1. Home
  2. Testovi
  3. Dacia Duster 1.5 Blue dCi/115 4×4 Privilege – Jesenje osveženje
Dacia Duster 1.5 Blue dCi/115 4×4 Privilege – Jesenje osveženje
43

Dacia Duster 1.5 Blue dCi/115 4×4 Privilege – Jesenje osveženje

7.66K
43
Podelite sa prijateljima:

Pre samo par sedmica Dacia Duster lagano je retuširana, toliko da se to ne vidi na prvi pogled! Ta nazovi „restilizacija“ iskorišćena je pre svega da se obogati oprema, kao i pojednostavi gama raspoloživih agregata

CO2 obavezuje, Dacia, kao i mnogi drugi proizvođači, prinuđena je da reorganizuje ponudu motora, tako da je od sada Duster 4×4 pogonjen isključivo dizelom 1.5 Blue dCi/115 ks. Ranije, integralni pogon mogao se dobiti i uz 1,3 TCe od 130 i 150 ks, ali kako je tom slučaju ekološka taksa (tzv. „malus“) značajno veća, Dacia je ove verzije izbacila iz ponude. Ne i uz pogon na samo prednje točkove, za razliku od slabijeg dizela 1.5 Blue dCi/95, koji je definitivno završio karijeru u Dusteru.

Time je ulaznica za „4×4 klub“ poskupela za 1.000 evra, koliko je u Francuskoj iznosila razlika u ceni između 1.3 TCe/130 i 1.5 Blue dCi/115. Konkretno, u Srbiji sada najjeftiniji Duster 1.5 Blue dCi/115 4×4 košta 18.690 evra (Essential), odnosno ovde predstavljen Prestige 20.890 evra. Skuplji je od 2WD izvedbe za 1.700 evra (isti završni nivo), tek da znate ukoliko vam 4WD zaista nije neophodan.

Značajna suma novca, no ovaj Duster nije nekakav salonski SUV „za šminku“, njegovi offroad kapaciteti uopšte nisu za potcenjivanje. No, pre nego li se osvrnem na njih da vidimo čime se distancira „novi“ Duster, u ovoj formi prisutan već 4 godine? Detaljima pre svega, po ugledu na novi Sandero izmenjen je „svetlosni potpis“, sada u obliku strele. Radi se o dnevnom svetlu, tj. LED diodama po sredini svetlosne grupe, dok su ranije bila na donjem delu.

Pored njih u istom stilu su i zadnja svetla. Nakon direktnog poređenja s jednim „starim“ Dusterom primetih još blago modificirani gril hladnjaka, izmenjen spojler pri vrhu petih vrata, nove naplatke od 17 cola i dosad nepostojeću boju „Orange Arizona“ (narandžasta Arizona). I to je to, plus nekoliko izmena u unutrašnjosti, što se pre svega odnosi na novi multimedia ekran od 8 cola.

Ovo nema nikakvog uticaja na dizajn komadne table, srećom prihvatljivo dopadljive, ali i dalje urađene isključivo od tvrde plastike. Kvalitet materijala je dakle ostao bazičan ali robustan, tako da ne šokira previše! Barem ne nakon par dana adaptiranja, jer posle novog Nissana Qashqaija u Dusteru sam se osećao pomalo „sirotinjski“!

Naprotiv, sedišta su redizajnirana, dok su nasloni za glavu preuzeti od aktuelnog Clija. Ukoliko spuste pogled vlasnici bivšeg Dustera primetiće i da je centralna konzola između sedišta drugačija, te da je ubačen tapaciran naslon za laktove, od sada podesiv po horizontali (hod od 7 cm). U njemu je omanji boks zapremine 1,1 l, dok su s zadnje strane, koja „gleda“ na putnike pozadi, ugrađena dva USB priključka.

Dacia navodi da su uvedena i dva nova multimedija sistema Media Display i Medija NAV. Prvi integriše autoradio DAB (numerički prijemnik) sa 6 zvučnika, Bluetooth i aplikacije Apple Carplay i Android Auto. Drugi se obogatio satelitskom navigacijom i Wi-Fi konekcijom za navedene aplikacije. Iako je postojao i ranije vredi spomenuti sistem od četiri kamere koji pokriva sve uglove oko vozila, posebno je praktičan prilikom delikatne terenske vožnje.

Naprotiv, instrumenti i pozicija za upravljačem su neizmenjeni, prvima bih prebacio i dalje neobeleženo crveno polje na obrtomeru, dok je sama pozicija korektna, s tim da mi pri dnu široka centralna konzola „reže“ desnu nogu ispod kolena. Zamerke se odnose i na poziciju električnih prekidača za prozore, ok kod Dustera 2 su na vratima (setite se ranije su bila na centralnoj konzoli), ali su smešteni preterano unazad, ruka se uvek mora neprijatno saviti u laktu.

Status quo je i na zadnjoj klupi, dovoljno prostranoj za dve odrasle osobe, ali s previše strmim naslonom. Nije loše za vozilo od 4,34 m, koje je pre u segmentu gradskih SUV nego li kompaktnih. Po mom mišljenju Duster je konkurent jednom Renaultu Captur, Nissanu Juke, Citroenu C3 Aircross, Peugeotu 2008, VW T-Rocu, no pojedini ga porede s Renaultom Kadjar, Nissanom Qashqai, Citroenom C5 Aircross, VW Tiguanom…

I zapremina prtljažnika od 475 l je korektna, osim kada se radi 4×4 verziji, kod koje je smanjen na 411 litara. Pod je ovde uzdignut zbog integralnog prenosa, no u dnu ipak ima dovoljno mesta za rezervni točak, istih dimenzija kao i ostali.

Rumunski Rambo

Nakon toliko prolivenog mastila verovatno i vrapci na grani znaju da je Duster, uprkos silnim poboljšanjima, u tehničkom smislu zastareo, tj. da počiva na platformi nekadašnjeg… Clija 2! Iz tog ugla gledno iznenađuje udobnost ogibljenja, kao i sigurno, ukoliko ne i dinamično ponašanje na putu. Naravno da ne treba očekivati čuda, daleko smo od maločas spomenutog Nissana Qashqai 3 ili par dana kasnije voženog Peugeota 2008, ali sasvim dovoljno za „bon pere de la famille“ (dobrog oca familije, kako to vole da kažu Francuzi).

Vožen u ritmu koji mu priliči ovaj neće dovesti u opasnost vozača i putnike, niti će ih, barem kada je u pitanju vožena izvedba, ostaviti zaglavljene u blatu ili snegu! Da, da, Duster 4×4 samo što se ne pentra po drveću, uz nove Goodyear gume M+S (dimenzije 215/60 R17), vožnja po svim putevima, kao i izvan njih, posve je izvodljiva.

Prvih par dana poterah ga kroz šumu nadomak Pariza u potrazi za kestenjem, da bi za vikend skoknuli do regiona Shampagne (Šampanj), na oko 150 km od kuće! Odlična prilika da se proveri šta zna i ume na auto-putu, odnosno strmim i blatnjavim vinogradskim putevima. Kao što rekosmo od sada se integralni pogon može dobiti isključivo uz snažniji dizel 1.5/115 ks, tim bolje po performanse i potrošnju.

Kada sam poslednji put vozio jedan Duster 4×4 to je bilo uz benzinski 1.2 T/125 ks, na auto-putu ovaj je trošio čitavih 9 litara! Ne i naš dizel, koji se zadovoljio sa nepunih 7 litara, pod uslovom da se pridržava ograničenja od 130 km/h. Ok, diskrecija mu nije jača strana, posebno u radu na mestu i prilikom ubrzanja, na primeru Dustera jasno se vidi koliko dobra izolacija ima uticaja na nivo decibela u kabini.

Želim da kažem da je isti ovaj blok mnogo tiši u brojnim modelima alijanse koje pokreće, kao što su bivši Captur i aktuelni Kadjar! Sva sreća te se stiša pri konstatnoj brzini, ali dok je ne dostigne klepeće i grokće. Naime, 4×4 ide uz drugačije odmeren menjač, prenosni odnosi ovde su mnogo kraći, do te mere da proizvođač savetuje da se iz mesta krene drugom brzinom!?

Ko ubaci u prvu odmah će morati „prešaltovati“ u drugu i tako zaredom. Verovali ili ne, do brzine od 50-60 km/h možete izmenjati prvih pet prenosa za 5-6 sekundi i nastaviti da vozite po gradu, a da pritom niste prebacili ograničenje (ne i u Parizu gde je brzina smanjena na 30 km/h)! Neprekidno „igranje“ s ručicom menjača se dakle podrazumeva, vrlo brzo poželeo sam jedan dobar automatski EDC, kakav se i dalje ugrađuje u Duster 1.3 TCe/150.

Svima je verovatno jasno zašto je Dacia toliko skratila prenose, u terenskim uslovima ovo i te kako dobro dođe, a ne košta ništa… Sva sreća te je šesta nešto duža, pri brzini od 130 km/h motor se ipak vrti na 2.700-2.800 o/min. Osetljivo uvo čuće buku od kotrljanja i šumove od strujanja vazduha, iako u Daciji kažu kako su i na tome poradili. Navodno zahvaljujući novom spojleru pozadi i gumama s manjim otporom trenja, uz nove kotrljajuće ležajeve na točkovima, ima nešto bolji SCx (ne navode koliki), te da je tako kod 4WD ujedno smanjen i nivo CO2 za 5,8 g/km.

Još jednom ponoviću da se kupovina ove opravdava isključivo potrebama, tj. čestom vožnjom izvan asfaltiranih puteva, u protivnom 2WD je prijatniji u svakodnevnoj vožnji, ekonomičniji i naravno jeftiniji. Jeste da integralni pogon dobro dođe i na asfaltu u otežanim uslovima vožnje, ali za uzvrat podiže težinu vozila za stotinak kilograma.

Sa selektorom u modu Auto, ukoliko prednji točkovi proklize i do 50% obrtnog momenta prelazi na zadnje točkove. Stavljanjem selektora u poziciju 4WD Lock naš Duster postaje pravi terenac, uzdignut od tla na 214 mm, ima napadni ugao od 30°, i izlazni od dobrih 33°. Snaga se ravnopravno rasporedi na sva četiri točka, sve do brzine od 60 km/h, pod uslovom da se vozi najmanje jedan minut. Potom, blokada se automatski isključi, kao i u slučaju kada se dostigne 80 km/h.

A kako se ne bi preteralo sa entuzijazmom, na ekranu se može konstatovati nagib vozila prilikom uspona i spusta, odnosno bočni nagib. Elektronski je kontrolisana i brzina spusta, uključivanjem sistema HDC automatski je ograničena na 10 km/h. Podrazumeva se da se ESP može isključiti ukoliko je to neophodno (vožnja po blatu, snegu i slično), no ovaj se opet samostalno aktivirati kada vozilo dostigne 50 km/h (60 km/h u modu 4WD Lock).

Na putevima Šampanje

Na početku testa rekoh da smo vikend proveli „na selu“, odnosno van urbane sredine, u čuvenim vinogradima regiona Šampanj. „Indijansko leto“ samo je pojačalo „plaisir“ (zadovoljstvo), te iako su berbe završene, nabrasmo više kilograma šampanjskog grožda, zaboravljenog od strane berača. Tek opšte kulture radi, šampanjac se u principu pravi od tri vrste grožđa, crni Pinot je najzastupljeniji i predstavlja oko 37 %. Zatim slede sorte beli Pinot Meunier i Chardonnay (šardone), mada ima raznih vrsta šampanjca, kao što je Blanc de Blancs (belo od belog), gde se koristi samo šardone.

Šampanjac je dakle posebna priča, ukoliko verujete da je to samo nekakvo penušavo vino, opasno se varate. Pravi šampanjac se dakle pravi isključivo u ovom regionu, od navedenih sorti grožđa. U njega se ne ubacuje CO2 kao u obična penušava vina, već se u periodu od najmanje tri godine ovaj sam formira, prirodnom fermentacijom u flaši. Da ne dužim, ovaj region redovno posećujem tokom godine, no najdraži mi je ovaj period rane jeseni, osim grožđa pored puta može se sakupiti i džak oraha.

Ekskurzija je uvek popraćena kupovinom par buteljki šampanjca, svaka kuća u regionu bavi se njegovom proizvodnjom, plus više desetina svetski poznatih brendova kao što su Dom Perignon, Muet&Chandon, Veuve Clicquot, Mercier…  Sve u svemu svake godine u nebrojene podrume uđe oko 250 miliona novih flaša, i isto toliko „sazrelih“ izađe, da bi se u svečanim prilikama našle na stolu potrošača širom sveta.

Za pojedina tržišta je različitog ukusa, u Japanu i SAD vole da je slađi, te je sirup, koji se na kraju dodaje u svaku flašu i koji mu daje finalni ukus, slađi nego li za evropsko tržište. Toliko u vezi turizma, kako noć brzo pada opet se nađosmo na putu za kući, gde malo više obratih pažnju voznu dinamiku.

Naime, setih se podataka da je Dacia poradila i na upravljanju, električna asistencija iznad 70 km/h sada je slabija, kako bi se imao bolji osećaj s podlogom. Sam motor obezbeđuje solidne performanse, iako na pritisak pedale gasa Duster 1.5 Blue dCi ne „poleti“, bez problema održava željeni ritam. Sve u svemu ova Dacia pošteno odrađuje posao i zadovoljava se u proseku s 6-6,5 l goriva, dobar rezultat uzevši u obzir okolnosti u kojima je vožena.

Da živim u regionu koji smo posetili i da sam vlasnik jednog vinograda verujem da bi mi ova verzija odlično „legla“, što uostalom dokazuje količina Dustera i ostalih SUV 4×4 koje vidoh. Od 2017. godine kada je lansirana druga generacija, u Francuskoj se prodalo oko 140.000 primeraka, na ovom tržišitu jedan je od najpopularnijih SUV modela.

I ne samo ovom, od pojavljivanja Duster se proizveo u bezmalo 2 miliona jedinica! No kako se u principu borim s trotoarima, ivičnjacima i „ležećim policajcima“, 2WD mi je „puna kapa“, kada do izražaja dolaze slabiji agregati, kao što je trocilindarski 1.0 TCe/100 ECO-G, pored benzina napajan i gasom (TNG).

Uzevši u obzir da se cena benzina u Francuskoj približila cifri od 2 evra po litru, ovaj ima ozbiljne adute, posebno jer mu je povećan rezervoar za gas na 50 l (+ 16 lit i preko 200 km više autonomije), dok je cena osetno niža od 1.5 Blue dCi. Početna za ovu verziju iznosi u Srbiji 14.690 evra, a da li je i to i dalje previše za prosečnog domaćeg kupca, na vama je da procenite.

U Francuskoj nema jeftinijeg SUV-a, Duster se prodaje, kako to ovde vole da kažu „Come petit paine“ (kao mali hlebići). Tim bolje po njega i narušeno zdravlje alijanse, jer novi Duster 3 nećemo videti pre 2023. godine. Početkom naredne godine najavljena je i tzv. „Serié limitée“ (ograničena serija), nazvana Extreme, koja bi Dusteru trebalo da donese malo više atraktivnosti…

Tekst i fotograije: Perica Rajković

Dacia Duster 1.5 Blue dCi/115 4×4 Privilege

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.340 x 1.804 x 1.690 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.670 mm
Zapremina prtljažnika: 411-1.614  l
Masa praznog vozila: 1.413 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/ turbo dizel
Radna zapremina: 1.461 cm³
Snaga: 115 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 260 Nm između 1.750 i 2.750  o/min

Pogon

Tip: Na sve točkove
Menjač: 6/M

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/MacPherson
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 215/60 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,2 s
Maks. brzina: 175 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,3/6,4 l/100 km
Emisija CO2: 139 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 20.980 evra 

Dobre strane:

Terenski kapaciteti, ekonomičan i dovoljno snažan 1.5 Blue dCi, robustan izgled, odnos spoljašnje dimenzije/unutrašnji prostor, bogatija oprema, cena

Loše strane:

Previše kratka prva brzina, 4WD samo uz dizel motor,  vozna dinamika u zaostatku za mlađim konkurentima, bez sofisticiranih sigurnosnih sistema, kvalitet upotrebljenih materijala, doboši na zadnjim točkovima
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7 
Enterijer: 6,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 6,75 
Kabina: 6,5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,5 
Kabina: 7
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 6,75 
Kočnice: 6,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,5 
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 6,75 
Efikasnost: 6,5
Cena
Prihvatljivost: 8,5 
Ocena: 7,222

(7661)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

43 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Peki, iskreno test Dačije nisam ni čitao, uživanje u tekstu se odnosi na putopis po Šampanj regiji.

Ako se zaletim kad autom u Fr, prelistaću tvoje putopise, da napravim itinerer.

Peki

Jos bolje, pozovi me da ti budem vodic i da se druzimo 🙂

Balkanboj

Dogovoreno 👍

S mile

Mogao bi Peki kad naiđe do nekog zastoja u testiranju automobila, da piše putopise, bilo bi zadovoljstvo čitati ih.

Slavko

Gledam sad konfigurator, i mislim se, otkud sad u ponudi tce 90? Nije li neko rekao da ce 1.0 biti dostupan samo kao ECO G? A ostatak game je otisao na gore, recimo logan essential (+300), comfort (+500), slicno i za stepvej. Za Duster je ok cena slabijih verzija, dok su zavrsni nivoi poskupi, te kao takvi, mozda i nisu najracionalnija kupovina. Mada, kada se pogleda i klasa gradskih suv modela kako su napucali cene, opet Duster ispade jeftin. Inace, kad su vec radili restilizaciju, mogli su i malo vise da doteraju kokpit, nekako su to opet jako grube linije,… Pročitaj više »

Renault Terminator

Klasika od automobila…u moru strujaša,hibrida i ostalih hightech budževina koja mi se uopšte ne dopadaju na današnjim novim automobilima a proizvođači se iz sve snage trude da naprave što debilniji i odvratniji auto…ovaj Dunster počinjem sve više da cijenim.Pogledajte samo brzinomer i pokazivač br obrtaja motora,pa to je neprocenjivo bogatstvo danas kod novog automobila.

Iznogud

Subotu ujutro sjeba – dacia. Prokletnik! 🤪🤪🍻

Peki

Da, ali 4×4 Dacija druze, pa jos dizel i za „samo“ 20.000 evrica…😉

Iznogud

Uuuuuu, ma šta mi reče. Sav se tresem od clia 2 u 2021 godini. Jeep Renegade, što ga moron spomenu, drži gaće pred najezdom rumunjskog mrtvačkog kovčega ala vlasi. Btw, da je i za 2€, ne kupujem. Život je jedan, a kratak je da ga trošis u vlaškom ponosu.

TheStig

Duster je solidan izbor kome treba 4×4 i dosta solidne off road primjese koje ima. U svemu ostalom Suzuki Vitara ga „šiša“ samo tako koja također ima 4×4 sa boljom unutrasnjosti, a i motor je bolji. Dosta više Vitara u Sarajevu ima, duster poneki tu i tamo. Distributer suzukija je dobro dobro odmjerio cijene ovdje u svim paketima. Vitara 1.4 hibrid all grip 140 ks zadnji paket opreme panorama. 21500 EUR. Cant beat that.

Onaj što ga zgazilo vreme

Kako može da benzinski kilavi motor u Vitari, sa kvazi hibridom, bude bolji od ovog dizela. Vitara je po svim parametrima ispod ovog auta, i to bez poređenja sa dizel. A ovaj dizel je vrh, kao i prenos. Vitara ima jeftiniju unutrašnjost od ovod Dustera

TheStig

Pod 1. Mlatiš ko blesav.

Pod. 2. Otiđi trijezan sjedi u Vitaru

Pod 3. Kako može imati jeftiniju unutrašnjost kad je luksuznije opremljena? Sjedišta iz Vitare su S klasa za ovo.

Onaj što ga zgazilo vreme

KOnju jedan, vozim i Duster i Vitaru! Vitara više nije što je bila ,to je jeftino vozilo, sa prostim i kilavim benzincem, auto za sirotinju sa visokom cenom. Unutrašnjost Vitare je plastična, i sve lomi od te plastike. Toliko su se obrukali sa Vitarom, da je to žalosno. I sam „hibrid“ preko altenator kaiša, cirkus.
Ajde, ne jedi više go**na, urazumi se malo.

TheStig

Ma hej, ti si sve vozio. Mora da si ti vozio Buggati Centodieci-a sad kad su ga testirali u Kaliforniji. Prestani da glumiš da imaš nekog iskustva. Jedino iskustvo relevantno koje imas je sa auto otpada. Vitara je za ovog Dustera Leksus. Kaže benzinci kilavi?Imaju bolje ubrzanje od 0 do 100 od motora benziskih ekvivalentne snage u francuzima. Rekao sam ti lijek, otrijezni se. Alkohol je štetan, i za tijelo a i za dušu.

Onaj što ga zgazilo vreme

Bosanac, vrati se u vic, iz koga si došao.

Iznogud

Kad ces konačno kupiti auto? Hihi

Onaj što ga zgazilo vreme

Sad i sam vidiš, koliko je glupo raspravljati o „platformama“, kao i sam pojam šta bi to moglo biti. Uglavnom, to je pojamm u obliku koji ga medijski znamo namenjen za potrebe PR službe a bez bilo kakvih realnih osnova.

Iznogud

Savjet, provozam djuliju pa onda sjedi u neko drugo auto pa reci da je platforma nesto bezveze. Ovi spickaju 2 milijarde eura (jel se ono ta cifra vrti na AR za djulijom platformu?) pa da nije nista.

Onaj što ga zgazilo vreme

Upravo si sad sam objasnio šta je platforma….. Te 2 milijarde se ne odnose na krš od limarije auta, nego u razvoj proizvodnih traka, koje mogu proizvoditi razne vrste vozila, koje su savremenije, robotizovane, brže, zahtevaju manje radnika, a aproizvode više model aautomobila sa različitim specifikacijama. Promenom „platforme“ moš dobiti bolji ali i gori automobil, a poizvođač ga danas menja (skoro) isključivo radi smanjenja troškova proizvodnje, i standardizacije proizvodnih traka na nivou kompanije. Kod jakih brendova, kao recimo Mercedes, cilj može biti poboljšanje karakteristika vozila, upotreba aluiminijuma, epoksidnih vlakana i sl. Ne kažem da i Alfa nema negde taj cilj,… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Onaj što ga zgazilo vreme
BB

Vlakna su staklena, aramidna (kevlar) ili karbonska a smola je epoksidna 😉

Iznogud

Abam ti stator i rotor , Imamo novu zakletvu! umjesto sto mu gromova, jelenskih mi rogova, sad imamo staklene mi smole i epoksidnih vlakana..🤪😂🍻

sinovac

Vec postaje tradicija – radujem se suboti (ne samo kao neradnom danu), kada uz prvu kafu otvaram novi test… Najlepse hvala i za sjajne turisticke minijature, uz glavni test. Veliki pozdrav, Peki!

moron

Klasika. Prelep test. Kao i putopis … A tek fotografije. Nadam se da će Peki da se bavi ovim poslom duže nego ću ja da živim 😊 A da ja „neću skoro“ 😊 A sada … „Pljuvačina“. Mada, ne smem puno, da me ne bi života lišio „Onaj što ga je zgaziilo vreme“ 😊 1. Ne znam gde smestiti Dustera, u smislu „klase“. U C segment ne može, jer je ispod njih ponudom prostora, u svetlu skromne dužine (ispod svega je za SUV C). Pre će biti da je SUV B, mada bi bilo pravednije da se taj segment podeli… Pročitaj više »

Onaj što ga zgazilo vreme

Peki, divan test. Ova Dacija Duster je ostala stara škola „đipa“, to jeste auto koji je jako upotrebljiv i sposoban da se prijatno vozi i autoputem i u najgorim terenskim uslovima, Često vozim Duster prve generacije DCI 4×4, sa 110 ks. Kad god uslovi terena to zahtevaju. Auto je davno prebacio 300 000, i pormenio je stotine vozača. Za moje pojmove, auto je za bespuća sposobniji od Lade Nive (isključivo ovaj dizel) i neuništiv je. I brzina je sporohodna, kao i rikverc (uglavnom) jer auto nema mehanički reduktor. I standardno je da se I brzina ne koristi u običnom saobraćaju,… Pročitaj više »

BB

Majstori restilizacije, koja je ovo po redu? 🤣😂
A vidim da su, onako usput, restilizovali cjenovnik 😉, ali šta ćeš… mora se držati korak sa trendovima.
Nije mi jasno kako zbog izduvnih gasova mnogi gase dizele a Dacia u Prašinaru gasi benzince 😳🙄.
I još jedna napomena, ova prva brzina, ne nije ona tu zbog terenske vožnje, već kada se doveze vino u Pariz da se ne prekorači maksimalna brzina od Maratonaca. 😂🤣😂

Hvala na dobroj priči Perice Lafonten 😉 (prepoznao sam te 😂).

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
DUDE

Duster 1.0 TCe/100 ECO-G je i jedini koji bih za svoje pare kupio, pre svega zbog jeftinijeg goriva, i iskljucivo u osnovnom paketu sa klima uredjajem.
Cim se doda nesto opreme u osnovni Duster, odmah se prelazi u rang Fiat 500X i JEEP Renegade (barem u Srbiji), a oba su, priznacete, ipak bolji automobili u 2WD izvedbi, sa mnogo vise stila i kvaliteta.

BB

Koliko je danas gas? To je bilo jeftinije gorivo, možd au Srbiji i ostane, ali u EU sigurno neće biti ove zime..

DUDE

U Evropi je LPG uglavnom od 0,6 do 0,9 EUR, sto je znacajno manje od benzina.
Mali pregled cena u svetu: https://www.mylpg.eu/lpg-prices-across-europe/

Iznogud

0.8€ ovdje a dizel od 1.51 pa naviše . Mijenja se na dnevnoj bazi cijena

moron

Ja sada točio dizel, malo iznad 1,45e je.

Iznogud

Buržuj!

Bungi

Jedna takva „korpica“ crnog grožđa pretvorena u dobro crno vino sasvim je dovoljna za nas sredovječne ljude. 😃

Iznogud

Pusti to, hajd neko nadje grešku B21059a. Kaze da je akumulator , ali ja tog malog akumulatora nemam, bio u prvoj verziji suvozaču ispod nogu. Ajmo stručnjaci, iskopajte mi to.

Onaj što ga zgazilo vreme

Kako nemaš „malog“ akumulatora??
Ako imaš problem sa start stop sistemom, ili ti je aku crkao ili je prazan. Ako je prazan, posle neke vožnje sve se dovede u red. Ako je crkao, traži drugu, AGM ili EFB, zavisi šta imaš. Oteraj da ti neko testira akumulator. Ja imam vie testera, sad ide uglavnom elektronski, koji očitava startnu struju, koji imaš u aku

Iznogud

A nema ga kod suvozača dje innerraum filter, tu je nekad bio. Gledah u gepeku ne nadjoh. Il ga nema, a ako ga ima ne znam gdje je. Onda može biti veliki akumulator jedino. Trenutno sam ljut jer su mi u kutiju sa ćevapima spakovali kajmak, a ja to nisam trazio. Smrdi. Plus su cevapi toliko bili vruci da je progorila kutija u kojoj su. A kante za smeće nema ni za lijeka. Pa vi onda pljujete po zemlji dje živite i mislite da je u Njemačkoj super. Mogao bih ja napisati jedan članak o životu u Njemačkoj 🙂

BB

Pa možda je greška što ga nema 🤣😂

Iznogud

Hahaha joooj ti, uhvaticu ja tebe mali 🙂 hahaha e svaka ti dala . Sad mi nadji sta je ta greška, na koji akumulator se odnosi, i dje se nalazi taj mali ako ga imam. Ja imam samo velikog! Jelte…

Iznogud

Mislim, klade prije redizajna su imale mali akumulator ispod nogu suvozača. Ova moja klada je od 2016 i tamo tog smeća nema. Pitanje je dje je ako ga ima, ali veće pitanje je na sta se odnosi ta greška koju je javio.

Onaj što ga zgazilo vreme

Mislio sam da kažem, da imaš samo jedan akumulator. Možda je igubio starrtnu struju i kapacitet ili je prazan.

BB

Gdje je onaj lola što vozi Renola, što neki dan crtao patike za guranje Alfe, izgleda će trebati štrapati i B kladu i to gdje i zbog čega? Kod Iznoguda i zbog baterije… O sudbino, baterija… 🤣😂

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
Iznogud

Hahaha, ma joooj, Ima ADAC. Na vas se co’jk nemre pouzdati. Abam ti krv mlade rode, gdje je onaj Eki, ko biva sve zna o Mercedesima, ja-ja (Ramiz Zmaj)?

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
Renault Terminator

Tu je lola😎.comment image

laza

nešto što se zove dačija ne može i ne sme da košta 20.000 evra…ende