tvrda. Sam stil potpuno je dopadljiv, novi Clio je u poređenju sa prethodnim je neprepoznatljiv. Komandna tabla je elegantna, horizontalna, te blago zakošena ka vozaču.

Sama sedišta su jače profilisana i udobnija, na mojim primetih sivo platno s štraftama, gotovo idenično kao moje matursko odelo, koga već 44 godine jedu moljci u nekom ormaru u Srbiji… No, kako između sedišta i vrata ima veoma malo prostora, nemoguće je provući ruku, te je ručica za podešavanje naslona smeštena na sedalnom delu, pored one za podešavanje visine sedišta.

Upravljač je lep, savršenih dimenzija i debljine, kao što rekosmo podesiv po visini i dubini. Uz podešavajući naslon za lakat (ispod njega je dubok boks), ergonomija je bez mana. Ovo se odnosi i komande automatskog klima uređaja (iste kao kod Dacie Duster i Sandero), lako dostupne i pregledne. Nije se zaboravilo ni na praktične detalje, samim tim što je mehanička ručna kočnica zamenjena automatskom električnom, pronašlo se mesta za udubljenje za limenke.

Stane nekako u vrata i flaša od 1,5 litara (mora malo da se sabije), dok je u dnu centralne konzole predviđeno mesto za bežično punjenje smartfona. Relativno skromne zapremine jedino je pregradak za rukavice ispred suvozača, no uprkos tome proizvođač navodi da je ukupni kapacitet svih boksova povećan na 26 litara (22 litra kod Clia 4). Po pitanju unutrašnjeg prostora ništa posebno, s skromnih 4,05 m, Clio ne može konkurisati tenorima u segmentu, za uzvrat superiorniji je od spomenutog 208.

Drugim rečima, iako zadnja vrata olakšavaju pristup zadnjoj klupi (Clio 5 postoji samu u hečbek izvedbi sa petoro vrata), ne očekujte da se na njoj osećate kao paša! Uz neophodnu solidarnost putnika na prednjim sedištima, osobe do nekih 1,8 m nekako će se i smestiti. U protivnom, ukoliko se napred „razbaškare“, što je posve izvodljivo jer se sedišta mogu odgurnuti iznenađujuće daleko, prostora ostaje tek za decu nižeg uzrasta.

Na plafonu pronađoh rukohvate, no najveća mana za mlađe putnike je odsustvo USB priključka. Svi putnici moraju se zadovoljiti s dva na centralnoj konzoli. Ne očekujte ni značajno povećanje prtljažnog prostora, Renault navodi zapreminu od 366 do 391 litar (manja je kod dizela zbog rezervoara za AdBlue). Praktičan je i pravilnog oblika, dok se obaranjem naslona i podizanjem police na viši nivo dobija potpuno ravan pod i maksimalna zapremina od 1.069 litara.

Druga strana medalje, koferi moraju  „preskočiti“ visok prag od bezmalo 30 cm. Inače peta vrata nemaju vidljivu bravu, skrivena je ispod branika, tj. odmah iznad registarske tablice. Rešenje je elegantno, ali po kišnom i zimskom vremenu isprlja se ruka kada se poželi otvoriti. Isprljaćete je i kada sipate gorivo, umesto otvorenog grla kao kod pojedinih konkurenata i većeg Meganea, zadržan je klasičan čep na odvrtanje. Odmah pored njega je i grlo za dosipanje navedene tečnosti AdBlue.

To bi bilo to, pre nego li priču privedemo kraju osvrnuću se na preporuku našeg saradnika „Hase“ (Hasana), koji nam je u sitna creva u prošlom „broju“ opisao svoju Hondu. Reče čovek da treba „oštrije i agresivnije forsirati lični stav“, te ću zato agresivno konstatovati da bi mi ovaj Clio „leg’o k’o šamar na budalu“, kako zbog mojih skromnih dimenzija (i supruge srećom), tako i zbog familije koje se „razišla“. Deca su nam otišla od kuće, od zajedničkih putovanja nema više ništa, dok je sredina u kojoj živim zgodna za vozila od oko 4 m.

S druge strane za žaljenje je što automatski menjač nije predviđen, a i upotreba dizela u velikim gradovima postaje problematična, iako će do definitivne zabrane trebati još ohoho godina… Ostaje cena koja mi u Srbiji deluje posve prihvatljivo. Jedan ovako lepo opremljen Clio u Srbiji košta najmanje 16.490 evra, ali za benzinski 1.0 TCe/90 ks. Dizel je skuplji za 1.300 evra  (17.790 evra), što je ipak daleko jeftinije od Peugeota 208 1.5 BlueHDi/100 Allure, za koji treba izbrojati, pazite sad, čitavih 23.300 evropskih novčanica!

Zaključak, iako skromne i diskretne spoljašnjosti, ovaj Clio prepun je kvaliteta. Veliki u malom, što dokazuje i njegova ogromna popularnost. Pored VW Golfa, Peugeota 208 i od nedavno Dacije Sandero, već decenijama je među najbolje prodavanim vozilima na Starom kontinentu.

Tekst i fotogragije: Perica Rajković

Renault Clio 1.5 BluedCi/100 Evolution

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.050/1.798/1.440 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.583 mm
Zapremina prtljažnika: 366-1.069 l
Masa praznog vozila: 1.173 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/turbo dizel
Radna zapremina: 1.461 cm3
Snaga: 100 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 260 Nm pri 2.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Ručni šestostepeni

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/elastična osovina sa spiralnim oprugama
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 195/55 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,4 s
Maks. brzina: 188 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 39 l + 12 l za AdBlue
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,1/5,2/100 km
Emisija CO2: 108 g/km

Cena

Cena u Srbiji za 1,5 BluedCi/100 od 16.790 evra 

Dobre strane:

Prijatan i diskretan agregat, potrošnja, moderan enterijer, kvalitet materijala, nivo raspoložive opreme, pozicija za upravljačem i ergonomija komandi, odnos vozna dinamika/udobnost

Loše strane:

Prosečan prostor na zadnjoj klupi, bez automatskog menjača, stil previše blizak prethodnoj generaciji, neizvesna budućnost dizel motora
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,75 
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8 
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,5 
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 8,25 
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost:
Ocena: 8

(3788)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

51 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Lrp Auto, sa jakom cenom, ali na to ćemo se navici, i žaliti što nismo kupili kad smo mogli, a mogli smo.
Dizel je po mom mišljenju uvek skuplji od TNGa, mislim na cenu vožnje. Kako zbog cene dizela, tako i zbog skupljeg održavanja. S druge strane, vožnja dizelaša je prijatnije. Obrtni moment, baš puno doprinosi.

Pitam se da li Evropa zbog ovih cena automobila razmišlja o B segmentu umesto C segmenta. Jer su sada cene B klase, kao ranije C klase.

Clio sa cenama 16 do…. 20K eur…???

moron

Da, kako lepo reče Peki, samo 1.300 evra razlike od 3-cilindričnog TCE 90 sa 160 Nm do ovoga dizela sa 260Nm i 4 cilindra. Teško bi se tu razumom izabrao benzinac. A isto mislim i za LPG 100 , koji je jeftiniji samo 700 evra od ove dizel verzije. Plus, sva ona LPG ćudljivost. Ne bih to nikako. Bravo za Renault za ovu ponudu. Ali i kritika što mu Reno nije omogućio napredne sisteme asistencije. To nije u redu za 2022 godinu, jer ovako ispada da je ovaj Clio na nivou Dačije Sandero. Istima, nije on ni cenom više toliko… Pročitaj više »

da11

Ko kaze da clio nema sve napredne sisteme. Jedini u klasi ima sve. AEB, drzanje trake itd.
Ko ne vjeruje neka udje u Euroncap pa se uvjeri. I to sve ima od pocetne opreme.
https://www.youtube.com/watch?v=vatlgud7TnM
Eto na 2.30 krecu sistemi i ima ih i ona prva oprema zen.

Izmenjeno 2 godine pre od strane da11
moron

Da, kao što i napisah, testni Clio ( treći, a i najviši paket opreme uz DCI 100), nema sve napredne sisteme asistencije. To je napisao i Peki u tekstu: „Iako se radilo o najvišem završnom nivou ne održava distancu s vozilom ispred, niti ga zadržava u svojoj traci.“ Ovaj Clio nema radarski tempomat, niti ima aktivno centriranje vozila u sredini saobraćajne trake, a to danas postoji kod mnogih modela B segmenta. Kod nekih i u baznom paketu opreme (Yaris, Yazz … ), a kod nekih kao opcija. A ako pogledaš sajt Renault.rs, tamo to ne postoji ni na spisku dostupnih… Pročitaj više »

BB

daj i cjenovno poređenje sa Yarisom…

moron

Ne znam da li se sadašnji Yaris 1,4 D-4D radi u istoj boji kao i ovaj testni Clio … 😊😊😊

Iznogud Časni

Camme back-nisam znao da Francuzi tako pišu. Koliko godina popravaka motora, i sta im je donijelo?-60nm i 15ks. 100 iteracija i još ne može prijeći 200k km bez generalke 🙂 jedini proizvodjac koji je do sada na dizelu radio 1.5,1.6,1.7 u milion verzija sve jedan drugog smjenjuje, ne znas vise ko pije al zato znas da kupac plaća.

moron

Otkrij nam tajnu … Pošto stalno ponavljaš i ponavljaš da je 1,5 DCI smeće … Prosvetli nas. O ovome što pišeš. Samo nemoj da mi pišeš o onome od pre preko 15 godina, o problemima sa CR pumpom, koja se „krunila“ i uništavala opiljcima celi sistem ubrizgavanja, pa je za sanaciju trebalo bar oko 1.000 evra, pa taman da si vozio Logana 1,5 DCI sa 65 ks … Šta je danas to navodno problematično, sa današnjim 1,5 DCI, pa da on navodno ne može 200 hiljada bez generalke? Ti voziš 1,5 DCI? U mečki. Šta ti je sve do sada… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Vozim 2.2 Mercedesov motor nisam lud da imam francuski. Pogledaj druge proizvodjace pa mi reci da li je npr Fiat napravio svake druge godine reviziju svoj jtd motora!? Da li je skakao sa jednog na drugi i tako izveo totalnu zabunu kod kupaca?! Ne pratim ti ja ta Francuska smeća, srećom po njih ali i ovdje ti je bilo vijesti o problemima sa motorima, nekim opozivima (mala digresija eno sad Tesla poziva 800k auta!!!!) otkazima turbina Itd ko će to vise zapamtiti. No, neosporno je stalna revizija motora, sto te navlači na jasan zaključak bez da ista dalje istražujes, da… Pročitaj više »

moron

Pa, koliko je pratim Fiat forum, mogu da ti kažem da kada neko upita za ovaj ili onaj fiat polovnjak, često ću za motor iste zapremine, bezin ili dizel ( pa i za npr. 1,4 T-JET ili 1,4 Multiair ili 1,3MJ ili 1,6 MJ ili bilo koji drugi ), pročitati: – „Uh, nemoj taj, taj je bio uparen sa opelovim menjačem kodne oznake …“; – „Uh, nemoj taj, taj je imao multiair prve generacije, taj je bio problematičan u tri majčine …“, -„Uh, nemoj taj, taj je imao probmelatičnu turbinu, Garrett …, probaj naći sa …“ – „Uh, taj od… Pročitaj više »

moron

A, to što pominješ „stalne revizije motora“, šta su ti onda 1,6 MJ od 105, 120 i 130 ks, ili 1,3 MJ sa raznim varijantama, kroz razne generacije i Euro norme ?

Iznogud Časni

Jedno je ponuditi isti motor u vise snaga, kažimo tako, a drugo je nuditi taj motor i svake dvije godine da popravljati, pa odustati od njega pa ga zamijeniti sa 1.6 pa odjebati i njega pa ubaciti 1.7 pa i taj ode pa dodje 3000verzija 1.5 pa onda tom izmijeniti od a do ž pa i takav “novi” napraviti još tri iteracije i evo ga sad unutra a ne zadovoljava ni euro 7 tako da će opet pod nož. Nisam čuo da je Fiat uveo jtd 3, jtd4, jtd 5, jtd 6 pa izmijenio sve dijelove 1.6 motora kako bi… Pročitaj više »

BB

Pa što ne voziš Fiat? 😜
Fiat ne mijenja ni modele a kamoli motore 😂🤣😂
Ajd što Cromu mk1 2 napravio razliku 15 godina, ali da nema nasljednika Punta tj Grande Punta pa to mi u glavu ne ide. A u toliko hvaljeni Tipo ne pravi u svojoj fabrici već ga turci prave u svojoj (ne Fiatovoj) fabrici. A i između Stilo i Tipo prošlo deset godina.

Iznogud Časni

Ono sto vrijedi – traje! Salu na stranu, sta si uhvatio mene i ti i moron, ovdje je pitanje stalne izmjene jednog motora, problemi koje ima kroz generacije, zamjene sa 1.6 i 1.7 a ne ja i zašto ne vozim Fiat . Ako tebi nije sumnjivo to sa motorima , kupi ali se poslije nemoj žaliti. Meni je u najmanju ruku sumnjivo tako da izbjegavam svaku kupnju.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
BB

Pa 1.5 je uvijek bio tu negdje a 1.6 i 1.7 su dodavani i oduzimani ali 1.5 je konstanta (evo vratiše ga i u Clio). Baš sad kod mene radi jedan moler koji je drljao Megane II sa 1.5 dci motorom preko 550.000 km. I nije odustao od ovog svijeta sam nego ga s*ebaše sa puknutim crijevom…

hasaN

Svi treba da prate svetli put Fiata, lepše je bilo kad je generacija jednog modela trajala po 12 godina 🙂

Etjen

1.5 dci je više nego sjajan motor, koji uz normalno održavanje prelazi bez apsou ikakvih problema pola miliona km i to u ogromnom Grand Scenicu. Zbog toga je svaki komentar o lošem kvalitetu 1.5 dci smešan.

BB

Nude ti tri cilindra benzin, veliš kosačica, nude ti strujaša, veliš dildo, kažeš daj mi dizela, evo dizela, ma taj se puno mijenjao do sad, samo Italijani prave auta, OK evo ti italijana, hoćeš 1.3, 1.6, 2.2, biraj od 95 do 200 ks… Ma neću, ja ću jednu Mečku, Mercedes je Mercedes, jes’ da je nacista ali je Mercedes…

Ko bi tebi ugodio 😜

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
Iznogud Časni

Tako je. Nisam po eko normama, pa ne prihvaćam pizdarije koje nude. Eno ti rikoseta pa mu daj tri cilindra, Branku daj dizela a sebi uzmi dildu. I problem riješen 🙂

BB

A šta ćeš ti? Bicikl? 😉

Iznogud Časni

E to ti neću reci 🙂

moron

Rošule …

Branko

Električni bicikl…😂😂😂

hasaN

Verovatno najbolja stvar za grad ikada, ako je moguće rešiti problem „pozajmljivanja“ i padavina na putu

Iznogud Časni

Kad je alfa izbacila takvo otvaranje vrata na 156, odmah od nuanara minus jerbo dame izlomise nokte a plastika se izgreba. Danas ocito nema dama ili ne voze reno, sami prosudite ili pak je ono po Alfi pljuj do maksimuma makar i nebuloze.
Inace smo i autu odavno rekli sve. Kako bilo, pohvale da ima dizel pa kakav god.

BB

Bez obzira gdje je, taj način otvaranja vrata je bez veze. Nazad sjedaju djeca kojima je to visoko za dohvatiti…

moron

Pošto Peki pominje da je 208 HDI značajno skuplji, evo pežo dilrerske ponude POLOVNJAKA, iz koje se vidi da oni POLOVAN 208 dizel ( iz 2020 ) prodaju i za preko 20 hiljada. https://autonena.rs/polovni-automobili/?filter_godina-proizvodnje=2020&orderby=rating&filter_marka=peugeot&query_type_marka=or Inače, kako ja vidim, i ovaj diler pežoa, kao i mnogi drugi (raznih brendova) se sve više okreću uvozu polovnjaka. I sve to po sumanutim cenama. Koje ti onda (ako je mladji polovnjak u pitanju) ušminka i izloži u salonu kao da je nov. Ali, sve to po cenama kao da je nov (naravno, ako ih upitate za ta kola, saznaćete odmah da su polovna). Ja… Pročitaj više »

Sebastian L.

Čemu toliko čuđenje? Pa pošto novih automobila jednostavno NEMA, da li je bolje da salon stoji prazan i da su radnici na prinudnom ili da u njega stave bilo šta što mogu da prodaju? A o cenama takođe ne treba puno da se raspravlja, ko ima i hoće – platiće. ko nema i neće da se zaduži, neće platiti. Sve auto kuće se trude da privuku baš ljude iz ove prve kategorije kod sebe…

moron

Vidi, cene (novih) pežoa u Srbiji su prenaduvane u odnosu na SLO. Da li uvoznik pežoa za Srbiju misli da se kupcima u Srbiji košulje kopčaju na ledjima, da su magarci? Pa onda pokušava kupcima u Srbiji prodati polovnjake po cenama novih i to po onim srpskim, naduvanim cenama? A nemam ja ništa što uvoznici uz nove, prodaju i polovnjake, jer se oni prodaju u nekoliko puta većim količinama i to je nešto što svi rade, ali, ne rade po ovim cenma, koje nude dileri pežoa. Pogledaj npr. Deltinu ponudu polovnjaka, svih brendova, pri čemu i oni prodaju više polovnih… Pročitaj više »

Sebastian L.

Izvini, ali malo je glupo vršiti takva poređenja „ovde je cena ovolika a tamo onolika, mene ovaj ovde dere“. Svako tržište i svaka branša ima svoje odlike i onaj ko nije u toku sa njima ne može da sudi tako „ofrlje“ o ponudama. Trend u Evropi kada je u pitanju distribucija i servis vozila je da jedna autokuća može da bude profitabilna samo ako uz prodaju novih automobila prodaje i polovne automobile i uz salon ima i servis. Takođe, ne može da se osloni na samo jednog proizvođača vozila i da bude „ekskluzivac“ za njega. Najveći dileri vozila u Evropi… Pročitaj više »

moron

Ja sam u startu rekao da kod nas mnogi istovremeno bave prodajom i novih i polovnih. Nije to meni nikakav problem, ni novost. Uostalom, imao si nekada i na placu Delte na N.BG, salon do salona, u jednom nova vozila, u drugom polovna, pa, zavisno šta želiš, ulaziš u ovaj, ili u onaj salon. Oni i danas „valjaju“ i polovnjake (svih brendova) na tom istom placu, ali, ne drže ih u salonu. Kada udješ u salon, nemaš dilemu da su u njemu samo nova vozila. Znam i koliko je vozila sa te lokacije prodato prošle godine, novih i polovnih zajedno,… Pročitaj više »

Sebastian L.

Politike dilera automobila mogu da ti se sviđaju ili ne, to da li smo mi kao potrošači „navikli“ da do sada u salonim gledamo samo nove automobile a sada ih mešaju sa polovnim – to ako se ne varam nije ni u jednom zakonu zabranjeno, tako da je to slobodna politika poslovanja prodavca. Da li je tebi kao kupcu jasno stavljeno do znanja u trenutku prodaje da li kupuješ novu ili polovnu stvar – to je zakonom regulisano (i ti to dobro znaš). Ljudi, morate malo da se pomerite iz dosadašnjih načina razmišljanja i poslovanja, ono što je bilo „juče“… Pročitaj više »

Laki

Clio je odličan atraktivan autić gdje sve stoji na svom mjestu!

BB

A zašto stalno navodimo CO2, kad je dizel svakako tu bolji od benzinaca? Šta se njemu drugo stavlja na dušu kod tih 6D normi? Čađ, azotni spojevi, itd… i u kojoj mjeri njih ispunjava? CO2 bi trebala biti direktna funkcija potrošnje goriva, odakle drugo može da dođe ono C (dobro kod VW vjerovatno i iz ulja 😂)?

Iznogud Časni

Nista, CO2 je mjerilo. To sam ja upitao davno. Tu priču tehnokrata je onaj Misak objasnio, stavio sam video ovdje bio.

garbage

Krivo, CO2 je mjera koliko ćeš platiti poreza (cilj je usporavanje klimatskih promjena) – CO2 sam po sebi nije toliko problematičan – pošto ga i ljudi izdišu.

EURO norme su vezane za lokalne štetnike – čađa, dušikove okside i ugljik monoksid. To je ono što lokalno šteti ljudima. Najveća razlika kod novih EURO normi je što auto mora biti unutar zadanih okvira u širem rasponu – trend da je to već od samog pokretanja vozila i to ne samo u laboratoriju već u realnom radnom okruženju.

da11

Clio je jednostavno najbolje auto u klasi nema se sta tu filozofirati. Bas kao mercedes s klasa. Jedino ta dva modela u autoindustriji su generaciju i po ispred svojih konkurenata.

M M

Peki, da te ispravim, pošto je test pravljen (ajde da kažem) za Balkan posebno Srbiji. Dizel ovde ne da mu je neizvesna budućnost, nego bi trebalo da bude tražen ko zlato. Samo je problem u ovim „seronjama“ po autosalonima, koji nemaju da ponude dizel, pa se počele po medijima raspredati bajke….. I onda nudi ljudima preskupe benzinjare raznih generacija, sa hvalospevima o potrošnji i karakteristikama. Počeli su i da uvaljuju hibridčiće…… Pa ovde će Golf 2 dizel i Tamići biti bezbedni bar još 4 – 5 godina. Ovaj Klio će da „otkine“ konkurenciju, na većini tržišta, jer nemaju dizel. Koliko… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
moron

Nije dizel još izbačen iz 208. Kao mi iz fieste.
Ali, za B segment dizel nema nekog smisla, osim ako je ovako mala doplata, kao kod Clia.

M M

Clio ide mnogo kao flotno vozilo, imnogo je povoljniji dizel.
Drugo, dizel 1,5 dci u Kliju je divan za vožnju, a ni razlika u potrošnji nije zanmraljiva. I dugotrajniji je. Od DCI se očekuje da sastavi 200 – 300 hiljada.

Čini mi se da sam pročitao da 208 više nema dizel. Slabije pratim vesti. nemam vremena a ni interesovanja i entuzijazma za ove današnje automobile. Podseća me na kupovinu hemijske olovke u knjižari…. Nemam nameru da skoro nešto menjam. Možda da pokušam da uhvatim novu Octaviu 2,0 TDI na nekom popustu, tamo pred kraj „života“ modela.

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
Nik900

Vozim fiat sa 1,6mjet motorom, za 5god 100 000km nisam pipnuo nista na motoru bas nista servisi i to je to.kupljen je sa 135 000km.znaci vec 235000 i za sad ide .

Iznogud Časni

Ako bog da i do miliona.zivio!

moron

Na Fiat forumu sam poslednje godine čitao o jednom 1,3 MJ i jednom 1,6 MJ, smešno malih km ( možda 40 i 70 kkm ) kojima je „zveknula turbina“ na sadašnjem Tipu. Pa neki 500L 1,6MJ nedavno (iz 2018-19) kome je na ispod 40 kkm crkao neki senzor DPF-a.
Očito, čak ni jedan nadasve „savršeni Fiat“ nije uvek baš tako savršen 😊😊😊

BB

Ajd ne prepadaj čovjeka…

moron

A to što ja sav treperim od aritmije i san mi neće na oči, to ništa, a ?

moron

Podržavam tvoju ideju, da kupiš i sadašnju TDI oktaviju kada aktuelni model bude na kraju svega tržišnoga života. Samo, imaj u vidu da će i ona dobiti Euro 7 motore daleko pre nego ta Euro norma stupi na snagu. Tako da za njenu kupovinu sa Euro 6 motorom mislim da nemaš ni dve godine.

Iznogud Časni

Ček, znači šeki uspio da se riješi kćerka! Jao, sad će i on deda da bude…bježi iz Pariza na more dok je vrijeme.
Kakve je sreće, udace se za Kokuze a onda opet po šekiju.😇

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Dezon

Pre ce biti da je pala prodaja. Pa ga vracaju

nidza

Toliko mi je drago sto ima ovakvih tekstova, rekao bih zivotnih, jer je auto refleksija ljudi i zivota. Mislim mozete kupiti i Fabiju i Polo ali koliko je ovaj auto zivotniji a na kraju nije po kvalitetu nista losiji. Inace testovi su uvek pomalo i putopisi sto je fenomenalno. Voleo bih da imam ovaj auto.

Mix

Imao sam beli Clio 2 1.5dci sa troja vrata.
Neunistiv.
Malo je trosio, a od servisa – samo zamena ulja i filtera.
Ne pamtim ni da li sam ga ikada oprao.
Na kraju mi ga ukradose ispred zgrade. Otisao u delove. Steta. Bili smo tandem kao Marko Kraljevic i Sarac.

hasaN

Odličan test Peki, kao i uvek. Doslovno, kad ti pohvališ neki automobil, on meni odmah poraste u očima, kao kvasac. Ja znam da sam od pojedinaca ovde ozmačen kao Reno hejter zbog toga što sam verno preneo komentar supruge na test vožnju Clia IV tce90 kada smo bukvalno trčeći p0obegli iz salona, ali memi su se oduvek dopadali mali Renoi, pogotovu Twingo 1st gen. Da ima danas da se kupi ODMAH bih ga kupio i ne znam kad će Reno da ga oživi. Što se tiče Clia, ja sam imao problem sa ulaskom na zadnja sedište i učinilo mi se… Pročitaj više »