1. Home
  2. Testovi
  3. Peugeot 1.2 PureTech/110 Active Pack: Običan 308 za obične vozače
Peugeot 1.2 PureTech/110 Active Pack: Običan 308 za obične vozače
33

Peugeot 1.2 PureTech/110 Active Pack: Običan 308 za obične vozače

4.33K
33
Podelite sa prijateljima:

Nakon par druženja s najprestižnijim verzijama novog Peugeota 308, red je došao na bazičnu verziju za „široke narodne mase“. Iako znatno neugledniji i skromniji 308 1.2 PureTech/110 Active Pack nije za „bacanje“, nažalost čak i za njega neophodno je izdvojiti dobrih 25.000 evra.

U okviru grupacije Stellantis, Peugeot ima statut lokalnog premijuma, dakle brenda koji ima izvesan prioritet nad ostalim ukućanima. No kao i svaka zvezda kada siđe s podijuma ima pravo da se raskomoti (da ne kažem razgaći), odnosno da skine svečani kostim koji nosi još od proleća prošle godine. Želim reči da je nakon test vožnji ulickanih i (pre)skupih verzija s snažnijim agregatima, koje su u startu jedino bile dostupne, red došao na „običnu“, najjeftiniju, lišenu mnogih atributa koje krase prestižnije.

Uz početni završni nivo Active Pack, (u Francuskoj startuje s cenom od 25.450 evra), zaboravite na elegantne Matrix LED farove, kitnjastu prednju masku s punim „očnjacima“ (samo 5 standardnih dioda), nove značke proizvođača na prednjim „krilima“ i aluminijumske felne od 18 cola. Za navedene novce imate pravo samo na čelične felne od 16 cola, ruku na srce, ukrašene lepim ratkapnama, da bismo se uverili kako se radi o plastici mora se sagnuti i dodirnuti ih.

No dobro, to samo dokazuje da Peugeot nije izgubio kompas, to jest da se ne uzima za pravi premijum, već i da razmišlja o evropskoj „sirotinji“, kojoj je i 25.000 evra teško dostupna suma. Iz generacije u generaciju, 308 ne prestaje da raste i poskupljuje, poslednja, dakle treća, dogurala je do 4,37 metara. Ujedno je izbačena osnovna verzija Acesss, procenjeno je bilo da bi ova previše degradirala njegov imdž, što se normalno odrazilo na višu cenu. Ukratko, iako nije očerupan, odnosno iako poseduje sasvim pristojnu opremu o čemu ćemo malo kasnije, izostaje „vauuu“ efekat, toliko neophodan prilikom prvog susreta. Sva sreća te ovaj 308 poseduje brojne druge kvalitete, nažalost i mane…

Za početak dosta

Da se razumemo, svi proizvođači „generalisti“, pa i oni u takozvanom premijumu, imaju osnovnu ponudu, što im služi da privuku kupce i istaknu u prvi plan cenu, u stilu „počevši od…“!

Problem je što zainteresovani često bivaju razočarani kada vide na šta to liči, te ili posegnu za skupljim završnim nivoom, to jest doplate za neophodne opcije, ili sreću potraže negde drugde. U slučaju našeg Peugeota 308 ništa od toga nije neophodno, te iako ne blista kao znatno skuplji i snažniji primerci, poseduje sve što treba prosečnom vozaču.

Neko će reči da je to normalo kada već „iskešira“ tolika sumu novca, slažem se, ali ta osnovna ponuda često zna biti zaista jadna i neugledna. Ovde to nije slučaj, iako je enterijer pojednostavljen 308 je zadražao veliki centralni multi-medija ekran od 10 inča, kao i digitalnu instrument tablu istih dimenzija.

Dobro, u poređenu s GT Line ili Allure Pack razlika je evidentna, nema ovde nazovi dvostrukog centralnog ekrana (donji deo služi kao tastatura za izbor pojedinh funkcija), niti 3D instrument table. Ništa strašno, pre par meseci, prilikom test vožnje karavanske verzije, konstatovao sam kako mi 2D deluje manje „napucana“, maltene preglednija.

Jednostavno nema još jednog sloja providne plastike na koju se projektuju izvesni podaci, ovde je sve u istom nivou. Naravno da se može promeniti tema, grafika i boja pozadine, na kraju izabrah model gde je nešto kao obrtomer i brzinomer, s tim da velike cifre, a ne kazaljke, pokazuju brzinu kretanja i obrtaje motora. Uostalom pogledajte fotografije, govore bolje od reči.

Više mi je zasmetala sumorna unutrašnjost, nema ovde super sedišta od kože i alkantare, postavljena su od klasične crne tkanine, dok je plastika, ruku na srce mekana na gornjem delu komande table, tamna i ne preterano privlačna. Izbačen je i sloj platna koji se kod skupljih verzija proteže i na vrata, kao i ambijentno LED osvetlje.

Naprotiv, upravljač je više manje isti, obložen kožom (veštačka ili ne vrag će ga znati), preko koga se gleda na instrumente. I ovde ih jednim delom zaklanja, no ovo nam je odavno poznato, takozvani „i-Cockpit“ zahteva kompromise. Sva sreća te je sedište s ekstremno velikom amplitudom podešavanja, bez obzira na korpulenciju vozač ga može spustiti dovoljno nisko kako bi se prijatno osećao.

Na dohvat ruke su mu brojni boksovi i police, sve neophodne sitnice i „krupnice“ mogu se uredno odložiti i složiti. Nakon dizajna pređimo na nešto konkretnije i za mnoge značajnije, unutrašnji prostor. Bez da me je razočarao primećujem da je u poređenju s prethodnom generacijom tek blago superiorniji.

Na zadnjoj klupi korekto se osećaju osobe, visine do recimo 1,8 metara, no i to zavisi od pozicije prednjih sedišta. Nažalost uz ovaj završni nivo nisu predviđeni izduvi za grejanje i klimu, niti USB priključci (dva kod skupljih verzija), da bi se napunio smartfon moraju se zamoliti putnici na prednjim sedištima da „ubodu“ kabl u boks ispod naslona za laktove.

Osim pregrada u vratima putnici nigde drugde ne mogu odložiti sitnice, na poleđeni prednjih sedišta nema džepova kao od skupljih. Vrata pozadi su dovoljno velika, još kada bi se mogla otvoriti pod većim uglom pristup bi bio jednostavniji. Peta su lagana (plastična), s širokim ulaznim otvorom, ispod njih je prtljažnik pravilnog oblika, zapremine 412 lit (oko 350 lit kod hibridne verzije).

Nažalost, nije predviđena polica za poravnjanje nivoa, obaranjem zadnjih naslona ostaje „stepenica“ od desetak santimetara. U plitkom dnu ne pronađoh rezervni točak, ukoliko „ćopavac“ nekako i stane, negativno će uticati na zapreminu. Kome je prtljažnik (pre)mali, kod karavana iznosi dobrih 600 litara, ali je ovaj skuplji za 1.000 evra od hečbeka.

Mali grlati                                                                

Ukoliko ste obožavaoci sporskih automobila i smatrate da ispod haube moraju imati najmanje 200 konjskih snaga, ne gubite vreme s daljim čitanjem ovog teksta! Tri cilinda i 110 ks je upola manje od onog što očekujete, 308 jedino u najsnažnijoj hibridnoj verziji može da računa na 225 „konja“, dok se čisto termičke moraju zadovoljiti s trocilindarskim motorom nazvanim 1.2 PureTech od 110 i 130 ks, odnosno dizelom 1.5 BlueHDi od 130 ks.

Davno je prošlo vreme kada je jedan 308 nosio oznaku GTi, iz četvorocilindarskog 1.6 bilo je svojevremeno izvučeno „lepih“ 270 konjskih snaga!

A kako se ovde radi i o najeftinijoj, dakle bazičnoj verziji, podrazumeva se da poseduje najslabije motorče, dobro nam poznato iz još desetak modela grupacije Stellantis. Sva sreća te je, uprkos porastu dužine, novi 308 prilično lagan (1.254 kilograma), te su perfomanse posve zadovoljavajuće.

U nižim prenosnim odnosima stiče se utisak da je agregat dinamičan, lepo vuče i ubrzava (10,5 sec do 100 km/h), uz dobro nam poznat (pre)grlat zvuk. Dva poslednja prenosa su mnogo duža, a sve u cilju uštede goriva pri kostantnoj brzini, što je ponekad kontraproduktivno jer se mora preći u niže kako bi se ubrzalo.

Sve u svemu agregat je prijatan u svakodnevnoj upotrebi, jednim delom i zbog maksimalnog obrtnog momenta od 205 Nm, koji razvija pri samo 1.750 o/min. Pomaže mu i navedeni šestostepeni ručni menjač, precizan i lak za manipulisanje. Uz ovaj motor nije predviđen automatski, ko ne može bez njega mora posegnuti za snažnijom verzijom od 130 ks (opcija).

A kad smo već kod snažnije recimo da su perfomanse veoma približne, ubrzanje iz mesta do 100 km/h kod voženog inferiornije je za nepunu sekundu, kao i međubrzanje od 80-120 km/h. Naravno kada su oba u paru s ručnim menjačem, doplata za automatski EAT8 iznosi 2.000 evra.

Ukoliko su perfomanse agregata tek prosečne to se ne može reči za voznu dinamiku, koja je bez imalo preterivanja za primer! Treća generacija je po ugledu na prethodnu pronašla izvrstan kompromis između ponašanja na putu i udobnosti. Posebno uz ovaj mali i lagan blok gde je prednji trap rasterećen, na upravljaču se ovo i te kako oseća.

Peugeot 308 1.2 PureTech vozi se vrhovima prstiju, upravljanje s promenjivom asitencijom je adaptirano brzini kretanja. Mora se zaista preterivati s brzinom da biste ga destabilizovali, no kontrolu je lako povratiti oduzimanjem gasa ili snažnim kočenjem. Kočnice su isto tako za pohvalu no priznanje treba pre svega odati udobnosti, postavljen na skromne točkove od 16 cola naš lav je ujedno osetno mekše trimovan od Hybrid Plug-ina.

Izbor pneumatika dimenzija 205/55 R16 ima višestruku prednost, osim što bolje upijaju nepravilnosti na putu znatno su jeftiniji kada ih treba zameniti. Ni malo se dakle ne plaši ležećih policajaca i lošeg asfalta, reputacija Peugeota u potpunosti je sačuvana.

Podsećanja radi, platforma je ostala ista kao kod prethodne generacije, s tim da je pretpela izvesna poboljšanja, uz povećano međuosovinsko rastojanje na 2,67 m (+ 6 centimetara). Pri velikim brzinama kretanja vozila na autoputu, uverih se i u odličnu stabilnost na pravcu, pored toga 308 je dobro izolovan, buka od kotrljanja, strujanja vazduha i agregata je na niskom nivou.

Podrazumeva se da poseduje sitem za održavanje vozila u svojoj traci, kao i tempomat, s tim da nije „inteligentan“, odnosno ne održava zadatu distancu s vozilom ispred. U ovakvim uslovima i potrošnja je za pohvalu, računajte na nekih 6,5 lit u proseku. Ekonomicnom vožnjom može se zadovoljiti i sa samo 5 litara, no čim se jače nagazi na papučicu gasa, odnosno u gradskim uslovima, drastično se poveća.

Prvi rezervoar otišao je na prigradsku i kreni/stani gradsku vožnju, u takvim uslovima putni računar pokazao je prosek od 8,6 lit. Tek s drugim, u znatno povoljnijim okolnostima, spustio sam opšti prosek na 7,3 litra, nije loše, moglo bi i bolje.

Po pitanju „ukrcane“ opreme, ovaj 308 nije loše kotiran, kao što rekoh nedostaje onaj atraktivan blještavi efekat, ali u osnovi ima sve neophodno. Motor se  se recimo startuje bez ključa, poseduje električne komande za sva stakla i spoljašnje retrovizore, automatsku električnu ručnu kočnicu, automatsku klimu s dve zone podečavanja… Uz navedene ekrane istih dimenzija kao i prestižnije verzije. Za 1.400 evra više (26.850 evra) dobija se snažniji 1.2 PureTech/130 (isto za ručnim menjačem), koji se može poručiti i uz više završne nivoe Allure (28.850 evra) i Allure Pack (29.650).

Kao što rekosmo doplata za EAT8 iznosi 2.000 evra, u tom slučaju otvaraju vam se vrata i za završne nivoe GT i GT Pack. Za one s plićim džepom Peugeot je predvideo i dizel 1.5 BlueHDi/130 Active Pack (početna cena 29.350 evra), a za one su jako dubokim džepom je ponuđen hibrid s spoljašnjim punjem, čija cena dostiže 45.550 evra!

Ukoliko ste pomislili kako Peugeot preteruje potpuno ste u pravu, s tim da nije jedini, Renault za ostarelog Megana 1.0 TCe/115 Zen traži 25.100 evra, a VW za Golfa 1.0 TSI/110 čak 27.815 evra! E da, automobili su sve skuplji, čak i osnovne verzije vrede čitavo bogatstvo…

Šteta, jer ovaj 308 uopste nije za „zaobići“, naprotiv, dobro opremljen, dovoljno perfomantan i primerno udoban svakako spada u najuspešnije predstavnike u C segmentu.

Tekst i slike: Perica Rajković

Peugeot 308  1.2 Pure Tech/110 Active Pack

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.367 x 1.852 x 1.441 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.680 mm
Zapremina prtljažnika: 412 lit
Masa praznog vozila: 1.254  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/benzin
Radna zapremina: 1.199
Snaga: 110 ks pri 5,500 o/min
Maks. obrtni moment: 205 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Ručni šestostepeni

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovidiskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,5 sec
Maks. brzina: 198 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: 52 lit
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,5/7,3 lit
Emisija CO2: 124 g/km

Cena                                                                                                                                 U Francuskoj od 25.450 evra   

Dobre strane:

Stil, korektne perfomanse, dinamički kvaliteti, opšta udobnost, bogata oprema

Loše strane:

Posve prosečan unutrašnji prostor, cena, specifična pozicija za upravljačem, aspekt enterijera      
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,5 
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25 
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5 
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 7,5 
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,5
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7 
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8,5 Ukupno 8 
Efikasnost: 7,5
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,583

Cene Peugeota 308 (jun 2022)

Cena  € Active
Pack
Allure Allure
Pack
GT GT
Pack
Benzin
PureTech 110 BVM6 25 450
PureTech 130 BVM6 26 850 28 850 29 650
PureTech 130 EAT8 28 850 30 850 31 650 33 650 35 250
Dizel
BlueHDi 130 BVM6 29 350 31 350 32 150
BlueHDi 130 EAT8 31 350 33 350 34 150 36 150 37 750
Hibridi – PHEV
PHEV 180 37 450 39 250 40 050 42 050
PHEV 225 43 950 45 550

(4327)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

33 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

A šta reć, da je dizel umjesto kosilice, smeta odvratan dizajn volana, ali baš je odvratan ….ostalo je ok (valjda). Naravno, smeta i cijena.

J4ZZ3R

Jesi probao „kosilicu“ tj „trubu“ ili onako nagađaš? A tvoj izbor bi inače bila Alfa dizel? Stvarno bi baš dizel kupio?

Iznogud Časni

Ma nemam afiniteta prema trubama. Licno bih od svega ponudjenog kupio samo dizel. Da, alfu dizel. Imao sam ih dosta i sve su dizeli bili. Što pitaš?

Kittitelj

Sve, sve, ali ovih 5 dioda kao sa jelke iz kineske prodavnice su…nemam reci kakva grozota. Totalna kontradiktornost, s jedne strane to je kao neki zaštitni znak brenda u zadnje vreme, a s druge strane i na tome se „štedelo“, mislim ok, kapiram da je reč o osnovnoj verziji ali ipak mi je manje vise odvratno.

Rikošet

Još da dodam kako povezati 25.000 Eura i štednju na jednoj diodnoj lajsni koja proizvođača možda košta pet, šest Eura…

Kittitelj

Verovatno i manje, slučajno radim u fabrici koja radi led osvetljenje i za Stellantis grupu pa znam. Još kad povežeš sa cenom, što rekoste, bruka…

BB

Daj izbaci neki kit za nadogradnju „očnjaka“ 😉😂

TheStig

Tako što stedeći 5, 6 eura te natjeraju da odeš u viši paket pa te olakšaju za tih 6 EUR puta 2 plus cijena doplate za viši paket. 😁Meni je veći problem što ista stvar postoji kod 508. Ovdje je i nekako mogu progutati, ali kod 508 nikako.

BB

Pa ti si magistar marketinga, znaš kako to ide 😉

moron

Došlo vreme da i za „sirotinjsku verziju“ čovek mora prodati barem jedan bubreg. Užas.

J4ZZ3R

23.5 je Allure Pack 1 2 sa 130 ks i manuelcem kod nas, da ima LPA po meni best buy u klasi u Srbiji trenutno zajedni sa Mazdom 3 Plus koje nema u ponudi do Q2 sčedeće godine

moron

Ispada da je tako kako kažeš.

moron

Peki, da li je moguće pri navođenju zapremine prtljažnika testiranih vozila navoditi i zapreminu sa opcionim rezervnim točkom ( ako je do takvog podatka moguće doći). Tek da stekneno realnu predstavu o veličini gepeka „iznad rupe“.

Iznogud Časni

A nešto slično imaš kod Švabe na jutjubu, doduše on uglavnom vozi Kiju na testu, autommybil ili tako nekako se zove kanal, pa pogledaj kad mjeri veličine prtljažnika, i kad na kraju izbaci sve i trpa u rupu koja je namijenjena rezervnom točku kojeg inače nema nit ga nude pa čemu onda rupa? Neki pokušavaju da ubace u rupu, pa im ne uspije, a onda popiju mokku, ljubi ga deda😜😘

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
BB

Treba znati ubaciti 😜

Iznogud Časni

Ev da ubacim ekskluzivu , ali još sam na terenu pa navece. Bio,sjedio, pipo …..tonalea! Da,da. Još ćete mi pokazat navece kako slike da ubacim. Bice ako Bog da, probna vožnja. Seki Rajković na aparatima :-)))

Iznogud Časni

Može,može, nije da je dijete obraćalo pažnju dok je fotografirao , eh te današnje generacije sto bi rekao sir Oliver. Ima nesto slikica a Trebat će i tekst napisati, jebga ipak su me iznenadili pozivom na premijeru i sta ću, pici tamo, ne zaleći truda ni troška . Sad me i podildase , vozim neki elektro baggy.nis posebno, za djecu i djedice :-)) aj rajkovicu sjedaj…

moron

Mi čekamo … 😊

BB

Hajde… I tog dildi da napišeš…

Tozer u srijedu a text u subotu… Znaš kako ide

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
Iznogud Časni

Na AR je vrijeme relativno, ovdje subota dodje u srijedu, srijeda u petak, a nedjelja je u gostima. Šta sam ono htio reći?😘🥴

Milan

Automobili su postali bezobrazno skupi, plus nenormalno skupo gorivo. Otisao svet u pm.

S mile

Od nečeg što je bilo „za poželeti“, prešlo u čuvaj svog polovnjaka 🤔

TheStig

Želio bih samo da kažem da ove sulude cijene za šporete koji se danas prodaju su ponajmanje uslovljenje koronomi nedostatkom sirovina. Glavni razlog jer se progresija kapotalističkom sistema završavam. Kapitalizam jedino može da opstane ako postoji rast. A rast koji smo imali zadnju deceniju pogotovo je iskljucivo naduvana, inflatorna cifra. Sama cinjenica da Italija jedna ima BDP veci skoro 2 i po puta veci od Rusija. Kako?Pa jednostavno. Štampaš novac, cijene svega odmah moraju gore da bi se mogao izvijestiti neki rast realnog BDP. A Italija ne da nema proizvodnju realnu koja može parirati u bilo čemu Rusiji sem u… Pročitaj više »

Sebastian L.

Oh Bože, opet lupetanje na ovom sajtu… Čuj njega, Italija pravi samo sireve, vina i krpice…

TheStig

Svaka zemlja koja ima realnu ekonomiju nema danas vecih problema. U Evropi jedina zemlja koja ima neku realnu privredu jeste Njemacka. Kako vidimo i ona umire zbog nedostatka energenata. Nisi ti bio u Italiji moj ti. Ne znas uopste nista o situaciji tamo tako da necu se truditi nista da polemisem sa tobom.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Filo

Dobro jesi li ti normalan? Italija proizvodi od igle do lokomotive a sever italije je industrijski najjači deo EU, jači od nemačke…Tako da – obrazuj se. Ti ćeš da nam kažeš, jel tako? Ti znaš jer si bio..Ma gde si bio? U Udinama jebote? Polemiši samnom na osnovu podataka, a ne tvojeg debilnog dojma.

moron

Kakvi su ono grdni točkići za podešavanje tepmerature klima uredjaja ?
Bog dragi da pomogne.

J4ZZ3R

Stani bre BA 🙂 zar tebi nije bitnija funkcija mego dizajn? Tj mehaničke komande umesto touchscreena? Postaješ dizanerski svesniji 😛 Provozaš HRV i odmah primećuješ dobar dizajn i izradu 😛

moron

Ja jesam pobornik točkića za klimu, ali, pobornik nečega što može da se fizički „uhvati“. Ovo još nisam video i ovo ne može da se u’vati 😊

Iznogud Časni

Zamisli da žene idu sa digitalnim sisama i riticama, pa da imaš samo taktilni osjećaj i vibriranje kad ih uhvatis za ekrane?!
Zato, točkice na sunce!

moron

😀😀😀

moron

Gledah danas u salonu u ovom paketu opreme karavan sa HDI 130.
Početna pregovaračka cena je 27.600. Obična bela boja.
Razočarao me malo gepek. Ne sumnjam da je deklaracija zapremine impozantna, jer u nju ulazi i ono ispod pomičnog poda. Ali, baš taj deo ispod je u bruto smislu veliki ( u neto smislu i nije, jer je dole dosta stiropora ), ali, onaj deo prtljažnika iznad je relativno mali u odnosu na ukupnu bruto deklaracije. To i „slep vidi“.

Izmenjeno 1 godina pre od strane moron