1. Home
  2. Testovi
  3. Dacia Sandero 1.0 TCe/90 Confort – Jedan običan Sandero
Dacia Sandero 1.0 TCe/90 Confort – Jedan običan Sandero
74

Dacia Sandero 1.0 TCe/90 Confort – Jedan običan Sandero

12.87K
74
Podelite sa prijateljima:

Nakon atraktivnog Sandera Stepway, koji je u svim specijalizovanim automobilskim medijima podigao mnogo prašine, na red je došla standardna Dacia Sandero, jeftinija ali oku manje draga…

Još od samog nastanka ovog brenda, automobili marke Dacia su za mnoge sinonim za „cheap“ (jeftina) vozila, no dolaskom poslednje generacije Sandera zaista se možemo zapitati da li je to još uvek tako? Znatno kompletniji, moderniji i privlačniji, Sandero 2021. godište podigao je lestvicu mnogo više, do te mere da može konkurisati starijem bratu Renaultu Cliju 5.

Da, da, i to bez imalo kompleksa, uzevši u obzir da se poslužio njegovom „tehničkom bazom“, odnosno platformom i agregatima, uz stil koji nije kao nekada hendikep. Posebno kada se radi o „nabudženoj“ izvedbi poznatoj pod imenom Stepway, koja je kod prethodne generacija činila čak 65% prodaje svih Sandera!

Ne treba se zato čuditi što je ova tako pompezno najavljena i predstavljena, odnosno ustupljena sedmoj sili na testiranje, dok su negde u dalekoj pozadini ostali „obični“ Sandero i Logan… U vezi prvog u domaćim medijima cirkuliše informacija kako se ni neće uvoziti u Srbiju, a sve zbog nekakvih carina (+12 % na vozila izvan EU), pošto se za razliku od Stepway-a i Logana, Sandero proizvodu u  Maroku, a ne u Rumuniji! Ne očekujte odgovor od moje malenkosti, mada lično ne verujem u tako nešto.

Obični Sandero dostupan je i naveliko se prodaje u Francuskoj i drugim evropskim zemljama. Ako one nemaju problema s uvozom vozila izvan članica EU, ne vidim zašto bi ih imala Srbija? Bilo kako bilo, pošto još niko od domaćih automobilskih medija nije bio u prilici voziti ga i predstaviti, uzeh ga na jednosedmičnu test vožnju, pa da vidimo šta ima da nam kaže?

Ukoliko ništa drugo, izuzmemo li zadnji deo i zapreminu prtljažnika, potpuno je identičan s Loganom, te ćemo se tako na izvestan način upoznati i s ovim. A kad smo već kod Logana, samo informacija da će pored Srbije biti ponuđen i u Abaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Španiji, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj Republici, Moldaviji, Maroku…

No manimo se „politike“, Sandero je pred nama, da vidimo čime se to razlikuje od Stepwaya? Osnovne forme su naravno identične, ali bez off-road atributa njegova silueta podseća mnogo više na Clio, s elementima Volkswagena Polo (barem meni). Odstranjeni su mu krovni nosači, plastične zaštite po obodu proreza za točkove, crne nalepnice na bokovima i plastične zaštite pri dnu branika napred i pozadi, dok je gril hladnjaka bez aluminijumskih lajsni.

U poređenju sa Stepwayom ne deluje toliko atraktivno, pored svega nabrojanog i zbog manje visine i drugačijih ratkapni, odnosno aluminijumskih felni (opcija). Standardni Sandero ima i manji klirens za 4 cm, koji iznosi 13,4 cm. Ne, nije greška, jer Stepway nije uzdignut od tla 20,1 cm, kao što to pogrešno stoji na sajtu uvoznika i isto tako pogrešno prenose pojedini domaći novinari, već 17,4 cm.

Dakle jedan klasični predstavnik u B segmentu, ni lep ni ružan, ali prostran i velik, s dužinom od 4,09 m. Svojevremeno, Golf 2, u koga se pojedini i dalje kunu, a koji je pripadao C segmentu, imao je nepunih 4 m! Pre nego li krenemo dalje odmah jedna zamerka, koja će pre svega pogoditi vozače u velikim evropskim gradovima. Sandero je totalno nezaštićen, go, bez zaštitnih plastika i lajsni, čak i kada se radi o najvišem završnom nivou Confort.

Branici i bokovi vozila brzo će zaraditi ožiljke, kao u mom slučaju, jer se parkiranje na dodir u pojedinim sredinama prosto podrazumeva… Znam, znam, u Srbiji bi „radile“ pesnice i oružje, no u Parizu ovo vam je k’o bonjour!

 

Bez kompleksa

Uzevši u obzir da se ne proizvode u istoj fabrici, još manje državi, posvetio sam posebnu pažnju fabrikaciji. Rekoh sebi možda nemaju iste standarde, bez obzira što se marokanski Sandero prodaje za razvijena tržišta u EU. E pa izgleda da nema, ne pronađoh nikakvu razliku, vrata se recimo dobro zatvaraju, spojevi na karoseriji nemaju ništa veći zazor, a sama boja deluje kvalitetno (metalizirana u našem slučaju).

Ista priča u unutrašnjosti, kvalitet fabrikacije je dobar, u svakom slučaju na oko ništa lošiji od pre par sedmica voženog Stepwaya. Ovo se odnosi i na upotrebljene materijale, jeste da tvrda plastika caruje od poda do plafona, ali ne deluje inferiornije od one kod Hyundaija ili Citroena C3. Nema se više onaj osećaj jeftinog, s neprijatnim mirisom lepka, niti će se plastika izgrebati na prvi dodir oštrih veštačkih noktiju dama.

Monotonija je uspešno razbijena upotrebom dopadljivog platna sa slojem sunđera ispod, pronalazimo ga na komandnoj tabli i naslonima za laktove na vratima. Pametan izbor, osim što lepo deluje ne povećava težinu vozila, ograničenu na 1.072 kg. Sve je dakle identično kao kod Sandera Stepway, izuzmemo li obojene detalje u boji kroserije, na izduvima za vazduh i  vratima.

Za neupućene čitaoce ponoviću da su upravljač i instrumenti preuzeti iz Dustera, po ugledu na komande automatskog klima uređaja (iste su kod Clia i Captura). Naprotiv, dizajn komandne table je potpuno nov, pažnju privlači pre svega velik i pregledan ekran od 8 inča (20,3 cm), nakačen na gornji deo centralne konzole. Naravno da je tako nešto danas uobičajeno u automobilskom svetu, ali za jednu Daciju ovo je prava revolucija.

Lepo deluju i sedišta s naslonima za glave specifičnog dizajna, no ovde ne pronađoh naslon za desni lakat vozača integrisan u sedište, već fiksni na konzoli između, ispod koga je omanji boks za sitnice. Ne znam zašto, možda zbog automatske ručne kočnice, koja evidentno zauzima manje prostora, dok je kod prethodno voženog Stepway bila klasična ručna?

Pažnja, spomenuti ekran ide samo uz najviši završni nivo Confort, za osnovni Essentiel predviđen je zgodan držač za smartfon u središnjem delu konzole (vidi sliku), pored koga je USB priključak. Zgodno, jer se tako komandama na upravljaču mogu birati željene funkcije na samom telefonu.

Električni podizači za sva četiri prozora su za razliku od prethodnog Sandera smešteni na vratima, dok se upravljač podešava po visini i dubini. Želim da kažem da je ergonomija bez greške, posebno jer je amplituda podešavanja sedišta i upravljača velika, adaptirana čak i veoma korpulentnim vozačima.

Instrumenti su naravno klasični, ali veliki i pregledni, s ekranom za putni računar između, nažalost po lošem starom običaju bez obeleženog crvenog polja za previsok režim rada. Za razliku od Stepwaya voženi Sandero nije posedovao rezervoar za plin (TNG), dakle ni pokazivač za stanje istog, kao ni prekidač s kojim se vrši izbor goriva.

U vezi ergonomije recimo da su komande za regulator i limiter brzine na upravljaču, a ne kao nekada na centralnoj konzoli. Povećan je i kapacitet boksova i pregrada za sitnice, sve u svemu ukupne zapremine od 21 litra. Nisu zaboravljena ni ogledalca na oba zaštitnika za sunce, kao ni spotovi na plafonu i dugme SOS za pomoć u slučaju nezgode.

Nakon prednjih prelazimo na zadnja sedišta, gde ima dovoljno mesta za dve odrasle osobe. Mislim na prosečno visoke, od recimo 1,8 m visine, ne i korpulentnije. Uz veći nagib naslona generalno uzevši osećaju se dobro, pronađoh čak i rukohvate na plafonu koje pojedini znatno prestižniji proizvođači često „zaborave“. Na poleđini prednjih sedišta su duboki džepovi, dok se stakla s električnom komandom spuštaju dovoljno nisko.

Iako po VDA normama prtljažnik od 328 l nije rekorder u segmentu (Polo i Ibiza imaju oko 350 l), dovoljno je velik za svakodnevnu upotrebu (po nekim drugim normama ide i do 410 l). Podrazumeva se da se nasloni sedišta pozadi obaraju, kada se, podizanjem police (opcija od 100 evra) dobija ravna površina, zgodna za transport kabastih predmeta. U protivnom, eto „stepenice“ od 20-ak santimetara.

Kako u našem nije bio ugrađen plin, u dnu pronađoh rezervni točak nešto manjih dimenzija (185/65 R15), dok su spoljašnji 195/55 R16. Ukoliko vam se prtljažnik ipak učini nedovoljnim za familijarnu upotrebu, tu je Logan s preko 600 l, dovoljan da iskompleksira daleko veće limuzine.

Šta ostade Cliju?

Ukoliko se zna da je ova generacija Sandera nasledila platformu Clia 5, ruku na srce nešto inferiorniju (nema istu krutost zbog upotrebe manje kvalitetnog čelika) i pojedine agregate, ali da je za uzvrat znatno jeftinija, opravdano se postavlja pitanje zašto kupiti Clio?

Odgovor se krije u detaljima, jer iako Sandero korektno ispunjava sve vaše želje, ne ide dalje od toga. Želim da kažem da je recimo kvalitet materijala dobar, ali nije za primer kao kod malog Renaulta, i da je izolacija kabinskog prostora bolja nego li pre, ali da i dalje nije na nivou Clia. Isto tako amortizeri solidno apsorbuju udarce, no ipak nemaju kapacitet filtriranja kao kod Clia, dok je pasivna sigurnost izražena kroz 4 zvezdice, ne i 5 koliko ima njegov prestižniji brat.

Mogli bi nastaviti nabrajanje s dobošima pozadi umesto diskova kod Clia, odnosno odsustvo snažnijih agregata, što navodi na zaključak da je Sandero i dalje za klasu ispod Clia. Posebno ukoliko poželite hibridnu izvedbu ili snažniji agregat 1.3 TCe/130, koje Dacia nema u programu. Nema ni luksuzne završne nivoe kao što su RS i Initiale, vrhunac kod nje je ovde predstavljen Confort.

Drugim rečima, ukoliko ste razmišljali da kupite bažični Clio, budite pragmatični i za mnogo manje para postanite vlasnik odlično opremljenog Sandera. Ne mogu vam preneti koliko je to konkretno evra u Srbiji, jer je cenovnik za obični Sandero nedostupan, no u Francuskoj 1.0 TCe/90 Confort košta 12.690 evra, dok za slično opremljen Clio Zen, s istim motorom, treba dobrih 6.000 evra više. Uz to, kao bonus kod Sandera imate pravo na ugrađen plin, plus šestostepeni ručni menjač, koji je kod Clia, gle čuda, za sada samo petostepeni!

Da, da, uz to je precizan i prijatan za rukovanje, plus na auto-putu obara režim rada motora za 300 o/min (2.700 umesto 3.000 o/min kod Clia, pri brzini od 130 km/h), samim tim i nivo decibela u kabini, bez obzira što je izolacija kod Dacije „tanja“. Naravno i potrošnju, u ovakvim uslovima putni računar pokazao je prosek od nekih 7 l.

Pomalo preterano ali ovoga puta nisam želeo da se sklanjam u kamionsku traku svim vozačima koji s prezirom gledaju na jednu Daciju ispred njih, naprotiv, potrudio sam se da održim visoku prosečnu brzinu… Posve izvodljivo, ovaj Sandero solidno je naoružan, za pohvalu je koliko energije poseduje ovaj mali blok od jedne litre.

Kao što verovatno znate kada je napajan benzinom razvija 90 ks i 160 Nm obrtnog momenta, odnosno nešto više u verziji na plin (100 ks i 170 Nm). Biću iskren, ne osetih tu razliku u svakodnevnoj vožnji, tim bolje! U svakom slučaju Sandero je dovoljno performantan i dinamičan, bez imalo rezerve s njim se može otisnuti na duži put.

Naravno i siguran, uz sve elektronske sigurnosne sisteme i modernu platformu, nema na čemu pozavideti znatno skupljim mališanima. Šta više, nalazim da se prilikom temperamentne vožnje bolje ponaša u krivinama od Stepway verzije, niže težište i kraći hod amortizera ovde dolaze do izražaja. U krivinama pokazuje manje naginjanja i podupravljanja, dok su mi se pri višim brzinama, zahvaljujući boljoj aerodinamici, šumovi od vetra učinili diskretnijim.

Motor je podjednako grlat kod obe verzije, pre svega prilikom snažnih ubrzanja, u radu na mestu i u konstantnom režimu rada postaje „nečujan“. Dobro mu asistira taj šestostepeni menjač, prenosni odnosi su kraći, a kako je motor elastičan, nema nikakve potrebe da se u svakodnevnoj vožnji „navlači“ u visoke obrtaje. Treba reći da ovaj blok može biti uparen i s automatskim CVT menjačem, poreklom iz Nissana. Malo sam se dvoumio da li da ga zatražim na test vožnju upravo s njim, na kraju je preovladao razum, ručni je u Francuskoj jeftiniji za 1.400 evra.

A kako sam se s automatskim bio u prilici sresti prošle godine u Cliu (kod njega se naziva X-Tronic), ponoviću da umesto 160 Nm, motor ovde razvija 142 Nm. U poređenju s sofisticiranim EDC menjačem, koji isto tako pronalazimo kod Clia, recimo da je CVT znatno jednostavniji, samim tim i nešto jeftiniji. Umesto međusobnih kombinacija zupčanika, kod njega ulogu promene prenosnog odnosa obavljaju konusi. Jedan konus se nalazi na pogonskom vratilu, drugi na vratilu koje je povezano sa diferencijalom, a međusobno su povezani pogonskim remenom.

Širenje ili sužavanje konusa smanjuje ili povećava prečnik na koji se naslanja pogonski remen, čime se postiže stalno prilagođavanje potrebnog prenosnog odnosa za trenutnu brzinu i broj obrtaja motora. Ovom operacijom kod današnjih CVT menjača upravlja elektronika, zbog čega i imaju naziv „kontinuirano varijabilni“. Teoretski gledano upravo zbog toga sposobni su u svakom trenutku omoguće idealan prenosni odnos, bez zupčanicima unapred zadatih kombinacija.

Prednosti ovakve koncepcije se ogledaju u tečnoj vožnji, bez ikakvih trzaja, koji mogu nastupiti prilikom promena stepena prenosa. Osim toga, obezbeđuje maksimalno iskorišćenje obrtnog momenta u svakom režimu vožnje. Mane su mu nešto slabije perfomanse, cena i povišena potrošnja, u Cliu i do jedne litre.

 

A kad smo već kod potrošnje, na otvorenom putu naš Sandero sa klasičnim menjačem troši između 6-6,5 litara, dok u komplikovanoj gradskoj vožnji zna da se približi cifri od 10 litara. Sve u svemu vratih ga s prosečnih 7,3 l, no sam način vožnje, posebno kod malih trocilindričnih agregata, igra važnu ulogu.

Jer kada smo za vikend skoknuli do vikendice koju često spominjem, ekonomičnom vožnjom siđoh na odličnih 5,2 lit. Ok, uslovi su bili gotovo idealni, što će reći bez gužvi na putu uz ograničenje brzine između 70 i 110 km/h, pa još i u modu Eco. Nisam siguran koliko ovaj zaista doprinosi nižoj potrošnji, no posve je sigurno da „omekša“ motor (verujem da izgubi barem 30-40 Nm obrtnog momenta), što dobro dođe u stani- kreni vožnji u „špicevima“.

Pohvale zaslužuje i nova električna asistencija upravljača, Sandero se vozi i parkira vrhovima prstiju, bez naprezanja, što nije bio slučaj kod bivšeg. Pored 1.0 TCe agregata, Dacia je kod običnog Sandera ponudila i 1.0 SCi od 65 ks (ne i za Stepway), koji sam po prvi put vozio pre više godina. Nađoh tako u mojoj arhivi test sada bivšeg Sandera iz 2017. godine, kada je ovaj blok zamenio četvorocilindarski 1.2/75 ks.

Bez turbo punjača i s petostepenim ručnim menjačem, razvija obrtni moment od skromnih 95 Nm, pri 3.500 o/min, uz ubrzanje do 100 km/h za 16,5 s i maksimalnu brzinu od 158 km/h. Shvatili ste, dovoljno za gradsku i prigradsku vožnju, za ozbiljnija putovanja snažniji agregat, skuplji za 1.500 evra, prosto se podrazumeva. Dizel ponuda je ukinuta, za uzvrat tu je plin.

Cena i oprema

Kao što rekosmo cene za Sandero Stepway poznate su u Srbiji, početna za 1.0 TCe/90 Access iznosi 10.990 evra. Kako su cene Dacijinih vozila praktično identične na svim evropskim tržištima, dozvoliću sebi da zaključim da bi obični Sandero, kada bi trenutno bio u ponudi, koštao 1.200 evra manje. Po toj logici, a ukoliko se zna da završni Stepwey 1.0 ECO-G Confort košta kod nas 13.390 evra, cena ovde predstavljenog iznosila bi 12.190 evra, odnosno još 600 evra manje jer ne poseduje plin, koji se u Srbiji fakturiše 600 evra.

Kažem i ponavljam u Srbiji, jer se u Francuskoj i mnogim drugim evropskim državama 1.0 TCe/90 i 1.0 ECO-G/100 prodaju po potpuno istoj ceni! Naravno da će u tom slučaju većina kupaca posegnuti za drugim navedenim, osim onih koji ne žele da se „bakću“ s plinom i na put ne pomišljaju da krenu bez rezervnog točak u prtljažniku.

Dobro, kada smo i to razjasnili, da skrenem pažnju na par „detalja“ koji nisu u serijskoj opremi za Confort, a vide se na fotografijama. Želite dakle prave aluminijumske naplatke od 16 cola? Može, ali se za Confort doplaćuju 200 evra, kao i metalizirana boja (500 evra), automatski klima uređaj (240 evra), kamera za vožnju unazad (200 evra), ugrađeni GPS na ekranu (200 evra), kartica slobodne ruke i električna ručna kočnica (400 evra), rezervni točak (150 evra)…

Sve u svemu, te silne Dacije Sandero Stepway Confort, koje su vam svi domaći mediji „prodali“ za super aferu, ne koštaju 13.390 evra, već s svim navedenim opcijama ubedljivo preko 15 „somića evrića“! Naravno da se to odnosi i na voženu, u šta sam se uverio pre par sedmica u poseti salonu Dacije, nedaleko od moje kuće. Naime, kolega s bivšeg posla, znajući za moju zaluđenost automobilima, zamolio me da mu pomognem u izboru automobila, pa smo tako proveli više sati cenkajući se s prodavcem Dacije.

Bezuspešno, nema popusta za Dacije, posebno ne za novi Sandero koji je žrtva svog uspeha. „Sazidasmo“ i mi cenu na nekih 14.000 evra za verziju identičnu kao na fotografijama, no i to bi prošlo da se na nju nije moralo čekati najmanje do avgusta meseca!? Da, da, sada i više, za sve porudžbine u martu možda i do sledeće godine… Odosmo zato do Toyote, gde je za iste novce moj kolega Pakistanac postao ponosni vlasnik jednog polovnog Yarisa iz 2019. godine, s pređenih 30.000 km!

Dobro, a za sirotinju, kojoj nisu potrebni svi navedeni „bakrači“, ima li nešto normalno za običnu raju? Ima, spomenuti 1.0 SCe/65 Access košta 8.690 evra, u šta je uračunato 6 vazdušnih jastuka, limiter brzine, električna asistencija upravljača, automatsko paljenje svetla, električni podizači prozora napred, upravljač podesiv po visini, putni računar od 3,5 inča, držač za smartfon s USB priključkom, ratkapne na točkovima od 15 cola, ne i klima uređaj.

Ne dobija se ni uz viši završni nivo Essentiel, naprotiv u serijskoj opremi za njega je centalno zaključavanje s daljinskom komandom, regulator brzine, svetla za maglu, vozačevo sedište podesivo po visini, središnji naslon za laktove, zadnja klupa deljiva u odnosu 2/3, branici boje karoserije…

Tako dođosmo do najbolje opremljenog Confort gde najzad imamo pravo na manuelni klima uređaj, senzore pozadi za pomoć pri parkiranju, spoljašnje retrovizore s električnom komandom, upravljač podesiv i po dubini, Media Display s ekranom od 8 inča, četiri električna podizača stakla, ratkapne na točkovima od 16 cola…

Kao što vidite „nije zlato sve što sija“, mora se malo zagrebati da bi se uverili da li se zaista radi o tom plemenitom metalu! Činjenica je, ipak, da je Sandero napravio ogroman kvalitativni skok, te iako nije toliko jeftin koliko bi se na prvi pogled dalo pomisliti, uglavnom vredi te novce.

Tekst i fotografije: Perica Rajković 

Dacia Sandero 1.0 TCe/90 Confort

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.088 x 1.848 x 1.499 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.600 mm
Zapremina prtljažnika: 328 l
Masa praznog vozila: 1.072 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/turbo benzinski
Radna zapremina: 999 cm³
Snaga: 91 ks pri 5.000 o/min
Maks. obrtni moment: 160 Nm između 2.100 i 3.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/osovina u obliku slova H s programiranim deformisanjem
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 195/55 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,7 s
Maks. brzina: 178 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,1/7,2 l/100 km
Emisija CO2: 116 g/km

Cena

Cena testiranog u Francuskoj od 8.690 evra 

Dobre strane:

Znatno moderniji izgled, kvalitet materijala i ergonomija komandi, pozicija za upravljačem, unutrašnji prostor,  šestostepeni menjač, performanse, osnovna cena

Loše strane:

I dalje slaba izolacija unutrašnjeg prostora, doplata za plin u Srbiji, lista dopunske opreme za Confort, cena sa svim doplatama, potrošnja po gradu
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7,25 
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 7 Ukupno 7
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,5 
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,5
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 7,25 
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 7,75 
Efikasnost: 7,5
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,33

Cene u Francuskoj 

Sandero (1/2021)

Cena u evrima Access Essentiel Confort
SCe 65 8 690 9 890 11 190
ECO-G 100 11 390 12 690
TCe 90 12 690
TCe 90 CVT 14 090

 Sandero Stepway (1/2021)

Cena u evrima Essentiel Confort
ECO-G 100 12 590 13 890
TCe 90 12 590 13 890
TCe 90 CVT 15 290

(12869)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

74 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Tita mi,počelo je!:)
“ Nema se više onaj osećaj jeftinog, s neprijatnim mirisom lepka, niti će se plastika izgrebati na prvi dodir oštrih veštačkih noktiju dama.” da upitam, ima li ovih tvrdnji igdje napisanih onomad kad je tadašnja Dacia bila aktualna?
6 Dacia na godinu, valjda bi trebalo ti napisati, ljudi, smrdi lijepak, jeftino…al nesto se ne sjećam tada tih tvrdnji(osim nas hrabrih ubkomentarima),mozda griješim al ja sam takvog dojma.

Peki

Da, da, o tome sam i ranije pisao, kod novih Dacija se mogao osetiti jak miris lepka. Sto se tice izgrebane plastike, steta sto juce nisam uslikao unutrasnju stranu vrata kod Yarisa, koga smo moj Pakistanac i ja preuzeli juce iz garaze. Zbog sigurnosnog pojasa koji kada se otkaci svaki put udari u vrata i B stub, deluje kao da ju je neko turpijom za metal grebao.

Laki

Podsjeti me na sajam Autobusa prije 2 decenije elem nakon „Trojstva“ sa kolegama predjem na egzotiku. Kad smo ušli u Bus marke „Sundancer“a agresivni miris plastike ljepka šta li je „hvata za oči“ izgubismo želju za dalje!

BB

To se meni u Berlingu dešava, nekoliko puta sam mislio da ću morati da mijenjam staklo na vratima, toliko je jak udarac pojasa bio. Sad je blaži, ali i dalje se nekad otme.

don

spusti onu metalnu kopcu na pojasu nize, pa i kad povuce, nece udarati od staklo.

Don

Svaka čast onda. Dakle,vas dva ste sada pregovarali za novu daciu i on nije dobio popust pa kupio 2 god starog yarisa i neki dan ga preuzeo?koliko je platio tog Jarića i sta je dobio od opreme i motora !?

Peki

Za iste pare kao za Sandero (13.650 evra nakon 10 minuta pogadanja), kao sto pise u testu full oprema, dve godine star, 31.000 km, cetvorocilindarski 1.5/100 ks. Odlicna afera, ali me danas zove i kuka, kaze kada je udario vise vozila… Jbg, teski debil, kobajagi je polozio vozacki ispit s automatskim menjacem (zato smo mu i kupili Yarisa), ali verujem da kupio dozvolu, imaju Pakistanci njihove auto skole pa se dogovore…

moron

Taj stari yarić 1,5 ima 111 ks. Ali, subjektivno, ide kao da ima 81 … Fobija TSI 95 je za njega kao F1 …

Ako ne grešim, novi yarić sa 1,5 ( i sa cilindrom manje ) ima preko 2 sekunde bolje ubrzanje od starog 1,5. U yarisu …

U novoj corolli sedan taj novi 1,5 motor je značajno manje startan, ali, corolla je brža oko 10 km/h sa istim motorom. Očito je finalni prenos kod corolle duži.

don

I budala ima pare, samo me zanima porijeklo istih. Znamo mi za najpoznatiju firmu iz Portoroža .

Don

Vidim i ne razumijem zašto niko nije pokrenuo biznis kojim će popuniti rupe na jednoj daciji, tamo dje lim stavit plastiku i izolaciju?mozda će dobit na težini za jedno 100kg hehe ali treba dati i tu mogućnost toj napaćenoj raji koji su vlasnici te rumunjske sklopocije.
Sad je i dobra alternativa kliju jer je prevelika razlika u cijeni a treba i vidjeti sta konkurencija nudi za istu lovu.
Zanimljivo, prodavač nije imao prostora da skine malo cijenu ili ste vas dvojica tražili poveći popust. Naravno, mozda u nekom drugom salonu Dacije bi dobio popust.

Peki

Nema popusta na Sandero i tacka! 0 %. Tako je rekao tata Renault odavno, to se u principu odnosi na sve Dacije. Eventualno se moze ogrebati za neku opciju, ali kod verzija koje nisu trazene ili izlozenih primeraka.

Don

Sto vele,5000€ je jeftiniji od clija, to vam je popust. Bas me zanima kad će test tipa cross da vidimo cijene Talijana.

Robi

Lep tekst. Objektivno. Bolje ovo kupiti za uslove u SRB nego polovni NOV NOV maximalno utegnut na trapu neki iz „Svetog Trojstva“ sa Zapada-koji je,veoma moguce,stigao do Meseca (oko 384.800km). I miran covek,parkiras bez brige,ne gledas crtice na vratima i branicima (narocito ko nema garazu),redovno odrzavanje-da je mehanicki ispravan,i to je tajna dugog zivota (bez sekirancije, nit kampujes kod majstora…niti kod limara)…meni je ok,najbolja je verzija na plin. Moguce da ce biti interesantan i kao flotni auto…

S mile

Drago mi je sto Dacia napreduje, ali naravno zadrzava svoju poziciju u grupaciji. Srbiju su (verujem) primorali da za EU vozila nema carine, ali da za druge drzave ima, tako su i ako ne gresim ranije Koreanci bili skuplji, a valjda i Japanci. Ima kupaca za jednostavan auto, ne tako opremljen, i ne tako skup. Kod nas se auto kupuje na metar, i da se pokaze komsiluku da se ima. A posle se jure pare mesec dana za registraciju, i nedo bog da se poklopi sa slavom, ili polaskom dece u skolu, kupovinom drva za ogrev… Totalni kolaps sistema… Sve… Pročitaj više »

Branko

“U vezi prvog u domaćim medijima cirkuliše informacija kako se ni neće uvoziti u Srbiju, a sve zbog nekakvih carina (+12 % na vozila izvan EU), pošto se za razliku od Stepway-a i Logana, Sandero proizvodu u Maroku, a ne u Rumuniji! Ne očekujte odgovor od moje malenkosti, mada lično ne verujem u tako nešto”. Stvar je zapravo jednostavna, jer EU i Srbija imaju ugovor o izbjegavanju carina, kao i EU i Maroko. Srbija i Maroko nemaju međusobno takav ugovor, pa se primjenjuje carina na robu iz trećih zemalja. Sa nečim još luđim sam se susreo prije 10-tak godina, kad… Pročitaj više »

Bungi

Dobro Rumuni napraviše ovu kočiju.Nekad je Sandero bio jeftini auto gdje se i vazdušni jastuk suvozača u njemu smatrao dodatnom opremom a danas kao što reče Peki, jeftinija varijanta Klia.Čelik mu je manje čvrstoće, zvučna izolacija slabija, amortizeri nisu kao oni na Kliu, nema u ponudi jačih motora niti luksuznih paketa opreme ali je sve to upakovano na jednom visokom nivou, više nego dovoljno za naše potrebe sa korektnom cijenom za pruženo.Prvi put za jednu Dačiu mogu reči da lijepo izgleda a i na dodir to više nije ona najjeftinija gola plastika.Impresivno.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Bungi
moron

Odličan „Sanader“ … Mada, ja bih radije Stepway.

Nego, da li sam dobro razumeo, donja dva paketa bez klima uredjaja?

Kao tradicionalno „sitna duša“, da „prigovorim“ na dva dela teksta ( sa molbom da se Peki ne ljuti )😊 :

„Mogli bi nastaviti nabrajanje s dobošima pozadi umesto diskova kod Clia,“

Ja još nisam video Clio ili Captur sa diskovima pozadi ?

„Uz to, kao bonus kod Sandera imate pravo na ugrađen plin, plus šestostepeni ručni menjač, koji je kod Clia, gle čuda, za sada samo petostepeni!“

Prema sajtu Renaul Slovenija, Clio 5, uz 1,0 TCe 90 ima 6MT.

Peki

Bro jutro kolega Moron,

Ma daj, kakva ljutnja i sujeta, odavno se to prevazislo…
Cuj, Clio ima diskove pozadi uz ovaj 1.0 TCe, za razliku od Sandera. Ima test tog Clia u arhivi, gde stoji i da mu je menjac petostepeni. To je posve sigurno, jedino ostaje nepoznanica jesu li ga u Renaultu nedavno zamenili, odnosno paralelno s Sanderom uveli novi sestostepeni? Tek otvorih oci pa da ne jurim po sajtovima, hajde da proverimo…
Pozzzzz

Peki

Ipak nisam mogao da izdrzim pa proverih, svugde stoji da je menjac kod Clia s 5 brzina! To sto pisu „Janezi“ bice dakle pogresno, kao sto stoji na sajtu Dacije za Srbiju da je klirens kod Sandera Stepwey 20 cm, a nije (17, 4 na sajtu Dacija FR).

moron

Nema logike da se uz isti motor u Sanderu ugradjuje bolji menjač, a u Cliu lošiji.

Peki

Naravno da nema. Jesi li nesto konkretno pronasao s tvoje strane, mislim da se uverimo sta je istina? Bacih sada pogled na sajt Renaulta, tamo stoji da ima 6 brzina, izgleda da su ipak ove godine zamenili… U Cliu 1.0 TNG/100 ks, test iz septembra prosle godine, jos uvek je bio petostepeni.

moron

I ja sada pogledah srpski sajt Renaulta. Clio sada ima 5MT samo uz SCe 65, a uz TCe 90 i TNG 100 ima 6MT .
Vidim da sada ima i TCe 140 sa 6MT (mislim da je ranije TCe 130 dolazio samo uz EDC)

Slavko

Za Clio je bio 5mt sigurno uz tce100, jedino ako su ga nedavno zamenuli.

moron

Promenjeno je izgleda u poslednjih mesec-dva najviše.
https://www.renault.rs/CountriesData/Serbia/images/cenovnik/cenovnik_novi_clio.pdf
Ovaj Clio TCe 140 mi je baš fascinacija, a cena za Intens je 16,490 €.
Ako se ne varam, ranije je TCE 130 EDC paket Edition One bio nešto oko 18.000. Oprema tog paketa je bila vrhunska.

don

Kako je krenulo Još će ispast da je klio jeftiniji od dacie! pa Rajkoviću, crni tiću!! Za Fiat cross očekujem bolju pripremu za pisanje članka, jer nista ne smije da nas iznenadi! 🙂

don

Svapski reno nudi klija sa 65ks? U jadnom paketu life za 14100 ili tako nesto ..pa 16,18,25,29…dovoljno da ih posaljem u tri lijepe i njih i reno.
Svašta danas čovjek čuje, generali službe prave seriju o Jovanki Broz, noćna dama iz južnog Amsterdama priča o časti,čestitosti i poštenju, reno o automobilima i popustima….:-s

Peki

Cuj, ti se zezas ali si donekle u pravu. Za razliku od Dacije Renault daje velike popuste, osim toga u Srbiji je osetno jeftiniji nego li u Francuskoj. Onih 5-6 hiljada evra razlike brzo se istopise… 😉

moron

Ja sam jednom probao dobiti popust na Sandero. Dobio sam šipak 😀

don

Pa daju, da, sjeti se onoga kad smo pricali kako to da u sloveniji reno jeftiniji od francuskog renoa za, cini mi se, 5000e, i zasto ekipa ne uvozi iz slovenije?
Dacia je vec ogoljena, tako da ispod ne moze da ide,a kako je potraznja velika, ebe se njima. no, 65ks da mi prodaju za 14keka..nema sanse! tako da je za klija ovdje no go! ili klio za 29000eura…hehe, begaj.

Roland

Imam Daciu Logan mcv 2
Eto 365 000 km. Motor 0.9 tce
Od kvarova samo alternator i posudica vode … U 180 tisuca nije radujem servis plina.. iznenadilo me sto je plin Landi Renzo..
Stoga Dacia me iznenadila koliko je neunistiva.. ali ima i minuse..
Buka u kabini na vecim brzinama uzas…
Zarulje stalno rikavaju.. rucica svjetla im odlazi ali to je to

Филипинац

Мало сам више изненађен потрошњом, непријатно, ове цифре су мени незамисливе као власнику Леона 1.2tsi 110кс. Чињеница је да пазим са гасом и да не улазим у оне најгоре гужве типа на газели али ми је незамисливо да догурам до 10л/100км. Већи, тежи, бржи безбеднији али чак и на отвореном неке цифре што су смопемуте су мени литру мање. Можда је тест возило па се није пазило на гас мада сумњам да је то у Француској могуће.

BB

Ma ovo je test auta, dočepaju se k’o, nekad, dijete trešnje. 😂🤣😂 Plus motor nije razrađen. Sjećam se kada sam jednom provozao C4 Picasso automatik. Par žećih ubrzanja a on „njiše glavom“ k’o konj pred građom, poznati efekat kod testera ‘a cup“. Međutim, kod normalne vožnje potpuno tečna vožnja i uopšte nije nikakva mana…

Slavko

Jos Logan nije bio na testu. 🙂
Videh ga sinoc u NS, obisao par krugova…izgleda dosta bolje nego na slikama.

Горан

Свака част аутору за одличну анализу и права упутства. Прави водич за куповину.Хвала!

Boxit

„Isto tako amortizeri solidno apsorbuju udarce, no ipak nemaju kapacitet filtriranja kao kod Clia, dok je pasivna sigurnost izražena kroz 4 zvezdice, ne i 5 koliko ima njegov prestižniji brat.“
Pitanje za autora, cenjenog Pekija 🙂
jesu li ove zvezdice za Sandero III ili Sandero II? Nisam nigde video rezultate NCAP testiranja nove generacije, ako se o njihovim zvezdicama radi? Ima neki link?
Hvala unapred 🙂 i samo napred sa testovima.

Peki

Za Sandero 3, naravno, predhodni se ne secam koliko je dobio, predpostavljam ne vise od 2-3…?

Rikošet

Pročitah test, odlično štivo, rekao bih standardno temeljan rad našeg Perice… Da se rodio 100 godina ranije danas bi možda njegovo ime bilo u rangu naših najboljih pisaca… Ovdje odmah u startu na stranu treba staviti emocije. Da emocije, znam veoma puno ljudi koji su se u proteklih destak godina baš vezali za Daciju, da se s njima već ne može raspravljati kao ni sa ljubiteljima Volkswagena. Koji god argument ponudim počinju da me gledaju poprijeko i da mi prijete nezvanjem na sledeće piće, druženje, kartanje, jer im „blatim“ njihove automobile… Dakle nakon svete krave Volkswagena dobili smo i sveto… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Boxit

Izvini, ali smatram da nisu uporedivi Stepway i Tipo – jednostavno nisu iz istog segmenta.
Sačekajmo Tipo Cross pa da vidimo koliko će sa novim Fiatovim turbom od (čini mi se) 100KS i svim tim SUVovskim „džidžabidžama“ koštati pa da uporedimo sa Stepwayem, ovako nema ni nekog smisla.
Iskreno, jedva čekam i Tipo Cross da stigne pa da vidimo šta i za koliko zelembaća nudi. Stiže i Hyundai Bayon, treba i on da se tu negde cenovno pozicionira ali verujem da će oba modela biti skuplji od Dačije bar podjednako opremljene verzije. Anyway, we’ll see…
Pozdrav i svako dobro.

Rikošet

Ma nije ovdje stvar u poređenju. Nema tu drugih paralela osim cijene i opreme, odnosno vaganja uloženog i dobijenog. Klase su različite, ali tim gore po Sandera, jer je Tipo deklarisan kao kompakt, a isto je para… Mada ako pogledaš realno i Tipo je razvijen ne platformi gradskog automobila FCA Small Wide, koju je naslijedio od Punta, a koja opet vuče porijeklo od partnerstva sa GM-om (Opel Corsa)… To što je „gurnut“ u kompakte, je druga strana medalje, odnosno taktike… Npr. isti princip kao kod Tipa je primjenjen kod Škode Scale… Citroen C-Elysee i Peugeot 301 su ti takođe na… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Slavko

Sve si dobro rekao. Dacia vise nije sto je bila, znatno je napredovala i to kosta vise. Toliko da nije vise najjeftiniji auto kao sto je nekada bilo. Duster novi kontam da ce biti jos veci cenovni skok, videcemo sta ce nuditi. Nemam nista protiv Tipa, segmentno je iznad Sandera (rekao bih da je rang Logana manje vise, mada je i Logan B platforma, al ajd). I cene jesu zanimljive. Ali Tipo o kom pricamo je trenutno (uz sve mane i prednosti ) tehnoloski stariji auto, tek ovaj restilizovani model ce, ako vec poredimo, biti za poredjenje sa Sanderom npr.… Pročitaj više »

Rikošet

Dacijin „problem“ je što se cjenovno primakla alternativama (bez obzira koji su to modeli, ja sam uzeo Fiata, ima ih još naravno…) a prije nije bilo tako… Prije je bila Dacia prva, pa dva mjesta prazna i onda ostali… I nije bilo dileme zašto uzimaš Daciu. Daj novo i daj da bude što povoljnije i za nabavku i za održavanje, ne interesuju me njemački polovnjaci ma kakvi bili i koliko opreme imali… Ali sad se ta logika mijenja, novo je, ali nije više najpovoljnije, a neće biti ni najjeftinije za održavanje. Kako da bude ako je riječ o najsavremenijoj tehnologiji… Pročitaj više »

moron

Kad će uopšte da se pojavi Tipo FL, sa novim motorima ?

Rikošet

Sledeće dvije nedelje su ključne 🙂

Ma znaš Fiata sad ga predstavi pa tek za godinu ili dvije pusti u prodaju, dok nafata radnike po ovim neprofitabilnim fabrikama da ga počnu sastavljati…

moron

Ja negde pročitah da bi Tipo MY2021 trebalo da se pojavi tokom marta … Ali, tek malo pre shvatih da će sa motorom 1,0 T3 da upare 5MT (kao i sa 1,3 MJ), dok će 6MT biti samo uz 1,6 MJ.
Malo mi smešno/čudno da fiat 500 1,0 sa 70 ks dolazi sa 6MT, a da će „fejsliftovani“ Tipo 1,0 sa 100 ks da bude sa 5MT.

Rikošet

Od juče je dostupan u Hrvatskoj, a od ranije je i u Njemačkoj, Italiji…, ali ga ne nađoh recimo u Sloveniji gdje imaju još mnogo ovih starih sa 1.4 motorima…

Znači i kod nas će samo što nije… Koliko vidim kod njih poskupio je za oko 2.000 Eura u baznoj verziji… a realno nije toliko napredovao… tako da i on ide polako klizi iz zone najpovoljnije kupovine u segmentu gdje se suprotstavljaju uloženo i dobijeno…

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Slavko

Koliko je to kod njih sada, za osnovnu verziju? Nas cenovnik za ovaj ulazni motor je uvek akcijski, tj cena bez tog, nazovi, popusta je koju hiljadu vise…

Rikošet

Po Fiatovom HR cjenovniku Sedan 1.4 je do sada bio 100.435 Kuna za početnu verziju, a sad je sa 1.0 turbobenzincem 112.200.

Razlika je 1.552 Eura… U Njemačkoj mi se čini još skupljim, ali ne znam koliko je npr. hatchback koštao sa 1.4 motorom prije redizajna…

Uglavnom cijena ide gore, a da li je adekvatno kompenzuju novi sadržaji, motori i tehnologija ne znam… Na kraju nije ni bitno, jer cijena ide gore…

moron

Evo ga cenovnik za Tipo Cross za Srbijucomment image

Rikošet

Pa na prvu i nije loše za ovaj model…

Onako na prvu X-Ceed i Focus Active… su puno skuplji… Opet Tipo nije 100% kompakt, jer je na Punto platformi, a to bi značilo da mu konkurenti mogu biti i Arona, T-Cross, Kamiq…

Svi navedeni su crossoveri, svi imaju prednji pogon, svi imaju 1.0 turbo sa tri cilindra… Ponuđeno je pa ko voli neka izvoli…

moron

U drugom nivou opreme ( Cross ) ima čak i adaptivni tempomat, a začudjuje da u prvom nema ni AEBS (Sandero ga ima bazno).
Fiat je namerno „uštino“ Tipa kod T3 motora ( sa 100, umesto 120 ks, sa 5MT umesto 6MT ).
Ali, sa 1,6 MJ od 130 ks, to bi bila „prava bomba“, pod uslovom da nude iste popuste za sve motore kao i za T3.

Slavko

Gde ovo nadje, moze link?

Slavko

Hvala. Ja gledao na sajtu Fiata, ne nadjoh…Na sajtu Stojanov NS, ima samo informativno o modelu.

Rikošet
Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
moron

Znaćemo ujutro sve detalje, tako sam čuo od nekoga ko to prati daleko bolje od mene 😊

Don

Bilo na vrelim gumama davno, pisao sam ovdje o tome. Očekivano, nema šta novo donijeti neg je nastavak „redizajna“ na ostale modele radi uštede proizvodjacu (svi lice kao jaje jajetu) …fakat, što Musa reče, ne da mi se više ponavljati.

Don

Manje je više, Marušiću.

moron

Mislio sam da to važu samo za Fau-Vau koncern

Don

Sledeće dvije nedelje su ključne 🙂 Tako govori svaki „trener“ hajduka, a na kraju sjebe i šefa i stanicu lošom taktikom koju je spremao (ne kao do sada 3 dana,kad se žalio da ima malo dana za uigravanje, treniranje i spremanje , pa je utakmice na sreću dobivao)7 dana, temeljito (vlastite izjave)prostudirali protivnika i znaju sve o njemu,spremni su i jedva čekaju utakmicu. Kad dodje utakmica (puste redizajnirani model na tržište ), suparnik iz rastavi na sastavne dijelove, iznenadi ih kao snijeg u januaru našu zimsku službu, igrači griješe u dodavanjima (dodatna oprema), stoje predaleko od igrača(kupca), izgledaju izgubljeno i… Pročitaj više »

Don

Jel na vrbi rodilo grožđe?🤭🍻

Slavko

Tipo je izbor samo takav, nema sta. Meni, naoko, je mozda taj atmosferski motor i prednost i mana (radije bih turbo, koji kod Tipa postoji, ali je preskup). Stvari ce cenovno i tehnoloski biti za poredjenje, kad stigne u salone novi Tipo, restilizovani. Ovo sto se sad moze kupiti, jos uvek, je ogranicenog roka trajanja. Dole negde si napisao, nesto u smislu, na jedan tas stavis pare, na drugi sta i koliko dobijes za to… Pre svega, tip motora na Sanderu, rekao bih da je multipoint (nema direktno ubrizgavanje). Sto se tice dimenzija, ako gledamo sta se dobije za taj… Pročitaj više »

Rikošet

Hvala na ispravci za ubrizgavanje, naveo sam to onako u „žaru borbe“ sa svim ostalim „skupim“ tehnologijama, ali iskreno da nisi to spomenuo i dalje bih mislio da ovaj motor ima direktno ubrizgavanje… A što se tiče gabaritnog poređenja ništa nećeš znati dok ne presjedneš u kratkom roku iz jedenog u drugi automobil. Za to su nekad sajmovi bili najbolja prilika, a sad je sve puno teže… Ove mjere su samo smjernice šta bi moglo da bude u praksi, ali često te dovedu u zabludu, jer je arhitektura svakog automobila drugačija pa je i subjektivni doživljaj komfora takav. A tek… Pročitaj više »

Don

Mani mi cm i mm kad je uređenje unutrašnjeg prostora u pitanju. Kad moron sjedne u clija i ne buni se,a sjednem pa čak i jezzer sjedne, i onda nas vatrogasci vade,nemre,zapelo, odmah znaš da nešto ne štima i kako ćeš onda moronu vjerovati kad je ko čačkalica 🤭🤭🤭a onaj drugi debeo od pazarskih ćevapa a obojica izgledaju kao manekeni. I ko je tu lud? Znači, što reče Rikoset,dodji,sjedi pa vidi. Zatim, litraza gepeka, siva zona obmanjivanje. Par cm tamo, par cm vamo ti je jedna litra a to je prostora za par listova baklave. onda, ako je gepek visok… Pročitaj više »

Don

„Tipo je izbor samo takav, nema sta.“ Kod Švaba kreće Tipo od 17 i po!
Skupo….nekad je bio 11 pa i 10 al ne u njemačkoj..

BB

Au al’ si se raspisao, Perica dobio dostojnog brata po peru 👍. Ima smisla ova tvoja pisanija, ko uzima „puno lima za malo para“ taj gleda da dobije klasičniju tehnologiju – nešto što je i njegovog đeda na posao vozilo…

Rikošet

Poenta je u tome. Staviš na vagu pare i prostor obložen limom, koji ti se nudi, te tehnologiju za koju smatraš da će njeno korištenje najmanje da te „zaboli – košta“ u prostoru gdje živiš… Nemaju svi ovlašteni ili neki bolji servis u svom mjestu… Dacia je nekad tu zaista bila u prednosti, jednostavna da ne može jednostavnija, ali sad je stvarno ne vidim u našoj stvarnosti… Turbo, direktno ubrizgavanje, elektronika, najsavremeniji sigurnosni sistem, senzori, radari, kamere… Za te stvari nema više tarife kao za 1.5 dCi ili 1.4 i 1.6 MPI, koje mnogi naši majstori poznaju „u dušu“… I… Pročitaj više »

don

da se rodio 100 god ranije, danas ne bi niko znao za njega, naime 1850. zajebana godina, godina raka.Al bi barem vidio Teslu u doba mraka, no za Tita ne bi znao, tako da…bilo bi, ebo kosti svoje truhle..neka njega iz pedeset i neke, neka cvjeta, neka raste.
Reno je davatelj organa, a vezano za marku sa znackom Fozze na licu,hm, neko ima mjesec u ocima neko muschi na celu. (pauza)
ev me nazad, dakle…kako sam se osvjezio, evo linka na tu temu
https://www.youtube.com/watch?v=o7HDDcHNHyQ
toliko o renou.
Za ostalo se slazem. Nema auta do tipa! 😀

Rikošet

🙂 snašao bi se on moj Done, ništa ne brini…

Don

I tad bi vozio daciu 🙂

Don

Čisto malo, sta može da se nadje da se odmore oci https://youtu.be/5qWxMxh0xvk
Ja bih rovera

Peki

Vidim da Tipo Cross obara rekorde po poularnosi, provericemo, obecali mi ga u aprilu/maju, ako nas ponove ne zatvore… Sutra se ovaj „moj“ Makron obraca naciji, pored policiskog casa od 18 h (vec dva meseca kako traje), najmanje sto mozemo da ocekujemo je zabrana izlaska iz kuce vikendom, a najgora varijanta kao pre tacno godinu dana, sve staje i svi u kucni prirvor na mesec dana! U tom slucaju pored Tipa nista ni od mojih rezervaci Lexusa UX, Megana karavan Hybrid Plug-in, Ford Focusa 1.0 mHEV/125…

Rikošet

Čupavo je. Da je Hičkok živ mogu misliti kako bi bi inspirisan nakon svega ovoga…

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Don

Pa neka, ako će to spriječiti ….zanimljivo, u wuhanu sve po starom, živi se normalno izgleda,čim ga niko ne spominje. I da je u evropi tako postupiti, ali…nema ovdje „socijalističke“ vlasti da red uvede (mada znamo svi šta su Kinezi i čiji su projekt) pa nam zato i jest ovako kako jeste a cilj je rušenje Evrope (ekonomski), klasičan ciklus, sjebali je sa dva rata sad i sa ovim, sve isti ljudi.

Boki

Možda zvuči čudno, ali meni se više sviđa ova verzija jer je klasičan hečbek za razliku od Stepway koji ima lažni stil terenca. Poigrali smo se sa tim krosoverima, nisu više zanimljivi…