1. Home
  2. Testovi
  3. Toyota Yaris Cross Hybrid AWD-i Premiere – Mali isfolirani
Toyota Yaris Cross Hybrid AWD-i Premiere – Mali isfolirani
34

Toyota Yaris Cross Hybrid AWD-i Premiere – Mali isfolirani

7.11K
34
Podelite sa prijateljima:

S 4,18 metara dužine Yaris Cross jedan je od najkompaktnijih gradskih krosovera, što ga ne sprečava da bude i jedan od najskupljih! Sav ulickan i ušminkan voženi Hybrid AWD-i dostiže cenu od 35.000 evra, više nego li pojedine verzije velikog brata RAV-4!

Iako je Toyota ovladala hibridnom tehnologijom znatno pre svojih rivala, zakasnila je s lansiranjem urbanog hibridnog SUV-a (C-HR je s 4,4 m duži za 22 cm). Rešena stvar, novi Yaris Cross najzad može da se nadmeće s konkurentima tipa Hyundai Kona Hybrid i Renault Captur E-Tech, a kao bonus opciono nudi i nazovi integralni pogon, njima nedostupan. Prednost ili čisto foliranje, videćemo u nastavku, osvrnimo se malo više na koncepciju ove simpatične Toyotice.

Recimo odmah, nemam nikakve sumnje u njenu budućnost, proizvođač se potrudio da ispuni sve kriterijume koji obezbeđuju komercijalni uspeh, uz to, na polju pouzdanosti i opštih kvaliteta ima reputaciju čvrstu kao beton! I još nešto, uzevši u obzir da se radi o jednoj Toyoti, koja je često znala da se „posvađa s lepim“, Yaris Cross privlačnog je izgleda. Ovaj model krosovera B-SUV segmenta zanimljiv je i zbog toga jer se, osim što je oblikovan i razvijen za evropsko tržište, i proizvodi na severu Francuske, u pogonima blizu grada Valensijena, paralelno s novom generacijom običnog Yarisa.

Kao što znate radi se o simpatičnom gradskom automobilu u B segmentu, koji je prošle godine izabran za „Evropski automobil godine 2021“. Stoga ne čudi što ovu krosover verziju mnogi nazivaju povišeni Yaris, no to je tek deo cele slike o ova dva modela. Zapravo ovaj mali SUV utemeljen je na novoj varijanti platforme GA-B, varijaciji globalne TNGA modularne platforme Toyote. Yaris Cross drugi je model nakon Yarisa koji se temelji na ovoj platformi za kompaktne automobile.

No, spoljašnje dimenzije su različite, u poređenju s Yarisom ovaj mali SUV je 95 mm viši, (1.595 mm), 20 mm širi (1.765 mm) i 240 mm duži (4.180 mm), pre svega jer su prelazi preko točkova napred duži za 60 mm (860 mm), a zadnji za 180 mm (760 mm). Međuosovinski razmak je neizmenjen, i dalje je 2.560 mm, ali povećano odstojanje od tla za 25 mm (170 mm), daje mu autentični SUV izgled. Po mom mišljenju Yaris Cross ima više vizuelne sličnosti s aktuelnim RAV4 nego s običnim Yarisom, što se najjasnije vidi na stražnjem nosaču krova i svetlima.

No kako je usko povezan i s Yarisom lice mu deluje nežnije i mekših je linija od mnogo većeg brata RAV4. Yaris Cross ima i neke vrlo dopadljive detalje poput „isklesanog“ krova, lažnih otvora za vazduh u prednjem odbojniku u kojem su ujedno LED pokazivači pravca i dnevna svetla (po potrebe jedno ili drugo), kao i natpis Yaris Cross u plastičnim zaštitama na bokovima. Vožena verzija Hybrd AWD-i poseduje i specifične prednje i zadnje odbojnike, što uz velike naplatke od 18 cola i senf dvobojnu karoseriju, deluje ubedljivo na okolinu. Privlači dužnu pažnju ovaj Yaris Cross, tim bolje jer kada se suoče se cenovnikom, ukoliko ne i unutrašnjošću, zainteresovani rizikuju da izađu razočarani iz prodajnog salona…

Hybrid za imućne

Za neupućene Yaris Cross ponuđen je s dve pogonske jedinice, u obe trocilindarski 1.5 VVT aktivno učestvuje. U isključivo SUS verziji razvija 125 ks, dok je kod hibrida „izduvan“ na 92 ks. No, zahvaljući snažnom električnom motoru od 80 ks poslednji razvija ukupno 116 ks, uz dopunskih 161 Nm obrtnog moment elektromotora. Pre nego li krenemo dalje moram se osvrnuti na cene, jer iako hibrid deluje primamljivo, plus se uz doplatu od 2.500 evra pored prednje vuče može dobiti i s pogonom na zadnje točkove (nisam rekao integralni pogon), gubi smisao ukoliko se zna da je skuplji za preko 5.000 evra od čisto benzinske verzije!

Naravno za isti završni nivo i s uračunatom subvencijom za hibridna vozila od 2.500 evra. Upravo iz tog razloga biću strog prilikom ocenjivanja „mog“ Yarissa Cross Hybrid AWD-i, no kako SUS verziju nisam bio u prilici voziti, dozvoljavam da se pojedine kritike na nju ne odnose… Dakle, ukoliko po svaku cenu želite hibrid znajte da najjeftiniji košta u Srbiji 21.700 evra, uz uračunat akcijski popust za najniži završni nivo Luna i spomenutu subvenciju od 2.500 evra, ukoliko se za nju ikada „ogrebete“…

Prava šala u poređenju s ovde predstavljenjim, za koji treba 32.790 (s uračunatom subvencijom), plus 2.500 za AWD-i pogon, na šta treba dodati 1.050 evra za „bisernu“ dvobojnu farbu, plus 800 evra za Tech Pack (panoramik krov i Head-up display) i 700 evra za Convenience paket (grejana prednja sedišta, zadnji naslon deljiv u odnosu 40/20/40), tako da na fotografijama možete videti vozilo koje košta preko 37.000 evra! Opa bato, pa za te pare se može pazariti veći i snažniji, po nekima i lepši, C-HR Hybrid/184 ks, pa čak i RAV-4!

Da, da, iako Yaris Cross Hybrid ima izvesnih kvaliteta, precenjen je, upravo zbog toga nalazim da je verzija sa SUS motorom daleko logičniji izbor. No, kako na svetu ima mnogo ekološki nastrojenih kupaca, uz to neupućenih i imućnih, da vidimo šta za te pare dobijaju? Na tehničkom planu ništa više od malog Yarisa Hybrid, dakle trocilindarski 1.5 u paru s električnim motorom, ukupno snage od 116 ks (snaga dva motora se ne sabira), što je pomalo knap za 1.360 kg teško vozilo (+ 200 kg u poređenju s Yarisom Hybrid).

Princip funkcionisanja vam je verovatno poznat, kao i kod ostalih hibrida električni motor aktivan je pri nižim brzinama, uglavnom u gradskoj vožnji, odnosno prilikom snažnih ubrzanja, kada je SUS agregatu potrebna pomoć. Vozača to ni ne interesuje, sistem sam po potrebi koristi jedan ili oba, u principu diskretno i pravovremeno. Ponekad se, kao i kod Captura 1.6 E-Tech Hybrid/140, koji mu je pored Hyundai Kone Hybrid i nove Honde HR-V eHEV/131 najveći konkurent, SUS motor aktivira tek da dopuni bateriju.

Dakle u svakodnevnoj gradskoj i prigradskoj vožnji za pohvalu je sihronizovan rad motora, kome je do uštede odabraće mod Eco, tasterom pored ručice menjača. U tom slučaju Yaris Cross će privilegovati električni agregat, sve dok mu to dozvoli nova litijum-jonska baterija, ista kao kod običnog Yarisa. Toyota spominje da Cross može da razvije do 130 km/h samo uz njenu pomoć, no ovo ne treba uzeti ozbiljno, u mom slučaju benzinac se uključivao vrlo brzo, već pri brzini od 15-20 km/h.

Standardni Yaris

Na struju se može preći do 2 km, i to s perolakim stopalom na gasu i punom baterijom. Pokušah to par puta (električni mod se aktivira prekidačem na konzoli pored ručice menjača), ali je sistem odbio, uz obrazloženje da je kapacitet baterije nedovoljan. Izborom programa PWR (power, odnosno snaga), privileguju se performanse, pod stopalom se oseti bolji odziv na gas. Da, samo Yaris Crosss je osetno teži, ubrzanja iz mesta su lošija nego li kod Yarisa Hybrid (+ 2 s), što će reći da mu do 100 km/h treba bezmalo 12 s!

Na muci je bogami mali trocilindraš, dere se i napreže svaki put kada se snažno nagazi na papučicu gasa. Dok se radi o nižim brzinama elektromor na prednjim točkovima stvara iluziju dinamičnosti, no pri višim, na aut- putu, ovaj se totalno deaktivitra. Samim tim ništa od ekonomične vožnje i niske potrošnje, pri brzini od 130-135 km/h Yaris Cross troši čitavih 7,5 l. Osetno je niža na otvorenom putu, no ni tada ne treba očekivati da se spusti ispod nekih 6 l.

Hibrid pokazuje najbolje što zna u stani/kreni gradskoj vožnji, posebno u špicevima i prilikom velikih gužvi, putni računar uglavnom pokazuje prosek između 4,5 i 5 l. Na ekranu vidoh da sam vozio i do 60% na baterije. Zabeleženi prosek nakon jednosedmične vožnje iznosi 5,4 litra, bez sumnje dobar podatak, ali u centilitar isto trošili su dva prethodno vožena dizela, Peugeot 308 1.5 BlueHDi/130 i Renault Clio 1.5 BluedCi/100! Toliko o najnovijoj hibridnoj tehnologiji u poređenju s „prljavim“ dizelašima…

Dakle većinu vremena provedoh u vožnji po urbanoj džungli, gde šuma semafora diktira prosek brzine od 10-15 km/h! U ovakvim okolnostima milina je upravljati jednim hibridom, osim što je tih i lak za vožnju (automatski CVT menjač) Yaris Cross lako izlazi na kraj s oštećenim ulicama, ležećim policajcima i visokim trotoarima. Klirens od 17 cm dozvoljava mu  bezbedno „pentranje“ po njima, a zahvaljujući svim mogućim elektronskim sistemima (za samostalno parkiranje, senzore napred i pozadi s kamerama, za automatsko kočenje) i bezbednu vožnju.

Tokom test vožnje putevi u Francuskoj su bili suvi, tako da nisam bio u mogućnosti isprobati efikasnost pogona na zadnje točkove, koga pojedini neopravdano nazivaju integralnim! Naime, na zadnju osovinu nakalamljen je mali električni motor (indukcioni, dok je prednji asinhroni sa permanentnim magnetom), koji, iako ima samo 5,3 ks, razvija 52 Nm obrtnog momenta. Ne radi se znači o standardnom 4×4 pogonu s diferencijalom već jednoj vrsti pomoći u otežanim uslovima, kada pri nižim brzinama (do 70 km/h) nezavisan elektromotor pozadi pokrene zadnje točkove.

Da bi se aktivirao na centralnoj konzoli treba izabrati mod Snow ili Trail, te snažnije „nagaziti“ na papučicu gasa. Vozač ništa ne oseti, jedini način da vidi šta se dešava ispod njega je ukoliko na centralnom ekranu postavi šemu funkcionisanja, tj. prenosa snage i energije. Kako snega u Parizu nije bilo ni za lek, njegovu efikasnost pokušah proveriti po raskvašenom zemljanom putu. Dakle pun gas kako bih naterao prednje točkove da proklize (ništa lakše uz veliki obrtni moment koji oba agregata šalju na njih) i gle čuda Yaris Cross ne ostade u mestu! Pogurali su ga zadnji točkovi, sve dok prednji ne uhvatiše kontakt s podlogom, što me navodi na zaključak da sistem može biti efikasan u snežnim uslovima.

Ako ništa drugo onda da se izvuče iz delikatne situacije i pokrene iz mesta, pod uslovom da je obuven u adekvatne gume, a ne kao voženi u letnje. Ceo sistem napaja baterija čiji kapacitet Toyota skriva kao zmija noge. Negde pronađoh podatak od 1,5 kWh, dok na jednom domaćem sajtu stoji kapacitet od čitavih 4,3 kWh (čisto sumnjam), zbog čega vas pozivam da mi pomognete da razjasnimo dilemu!? Više manje nebitno, ali tek da se zna.

Kao što rekoh kada se od SUS motora traži maksimum preterano je grlat, uz prepoznatljiv zvuk trocilindarskog agregata. Izolacija je nedovoljna, jednom prilikom kada sam ga poterao tek malo brže od dozvoljenih 110 km/h, moja supruga na suvozačevom sedištu unezvereno je gledala na kilometar sat, verujući da se vozimo znato brže… U ovakvim okolnostima stiče se utisak i da „melje u prazno“, znate onaj osećaj kada stisnete gas, motor se odmah javi, ali vozilo ne ubrzava adekvatno nivou buke koua ovaj oslobađa. Nešto u stilu kao kada istrošeno kvačilo proklizava. Naprotiv, vozna dinamika je bez zamerki, Yaris Cross je stabilan i malo se naginje u krivinama. Upravljanje je precizno, dobro odmereno, sve u svemu dinamična, i pre svega sigurna vožnja je obezbeđena. Kod isključivo SUS verzije pozadi je ogibljenje s torzijskom oprugom, za razliku od hirida AWD, gde je zbog elektromotora rešenje s dvostrukim trouglastim ramenima.

Slično, pa ni nalik

Ukoliko se zna da je za bazu ovom malom SUV poslužio još manji Yaris, logično je bilo očekivati sličan, da ne kažem isti stil enterijera. E pa nije, tek tu i tamo pronađoh identične detalje, kao što su obloge na vratima s ručicama za otvaranje i komandama za električna stakla, ručicu automatskog menjača, centralni ekran, komande klima uređaja, upravljač…

Naprotiv, instrumenti su drugačiji, kao i dizajn središnje konzole. Cross je prostraniji i praktični, te logično ima i više prostora za odlaganje sitnica, poput udubljenja ispod središnjeg ekrana, dok je ispred menjača veliki pretinac u kojem može biti i bežični punjač. U vrata staju flaše od 1,5 litara, no pregradak ispred suvozača dovoljan je tek za podebelu knjigu s tehničkim uputstvom. Kad smo kod zamerki da spomenem i samo jedan USB priključak, malo u vreme kada svi putnici, računajući i decu poseduju smartfon.

Kod hibrida instrument tabla je gotovo klasičnog stila, uz analogne instrumente za temperaturu motora i pokazivač goriva u rezervoaru. U središnjem delu je ekran, tako da se može izabrati između numeričkih pokazivača i nekakve imitacije polukružnog pokazivača brzine. Nisu me oduševili dizajnom ali su za uzvrat pregledni, dok je izbor željene funkcije sve samo ne jednostavan. Iz inata nisam hteo posegnuti za tehničkim uputsvom, bogme se namučih k’o siroče.

Sama pozicija za upravljačem je veoma dobra, bez zamerki, Toyota ne može sebi dozvoliti da omane na ovom polju. E, sad to što na njemu ima preterano dugmića (20-ak), druga je stvar, važnije je da se pomera po dve ose, s velikom amplitudom podešavanja, po ugledu na sedišta. U voženom su kožna i i grejana, plus široka i veoma udobna. Kvalitet upotrebljenih materijala je posve prosečan, Cross deluje previše plastično. Izuzmemo li tanak sloj tapacirane plastike na gornjem delu konzole, sva ostala je tvrda.

Toyotini fanovi reći će pa šta, neću da je mazim, ok, ali za te pare morala bi biti prestižnija, uostalom kod većine konkurenata je superiornijeg kvaliteta. S prednjih pređimo na zadnja sedišta, gde se naš kolega Moron oseća kao sardina u konzervi :). Dobro, nemamo svi njegove dimenzije i proporcije, ja se smestih bez većih problema. Ruku na srce za kolena nema mnogo mesta, sva sreća te se stopala mogu duboko podvući ispod prednjih sedišta. Prostora za glave ima više, sve u svemu daleko smo od jedne Škode Kamiq, pa i par puta spomenutog Renaulta Captur.

Putnici mogu da računaju i na jednu vrstu oslonca za laktove, zapravo zadnja klupa je podeljena u nesvakidašnjem odnosu 40/20/40, tako da se taj deo može oboriti. Praktično jer se time ujedno dobija i prostor za transport dužih predmeta, skija recimo. Tako dođosmo i do prtljažnika, kod hibrida smanjenog na 320 l. Platio je danak elektromotoru na zadnjoj osovini, kod standardne SUS verzije iznosi bezmalo 400 l.

No dobro, u principu je korektan za vozilo od samo 4,18 m, šteta je jedino što ga pokriva nekakva tanka mrežica, na koju se ne može odložiti ništa teže od kačketa ili lake letnje jakne. U dnu prtljžnika pronađoh stiropor debljine 15-ak santimetara, u kome je smešten pribor za opravku guma. U hibrid ne verujem da može stati bilo kakav rezervni točak, no kako je kod SUS verzije dublji, pretpostavljam da se opciono može dobiti „ćopavac“… Šta nam kaže gore spomenuti kolega Moron, specijalista za „sitna creva“ 🙂

Za kraj red je da vam navedem šta sve Yaris Cross poseduje od opreme, kako bazična tako i ovde predstavljena najskuplja verzija. Red je ali vas time ipak neću zaparati, sve datalje može pronaći na sajtu uvoznika. Kod vožene nema šta nema, od one zadužene za udobnost, pa sve do nebrojenih sigurnosnih sitema. Reći ću samo da na auto-putu inteligentni regulator brzine, uparen sa sistemom koji održava vozilo u svojoj traci, funkcioniše besprekorno!

A kako sam o cenama već rekao šta mislim, ostaje samo konstatacija da me Cross nije oduševio. Ne kažem, „sladak“ je i lepo se vozi, ukoliko bi mi ga Toyota poklonila bio bih i te kako srećan i hvalio bih ga kao Gospodin Jurković svoj RAV4

Ali, ukoliko bih za njega morao izbrojati navedu sumu izabrao bih neki drugi SUV, ukoliko ne iz superiornijeg segmenta, onda nešto veći i pre svega snažniji. Jer ukoliko u malom i lakom Yarisu Hybrid ova snaga u potpunosti odgovara, Cross Hybrid ipak zaslužuje više! Kao što rekoh na početku, gotovo sam siguran da je lakši i znatno jeftiniji Yaris Cross 1.5 VVT-i/125 bolji i logičniji izbor, za proveriti prvom prilikom…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Toyota Yaris Cross Hybrid AWD-i Premiere

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.018/ 1.770/ 1.560 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.560 mm
Zapremina prtljažnika: 320 l
Masa praznog vozila: 1.360 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/benzinac + Sinhroni elektromotor sa permanentnim magnetom
Radna zapremina: 1.490 cm3
Snaga: 92 ks + 80 ks/ maksimalna116ks, plus elektromotor pozadi od 5,3 ks
Maks. obrtni moment: 120 Nm (izmedu 3.600 i 4.800 o/min) + elektromotor napred od 141 Nm, plus elektromotor pozadi od 52 Nm

Pogon

Tip: Na prednje i zadnje točkove
Menjač: e-CVT

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/dvostruka trouglasta ramena
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/50 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,8 s
Maks. brzina: 170 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 36 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,7/5,4 l/100 km
Emisija CO2: 106-116 g/km

Cena

Cena u Srbiji za hibrid od 21.700 evra s uračunatom subvencijom, voženi 32.700 sa subvencijom   

Dobre strane:

Stil, pozicija za upravljačem, vozna dinamika, sihronizovan rad motora, potrošnja po gradu, nivo raspoložive opreme

Loše strane:

Cena, performanse, bučan benzinski agregat, potrošnja na auto-putu, skroman prostor za putnike pozadi, smanjen prtljažnik kod verzije s elektromotorom na zadnjoj osovini  
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 7,75 
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 7,5 
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25
Kabina: 7
Komfor
Napred: 7 Ukupno 6,75
Pozadi: 6,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 7,5
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 7,75 
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,75 
Potrošnja: 8,5
Menjač
Preciznost: 7,5 Ukupno 7,25 
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 6
Ocena: 7,278

(7113)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

34 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Pozdrav Peki, odličan tekst! 😎 Evo da se ne ulijenim na skijanju:
“Negde pronađoh podatak od 1,5 kWh, dok na jednom domaćem sajtu stoji kapacitet od čitavih 4,3 kWh (čisto sumnjam), zbog čega vas pozivam da mi pomognete da razjasnimo dilemu!?”
Nije niti blizu:
As for the capacity of the lithium-ion battery (the Yaris Cross is the second Toyota to replace old-school NiMH batteries, behind the regular Yaris), it’s tiny at just 0.76kWh.

Izvor: https://evcentral.com.au/toyota-yaris-cross-hybrid-review/

peki

Da, da naidoh i ja na taj podatak ali na nekom francuskom sajtu su spominjali kapacitet od 1,5 KWh, te sam zato i izrazio izvesne rezerve. Rekoh mozda je jaca nego li kod obicnog Yarisa, po svemu sudeci nije… Hvala na trudu 👍

Rikošet
moron

Da li je ono deklarisano vreme pražnjenja neki opštevažeći standard?
Da jeste, ne bi ga ni napisali, bojim se. Kao što od vremena pražnjenja zavisi i „kapacitet“.

J4ZZ3R

Ja sam ljubitelj japanskih automobila, istina, pre svega Honde i Mazde, ali male Toyote su mi uvek bile simpa. Ipak, 35k za „ovo“ i „onakav“ enterijer mi je jedna od najglupljih mogućih kupovina u industriji. Znam mnogi će reći, to je Toyota, to se ne kvari, ali ovo je kao da platim loše pirinčano mleko 3 eur i da se tešim da je zdravo, nema veze što je bljutavo i odvratno. Uostalom čak je i CHR sa 2.0 hibridom bio jesenas oko 28k u Srbiji. Ja sam ljubitelj novih automobila, ali sve ovo što se dešava se ne može objasniti… Pročitaj više »

s mile

Kriza sa poluprovodnicima, dizanje cene u cilju približavanja cena EV, opšta inflacija, grabežljivost proizvođaća i preprodavaca.

moron

Ako je mleko zdravo, to je jedino bitno. Ukus i cena su nevažni kada je zdravlje u pitanju.

BB

Kako ćeš ti kao potrošač znati da je zdravo? Ah da, vjerovaćeš etiketi…

moron

Pa, „tradicija kvaliteta“ vezana za vrstu „svete krave“ 😀

moron

Ah, Yaris Cross … Vidim, Pekiju se dopao … Osim cene, buke, potrošnje (u rangu 308 HDI) I još nekih detalja… Nisam ga vozio, al’ sam ga pip’o … Par puta. Onako domaćinski, detaljno. Iako sam na kraju sagledavanja u svetu mog totalnog besmisla našao možda i više mana, nego li vrlina, čak sam jedan celi dan bio stava i da dugoročno uopšte ne bi bilo lose da ga kupim, ali, svakako nehibrid, top paket, jer, Bože moj, niti su svi degenerici kao ja ( ogromnom većinom su ipak normalni ljudi), a ne samo da je „Japanac“ (znači, “sveta krava”… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Ishvali ga ti kao majka ludu ćerku 🙂

moron

Pa, u pitanju je dosta kontraverzno vozilo … Ali iz čestite familije.

Laki

Pravo u metu.

J4ZZ3R

Nedavno je rođak bio na redovnom servisu u Čačku i razgledao je ponudu Toyote. Reče mi da je par srednjih godina, u povratku sa Zlatibora, u roku pd 3 min kaparisao Yaris Cross. Pritom, fascinaralo ga je to što mu nisu izgledali kao pripadnici, nove, turbo elite.
Ozbiljan je čovek da sam poverovao u tu priču, ali šta je taj jadni čovek uradio i kakave je vid supruge da za ovo daju 35k

Izmenjeno 2 godine pre od strane J4ZZ3R
Roske78

Peki, dve stvari moram da napomenem jer ih ti uvijek istices prilikom testiranja „Suv-ova“ ili manjih vozila: 1.“Lako se penje na trotoar“-smatram da ovo nije u redu spominjati, jer autu nije mjesto na trotoaru i tacka. 2.“Pozadi za koljena ima mjesta za malu djecu“-prostor za malu djecu za koljena ( od 2, 3 do 10 tak godina ) je izuzetno zahtjevan, jer ona moraju da se voze u djecijim sjedalicama, a onda su im tabani u visini oko polovine naslona za ledja prednjih sjedista, dakle ne mogu se podvuci ispod prednjih sjedista, pa ako neces da im krivis tabane, a… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Roske78
BB

Da bi ušao na parking u dvorištu moram da se popnem na trotoar, ne bude auto ma njemu ali ga mora preći.

J4ZZ3R

A da ne pričamo o plažama i prilazima divljim i poludivljim plažama, a tek o planinama i planinskim putevima…

Izmenjeno 2 godine pre od strane J4ZZ3R
Iznogud Časni

Asvaltiraj si prilaz, sunce ti žarko. Malu rampu, ram-picu. 100 mu kukuruza

peki

Cuj ni ja se ne parkiram na trotoaru, ali da bi se uspeo parkirati cesto moram da se na njega popnem, u principu barem jednim tockom, ukoliko ne i s oba… Ovde ponekad prave parking mesta (jednom prilikom cu to uslikati), kao ispred moje zgrade, skromnih dimenzija ali ogradena visokim ivicnjakom, dusu dalo da s obicnim vozilom sjebes donji deo branika. E pa SUV ladno prolazi, cak i ukoliko ima niskoprofine gume i naplatke od 18-19 cola! Za malu decu pozadi, da ne kazem bebe, si u pravu, koliko li sam se samo napati s njihovim sedistima, u ovakvim automobilima… Pročitaj više »

BB

„(indukcioni, dok je prednji asinhroni sa permanentnim magnetom)“
Ako ima permanent magnete onda je sinhroni (u prevodu, nema proklizavanja ide pol na pol), A ovaj prvi indukcioni je najvjerovatnije asinhroni jer on ide ruku pod ruku sa indukcijom.

Ali ovaj princip malog motora na zadnjoj osovini bi mi se svidio kod mase aplikacija, da ne dodaje mnogo mase, ne dodaje trenje, pri manjim brzinama ti može da pomogne itd.. Ali po ovim cijenama… zaboravi…

Pomponije

Ova klasa je dala neke vrlo zanimljive automobile poput Peugeota 2008 i Forda Pume. Ali ovaj Yaris Cross je em ružan, em preskup sa ovim hibridom.

A ista takva prosečna potrošnja mogla se dobiti sa starim, dobrim dizelašom… Ali, kako onda naplaćivati ovakve cene? Pritom ne znam šta ovde može da opravda cenu, jer je baterija smešno malog kapaciteta, a baterije su najveći izdatak kod strujaša…

TheStig

Jedino ruznije vozilo koje je Toyota napravila je Toyota Yaris Verso. Viđao sam ih dosta po gradu. Izgleda kao da je Jurkovic trkajuci se pokupio neko drugo auto. 🤣Deformisam totalno izgled. Trinaesto prase 😅

moron

Da li si nekada seo u Yaris Verso?
Čudo od automobila je to bilo.
Šteta što je ugašen.

TheStig

Nisam mislio funkcionalno Morone. Vec estetski. Meni ako automobil nema ono nesto estetski ja ga ne mogu gledati, a kamoli voziti. Znam da je Verso bio izuzetan u drugim stvarima.

BB

Ako ne mogu sjesti u njega, ne mogu ga ni gledati iznutra a ni voziti 🤣😂. U pravu si da Yaris Verso nije oličenje ljepote, ali ako nema funkcionalnosti, džaba mu se, ne treba mi skulptura u dvorištu…

TheStig

Ja nemam nista protiv skulptura u dvoristu. Malo umjetnosti nije na odmet 😁 Cekamo dedu Iznoguda da prava pljuvačina krene 🤣

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Iznogud Časni

Jok ja, naslov pročitao , za ostalo nisam trošio dragocjeno vrijeme.

Iznogud Časni

Je li?a ganjo si misice-skulpture, a tad ti nije važila švapska, masna puna raznih papira, istetovirana ali praktična, funcionalna treba? Abam ti dvostruka mjerila. Tebi nekaj nije funkcionalno jer nemres utrpati u njega prljavi bajk, dzukelu, steficu iz minkena, al meni je skulptura funkcionalna jer nemam bajka, dzukelu a Boga mi ni steficu, a za taj eksperiment iz domacu medicinu By Oglo Culibrk, imam samo sebe da smjestim, a gledam skulpturu a ne mrtvački sanduk tj sjekira dizajn ili djelo napušenog Japanca, a ona meni i lijepa i praktična.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Rikošet

Koliko mi C-HR ima neku „dizajnersku priču“ toliko mi je ovo vizuelno nepotpun automobil…

Veliki točkovi, kratka karoserija i kratki prevjesi, proporcijski me više podsjeća na kvad nego na automobil…

Ovi digatlni instrumenti su toliko grafički „staromodni“ kao da su prije deset godina osmišljeni i sad pušteni u promet…

U tehnologiju ne ulazim nisam ga još pošteno ni vidio, ali dizajnerski vauuu faktor mu je što se mene tiče na najnižem nivou u ovoj klasi, što ne znači da nije ok automobil, ne varim ga i džaba…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
TheStig

Bas si pogodio sa tim opisom…kvad doslovno. Chr ima dizajnerski nesto ali je sve ostalo fula. Gledam juce, zavrsio sa poslom i sjedam u auto, pored mene parkiran chr. Ogromna skula za tako malo prostora unutra sa kojim raspolaze. Toyota zaista treba da zaposli sposobnije dizajnere, posebno enterijera.

BB

CHR mi je primjer katastrofe na točkovima po pitanju dizajna i funkcionalnosti. Na kakvim je drogama bio dizajner pa da napravi bunker od zadnjih sjedišta… Ovaj Yaris mi liči na malo robusniji „džip“ u odnosu na oble konkurente a što mi nije loše, međutim cijena to svodi na realnost da od tog nema ništa…

Iznogud Časni

Ni mokka ni grandland nisu ništa bolji. Bunkeri.

Iznogud Časni

2016 djulija 180ks skoro Maks paket opreme – komentari kažu preskupaaaaaa. Evo sjedim u tupsonu, dildo, 31k u salonu a preko mobile još i jeftinije dosta dobar paket i opet bilje nego ovo smeće. Sjeodoh grandlanda, uf, koja budala može ono kupiti?!

fa14

Toyota je proslog meseca u Srbiji nudila Crossa sa popustom od nekih 1500 evra i beskamatnim kreditom i po novom post-kovid sistemu vrednosti sa bogatim sistemima bezbednosti , pa cak i sa atmosfercem koji kasno postize svoju maksimalnu snagu cinila kao dobra kupovina u nizim paketima opreme, sve dok prosle nedelje dileri nisu objavili da je ponuda ukinuta a uslovi po kojima su kola kaparisana promenjeni. Steta, jer joj je tada tada glavni adut bio „pristupacnost“, a sada ostaje precenjena.