1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Clio 1.0 LPG – Magično rešenje?
Renault Clio 1.0 LPG – Magično rešenje?
45

Renault Clio 1.0 LPG – Magično rešenje?

8.01K
45
Podelite sa prijateljima:

Na francuskom tržištu ponuđen po istoj ceni kao i benzinski 1.0 TCe, Clio na gas (LPG) ujedno je čistiji, ekonomičniji, pa i snažniji. Interesantna alternativa dizel bloku, upravo kao i hibridnoj verziji koja se ubrzo očekuje.  

TNG, odnosno tečni naftni gas, slabo je zastupljen u razvijenim evropskim državama, bez obzira na sve pogodnosti koje ima. U Francuskoj, Renault Clio ima pravo na vinjetu br.1, koja označava ekološki čista vozila, kako zahvaljujući savremenom 1.0 TCe, tako i plinu, koji ima za 11% manju emisiju CO2, bez finih čestica čađi i ugljen-monoksida.

Izuzetno važna stavka jer svi proizvođači imaju zadatu globalnu emisiju izduvnih gasova (za čitavu gamu modela), koju, ukoliko pređu, rizikuju multimilionske kazne. Drugo, za ekološki čista vozila saobraćajna dozvola je besplatna, dok je instalacija realizovana u fabričkim postrojenjima Renaulta, od komponenti italijanskog specijaliste Landi Renco. Treće, prvi put inženjeri u Renaultu podesili su sagorevanje tako da kada je pokretan na gas ovaj blok ima bolje performanse, odnosno obrtni moment veći za 10 Nm, kao i veću elastičnost u nižem režimu rada. I kao što rekosmo u podnaslovu, u Francuskoj ovaj Clio ponuđen je po istoj ceni kao i isključivo benzinska verzija.

Sve u svemu eto razloga da vas zaintrigira dalje čitanje teksta, posebno jer je za bazu poslužio novi trocilindarski 1.0 TCe od 100 ks, znatno performantniji od starog 1.2 16v/75 ks, koji je bivši Clio koristio za ugradnju plina. Ukoliko vam sve navedeno zvuči poznato, u pravu ste, pre nekoliko meseci vožena je Dacija Duster GNV, s istim agregatom. No, za razliku od Clija Duster je za bazu koristio snažniji 1.6 SCe/110, uprkos tome, 1.0 TCe pokazao se performantnijim i ekonomičnijim.

Problem, iako tečni naftni gas ima velike prednosti (naravno i mane) nikada nije uspeo da se nametne „širokim narodnim masama“, kako zbog predrasuda (pouzdanost i sigurnost) i cene ugradnje, tako i usled nezainteresovanosti samih proizvođača i države, koja je svojevremeno ukinula određene beneficije vozilima pogonjenim njim. Za rezultat imamo slabo rasprostranjene stanice za točenje, u Francuskoj, gde je objavljena test vožnja, nepunih 1.600 od ukupno nekih 12.000 benzinskih pumpi. Osim toga, za naknadnu ugradnju TNG-a ovde je neophodno i do 2.000 evra, čime se odmah dovodi u pitanje njegova rentabilnost.

Slično pa ni nalik                                      

Iako smo vam novi Clio predstavili više puta, pre nego li pređem na tehničke karakteristike podsetimo se nekih detalja, vezanih za izgled i unutrašnjost. Bez obzira što se to ne bi reklo na prvi pogled, Clio 5 nema baš ništa zajedničko s prethodnim, koga je zamenio nakon sedam godina brilijantne karijere. Verovatno iz tog razloga, odgovorni u Renaultu nisu želeli ništa rizikovati, peta generacija poprimila je mnoge stilske elemente četvrte. Jer ovaj mali Renault već par decenija najprodavaniji je model u Francuskoj, odnosno drugi u Evropi, iza Golfa.

Nakon četiri generacije i preko 15 miliona proizvedenih primeraka, Clio je „bestseler“, ne samo u Francuskoj. Naglasimo zato da se ovde ne radi o nekakvoj dubinskoj restiliziciji, već o potpuno novom modelu. „Petica“ je postavljena na do sada nepoznatoj platformi, kojom se poslužio i novi Captur, kao i Nissan Juke 2. Ovo treba istaći jer vizuelno Clio 5 veoma potseća na prethodni, uz praktično iste spoljašnje dimenzije i forme, s tim da je preuzeo pojedine stilske elemente Meganea.

Prednji deo je gotovo prekopiran od njega, dok je zadnji personalizovan znatno većom svetlosnom grupom od „četvorke“. Za rezultat imamo stilski veoma skladno vozlo, bez obzira što nedostaje efekat iznenađenja, kao kod njegovog najboljeg neprijatelja Peugeota 208.

Naprotiv, enterijer je nemoguće zameniti s bivšim, kod „petice“ impresionira modernim stilom i opštim kvalitetom, pod uslovom da se radi o nekom od viših završnih nivoa. Komandna tabla je elegantna, horizontalna, njome dominira vertikalno postavljen ekran velike rezolucije od 9,3 inča (23,6 cm), s nebrojenim funkcijama i personalizacijama. Podignut je visoko i kao takav na dohvat ruke i oka. U sličnom stilu je savršeno pregledna numerička instrument tabla, koja se isto tako može personalizovati, odnosno izabrati stil koji imitira klasične instrumente, s podeocima i kazaljkom.

Sam kvalitet materijala je neuporedivo bolji nego li kod nekadašnjeg Clia, čitav gornji deo konzole je od mekane plastike, koju pronalazimo i na vratima, odnosno na mestima gde je nema ni kod pojedinih modela u C segmentu. Ukoliko bi ga trebalo porediti s recimo restilizovanim Citroenom C3, na čiju sam se prezentaciju odvezao s njim, vidljivo je da se ne radi o istoj generaciji, bez obzira što je C3 i dalje veoma aktuelan. Jednostavno Clio je moderniji, znatno savremeniji, kako na oko i dodir, tako i primenom sofisticiranih sigurnosnih sistema koje C3 ne poseduje.

No, po pitanju unturašnjeg prostora nije nadmašio Citroen, s skromnih 4,05 m dužine i dalje je samo polivalentan gradski mališan, bez većih familijarnih pretenzija. Bez obzira što zadnja vrata olakšavaju pristup  klupi (Clio postoji samo u hečbek izvedbi sa petoro vrata), ne očekujte da se na njoj osećate carski, posebno ne ukoliko imate iznad 1,8 m. Ne očekujte ni značajno povećanje prtljažnog prostora, ovaj je sada pre svega praktičniji. Peta generacija ima veći i pravilniji prorez, dok se obaranjem naslona dobija ravan pod i maksimalna zapremina od 1.069 l. Ugradnjom rezervoara na gas nije ništa izgubio na zapremini, jer je ovaj smešten u dno prtljažnika, umesto rezervnog točka. Jedino je rezervoar za benzin manji za par litara, umesto 42 u Clio LPG staje 39 l.

Za razliku od zadnje klupe, vozač i suvozač odlično se osećaju na prednjim sedištima, koja se mogu pogurati iznenađujuće daleko. Spomenimo i kožni upravljač (podešava po dubini i visini), idealnog prečnika i dopadljivog dizajna. Noću, atraktivno deluje LED osvetljenje po obodu središnje konzole i na vratima, po želji u desetak različitih boja. Ergonomija je bez zamerki, i prilikom ranijih test vožnji zaključio sam da mi Clio bolje „leži“ od Peugeota 208, čiji ergonomija zahteva izvesno prilagođavanje.

Nije se zaboravilo ni na praktične detalje, samim tim što je mehanička ručna kočnica zamenjena automatskom električnom, pronašlo se mesta za udubljenje za limenke. Stane nekako u vrata i ta moja test flaša od 1,5 l (mora ipak malo da se zgnječi), dok je u dnu centralne konzole predviđeno mesto za bežično punjenje smartfona. Relativno skromne zapremine jedino je pregradak za rukavice ispred suvozača, no uprkos tome Renault navodi da je ukupni kapacitet svih boksova povećan na 26 l.

Dakle GPL, izvedba razlikuje se isključivo po malom „dugmetu“, s leve strane upravljača, kojim se bira vrsta pogonskog goriva (pritisne se na njega) i ujedno očitava stanje rezervoara za plin. Renault se nije potrudi da ugradi nekakav normalan pokazivač, zaslužan tog imena, uostalom potpuno je identičan kao kod Dacije Duster i Sandero. Sastoji se od nekoliko sićušnih zelenih LED dioda, smeštenih u polukrug, koje „od oka“ pokazuju količinu gasa u rezervoaru, uz jednu crvenu diodu kada je na rezervi.

Bolje dva nego jedan

Sve više rasprostranjeni, motori s tri cilindra nametnuli su se u A i B segmentu, mada više nije retkost sresti ih ni u višim, računajući pojedine SUV modele i krosovere. Za bazu sva četiri modela (pored Dustera, Sandera i Clia, TNG je ugrađen i u novi Captur) poslužio je dakle savremeni 1.0 TCe, s “okruglo” 100 ks. Napajan benzinom ovaj blok razvija 160 Nm, pri 2.750 o/min, no kada „pijucka“ gas, obrtni moment je veći za 10 Nm (170 Nm), i što je najlepše razvija ga u nižem režimu rada, tj. pri samo 2.000 o/min.

Jednostavno ovaj agregat je u startu adaptiran većem broju oktana (105 umesto 95 tj. 98), zbog čega su i perfomanse superiornije. A da se radi o tri cilindra u to nema nikakve sumnje, no kako je kod Clija izolacija poboljšana, njegov zvuk nikada ne preplavi kabinu. Odmah po polasku pokušavam osetiti razliku u snazi u zavisnosti koje gorivo koristi, no kako se radi o uglavnom gradskoj vožnji, razlike su neosetne. Tek na otvorenom putu primećujem da je za nijansu „puniji“, sa boljim odzivom na gas, no ni tada razlike nisu frapantne.

 

Kome je do performansi treba pre svega izabrati progam Sport (postoje standardni i eko), e tada se može osetiti da turbo snažnije duva. U svakom slučaju agregat zadovoljava u svakodnevnoj vožnji, šta više s njim se može otisnuti i na duži put. Kažem ovo jer sam ga preuzeo samo dan kasnije po povratku s godišnjeg odmora u Španiji, gde sam vozio iznajmljenu Opel Corsu 4 1.2/70 ks i VW Polo 4 1.2/70 (3 cilindra), za koje je ovaj Clio avion!

No, u poređenju s maločas spomenutim C3 1.2 PureTech/110, 1.0 TCe je inferiorniji. Agregat grupacije PSA razvija 205 Nm, osim toga poseduje šestostepeni menjač, dok se Clio mora zadovoljiti ne preterano preciznim petostepenim. Šteta, s jednim  prenosom više međuubrzanja bi bila ubedljivija, a režim rada motora na auto-putu niži (3.000 o/min pri brzini od 130 km/h).

Tek da se zna, Clio TNG nema putni računar koji meri potrošnju, zbog čega sam se poslužio podacima koje sam zabeležio prilikom vožnje čisto benzinske verzije. U ovakvim uslovima računajte na nepunih 7 l, odnosno 20-25 % više ukoliko ga prebacite na gas. Iako je sposoban zadovoljiti se i sa 5 l benzina, prosečna potrošnja ipak se kreće oko 7 l, dakle nekih 9 l tečnog naftnog gasa. Zapremina rezervoara iznosi 42 l, no samo 32 l su realno upotrebljivi, tako da u najboljim okolnostima možete preći na gas nekih 350 km.

Malo, ali kada se na to doda još oko 500 km koji prelazi na benzin, ispada da je na ovom polju performantniji od dizela. Naravno i jeftiniji, u principu fabrička ugradnja košta 700 evra više, osim kada je „gratis“ kao u Francuskoj. Kad smo već kod cene recimo da se TNG u Francuskoj prodaje za 0,86 evra po litri, dok za SP95 treba 1,35 evra. U Srbiji TNG košta 72-73 dinara , dok je prosečna cena Evro premijuma BMB 95 između 127 i 135 din. Ekonomska logika je jasna, bez obzira na višu potrošnju kad god je moguće poželjno je voziti na gas.

 

Nažalost, Renault Srbija ne primenjuje istu logiku kao Renault France, te iako su cene generalno niže nego li u zemlji Gala, Clio 1.0 TCe LPG (oficijalni naziv) skuplji je za tih 700 evra od isključivo benzinske izvedbe. Konkretno, najjeftiniji Zen prodaje se za 14.190 evra, odnosno 15.790 evra za završni nivo Intense, kao u našem slucaju. Mnogo ili ne na vama je da procenite, činjenica je da za navedenu sumu dobijate savremeno i ekonomično vozilo, zadovoljavajućih perfomansi i veoma dobro opremljeno.

Sve je kao na fotografijama, doplaćuje se jedino za Multi-Sense (170 evra) i još 1.150 evra za centralni tablet od 9,3 inča (serijski od 7 inča) s TNT ekranom (instrumenti) od 10 inča. Pitanje je samo hoće li Clio Hybrid, koji se očekuje ovih dana, uspeti da ga zaseni znatno nižom potrošnjom i po kojoj ceni?

Tekst i fotografije: Perica Rajković  

Renault Clio 1.0 LPG/ Intense

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.050 x 1.798 x 1.440 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.583 mm
Zapremina prtljažnika: 300/1069 l
Masa praznog vozila: 1.153  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/ turbo benzinski
Radna zapremina: 999 cm³
Snaga: 100 ks pri 5.000 o/min
Maks. obrtni moment: 160 Nm pri 2.750 o/min

170 Nm pri 2,000 o/min (na gas)

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 5/M

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 195/55 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 12,5 s
Maks. brzina: 188 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin/TNG
Zapremina rezervoara: Benzin 39 l, TNG 42 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,6/6,8 l (9 lit gas)
Emisija CO2: 94 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 14.190 evra 

Dobre strane:

Bolje performanse na gas, moderan enterijer, kvalitet materijala, nivo raspoložive opreme, pozicija za upravljačem i ergonomija komandi, odnos vozna dinamika/udobnost, cena

Loše strane:

Petostepeni ručni menjač, prosečan unutrašnji prostor, mali rezervoar za plin, doplata u Srbiji od 700 evra 
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8 
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 7,5
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 6,5 Ukupno 6,5
Efikasnost: 6,5
Cena
Prihvatljivost: 7,5
Ocena: 7,583

 

(8012)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

45 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Da se mogu opcionalno otkloniti te mane, npr 6 stepeni, malo viša akcija u smislu bolje opreme po istoj cijeni ili otkupljujemo krš a dajemo popust ili dobar eko popust pa da se upotpunis sa kvalitetnom opremom jer bogato opremljen a povoljno kupljen – nemre bolje. Za ono što je namijenjen je i više nego odličan. Mana su ponuda prostora na zadnjoj klupi , ali za sitnije ljude i djecu je dosta. U svakom slučaju, čim ima pogon na plin, još zajebes i zakon pa dobiješ tu tvoju 1 plaketu, gdje ćeš sladje. Ima li Megane takav pogon i koliko… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Honda mislim da ne preporucuje plin nikako, a kamoli da ga ugradjuje serijski. E sad sigurno da moze u stare atmo motore.

Nemoj me zvati Slavko, ima covek koji bas pise ovde zove se Slavko. Mozes me zvati H kao Honda 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
Don

Ajme vidi njega, a sam sebi prišio nadimak Slavko , Slavko H 🙂
Pusti ti to, kad će utrka , planincuga zove da se tradicija uspostavi? Vidim da je bez podrške CEOa, nikog da preuzme odgovornost, bem ti život nekad smo na ORA-u išli s pjesmom,sad ni na roštilj nemos….sve je onaj Musa kriv, nemre on, sunce mu Albansko ogrijano…:-)

moron

Ako ozbiljno gledaš „Glistu“, ja bih ti sugerisao baš taj prethodni model, dizel verziju, zbog boljeg obrtnog momenta A tu je i AT9… Ili, sadašnji, ali, kao hibrid 😊 Zbog momenta …. Mada, ako možeš to da uvezeš, za neka neevropska tržišta, sadašnji se i kao MY 2020 nudi i sa tim ranijim 1,6 dizelom (u obe varijante snage i momenta)😊

Don

Vidi Fadila munje, pici preko 130 a ograničenje 110! Alo picija, imam ovdje jednog prijestupnika 😃 sta ti je at9, dragi druže Mirko? ‘zeo bih ja i novi model al skup, a stari se ubode pojeftino, samo ne znam kako se to vozi, bil ja to mog’o. Stikla ja to, a ja nisam feder! Ako me razumiješ, nije za mene život na visokoj nozi iliti radje djulija nego stelvio, sad je jasnije. A lijevo koljeno pati,a znaš kako se kaže,ko jednom proba automatik, ne vraća se na saltgetribu. Tako da, ima glista svojih minusa, zmijuga je to. Ljuto mu za… Pročitaj više »

Don

Vidim da i captur ima isti motor,ljudi vele sa klimom da cucla 10l plina, bez klime 1l manje.
Sad na papir bacit cijenu dizelaša pa vidjet sta je povoljnije, u svakom slučaju dizelaš ima veći okretni moment itd svi to znamo.

BB

Najbolji će biti hibrid kad mu ugradiš plin 🙂

Don

Nikad, niti jedan dildo ne valja niti će ikad valjati.stvar je jasna, trošak za baterije ubi. Ovo je samo bolje od čistog benzinca, od dizela teško, jedino oko plakete al to ionako važi za Francusku, pa je sporedno.

Don

Njemačke cijene ubiše…ne znam dje Fadil našao za 14k., Ovdje je sramota , dizel 20k, benzinac 16k pa do 18.5ke u drugom paketu opreme. A onda se kocoperi oglas plug-in captur za 25k . Jedino preko mobile.de pogledati, no kako god, novi se nikad ne isplati kupovati.

moron

Nije ovo loša „stvarčica“. Ako se za TNG verziju ne bi doplacivalo (kao u FR), mogao bi mnogima biti isplativiji od dizel verzije.
U SRB mislim da mu je cena dosta ljuta.
Što se tice 5MT/6MT, naravno da je 6MT bolje resenje, ali, na koliko će koji motor da se vrti pri 130, zavisi od finalnog prenosa (diferencijala), a 3.000 rpm ovog Clia svakako nije najgore medju savremenim automobilima. Eto, mada je brži, CRV se vrti u šestoj na oko 3.050 pri 130. Istina, ja mu to zameram. Trebalo je ipak barem malo manje. I Clio i on.

Laki

Clio mi najljepsi u ovoj klasi zasad kao i kvalitet materijala u kabini!

Risto

Zašto se ljudi oduševljavaju sa mekanom plastikom na gornjoj konzoli, da neće možda sedeti na njoj ili možda na dužem putovanju staviti glavu da odmore. Da li je to postala moda da svi koji testiraju nova kola, kuckaju, lupkaju po komandnoj tabli? Koliko se sati mesečno provede u automobilu da bi se zadovoljila sujeta kucanja.

S mile

E jesi ga rekao… Na svakom testu pipkaju ispred vozaca i suvozaca. Ja taj deo dodirnem jedino kad cistim kola iznutra, pa obrisem prasinu. Eto, jedino tad

Don

U b Klasse, Malo mekana jest gore, ostatak je tvrd za popizdit. S obzirom da je to najveći skup inženjerskih grešaka na jednom mjestu, sva ostala plastika je tvrda , a kako ne možeš normalno sjediti nego na b nosaču tako da nista ne vidiš ni lijevo ni desno, jer je to jedina pozicija s koje noga tj koljeno ne udara od armaturu. Ako se malo pomaknes, ne gine krvavo koljeno, pa ti vidi…da je to bolje dizajnerski riješeno, da je mekana plastika tu gdje treba da bude..ovako se možeš slikati..

moron

To sa tvrdom plastikom na mestu gde koleno dira konzolu zna biti jako zajebana stvar. Imao sam tu „robiju“ sa suzukijem. Kao da mi je neko zabadao iglu u oko …
Ali, u istom vozilu lako može da se desi da jedna osoba na mestu vozača ima taj problem, a druga da nema. To je veoma individualno. Ali, kome se kao vozaču ostvari taj „malo moguć“ rizik, taj ga je „ugasio“ sa tim kolima.

D_C

Pa valjda se auto isproba pre kupovine, barem da li pasuje po dimenzijama ukoliko ništa drugo. Sedneš i ako ne možeš da se smestiš udobno, taj model brišeš sa liste i ne kupuješ.

moron

Da bi osetio neka svojstva (pa i mane vozila), treba dosta kilometara. Neke osobine budu očite. Ali, neke i ne.

Don

Eto,onda me razumiješ. Odmaknem se koliko mogu ali nisam orangutan da imam dugačke ruke. Sjedim i ne vidim nista ni lijevo ni desno, a i kako brisači ostavljaju 6cm neobrisano uz debeo a nosač, vožnja Mercedesa je pravi pakao,nek su oni telefonsku tastaturu stavili na konzolu, a klimu dole nisko rukama neuhvatljivo. Moram kostobran stavit na koljeno.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
moron

Nije ti loša ta ideja sa štitnikom za kolena. Šteta što to ne pročitah u vreme dok me taj problem mučio sa suzukijem. Mada, taj problem je dolazio do izražaja samo tokom dužih vožnji auto putem.

Slavko

Kad smo kod plastike…pre koju godinu na promociji Grand Motorsa u Navaku, vozili smo Infiniti FX30, koji je tada kostao lepe novce, tipa 50k eura. Sedista predivna, sa ventilacijom i hladjenjem, panorama krov, sve lepo dizajnirano spolja i unutra. Ali, plastika u predelu rukohvata vrata je toliko tvrda i neugledna da bih je uporedio sa onom iz Lade. Veoma cudno obzirom na cenu auta, neki bih ga odmah odbacili kao opciju, ali je bilo i dosta onih kojima ta sitnica nije bila bitna, tj nije uticala na sveukupno odusevljenje autom. Lepota je u oku posmatraca (kuckaca).

BB

Ako misliš na Ladu 2105, uopšte nije imala tvrdu plastiku, a pogotovo rukohvate. Ja bih llično volio da ima tvrde rukohvate jer su joj oni bili jedni od rijetkih mana, malo, malo pa nieki pukne i onda imaš problema za zatvaranjem vrata – nemaš za šta uhvatiš :-).

Dugo je bila kod nas i negdje 5 godina pred kraj 18-godišnjeg korištenja, naletim ti ja na aluminijske ručke za Ladu 2015 i riješim i taj problem…

Peki

Mekana plastika je jednostavno kvalitetnija od tvrde, lepse i prestiznije deluje i teoretski bi trebala biti izdrzljivija, odnosno otpornija na sunceve zrake. Drugim recima ne bi smela da ispuca i promeni boju niti da krcka nakon mnogo godina i predenih kilometara. Nema to veze s mazenjem i nekakvim fetisistickim nagonima, aktuelni standardi u auto industriji nalazu njenu upotrebu u pobedinim segmetima. Dakle pozeljna je , ne i obavezna…

Slavko

Prevelika mi je razlika u potrosnji TNG u odnosu na benzin. Moj Logan (1.4 MPI) na tng trosi skoro pa identicno kao i benzin. Inace, uredjaj je Lovato, sekvent, pre 8 godina placen oko 450e. Zanimljivo da mi majstor koji je radio tng, na pitanje koliko vecu potrosnju mogu da ocekujem, rece da ako je ugradnja uradjena kako treba, razlike ne bi trebalo da bude.

BB

Ma vidiš da nema mjerača u GPL varijanti, nijecto Peki precizno izmjerio nego dao neki svoj osjećaj. A druga stvar, testeri se ne mogu posmatrati kao obični vozači za svaki dan, jer kad dobije auto na test on ga malo nagazi da vidi kako se ponaša, ali obični vozač to ne radi (vidiš morona da obara rekorde po niskoj potrošnji goriva). Sjećam se ranije kada su testirali robotizovani automatski mjenjač, svi testeri od reda su govorili kako je to smeće jer ima cimanje. Tačno, kad ga nagaziš, mašeš glavom k’o konj pred građom, ali kad voziš normalno, ništa se ne… Pročitaj više »

Slavko

Taj merac u kabini na diode je sve, samo ne precizan. Ja merim od cepa do cepa. A da novinari gaze, to verujem. 🙂

Don

Moderna je to tehnika, diodice, skupo je ugradit bilo sta drugo 🤭🤔🤫

S mile

Taj merac sa 4 do 6 diodica je informativan. Kad dodje do jedne, red je da se puni rezervoar.

Slavko

Ja resetujem kilometrazu, znam otprilike kad je vreme za punjenje. Mada, cesto propustim da punim kad je skoro prazan, provozam ga na benzin, valja se.

s mile

takođe, u 99% punim po pređenoj kilometraži, te ponekad dođem do situacije da ispraznim tng

moron

Oko ovog 5MT … Sinoć obratih pažnju na fobiji. Pri 130 km/h u petoj se vrti na malo ispod 3.000 rpm… Bolje nego u šestoj „neki“ …

sami

To koliko će se koji motor vrteti u finalnom stepenu prenosa, zavisi od karakteristika tog motora a ne od želja ili pogrešnog menjača. Kažu pogrešno „dobro prilagođen menjač“ umesto motor takvih i takvih karakteristika. Malo ljudi shvata poentu priče

moron

Prihvatam da je lako moguće da ja sve tu pogrešno razumem.

Ucha

Vecu glupost odavno nisam procitao.

moron

„čovek se uči dok je živ“

D_C

Jesi li nekada vozio bicikl sa brzinama?

Don

Dugačka peta brzina, imaš štednju nemaš performanse. Da stavi kraći prijenosni odnos, imao bi suprotno uz veću buku.
Osim kad ja saltam, ja na svom.nisam.vidio broja tri, ne pamtim kada. Stalno je ispod.

DOLF
moron

Puno priča ovaj tester ☺

TNT

A i zanimljiv za posmatranje, k’o norveški voz…

DOLF

Kao statistika i bikini. 😁
Inače po ovom i Captur dolazi u TNG izdanju uz ružan zvuk motora u mirovanju.
I moram priznati da sve više gledam ove testove bez naratora u prvom i drugom licu.

Don

Nego, ventilatori , kad će Fruškogorska utrka?? Što mu gromova,Jelenskih mi rogova! Poslije relija,red je da se zalije i prizalogaji po nešto , ali samo na pravom.mjestu.
http://www.kafanasfrj.rs/index.html
Ocemo slike, izvještaj.
Ajde !et.

moron

Ako Bog da, ja sam bar jedan dan ovog vikenda na „Fruškaću“, „živ ili mrtav“, sa porodicom ili bez nje, bez razlike …

Don

A druga dvojica? Musa ko da je zaklan, ni a ni be, a od druga Slavka H. Ni S! Ni čuti ih ni vidjet..aaaa, ja sam iznenadjen i uvredjen.🦌🦌

moron

Musa ? Pa, mora da negde u zaustavnoj traci čeka šlep službu, znaš i sam kakvi su ti „propelerci“ … A „drug Slavko H“ … „Videh“ ga danas na Honda forumu kako nešto „laje“ …😊 Ali, neka, neka, sve ja to zapisujem ( pošto jako loše pamtim ) 😊

Don

Ti si ko broj 1. Samo izvadi svesku,crnu, i opleti kad zatreba. „Jesil ti onaj Musa što ga je odro jarac alias BMW xy (ko ce im te kamione popamtit) na ibarskoj?“ 🦌🦌 Sta ce Slavko H na honda forumu, njemu je mjesto na pezou i to u rubrici kvarovi 🙂
Vidim ja da bi nista od te dvojice. Predlažem orangutana i onog djordja daćistu. Da vidimo kakav si sprocu dilde. Nadam se da orangutan ima dizela, ako nema kojim slučajem , daj mu svoj..