1. Home
  2. Testovi
  3. Peugeot 208 1.2 PureTech 100 ks Allure Pack – Srećan broj
Peugeot 208 1.2 PureTech 100 ks Allure Pack – Srećan broj
36

Peugeot 208 1.2 PureTech 100 ks Allure Pack – Srećan broj

5.94K
36
Podelite sa prijateljima:

Novi Peugeot 208 već u startu postao je pravi bestseler, no sve verzije ne prodaju se podjednako dobro. Nakon električne izvedbe, dizela 1.5 BlueHDi i najsnažnijeg 1.2 PureTech 130 EAT8, pozabavili smo se „srcem“ ponude, slabijim trocilindarskim 1.2 od 100 ks.

Tri prethodna druženja s novim 208 omogućila su nam da se detaljno upoznamo s njegovim kvalitetima i manama, ali, kao što to često biva, Peugeot se svaki put potrudio da mi na test vožnju ustupni najprestižnije primerke, sa snažnijim agregatima i vrhunskom opremom.

Jasno je da sve ovo, svesno ili nesvesno, pozitivno utiče na opšti utisak i čula vozača i putnika, dobiti osnovnu verziju nije uvek jednostavno. Čak i ovoga puta, bez obzira što sam tražio agregat skromne snage, „uvališe“ mi jedan od najviših završnih nivoa Allure Pack, i kao šlag na tortu lepa kožna sedišta i još mnogo toga za šta se doplaćuje kamara para.

Ma šta se žališ, tim bolje, reći će neko, no kako je cilj preneti vam što objektivnija zapažanja, često sam na muci da budem realan! Sva sreća pa je ovaj lavić prirodno lep, nije mu neophodno mnogo šminke u vidu dopunskih spojlera, velikih aluminijumskih felni i raznih džidža-midža, da bi privukao poglede.

Dizajn je potpuno nov, svež, drugačiji od prethodnog 208, s kojim osim naziva ne deli više ništa. Podrazumeva se da je novajlija pokupio izvesne stilske elementa od veće braće, gde pre svega mislim na tri vertikalna led dnevna svetla i ogromne „očnjake“, koji duboko „grizu“ u branik. Ne za sve verzije, umesto spomenutih LED svetla voženi je posedovao klasične farove s halogenim sijalicama.

Navedimo još masivnu i blago ispupčenu prednju masku, dok zadnji deo karakteriše elegantna svetlosna grupa iz tri dela, integrisana u pojas od crne plastike (slično kao kod 508) i poveći spojler pri vrhu petih vrata. Za razliku od ranije voženog GT-Line ne pronađoh dupli završetak izduvne grane i niskoprofilne pneumatike od 17 cola, niti su prorezi za točkove uokvireni crnom lakiranom plastikom.

Podsećanja radi, osim nove platforme izmenjene su i spoljašnje dimenzije, sadašnji je duži za 80 mm (4,06 m), te ujedno širi za 32 mm i niži za 20 mm. Vizuelni efekat je postignut, iako već drugu godinu u opticaju i dalje privlači dužnu pažnju, posebno ukoliko je u nekoj od atraktivnijih boja, kao što su žuta, drečavo plava ili vožena crvena.

Dakle, ovoga puta vožena je trenutno najtraženija verzija 1.2 PureTech od 100 ks, s ručnim šestostepenim menjačem, tim bolje jer je s automatskim EAT8 skuplja za čitavih 2.100 evra. Dizel motor 1.5 BlueHDi/100 ne privlači više kupce kao nekada, dok je električni e-208 i dalje rezervisan sa „posebnu“ klijentelu, iako je bezmalo 25% svih prodatih 208-ica na struju.

Vredna tri cilindra

Kako bi stvari odmah bile jasne, ako mogu da biram između tri i četiri cilindra u principu bih izabrao motor s jednim više! Primera radi, da mi se ponudi četvorocilindarski Clio 5 1.3 TCe/130 ili trocilindarski 208 1.2/130, bez obzira što mi je u estetskom smislu Peugeot privlačniji, pre bih se opredelio za mali Renault. Naprotiv, u slučaju trocilindarskog Clia 1.0 TCe/100 i ovde predstavljenog 208 1.2 PureTech/100, moj izbor bi pao na Peugeot! Zašto?

Jednostavno, nakon što sam bio u prilici voziti sve četiri izvedbe nalazim da je Renaultov 1.3 TCe ubedljivi od 1.2 PureTech/130, ne i 1.0 TCe/100, iako se prilikom prethodnih vožnji pokazao posve korektnim. Jer ovaj blok razvija znatno osetno skromnijih 160 Nm, dok se mali lav, osim što ima veću zapreminu, može pohvaliti s čitavih 205 Nm, obrtni moment koji razvija s 1.000 obrtaja manje (pri 1.750 o/min).

Želim da kažem kako je uprkos predrasudama ugradnja trocilindarkog agregata u vozila iz B segmenta posve opravdana, iako verujem da se pojedni čitaoci neće složiti s mojom konstatacijom… Bilo kako bilo, ovo motorče podarilo je neophodan elan našem 208, s relativno skromnih 1.090 kg nikada nije u deficitu snage. Nije neophodno ni navlačiti ga u visok režim rada kako bi se ostvarile dobre perfomanse, čim se kazaljka obrtomera približi cifri od 2.000, povlači snažno i odlučno. I što je najlepše, čak mu je i zvuk dopadljiv, sve dok se ne potera u maksimalni režim rada, kada postaje previše grlat i prisutan u kabini.

Uparen s šestostepenim ručnim menjačem, prijatnim za rukovanje i dobro odmerenih prenosa, sposoban je ubrzati do 100 km/h za 10 s (Peugeot navodi 9,9) i pogurati ga do nekih 190 km/h! Nije loše, iako je snažniji 1.2 PureTech/130 još performantniji (8,7 s i maksimalna brzina od 208 km/h), ali po koju cenu!? Obavezno u paru s EAT8 i uz završni nivo GT i GT Pack, košta u Srbiji najmanje 24.790 evra, dok se voženi može dobiti počevši od 17.840 evra (završni nivo Active Pack).

Naravno da ne ostavljaju isti vizualni efekat i da je kod GT oprema neuporedivo bogatija, što ipak ne opravdava razliku od preko 7.000 evra! Kad smo već kod cene recimo da za voženi Allure Pack treba 19.690 evra, što će reći da ovaj mali lav skupo prodaje svoju kožu. Bez ulaženja u detalje, slično opremljen Clio 1.0 TCe 100 LPG Intens, košta kod nas 16.890 evra, a bratski Citroen C3 1.2 PureTech/110 Shine 15.390 evra.

Dakle visoka cena i solidno motorče, a vozna dinamika? Bez zamerki, ponašanje našeg malog lava je dinamično i sigurno, uz precizno upravljanje i malo podupravljanja. Ovde je ogibljenje osetno mekše trimovano nego li kod GT i gume nisu ni blizu toliko performantne, čime se donekle izgubilo na efikasnosti, a dobilo na udobnosti. Tim bolje, po viševekovnoj francuskoj kaldrmi, koja se još uvek može pronaći na pojedinim ulicama i bulevarima kao što su Jelisejska polja, znatno manje vibrira i poskakuje.

Ovoga puta uglavnom je vožen po gradu i predgrađu, zapravo poslužio mi je kao izviđačko vozilo za čuveni teniski turnir Roland Garros!? Naime, nedelju dana kasnije vaš dopisnik trebalo je provesti petnaestak dana kao jedan od više stotina oficijalnih šofera za prevoz tenisera, trenera, sudija i raznih zvanica, te sam s ovim 208 obišao i pokušao memorisati sva važna mesta.

Počevši od samog kompleksa Roland Garros, koji ima verovali ili ne 54 ulaza, pa sve do desetak teniskih centara u bulonjskoj šumi i okolini gde se održavaju treninzi, više hotela za smeštaj tenisera i sudija, aeodroma, železničkih stanica…

Sva oficijalna vozila su marke Peugeot, ali isključivo plug-in hibridi ili električni modeli, tipa 2008, 3008, 508… Interesantno iskustvo koje se nažalost završilo nakon samo par dana, zbog katastrofalne organizacije, nedefinisanog radnog vremena i plaćanja, odustao sam od daljeg angažovanja… Ne, nisam bio u prilici prevesti ni Đokovića ni Nadala, najbolje plasirani teniseri imaju svoje privatne šofere.

Inače samo ogibljenje nije znatnije evoluiralo u poređenju sa bivšim, napred je MacPherson, dok je pozadi ostala polukruta osovina. Već kao po običaju isterah ga i na auto-put, gde je dokazao da mu je polivalentnost jača strana. Ni malo ga se ne plaši, uz dovoljno snažan i diskretan motor (pri 130 km/h vrti se na 2.500 o/min), dobru izolaciju kabinskog prostora i udobno ogibljenje, otisnuti se na duži put nije nikakav problem.

U ovakvim okolnostima putni računar pokazuje potrošnju od  6,6 l, dok u idealnim uslovima ne prelazi 4,5-5 l. Po gradu nema pravila (moja se kretala između 9 i 10 l), da bi se na kraju zabeleženi prosek stabilizovao na tačno 7 litara.

Enerijer k’o bombona

Pored privlačne spoljašnjosti, novi 208 može se pohvaliti atraktivnim i nadasve modernim enterijerom, pod uslovom da volite ekrane i digitalne instrumente. U svakom slučaju ukoliko je cilj Peugeota bio impresionirati potencijalno zainteresovane, u tome je u potpunosti uspeo. Opet se moram ograditi, sve što ću navesti odnosi se na više završne nivoe, računajući i ovde predstavljeni Allure Pack.

U tom slučaju imate pravo na „3D“ instrument tablu, po prvi put viđenu kod grupacije PSA. Radi se ekranu (analogni instrumenti su zadržani za niže završne nivoe) s dva nivoa, gde su u dnu smešteni fiksni pokazivači (za temperaturu motora i stanje  goriva u rezervoaru), dok je drugi nivo transparentan i smešten par santimetara ispred. Nešto kao „Head up“ pokazivač koji se obično nalazi pri vrhu komandne table, dok je ovde smešten u okviru samih instrumenata.

Princip je isti, na providnu plastiku projektuje se po želji obrtomer, brzinomer, GPS, podaci s putnog računara, i sve se može personalizovati različitim grafičkim rešenjima u više boja. Neupućeni vozači biće u početku zbunjeni, treba malo vremena naviknuti se na sve to i pronaći sve opcije. Dakle, lepo ali ne preterano čitljivo, dobri klasični instrumenti, gde pre svega mislim na obrtomer, ipak su precizniji.

Instrument tabla sastavni je deo „i-cockpita“, koji karakteriše sve Peugeote novije generacije, ali koji ne „leži“ svim tipovima vozača. U rukama imamo ekstremno mali upravljač, podrezan na donjem i gornjem delu, kako bi što manje zaklanjao instrumente, na koje se gleda preko njega.

Posledice ovakve koncepcije su poznate, ili se sedište mora podići ili se upravljač spušta u krilo, ponekad i jedno i drugo! Sva sreća njihova amplituda podešavanja je veoma velika, tako da na kraju vozač nekako i pronađe više-manje željenu poziciju.

U dizajnerskom smislu sve je superlativima, gde pre svega mislim na centralni ekran od 10 inča (7 inča za jeftinije verzije), kao i komandnu tablu s prekidačima u klavir stilu, kojima se direktno biraju željene funkcije. Lepo, nažalost ne uvek i praktično, da bi se pronašla željena, posebno u drugom nizu (dupli red), pogled se mora skloniti s puta.

Naprotiv, za pohvalu je izbor materijala, na gornjem delu konzole pronalazimo mekanu sunđerastu plastiku, u harmoniji s materijalom koji podseća na karbon. Nisam siguran da li uz ovaj završni nivo ide LED dekorativno svetlo na centralnoj konzoli (u voženom je bilo), koje se u vidu linije proteže na vrata (po želji u desetak različitih boja). Čak je i na plafonu, iznad unutrašnjeg retrovizora bez okvira, centralno LED osvetljenje, osetljivo na dodir.

Nisu zaboravljeni ni putnici pozadi, spotovi za čitanje su iza glave, a dva USB priključka omogućavaju da se napune mobilni telefoni. Podignut je i nivo fabrikacije, 208 spada među najkvalitetnije završene mališane u segmentom. Prednja sedišta kod voženog su s dobrim bočnim osloncima, široka i udobna, kao što rekosmo u voženom obložena kvalitetnom kožom.

Za pohvalu je i praktični aspekt, u vrata i pregradak za rukavice staju flaše od 1,5 litara. Podešavajući naslon za laktove između sedišta skriva još jedan veliki boks, dok se svakodnevne sitnice mogu odložiti u dno centralne konzole, odnosno udubljenja za limenke. Predviđen je i pregradak za bežično punjenje smarfona, čiji poklopac, kada se otvori, služi kao oslonac za isti.

Nažalost, na zadnjoj klupi raspoloživ prostor je skučen, dve odrasle osobe moraju da računaju na solidarnost vozača i suvožača. Do nekih 1,8 m visine nekako i mogu da se skrase, iznad toga glavom se dodiruju plafon.

Nije jednostavan ni sam ulazak i izlazak iz vozila, krivac za to su mala zadnja vrata. Navedenih desetak santimeta više u dužinu (međuosovinsko rastojanje je praktično isto kao kod bivšeg) nisu dakle doneli više prostora, što se odnosi i na prtljažnik. Zapremina od 311 litara tek je na donjoj granici proseka, dok se modularnost svela na obaranje zadnjih naslona.

Bez police za poravnanje nivoa, dobijen prostor nije ravan, tačnije sedalni deo uzdignut je za nekih 7-8 cm. I ovoga puta u njegov dnu pronađoh rezervni točak „ćopavac“, s tim da uz doplatu može dobiti istih dimenzija, kada se izgubi još par desetina litara korisne zapremine. To bi bilo to, za detalje opreme, kako elektronske tako i one zadužene za udobnost, ukoliko ste zainteresovani pozivam vas da prostudirate zvanični sajt Peugeota za Srbiju. Ima tu svega kao i kod prestižnijih modela kuće, upravo zato nalazim da je testirana verzija verovatno najinteresantnija.

Iako je i dalje skupa nudi uglavnom sve što se očekuje od jednog savremenog mališana u B segmentu, plus, kao bonus, retko privlačan dizajn. Po svemu sudeći dobitna kombinacija, novi 208 najprodavaniji je model u Evropi, na drugom mestu najveći konkurent mu je, verovali ili ne, 2008! Uspeh kakav Peugeot ne pamti!

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Peugeot 208 1.2 PureTech 100 ks Allure Pack

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.060/1.750/1.430 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.540 mm
Zapremina prtljažnika: 311-1.118 l
Masa praznog vozila: 1.090 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/turbo benzinac
Radna zapremina: 1.199 cm3
Snaga: 100 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 205 Nm pri 1.750 0/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina s uzdužnim ramenima
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 195/55 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,9 s
Maks. brzina: 188 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 44 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,4/7 l/100 km
Emisija CO2: 100 g/km

Cena

Cena u Srbiji za voženi agregat od 17.840 evra  

Dobre strane:

Dizajn, atraktivan enterijer,menjač, odnos vozna dinamika/udobnost, prijatan i dinamičan egregat, nivo raspoložive opreme

Loše strane:

Cena, pozicija za upravljačem ne odgovara svim vozačima, pristup zadnjoj klupi i raspoloživ prostor
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8,5 
Performanse: 8,5
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,5 
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 8,5 Ukupno 7,25 
Potrošnja: 6
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 6,5 
Ocena: 7,917

Kratko poređenje Renault Clio 1.0 i Peugeot 208 1.2

Renault Clio 5 Peugeot 208
Dužina, širina, visina (m) 4,05 x 1,80 x 1,44 4,06 x 1,75 x 1,43
Međuosovinsko rastojanje (m) 2,58 2,54
Zapremina prtljažnika. (l) 317 309
Kapacitet rezervoara (l) 42 44
Pneumatici 195/55 R16 195/55 R16
Masa (kg) 1.158 1.090
Motor Turbo trocilindraš Turbo trocilindraš
Zapremina agregata (cm3) 999 1.199
Snaga (ks pri o/min) 100 pri 5.000 100 pri 5.500
Maksimalni obrtni moment  (Nm pri  o/min) 160 pri 2.750 205 pri 1.750
Pogon Na prednje točkove Na prednje točkove
Menjač M/5. M/6
Ubrzanje 0 do 100 km/h (s) 11,8 9,9
Ubrzanje od 80 do 120 km/h (s) 11,4  u 4. brzini
18,4 u 5. brzini
9,5 u 5. brzini
12,9 u 6. brzini
Maksimalna brzina. (km/h) 187 188

(5938)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

36 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Lepo odelo, sveukupno odličan paket.

Da kupujem auto u ovoj klasi uzeo bih ga u razmatranje. Nisam ga vozio, ali jesam prošlu 308-icu i nikako nisam mogao da nađem dobru poziciju sa volanom (185 cm ali krakat), tj da mi bude ergonomski sve ok i da vidim lepo instrumente. Jedino tu postavku table vidim kao problem.

Ako pogledamo cene osveženog Poloa u Nemačkoj ovde na AR, mislim da su cene ovakve 208-ice i više nego ok.

don

3 cilindra i 10 litara za isprdak od 1 tone…jeben napredak fašista iz EU birokracije. 7l prosjek je trošio i svaki benzinac iz prahistorije. Prevara kao i dildo. Kakva je pouzdanost ovog poluproizvoda? Ima li tih podataka gdje ili da čekamo novi model, kada će po dobrom starom običaju biti napokon iznesene sve mane prethodnika, koje su do tada vješto skriva ne, da bi uvjerilo kupca kako sa novom iteracijom eto odlaze i ti nedostatci? Loše kočnice, veliki krug okretaja, hrdja auspuha, loša preglednost, preglomazna sjedala, neprecizan mjenjač…to su bile samo neke mane prethodne i inih drugih generacija pezoa 208… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane don
Pomponije

Done, moj dobar prijatelj je do skoro imao prošlu generaciju 208, kupio ga novog sa ovim 1,2 ali 110 ks. Vozio šest godina i oko 100.000 km samo uz redovno održavanje.

E sad, da li je imao sreće, ili je stvarno kvalitet, ko će ga znati.

don

I moj,raspao se na 200k km, ali doslovno raspao.

djole

Zna se koje su države EU sazidane na fašizmu, Francuska nije. Zato je posle drugog sv. rata i gurnuta u ugao. Najpre su nacisti do poslednjeg papira i poslednjeg prototipa opljačkali razvojne centre svih francuskih proizvođača automobila, a zatim su Ameri uložili nezamislive svote dolara u nemačku automobilsku, ali i svu ostalu industriju. Možete da pričate šta god vam je drago, ali taj vaš polo u poređenju sa dvestaosmicu izgleda kao kontejner za smeće. I spolja i iznutra.

don

Ti si pobrkao lončiće. Još od srednjeg vijeka i kartaških ratova oni su fašisti. Moj komentar se odnosi na nametanje 3 cilindrasa koji se stalno i iznova u praksi dokazuju kao obična prevara kao i EU, 7l prosjeka na tako laganu karoseriju…ili slikovito vozim danas 180km/h i trosim u prosjeku 6.2l sa 2.2l i automatikom.

Izmenjeno 2 godine pre od strane don
moron

Pri 180 km/h u proseku troši 6,2 ?
Crni Done … 😊😊😊

don

Tebe mi! Doduše, nisam dugo vozio tom brzinom ali keln- dortmund- dizeldorf-keln, pa tamo dje nema ograničenja furam koliko ide, a to ti je možda nekih 30 km neogranicene brzine (možda 10 tak više) na rutu od nekih (racunaj i grad) 270km i dodjem na kraju na 4.8l sa klimom uključenom. E,sad…moraš da znaš da si Švabe blago rečeno, idioti i kad je promet u pitanju, pa imaš gradilišta i po 10 godina, a izgleda da se nisu makli dalje od početka. I sad me ti natjeraj na benzinca i tri cilindra. Prednost je samo proizvođaču, jer zaradi više. Vozač… Pročitaj više »

moron

Ti ga brate „zalepi“ samo tako. Ne liči na tebe da budeš tako „odokativan“ i neargumentovan.
Ispade da je gori nego Zaporožac …

don

Jel ti Musa pričao kako smo jedne prilike jahali magarce i on se hvalio kako njegov ne troši ništa, ni zrnce kukuruza a onda se po Rimu žalio da mu je uginuo pa je i Cezaru dopizdilo te mu je dao zapreugeot koga su tjerala tri magarca, a Musa prvak Rima u utrkama , po naški zaprega ili starorimski- zapreugeotima (što i svaki dZezer zna), i nagazi Musa malo jače po kaldrmi, pojela mu ergela sve tri vreće kukuruza pa se žalio Cezaru na potrosnju, i da mu tri ne vuku kao četiri, da nije izbalansirano u vožnji kao četiri.… Pročitaj više »

moron

Najpre, hvala Pekiju što nam je podario još jedan ovakav test. I što radi vredno kao rudar. Test za testom, ovim ritmom, ja ne znam ko još ima da to tako radi … Hvala i AR-u za „tajmnig“, jer sam svake subote počeo ujutro da isčekujem kada će da se „okači“ novi test … A sada par komentara. Kada sam prvi put seo u sadašnji Clio, Corsu i 208, bio sam jako razočaran ponudom prostora unutra. Napred sam, inače, sedeo odlično ovako napake dužine i proporicija tela. Onda je došao novi yaris i shvatio sam da pitanje ponude prostora može… Pročitaj više »

mkm

Suzuki Swift je daleko komforniji posebno na zadnjoj klupi i od 208-ce i od C3-ke mada je manjeg gabarite

J4ZZ3R

Pekija više nema smisla hvaliti, svaku reč sa testa potpisujem i tako iznova i iznova za sve automobile koje sam i ja probao.

208 mi je prošle godine bio u najužem izboru za gradski automobil, ali je na insistiranje lepše polovine pobedio 2008 sa istim ovim motorom i maltene u istom paketu opreme.

Ja sam emotivac i volim manje i lepše automobile, ali moram priznati da je meni manje drag 2008 znatno polivalentniji i za jedini automobil sigurno bolji izbor. Za grad 208 je sigurno praktičniji, ako ne vozite često nekog pozadi.

Odoh da perem 2008 🙂

Izmenjeno 2 godine pre od strane J4ZZ3R
Kittitelj

Kod nas je slična dilema, mada se i gospodji i meni više sviđa 208, lepši je realno. Mada, još se ne zna. Inače, meni kao dugogodišnjem vozaču VW vozila, Polo i nije bio opcija, najviše zbog estetike nove 208-ice, lepša bre od Pola i tačka.

TheStig

Meni se lično novi 208 ne sviđa. Pojedinačno, elementi dizajna su kul i dobro izgledaju ali zajedno nekako mi je sve to mlako. Novi 308 je bomba ali 208 nešto ne štima. Vidim ih bruku na cesti i u gradu. Zadnja svjetla su nekako previše podognuta pa izgleda kao da želi biti crossover, loša proporcija, donji dio branika kao da se nisu ni trudili. Cijene su stvarno prevelike (za dobro opremljene). Za ove pare se uzima automobil dobro opremljen u klasi iznad. Svaka čast Pekiju na maestralnom članku. Treba da ide na Top Gear da piše članke.

igi

Ako nekome ne treba veći auto, odn. klasa iznad – onda ih neće ni gledati.

Rikošet

Često gledam Štrumfove sa klincem i ne znam zašto, ali mada se najmanje pojavljuje, uvijek mi u glavi ostane nastup Ljutka koji kaže – mrzim… Kratko, jasno i direktno… Dakle mrzim sve trocilindraše da budemo jasni odmah. Ta koncepcija je uzela od mene (jedan cilindar, klip, karike, ventile…. ponavljam se stalno na ovu temu, ali…) da bi proizvođač mogao da ispuni tamo neke norme… Mislim šta me briga za njim i za eko normama, to je njegov posao, ta briga i sve što ide uz nju… Moje je da uživam u vožnji… Međutim, na sve navedeno što su uzeli od… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Peki

Cuj tri cilindra znaju da iznenade… Trenutno vozim Pumu ST 1.5 od 200 ks i 320 Nm (dakle 3 cilindra), boze pa taj motor „odvaljuje“! Jeste da trosi i ne znam koliko ce biti pouzdan i dugovecan, ali je zaista odlican. Cak mu je i zvuk sportski, grlat, i to prirodno, nije ona imitacija za zvucnicima…

Rikošet

1975. Godina Mercedes 123. Motor 240D, zapremina 2.400 ccm četiri cilindra 65 KS. S malo pažnje odvrtiće milion kilometara. Danas. Ford iz tri cilindra i 1.5 litara izvlači malo više od 65 KS po cilindru… Meni to zvuči kao ekstremno forsiranje bloka motora. Možda griješim, pokazaće vrijeme… Slažem se da trocilindraši mogu da iznenade, ali uglavnom, jer si se htio ili ne već navikao na njih. Uglavnom voziš jače turbo verzije. Oni atmosferski rijetko ti dođu u ruke, a oni najbolje pokazuju kolika je vrijednost tri cilindra bez turbine. Mercedesovih 65 KS iz četiri cilindra se fokusiralo na dugovječnost, a… Pročitaj više »

don

Druge tehnike, drugo vrijeme, drugi materijali, drugačiji motor…nemos ti porediti. I Musa se žalio Cezaru na izdržljivost magaraca ali današnji ušati prijatelji sa belegom na bijeloj kopiti traju sasvim dovoljno. Joj, sjećam se kad su meni pjevali da gdje ću bravo 1.2 sa čitavih 80ks za po gradu, napregnutna mašina. Rekoh, ko je ovdje lud? A da nisu dugotrajni, već bi bio biznIs kao sa „besplatnim“ kovid testovima po Njemačkoj. Sunce ti kalajisano, da Musa nije otego papke sad bi mi radili biznis, ali sam kasno čuo tu informaciju. Naime, šetam se ja dizelskim selom, i prcam Švabe sa moraju… Pročitaj više »

Rikošet

Kad pređeš sa 2.2 na 1.2 pričaćemo 🙂

BB

Prije par godina TSI motori sa 4 ceilindra katastrofa po pitanju lanca, turbine, potrošnje ulja, a onaj 1,2 sa tri cilindra iz iste kuće ide bez problema i solidne kilometraže (neki dan se neki momak javlja na YT da vozi službenu Fabiju sa 590kkm…).
Ni ja ne volim zvuk kosačice ali izgleda da ne možemo uzeti samo broj cilindara ili zapreminu kao faktor. Brojni su drugi faktori.

TheStig

Bilo koji motor može biti loše izrađen čak iako je idejno odličan. Sjecam se prilikom jedne posjete mehaničaru, čovjek sa mercedesom 190 na njemu kugle fabričke prešao preko 400 000. Mislim primjeri su brojni, evo jedan koji se desio meni. Nakon jedne malo teže na gasu vožnje svratim da operem automobil. Rezultat pranja je bilo čisto auto i iskrivljeni diskovi od pranja. Zamisli kvalitet materijala tog…To je prije 20 30 godina bilo nezamislivo. Koga interesuje debata 3 cil vs 4 cil moze da procita o termalnoj efikasnosti i efikasnosti i ugrozenosti turbine kod 3 cil motora. Sto se tice jedinog… Pročitaj više »

Rikošet

Ako voliš Nektar (jer je prvo pivo koje si u životu popio…) džaba ti je što ja pričam da su Banjalučko, Kastel ili Baraba samo varijacije Nektara 😉

moron

To mi deluje kao „prava mera“ 😊

TheStig

Grlat može biti koju desetinu hiljada kilometara. Posle jedino može biti grlat vozač kad vidi rupu u novčaniku. Manite se besmislenih rasprava, „There’s no replacement for displacement“. Kakvi trocilindraši, imaju zvuk kao da je nešto zapelo unutar točka od bicikla.

moron

“There’s no replacement for displacement”?

Ne bih se složio.

TheStig

Drug, imaš još uvijek pravo da se ne slažeš. Kako su stvari krenule još malo će nam i to zabraniti 😂Ja bih radije motorčinu velike zapremine ne mora imati ni turbo niti superpunjač nego neki prenapregnuti mikser za kafu. Imaš odziv instant, imaš snagu, brzinu i dugovječnost motora. Znaju Ameri šta rade,.uzmu Miatu i stave small block v8 😁😁😁🚀

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
BB

Blago tebi kad imaš platu 10.000€
Nije da ne postoje još i takve mašine iz tvojih snova, samo je pitanje kad dođeš do otvaranja novčanika šta ćemo tamo naći i koliko se „prostrijeti“. Možemo kupiti samo ono što je u ponudi i što možemo platiti.

TheStig

Mašine iz snova automobili od 30 000 dolara?Sta je onda McLaren?Drug ne bih da raspravljam o standardima i imovinskom stanju ali Mustang novi je u Americi da ne kazem jeftin ali u svakom slucaju pristupacan automobil. Imas ih koliko hoces, Camaro-a, Dodge-va i ostalih v8 masina. I voze ih ljudi koji nemaju 10 000 eura ili dolara platu. Uostalom ne mora biti v8, može biti šestak čega ima također pregršt kod neameričkih brendova. Sasvim adekvatno. Leksusi, Toyote, Acure, Audi, Mercedesi itd itd. Stvar je u svijesti kupaca. Pokusavali su miksere i u Americi gurati, kupci rekli ne hvala i na… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
BB

Znaš li onaj vic kad Huso uzdišeni govori „Opet mi se ide u Ameriku…“, Pita ga Haso: „Pa kad si ti bionu Americi?“.
„Ma nisam bio, nego mi se i juče išlo“…

Nisam znao da ti živoš preko okeana pa su ti dostupni „small block“-ovi od 4L… Ovdje gdje ja živim uvijek se gleda i trošak (kupovina, gorivo, registracija…). A ne možemo dizati međunarodni ustanak da se nama obezbijedi isti pristup resursima…

TheStig

Ne živim preko okeana ali sam živjeo. Ne mora biti 4 l. Ali ne mora se kupovati ni 1.0. Ima pregršt i dalje četvorocilindarskih motora. Ljudi se generalno ne zanimaju šta kupuju, kad pukne nešto onda ide joj kuku.

don

Tako je , zahtjevam pristup svim bankama!
I Musa je htio pristup Kleopatri, al džaba nije znao da sam ju….kao što kažu ne j…lijep neg uporan.🤪🍻

Branko

I dobiju Frankensteina koji nije nizašto osim možda za utrke ubrzanja… a i to dok ne dođe neka Miata sa motorom od Mitsubishi Evo ili Subaru Sti… 😁

Izmenjeno 2 godine pre od strane Branko
TheStig

Nije Frankenstein nego je vrhunska stvar. Čak ima i svoju trkacku klasu posebnu. Imas firmu koja samo to radi Flyin Miata. 900 kg 500 ks 😎

s mile

Svi smo sličnih godina, i nije mi jasno, ko je propustio velik napredak kroz dobijanje snage, a smanjivanje kubikaže, dodavanje turbina.

Počelo je sa dizelašima od 2,5L i npr 70ks, da bi se danas došlo do 2L i npr 200ks. Slično se dešava kod benzinaca.

Da, ima uspešnijih rešenja, boljih ili lošijih motora. Kako kod VW grupacije pumpa dizna, i kod PSA grupacije comonrail. Ali vremenom se sve reši i popravi / nadogradi.

Da, svestan sam da mi, vozači plaćamo njihove konstruktivne greške, ali ….