1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Megane 1.0 TCe/115 Intense – Tri cilindra za večnost
Renault Megane 1.0 TCe/115 Intense – Tri cilindra za večnost
58

Renault Megane 1.0 TCe/115 Intense – Tri cilindra za večnost

7.46K
58
Podelite sa prijateljima:

Još do juče najslabiji Renault Megane posedovao je četvorocilindarski 1.3 TCe/115, sada zamenjen trocilindarskim 1.0 TCe iste snage! Zašto i čemu to vodi pokušali smo odgonetnuti, uz osvrt na dosadašnju karijeru Meganea, započetu daleke 1995. godine…

Rođen 2015. godine Megane 4 u zrelim je godinama, uprkos tome trudi se da ostane mladolik. Osim što je prošle godine imao lako zatezanje bora, prvi je u familiji dobio hibridnu plug-in tehnologiju, da bi od pre koji mesec posegnuo za malim trocilindarskim agregatom, po ugledu na mnoge konkurente u segmentu.

Spomenimo samo Ford Focus 1.0 EcoBoost/125, Kiu Ceed i Hyundai i30 1.0 T-GDi/120, Opel Astru 1.0 EcoTec/105, Peugeot 308 i Citroen C4 1.2 PureTech/110, VW Golf 1.0 TSI/115… Odluka odgovornih u Renaultu je dakle razumljiva, motori s tri cilindra su u principu jeftiniji, lakši i čistiji, teoretski manje i troše. Da, ali pod uslovom da dotični proizvođač već nema u ponudi mali i savremeni blok s jednim cilindrom više, koji se pokazao u veoma pozitivnom svetlu!

Konkurenti

Podsećanja radi reč je o 1.3 TCe, snage 115, 140 i 160 ks (par „konja“ više manje u zavisnosti od modela), razvijenim u saradnji s Mercedesom. U „opticaju“ od 2018. godine može se pronaći u brojnim modelima alijanse Renault-Nissan, kao i u pojedinim vozilima kod nemačkog proizvođača, u principu malo toga može mu se prebaciti.

Konkretno, najslabija verzija razvijala je u Meganu 115 ks pri 4.500 o/min, uz obrtni moment od 220 Nm, počevši od 1.500 o/min. Do „stotke“ pogura ga za 10,7 s i omogućava maksimalnu brzinu od 190 km/h, korektno, uzevši u obzir da se radi o osnovnoj ponudi. Nije ovaj blok ni previše „prljav“, u atmosferu izbacuje 124 g/CO2 po kilometru, tako da je „malus“ (ekološka taksa u Francuskoj) iznosila samo 70 evra!

Upravo zato čudna je odluka proizvođača da ga izbaci iz ponude i zamene sada dobro poznatim 1.0 TCe, poreklom iz Clia. Dobro, na njemu su još ranije izvršene izvesna poboljšanja, preciznije bi bilo reći da je preuzet iz Nissana Micra i Juke, gde je ovaj blok usvojio direktno ubrizgavanje. Dakle, umesto indirektnog u Cliu, gde razvija 90/100 ks, ovde je snaga podignuta na 115 ks. Samim tim veći je i obrtni moment, umesto 160/170 Nm u Cliu (zavisi da li je napajan gasom ili benzinom), kod Meganea iznosi 200 Nm.

Na prvi pogled značajan napredak, jeste, ali osim što i dalje ima 20 Nm manje u poređenju s 1.3 TCe/115, navedeni obrtni moment razvija između 2.900 i 3.500 o/min. Iskusnijim vožačima ovi podaci mnogo govore, što se potvrdilo i u praksi! Na stranu cifre i brojevi (ubrzanje i maksimalna brzina su praktično isti kao kod 1.3 TCe/115), veći blok je znatno prijatniji za vožnju, elastičniji i nije podložan cimanju prikom menjanja brzina (a-cup).

Znaju biti zaista neprijatni, tako da je jedino rešenje prilikom vožnje od semafora do semafora, uključiti mod Eco, koji „omekša“ motor (izgubi par desetina Nm obrtnog omenta). A ukoliko ste pomislili da je 1.0 TCe čistiji i da je cena Meganea s njim niža, grešite, u gram izbacuje istu količinu CO2 u atmosferu, logično jer troši isto kao i veći, ukoliko ne i više…

Uporedih i cene, u Francuskoj je, verovali ili ne, skuplji za 200 evra! To nikako ne znači da 1.0 TCe treba „ispljuvati“, apriori nije on uopšte loš, jednostavno 1.3 TCe je bolji! Ustalom Renault nastavlja da ga ugrađuje u Meganea i druge modele, ali isključivo snažniju verziju od 140 ks. Dakle u svakodnevnoj upotrebi 1.0 TCe je prilično efikasan i dinamičan, posebno uzevši u obzir malu kubikažu. Jedino bi ga trebalo držati u nešto višim obrtajima, ispod 2.000 o/min je „šupalj“.

Nakon toga prodiše, posebno u dobro odmerenim nižim stepenima prenosa. Naprotiv, šesta je preduga, služi samo za održavanje brzine. Čak i na auto-putu često se mora u prebaciti u peti, ukoliko ne i u četvrti prenos, kako bi se ubrzalo! Uprkos tome trocilindaš je prijatniji na putu nego li u gradu, moglo bi se reći da je čak i ekonomičan. Cool vožnjom zadovoljava se s 6-6,5 l, dok na auto-putu, pri konstatnoj brzini od 130 km/h (2.800 o/min) troši 7,2 l.

Da se razumemo, tu je negde bio i 1.3 TCe, ali u gradskoj vožnji stekoh utisak da su tri cilidra žednija… Šta da vam pričam, znate i sami, čim se ovako mali agregati forsiraju potrošnja „eksplodira“. Ni sam ne znam koliko tačno može da popije prilikom većih gužvi, podaci na putnom računaru uglavnom su bili dvocifreni. Isti je na kraju test vožnje pokazao prosek od bezmalo 8 litara, ruku na srce ništa bolje od 1.3 TCe…

Podrazumeva se da razlike postoje i u zvuku, iako je trocilindarski blok grlat, ovo mu se ne može uzeti kao mana, pre svega zahvaljujući dobroj izolaciji kabinskog prostora. Megane je ipak u C segmentu i u poređenju s Cliom svakako je u prednosti, podazumeva se i na polju vozne dinamike i opšte udobnosti.

Bez obzira na godine Megane je u top formi, ne vidim šta bi mu mogao prebaciti po pitanju ponašanja na putu? Treba reći da je rođen u pravo vreme, odnosno da je imao tu sreću da nasledi tehničku bazu (platformu) od modela iz superiornijeg segmenta, ni manje ni više nego Talismana i Espace 5. Ogibljenje je dakle istovremeno i efikasno i udobno, posebno u ovoj verziji obuvenoj u skromne točkove od 16 cola.

Samo prosečan

U unutrašnjosti ista priča, na prvi pogled deluje da je sve ostalo isto kao pre prošlogodišnje restilizacije. Nije, iako se radi o detaljima koje će samo vlasnici i dobri poznavaoci brenda primetiti. Viši završni nivoi dobili su veći centralni ekran od 9,3 inča (ranije 8,7), dok se uz voženi 1.0 TCe može dobiti maksimalno od 7 inča.

Naime, kod nas je ponuđen samo uz osnovni završni nivo Zen, dok je na fotografijama verzija Intense, za francusko tržište. Početna cena u Srbiji iznosi 17.990 evra, no kako njegova oprema i dizajn enterijera ne deluju preterano privlačno, toplo vam preporučujem nekoliko paketa (Navigacija, Look, udobnost i sigurnost), čime će postati gotovo isti kao ovde predstavljen Intense. Nažalost, cena će tako porasti na gotovo 20.000 evra, bezmalo kao Megane 1.3 TCe/140 Intense (20.590), koji sve to ima u serijskoj opremi…

Sama unutrašnjost je konvencionalna, sve je tu već odavno viđeno, uz vozačevo radno mesto bez većih zamerki. Kod „mog“ Meganea instrumenti su numerički, veliki i pregledni, uz mogućnost da se promeni boja i grafika. Zamerke se odnose na slabu vidljivost kroz zadnje staklo, kao i komande za podizače stakla, smeštene previše unazad.

Loša vidljivost unazad kompenzovana je senzorima i kamerom za pomoć pri parkiranju. Što se tiče unutrašnjeg prostora nalazim da je posve prosečan, uz neophodnu solidarnost vozača i suvozača dve odrasle osobe staju, treća, u sredini, je po kazni. U vezi prtljažnika treba istaći da je veći nego li kod dizela (473 l), kod ovog je smanjen na 394 l zbog rezervoara za Ad blue tečnost (rezervoar kapaciteta 16 l).

Obaranjem naslona ostaje uzvišenje od desetak santimetara, Renault nije, po ugledu na konkurente, predvideo horizontalnu policu, kako bi poravnao nivo. Prilikom ranijih testiranja Meganea 4 pronalazio sam u dnu prtljažnika veliku rupu, sada je u njemu bio rezervnog točak istih dimenzija (205/55 R16). Ukoliko vam je unutrašnjost tesna, a zapremina prtljažnika nedovoljna, kao i prethodne generacije Meganea i ova poseduje karavan vezriju, dužu za 27 cm (4,63 m), s produženim međuosovinskim rastojanjem za 4 cm.

Sve u svemu uprkos izvesnim kvalitetima Megane se sve teže nadmeće s direktnim konkurentima, u šta sam se uverio prošle sedmice za upravljačem novog Citroena C4. Moderniji, originalniji i udobniji, ujedno je i jeftiniji, s početnom cenom od 16.290 (1.2 PureTech/100). Da se razumemo, voženi Megane 1.0 TCe nije za potcenjivanje, ovaj blok ukoliko nije bolji (od Fiatovog 1.0 T3, koji je pokretao Fiat Tipo Cross par dana kasnije, jeste) nije ni gori od gore navedenih konkurentskih.

Jednostavno verujem da postoji izvesno zasićenje za ovim modelom, Megane 4 je takoreći automobil prošlosti. Pažnja, to ne znači da će proizvodnja biti zaustavljena, iako se novi 100 % električni Megane 5 već kotrlja (početkom sledeće godine počinje prodaja). Ostaće još nepune 2 godine na sceni, ali saga Megane se na neki način završava, osim naziva naslednik nema nikave veze s bivšim generacijama. Upravo zato evo kratke retrospektive, kako bi smo se podsetili na više-manje slavnu prošlost i desetine modela koji su se prodali u preko 10 miliona primeraka!

Saga Megane

Naziv Megane prvi put se spominje 1988. godine, kada je Renault predstavio koncept pod istim imenom, iako njegove forme nisu imale nikakve sličnosti s prvom generacijom iz 1995. godine. Megane je tada zamenio prilično uspešni Renault 19, što označava prestanak modela baziranim na brojevima.

Na izvestan način uveo je pravu revoluciju u automobislki svet lansiravši praktično istovremeno čak pet oblika karoserije, računajući i famozni Megane Scenic, kompaktni familijarni minivan. Upravo zahvaljujući njemu, Megane 1 figurisao je među najbolje prodavanim modelima tog doba u Evropi!

Na naslednika se trebalo čekati sve do 2002. godine, kada su ostarele forme zamenjene nesvakidašnjim „ćoškastim“, koje smo pre njega mogli videti kod futurističkog kupea Avatime i luksuznog Vel Satis. No, za razliku od njih Megane 2 postigao je veliki komercijalni uspeh, Već 2003. proglašen je za „Automobil godine“ i ujedno osvojio za to doba retkih 5 zvezdica prilikom EuroNCAP testova.

Uz ovu generaciju odomaćila se upotreba ključa-kartice „slobodne ruke“, po cenu nebrojenih elektronskih problema… Ovo izdanje ostaće upamćeno i po sportskoj varijanti RS, u početku skromnih performansi, no vrlo brzo postala je referentni sportski hečbek. Nazvan R26 R poznat je po tome što je svojevremeno provozao najbrži krug na čuvenoj pisti Nurburgring, za vozila s prednjim pogonom.

Treba spomenti i kabriolet, tj. kupe-kabriolet CC, koji je odustao od platnenog krova prve generacije, zamenivši ga metalnim, po ugledu na Peugeot 208 CC i Mercedes SLK. I ovde se srećemo s pet modela (kupe, hečbek, sedan, karavan i Scenic) no poslednji navedeni se toliko „osilio“ da je Renault odlučio da ga izbaci iz familije Megane, kako bi nastavio samostalnu karijeru.

„Trojka“ stupa na scenu 2008. godine i opet donosi promenu stila. Odustaje se od oštrih linija i vraća se fluidnim formama, do te mere da su ga pojedini smatrali nedovoljno ekspresivnim, markantnim! Prednji deo bio je lišen prave maske s otvorom za vazduh, sve do restilizacije iz 2014. godine. Naprotiv, zadnji je bio znatno atraktivniji, posebno kod kupea, koji je poslužio kao baza za R.S, čija slava se proširila tek s ovom generacijom.

I ovde se isto tako srećemo sa četiri vrste karoserije (Scenic je definitivno napustio familiju), s tim da je verzija s četvoro vrata nastupila kao nezavistan model, nazvan Fluence. Nije postigla veći komercijalni uspeh, barem ne u zapadnim zemljama, koje znatno više preferiraju hečbek forme. No, Megane će u ovom periodu biti na velikom iskušenju pre svega zbog dolaska novog Peugeota 308, koji mu preoteo brojne kupce, vreme je dakle za četvrtu generaciju.

Megane 4 samouvereno stupa na scenu 2015. godine, posluživši se stilskim elementima godinu dana ranije izašlog Talismana. Forme prednje svetlosne grupe poprimile su oblik latiničnog slova C, ali ovoga puta iz igre je ispao kupe, kao i karoserija s troje vrata. Sedan je ponuđen u Istočnoj Evropi, a u Francuskoj smo pored hečbeka mogli videti samo karavan. No, uprkos dopadljivom izgledu Megane se nije vratio na tron, taj „prokleti“ 308 uspeo je da se nametne kao referenca kod domaćih kupaca.

Pozitivno je što je stilom poslužio za primer manjem Cliu, čija je prodaja naveliko nadmašila prodaju Meganea. Ipak, ovaj legendarni Renault se ne predaje, pođmlađuje se i koprca, nakon lake restilizaciji iz 2020. godine, stigla je i hibridna plug-in verzija od 160 ks, kao i ovde predstavljena s trocilindarskim agregatom.

Tako dođosmo i do električnog Meganea 5, isključivo sa siluetom krosovera, bez pratećih „satelita“ (karavan i kupe). Nazvan Megane E-Tech egzistiraće paralelno s aktuelnim do 2023. godine, nakon toga šta mu bog da… Električni Megane nije dakle naslednik aktuelnog, već „slobodni strelac“ kome „smrtni“ neprijatelj nije više Peugeot 308 iz 2021, već izvesni VW ID.3!

Da, da vremena se menjaju, moraćemo se navići na njega i njemu slične „električare“… Za sada znamo da je postavljen na CMF-EV platformi, te da ukupna dužina iznosi 4,21 m. Biće na raspolaganju u dve verzije od 130 ks (250 Nm) i 218 ks (300 Nm). Snažniji do 100 km/h ubrzava za 7,4 s, ali je maksimalna brzina elektronski ograničena na 160 km/h.

Motore napajaju baterije kapaciteta 40 i 60 kWh, koje, po proizvođaču obezbeđuju autonomiju od 300, odnosno 470 km sa većom baterijom. Videli smo i unutrašnjost, kao što smo mogli očekivati futurističku, s najmanje „metar“ ekrana. Više o njemu početkom naredne godine, nadam se da ću biti prvi na našim prostorima koji će vam preneti zapažanja…

Tekst i fotografije: Perica Rajković 

Renault Megane 1,0 TCe/115 Intense

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.359 x 1.814 x 1.447 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.669 mm
Zapremina prtljažnika: 473 – 1.288 l
Masa praznog vozila: 1.197  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/turbo benzin
Radna zapremina: 999 cm3
Snaga: 115 ks
Maks. obrtni moment: 200 Nm između 2.900 i 3.500 0/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11 s
Maks. brzina: 190 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,7/7,8 l/100 km
Emisija CO2: 123 g/km

Cena

Cena u Srbiji za 1.0 TCe 17.990 evra

Dobre strane:

I dalje aktuelan dizajn, korektne performanse uprkos maloj zapremini, odnos vozna dinamika /udobnost, ergonomija, preglednost centralnog ekrana i instrumenata

Loše strane:

Manje prijatan motor od onog koji je zamenio, potrošnja po gradu, vidljivost unazad, prosečan prostor na zadnjoj klupi, bez automatskog menjača uz 1.0 TCe, model pri kraju karijere
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,5
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,5
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8 
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 6,75 
Potrošnja: 6,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 7,75
Efikasnost: 7,5
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,5

(7461)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

58 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, kod dizela, zbog rezervoara od 16 litara za AdBlue, izgubi se 79 litara zapremine gepeka.
A, ako je ovaj TCe 115 sa 220 Nm ovako „loš“ i težak za vožnju kako ga opisa Peki, kakav li je tek slabiji TCe 110 sa 200 Nm u Joggeru …

Peki

Good morning Monsieur Moron. Vidim i vikendom se sreca grabi, jer ko rano rani…🙂 Ili si pozurio da napustis BG pre blokada mostova 🤔
Elem, taj 1.0 TCe pokazao se odlican u poredenju s 1.0 T3/100 kod Tipa Cross! Tek kod ovog muka je krenuti iz mesta, koliko li sam samo puta „kaliro“, bruka jedna… Dakle ne mora da znaci da ce se 1.0 TCe lose pokazati u Joggeru, sve zavisi od tih finih podesavanja a verujem i da je ova Dacija znatno laksa od Megana. Videcemo…

moron

Ali, da je ovo korak unazad u odnosu na 1,33 TCe 115 nema dileme.
No, setimo se, ovaj Megan je na tržištu startovao 2016 sa SCe 115. I koštao u Srbiji 13.990 😀

Iznogud Časni

Šeki vozio tipo Cross pa makar i sa mutavim benzincem od jedne litre? Ajd to objavi sad, ne kvari mi subotu, ko će čekati još 7 dana?! Crossa čekamo, kao dzezerove testove, decenijama. Ne muči nas, objavljuj!
Po tzv reportu ovaj Megan se crveni, znači za izbjegavanje u DE. S druge strane, koliko falusa dobijas sa dizelom a obzirom da bi isti morao imati manje CO2 od ovog benzinca?!

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Peki

Cuj taj Tipo na stiklicama pored malog 1.0 ima jos samo dva dizela, 1.3/95 i 1.6/130. Znaci ko hoce benzinac nema izbora. Sve ostalo znamo, malo off-road sminke i to je to….

Iznogud Časni

Falusi? Mislim, za dizel kod renoa .
Naravno da tipo ima dizel i 3000€ jeftiniji od ovog isprdka od renoa.

M M

Časni, pošto vozam i Megan i Tipo, da te obavestim, da je Tipo klasa ispod. I jeftiniji je bio doista. Glupo ti je poređenje. Ima Reno grupa robe kao Tipo, a proizvodnja je u Rumuniji

Iznogud Časni

Čuj, kad pogledaš od čega je Tipo nastao a od čega Megan, stvar je jasna. No, fiktivno su u istoj klasi. No, Tipo nije toliko loš, što će i Šeki potvrditi, a za 18k € sa dizel Motorem je ako ne najbolja onda jedna od najboljih kupnji.

Iznogud Časni

Možda nisam bio jasan,https://www.nextgreencar.com/emissions/make-model/renault/megane/
Ovdje kaže da ima verzija sa dizelom koja daje 119 gr co2. Znači li to da dotični u francuskoj nema Falusa?i ako ima, onda bi bili oko 50€? Zašto onda ne kupuju dizel?! Al uzmemo u obzir što je drug Sale napisao da je Megan bio oko 14k€ a sad isti košta 19k…..pametnom dosta.

BB

Koji još auto ima 2 dizel motora (različite zapremine) u ponudi? I ko auto ima više dizela u ponudi nego benzinaca? A? 😉

BB

Ništa zato što je slabiji, bar je zato skuplji…😜

moron

Po litru zapremine ovaj motor ima veći obrtni moment od Civic Type R od 2 litra sa 400 Nm 😀 Ili, od Pune 1,5 ST sa 320 Nm 😀

moron

Da ne pominjem mog nesrećnog CRVa sa 1,5 litra i 220 Nm. Posle čitanja ovog Pekijevog testa imam utisak da sada do Fruškaća mogu jedino da ga odguram 😊 „The Power od Dreams“ 😊

J4ZZ3R

Sto bi rekao Radiohead „(Honda) karma police, arrest this man, he talks too much, he buzzes like a fridge, he is like detuned radio“ 😛

Čuješ ti poređenje, okretni moment po litru zapremine!? Po i mercedesi G63 nemaju više od 220nm po litru zapremine, koji si ti mućak i podjebant 🙂

BB

Popio pola viagre, pa pod*ebava… 🤣😜

Iznogud Časni

Pa to ionako radiš, šta je sad problem?🤪

BB

Ja to i bez pola viagre…😜

Iznogud Časni

Ti? Trola, Ti si ko obelix, kao mali si upao u bure sa viagrom light i sad samo podjebavas pošten svijet a (jer) nemos prcat 🤪😘😇

Rikošet

Ford, VW grupa i Toyota su najbolje uklopili trocilindraše sa njihovim mjenjačima…

Kod ostalih to izgleda kao da je razvoj stao na pola puta, pa su anomalije trocilindraša koje je Peki pobrojao još izraženije…

Ovakav kakav jeste ovaj redizajnirani Megane mi izgleda odlično i baš bih ga volio malo provozati…

M M

Uporno se pravi greška, jer nije ovde „samo“ do prenosnih odnosa menjača, nego do motora. To jeste do izbora menjača verovatno nije uopšte, ali to običan čovek teško kapira.
Da bi se iz 1 litra izvuklo, 115 konja, mora nešto drugo da trpi, a to je najviše nisкi režim. Poenta je do faza bregastih osovina i ventilskog razvoda, kao i do veličine, tipa regulacije i inercije kola turbine.
Motor koji nema elastičnost, ili snagu, ili koji radi u jako uskom režimu, nema menjača koji bi to pokrio,

Rikošet

Slažem se, nije „samo“ do mjenjača, ali bez adekvatnog mjenjača i najbolji motor će ostati neiskorišten. Ja kao običan čovjek to ipak „kapiram“… PSA ti se recimo 1.2 THP potpuno drugačije „ponaša“ sa ručnim ili sa 8-stepenim automatskim mjenjačem, koji puno bolje „sarađuje“ sa motorom. Pošto su oba sklopa itekako zavisna od savremene elektronike, zaključujem da je baš to razlog bolje saradnje između dva elektronska sklopa nego kada je taj posao uspostavljanja „zajedničkog jezika“ sa strane mjenjača prepušten čovjeku, koji je za elektronski menadžment motora prespor u odlučivanju, nejasan i često pogrešan pa je i rezultat u praksi puno slabiji…… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Laki

Ima mnogo „caka“kod automatika u istoj klasi vozila! Uzmimo primjer Bmw petica i MB E klasa obadva zadnja vuča prvi 8 drugi 9 brzina 2 litra dizel motor isti NM rekli bi nema razlike ali ipak ima.Bmw odnosno Zf toliko brzo bez dvoumljenja zna u svakoj milisekundi šta činiti praktično prije vozača zaista fenomenalan!Kod MB već druga “ strategija“ daleko od toga da je loš ali na manjim „gradskim“brzinama zna iritirati zbog „neodlučnosti“ koju da uzme jednostavno ne „čita“ vozača i odziv na gas je sporiji tek kad se aktivira „S“ modus onda se sve „ispegla“.

M M

Nemoj porediti 6 i 8 stepeni menjač, bez obzira šta je manuelni a šta automatik. 8 stepeni menjač naravno da lakše interplira karakteristike motora ka idealnoj hiperboli vuće, ma kakav motor bio.
Gore sam objasnio, da je motor osnov, to jeste njegov otput, a menjač je u pricipu klasika. Proizvođač tu klasiku, može da pomeri malo u neku stranu, ka brdu i gradu, il ika autoputu. Ali ako motor nema ono što treba, ni jedan menjač ga neće upeglati da radi u svim režimi OK

Rikošet

„Ali ako motor nema ono što treba, ni jedan menjač ga neće upeglati da radi u svim režimi OK“

Logično i to se može isto tako tumačiti u obrnutom smjeru.

Ako nemaš adekvatan mjenjača džaba ti najbolji motor na svijetu…

Mislim da nam je poenta ista samo što smo krenuli sa različitih strana, je od mjenjača, a ti od motora, ali bez odlične sinhronizacije oba u praksi nema adekvatnog rezultata…

Laki

Tako je.

M M

Poenta je ne postoji (u najvećem broju slučajeva) takav lud proizvođač da ne sinhronizuje motor i menjač, u nekom prihvatljivom obliku. Kad ne valja motor, svi kukaju na menjač, i obično je pogrešno. Imaš doista nelineranih menjačkih prenosa, gde postoje stepeni prenosa koji nisu upotrebljivi. Recimo Tipo 1,4 benzin. Dal bi 2 i 5 ne služe ničemu. 5 su napravili malo kraću od 6 (zanemarljivo u vožnji) da bi dobacili top speed. A 2 ne znam čemu služi. itd. To su vidne omaške. Bavim se time X godina, tek kad baciš prenose na grafike, sve vidiš. Elastičan motor kad imaš… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Kakav stav „Ford, VW i Toyota su najbolje“ .. Ti si sve testirao kao Peki (a čak ni Peki nije sve) i prešao si igricu pa donosiš takve grandiozne zaključke?

Ja bih napisao… Iz mog iskustva, moje mišljenje je… Čitao sam da… Ovaj ili onaj poznati tester tvrdi.. ?

Iznogud Časni

Kad je Stig STIGao sve puffove u 30, more vala i on sve testirati.🤪

TheStig

Od ove poplave trocilindarskog smeća zajedno sa dildomatima izgubio sam interesovanje za nove automobile. Sve me više podsjećaju na šporete i frižidere. Sad story…

M M

Jes vala, taj talas su pokrenuli prvo Koreanci a onda i većina Japanera. Jeftinoća, keser i sekirica jeftin dizajn, oblo pa na ćoše, preli se iz Azije i na ozbiljne proizvođače

BB

Kad si pomenuo, sjekiru i keser, sljedeća alatka bi bila tesla, a čitav svijet koristi a da nema pojma šta predstavlja ta riječ, sjekira za čeono tesanje. I još jedna zanimljivost na engleskom prevodu to bi hatchet a da Tesla ne proizvodi hatchback 😂

Iznogud Časni

Ne pretjeruj sa🥃

TheStig

Ne znam da li si pao sa drveta ili šta…Prije 11 godina kad sam tad uzeo novog fokusa vec je bio downsizing u poodmakloj fazi. Krenulo ie bilo uveliko smanjivanje sa 2.0 na 1.8 i 1.6. Naravno Francuzi su prednjacili u tome, a trocilindrasi su bili prevalentni kod VW i Forda. Ford imao tada 0.9 ecoboost. Koreanci su imali atmosferce i dizele. Priča o jeftinoći u Aziji. Škoda od svog vaskrsnuća šampion dosadnih enterijera i eksterijera.

M M

Znači, Koreja i Ford od pre 11 godina su carevi. Sve ovo ostalo je samo fatamorgana

TheStig

Vidi cijela industrija je odavno pocela da jede govna. Nema tu postenja. Samo loviš u mutnom i trazis najposteniju od svih prostitutki a u suštini sve su kurve iste.

Iznogud Časni

Vidi ga što je iskusan. 🤪ko da te je Musa učio 🤪😘

TheStig

Ha čuj, nisam dzabe sprcao 30 godina u dupe što se kaze 🤣

Iznogud Časni

30 po puffovima? Respekt !🤪

J4ZZ3R

Ma „voli“ on da udari po Japanu i Koreji i kad ima razloga i kad nema

TheStig

Vw sindrom 😅

Iznogud Časni

Bolje i to neg mrtvački sanduk zvan Dacia.

moron

Nisam razumeo, šta je problem u vezi te dačije ?

Iznogud Časni

Pa da

M M

Ene, fali cilindar !?
Ovo treba kupovati samo dizel, dok ima. Nemojte se ljudi zahebati.
Prešli na traktorsku tehnologiju, kao IMT traktroi na 3 klipa….
Traktorska vremena…. Sad je popularno vozati traktore, pa još da budu malo viši, sa velikim uskim točkovima. 2008, 3008, Captur…. Traktor style

Marko Bgd

Ne vredjaj traktore. Kosilica – freza je pravi izraz 🙂

Iznogud Časni

👍👍

Daredevi

Vlasnik sam 1.3 115ks, evo već 2.5 godine, paket limited. Ja lično sam vrlo zadovoljan kompletnim automobilom, malo mi je bilo žao što nisam mogao da uzmem onaj sa 140ks, ali je to povlačilo sa sobom paket intens i + 3000e, a to mi je već bilo previše. Samo da dodam da je bio u ponudi i 1.3 100ks, vidim da ste ga zaboravili, koji je bio oko 500e jeftiniji, pa ga nisam ni uzimao u razmatranje.
Pozdrav, za Pericu,odlični su mu testovi automobila.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Daredevi
Suki

Hvala na testu. Uživanje! Imam pitanje za Pekija. Kada testiras automobile, da li pogledaš da li su lajsne na vratima poravnate sa lajsnama na vanjskom limu? Da li su dijelovi limova isto razmaknute? To pitam iz razloga, što sam neki dan u salonu razgledao Peugeot novi 2008 i ostao dosta iznenađen!!!! Troja od četvero vrata imaju te lajsne 1-3 milimetra iznad/ispod druge lajsne. Da li je to i kod drugih proizvođača isto tako? Ovaj je bio sa puno opreme i dosta skup. Znam da većina ljudi uopće ne mari za te stvari, ali ipak…..????

peki

Gledam kad se setim ili kada je to toliko ocigledno… U pravu si, vazno je, nije normalno da na nekom spoju mozes ubaciti mali prst s jedne strane, a da s druge imas tek par milimetara…

Shone

Eee, tek sada vidim kako sam dobar posao napravio prošle godine kada sam uzeo jedan od poslednjih 308 T9 sa 1.5 HDI 130ks motorom. Mnogi mi tada rekoše…ima polovan, kao nov za 9,5k EUR ali kako polovan nije bio opcija uzeo nov za 17,5 k. Sada, u toj klasi takvog dizela nema ni za 5k EUR više.

DUDE

Mene od ovih 1.0 trocilindrasa jeza hvata.
Hvala Mazdi sto jos uvek proizvodi modele sa klasicnim 4-cilindricnim benzincima od 2 litra zapremine.
Smatram da je Mazda 3 u bilo kojoj varijanti ubedljivo najbolja kupovina u tzv. Golf-segmentu.
U Srbiji Mazda nije podizala cene modela 3, i dalje je start-cena 19.990eur za model sa 122ks, kao i kada je pocela prodaja ovog modela. Jos mozes da biras hatchback ili limuzinu – ista placas za oba.

Hercegovac

Slazem se, Mazda gura svoju pricu na srecu iskrenih ljubitelja pravih agregata i iskreno se nadam da ce opstati i nastaviti da pravi vozacke automobile. Jedini nedostatak su lutanja kod dizela koji nikako da se pohvali pouzdanoscu kao benzinac. Usput, kod Mazde ne znam da li bi prije birao Mazda 6 ili Mazda CX 5? 🙂

J4ZZ3R

Ukinuli su multilink kod Mazde 3 u novoj generaciji, nije baš odlika vozačkih automobila, ali lepo se vozi

J4ZZ3R

Slažem se tvojom konstatacijom, nagovarao sam suprugu da uzmemo Mazdu 3 kao drugi automobil, ali … Budući da imam Civic 1.0 sa tri cilindra išao sam ma test vožnju Mazde i umalo nisam poginuo. Mada su brojke Mazde 2 0 i Honde 1.0 gotovo identične maltene je reč o neuporedivim automobilima iz ugla samopouzdanja koje ti automobil daje kod preticanja.

Da danas kupujem, kupio bih Mazdu ili Focus, ali samo zato što Civica nema u ponudi. Po meni zo su tri najbolje ponude u klasi, naravno lično mišljenje

Pomponije

Ovaj Renault je sam sebi najveći neprijatelj. Imaš vrlo dobar četvorocilindarski motor, i menjaš ga sa neuglađenim trocilindrašem…

peki

Zeleli su da uniformisu agregate, u stilu sto veca kolicina istih time je proizvodnja jeftinija. taj 1.3 TCe/110 su valjda ugradivali samo jos u Megan, dok je 1.0 TCe i kod Nissana i Dacije, plus u Cliu, koji se znatno vise prodaje od Megana…

Janko

Sve bolje i bolje . Kad ovo polovno dodje sa zapada biće odma za generalnu. Realno ovi motori plafon 200.000 mogu da predju a to je tamo 4-5 godina. Kola stara 10 godina nema šanse da imaju ispod 350-400 hiljada kilometara znači već 2 generalne ili osvežavanje motora veće ili manje. Meni škoda počela da pušta ulje na sve strane na 120 hiljada,kupio od komšije koji je uzeo novog. U servisu kažu da je to normalno i mora motor napolje i da se zamene svi dihtunzi na motoru i ako treba još nešto,sreća samo su dihtunzi zamenjeni,naravno lanac 350 eura… Pročitaj više »

Ranko

Ovi motori su za mali auto,nema nikakve logike ovo stavljati u auto srednje klase. Ima da ga razvale ko zvečku