1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: BMW X7 M60i xDrive
AR test: BMW X7 M60i xDrive
18

AR test: BMW X7 M60i xDrive

1.61K
18
Podelite sa prijateljima:

Upoznavanje s najvećim krosoverom iz linije BMW-a je krenulo još 2015. godine, i ako ste već odskočili u stranu, u neverici šta to trućam, kada je nekoliko godina kasnije predstavljena serijska verzija aktuelne perjanice s povišenim odstojanjem od tla, onda sedite s mirom jer znam šta pričam. Mislim na X5 koji je u doba kupovine igrao ulogu najvećeg SUV-a s plavo-belim znakom, što je atribut kog je morao da se odrekne negde, ako se dobro sećam 2018. godine, odnosno s dolaskom na svet serijske verzije X7-ice.

E, pa kako sam svojevremeno posedovao BMW X5, tako ga je pre tačno godinu dana zamenio X7. Dakle, godinu dana traje moje vlasničko iskustvo s modifikacijom 40i xDrive i u tom periodu sam za volanom istog proveo koji kilometar više od 18 hiljada. Da sam oduševljen, malo je reći, ali taj osećaj nije utemeljen samo u osobinama vozila, već najpre u usklađenosti onoga što sam očekivao da će mi automobil pružiti s onim što se u stvarnom životu i događa.

Dakle, da sam od X7 očekivao okretnost i visprenost (ionako već glomazne) X5-ice, usledio bi teški smor, jer veći model je duži za nepunih trideset santimetara, viši je „za glavu“, a i nešto je širi. Međutim, razlika je najviše drastična po pitanju težine, pa se ona reflektuje kroz skoro pola tona razlike, što se itekako oseća za volanom verzije 40i.

Pritom, uopšte ne mislim na performanse, tipa ubrzanje, međuubrzanje, pa čak ni na zaustavni put i kočnice. U svim tim kategorijama, izuzev poslednje gde su slični, dominira veći adut Bavaraca, već mislim na ljuljanje ogromne i izdignute školjke, posebno tokom bržih prolazaka kroz krivine. Jasno, BMW X5 je tu u drastičnoj prednosti i čoveku za volanom je u stanju da pruži i ozbiljnu dozu radosti, onakvu kakvu čovek može da doživi sa sportski orijentisanim vozilom. S druge strane, BMW X7 40i je nužno prestrojiti u program sportske vožnje ne bi li maksimalno ukrutio sistem vazdušnog ogibljenja i donekle podsetio vozača da se nalazi u „ultimativnoj sportskoj mašini“.

X7 40d u pozadini i sivilu, spram M60i u prvom, pardon, u plavom planu!

Prosto je nemoguće sakriti masu i visinu vozila i neophodno je biti je svestan, kako ne bismo ušli u status razočarenja. Svejedno, automobil ostaje pouzdan i poslušan, ali vam ljuljanjem karoserije, za jedan BMW neočekivano rano, a za jedan „kamiončić“ neočivano kasno, nedvosmisleno naglašava kada mu je dosta akrobatike.

Eto, upravo tu se krije suštinska i strateška razlika između alternativa 40d i 40i s jedne strane i M60i, s druge strane. Istina je da se svi oni lepo voze i da su zahvaljujući vazdušnom oslanjanju i sveukupnoj konstrukciji, izuzetno udobni, ali najprestižnija varijanta je neka sasvim druga dimenzija po tom pitanju.

Naime, nije nelogično i ne verujem da će iko da se začudi time što M60i osetno bolje ubrzava i iskazuje upečatljiviju spremnost na nenadane sprintove kada je već u trku, jer prosto mnogo je i snažniji i pod haubom krije V8 sa 530 konjskih snaga i najvišim obrtnim momentom od 750 njutn metara. Razlika u snazi od skoro 50% u odnosu na manji (i dalje veoma potentni šestocilindarski benzinski blok) je itekako vidna, ali nije opredeljujuća u egzaltaciji ovom verzijom. Ne, ono što kupuje kod aduta s atributima iz odeljenja M je ponašanje vozila u uslovima forsiranog priliva adrenalina vozača.

U samim uvodnim pasusima testa „civilne“ verzije X7-ice, inače pisanog krajem 2022. godine, naglasio sam da je X7 iz kategorije interkontinentalnih letilica, poput Airbusovog modela s oznakom A380. Za razliku od takvog izvođenja, M60i pored toga što može da odigra, prirodnu mu ulogu vazdušnog dugoprugaša ili zemaljskih „kušet kola“ (za mlađe da pojasnim da se radi o vozu sa kupeima u kojima su montirani ležajevi, pa se može spavati na dužim putovanjima), glatko može da uđe u kožu borbenog aviona, to jest lovca.

Prosto je nepojmljivo kako ovaj „slon na točkovima“ podnosi maltretman u vidu preambicioznih ulazaka u krivine i kako u takvim uslovima maskira sopstvenu impozantnu pojavu. Da ne znam šta vozim, i da neposredno pre toga nisam vozio „isti model“ samo s manjim motorom, pomislio bih da sam u Seriji 5 prethodne generacije i s oslanjenajem tipa M, koja je inače pojam prevelikog, ali i dalje izrazito sportskog automobila.

I upravo tu vidim izvorište za najdublji naklon ka inženjerima koji su stvorili ovo vozilo, čija prevashodna namena i dalje ostaje u domenu udobnog transporta brojne žive sile jedne porodice. Ipak, priču nisam započeo iz tog atara, gde X7 generalno pruža, ponudom prostora, komforom, osećajem boravka u luksuznom okruženju i svime što uz to ide. BMW je s ovim modelom tu zaista dominantan u odnosu na potrebe prosečnog čoveka, ali u poređenju s rivalom iz Mercedesa, u tim oblastima nije bolji, jer i Švabe znaju šta rade i kako da vlasnika ovakvog vozila ubede da je „najzgodniji, najuglađeniji, najelokventniji, najutegnutiji“ i slično,

Pošto je o BMW-u X7 u prethodnih nekoliko puta pisao dragi Dragović, sve što je on pobrojao u vezi testiranih modifikacija stoji. Dakle, radi se i o vozilu koje nudi savremeni informativno-zabavni sistem, a koji je u međuvremenu još više usavršen i koji smo imali prilike da osmotrimo u novoj Seriji 5, voženoj pre dve nedelje. Zato radoznalima na temu X7-ice, i ponude BMW-a, i preporučujem da odvoje vreme kako bi uz ovaj tekst, isto tako, pročitali i ono što je on imao da kaže. a valja podsetiti da on uvek ima puno, puno toga da iznese i elaborira na veoma iscrpan i informativan način. Pride, čovek je analizirao i šta je bolja kupovina, X7 ili X5, pa se i tu ima šta zanimljivog videti na ovu temu.

Sve tamo napisano važi i za ovu verziju, s tim da konkretan primerak M60i-ja donosi i neke sisteme čiju upotrebnu vrednost nisam mogao prilikom prvog druženja da procenim, jer prosto nisam imao s čim da uporedim. Tako na primer, iako sam za svoj X7 (40i) sa liste dodatne opreme, naručio sistem integralnog upravljanja (zakretanje točkova zadnje osovine), nisam ga i dobio jer smo se nalazili pri kraju krize u snabdevanju poluprovodnika, pa taj opcional privremeno nije bio dostupan.

Pošto mi je dvorište relativno teskobno, a pojam „relativno“ shavatite baš relativno, jer je svaka avlija za ovaj objekat na točkovima tesna, imao sam prilike da shvatim koliko život olakšava to što se i zadnji točkovi uključuju u priču o manevrisanju, i to čine na pravi način. Prilikom svakog okretanja vozila su mi uštedeli po dva manevra napred – nazad i toplo bih ih preporučio svakom ko želi ovako veliko sokoćalo. Vidna, vidna pomoć u svakodnevnom životu. Dodatno naglašavam da uz sistem (koji je koštao oko 1,8 hiljada evra) dobijate i modifkovano ogibljenje na zadnjoj osovini koje poboljšava stabilnost automobila.

Dalje razlike u odnosu na ranije testirane varijetete X7-ice, a koje bih pomenuo ovom prilikom, tiču se prestižnijih sedišta kojima je opremljen najmoćniji krosover u liniji modela. Nude jednak broj i modalitet podešavanja po različitim zonama i osama, ali pored toga što su nešto tvrđa, ne remeteći pritom udobnost boravka na njima, ona donose i dodatno ušuškana ramena, na koji način se dodatno ogoljava i sklonost, to jest rado pristupanje vozila vitlanju kroz krivine.

X7 M60IXDRIVE

Nemam potvrdu kroz ponudu za konkretno vozilo, a koja je data u formi pdf fajla i još 2022. godine, ali verujem da su presvlake kojim su obložena sedišta od prirodne kože. Vez je svakako interesantniji nego kod, već bogatih osnovnih verzija, a pride i sam materijal deluje nešto plemenitije, iako nemam zamerki po tom pitanju ni na veštačku kožu koju BMW ugrađuje u X7.

Dalje, zanimalo me je koliko se kroz potrošnju goriva plaća poseban luksuz oličen kroz ugradnju motora V8. Donekle je doneo izenenađenje, jer veliki motor sudeći po utisku i informacijama s putnog računara, ne troši ni kap više od rednog šestaka, pri stabilnoj vožnji od nekih 120 do 130 km/h. Ona se tada kreće oko 9 litara na sto prevaljenih kilometara i sasvim je prihvatljiva. Nasuprot tome, M60i u gradu glatko proguta 17,5 do 20 litara u uslovima gradske zloupotrebe.

Iako je naravno izvodljivo voziti bilo koji X7 po gradu, pa i najsnažniji, to činite uz veliku dozu mazohizma, a zašto je to tako možda najbolje mogu da objasne oni momci, uglavnom crne boje kože, koje je Bog nagradio posebnom obdarenošću. Šalu na stranu, toliko je velik da je manipulacija njime mučna i teško je za njega naći dovoljno široke gradske cice, pardon, ulice 🙂 Uz sve to se nadovezuje i rezervoarčić od 85 litara, pa u takvom spletu okolnosti, autonomija elektromobila deluje sasvim korektno. Dakle, M60i je potrebno nalivati gorivom na svakih 400 i kusur kilometara, što ume da bude itekako mučno, i to je samo još jedan razlog zašto ga valja terati isključivo „na otvorenom nebu“.

Momenat je da podelim s vama da je u prvih 18 hiljada kilometara moj X7 40i trošio u proseku 10,5 litara benzina. 90% vremena je proveo na otvorenim putevima, i dok nisam vozio prikolicu, prosek nije prelazio 10 litara na sto kilometara. Uz prikolicu, potrošnja raste za 30%.

Možda će nekom biti zanimljivo da čuje da motor V8 4,4 koristi i BMW Alpina B5 iz 2006. godine, potpomognut kompresorom i s 500 konjskih snaga. Koliko je nauka napredovala u poslednjih 15 do 20 godina se možda najbolje može uočiti na tom primeru, gde je verovatno najveću transformaciju zabeležio sada fenomenalni osmostepeni ZF-ov menjač, koji je u Alpini masovno kvario i kvari ugođaj vožnje. Pride, 700-800 kilograma teži i manje aerodinamičan krosover s više snage, na autoputu troši za oko 30% manje od Alpine, dok je u gradu potrošnja ista. Pride, novi model je i drastično tiši jer se uglavnom vrti na mnogo nižim obrtajima.

Dalje, ovaj konkretan primerak je prvi iz ešalona restilizovanih X7-ica koje su u poznu jesen 2022. godine stigle u Srbiju. Ma koliko to bilo interesantno kao kuriozitet, sa sobom nosi i određene neprijatnosti. Naime, u samom početku eksploatacije je multimedijalni sistem očitao više od 140 grešaka, i dolazilo je do toga da senzori na vozilu lažno prepoznaju prepreke na putu, naglo zaustavljajući vozilo, što je uzrokovalo frustraciju i nelagodu vozača, a verujem i servisera.

Jasno, to je cena brzog uvođenja inovacija, a upravo ta brzina je mnogim kupcima i ključni faktor prilikom opredeljenja da za nešto na četiri točka izdvoje preko 100 – 150 hiljada evra. A koliko je ovaj automobil koštao tog novembra 2022. godine, možete da vidite u priloženoj ponudi. Svakako ne malo, i otprilike, kada se anulira vrednost opreme koja na ovoj verziji dolazi u svakom slučaju, za nekih 35 d0 40% više od one s manjim benzincem!

Da li je vredno doplatiti toliko kako biste se prekvalifikovali s manje benzinske varijacije na temu X7, na veću? I gde je tu dizel? Sve je stvar individualnih preferencija i izbora. Definitivno je ovo jedina alternativa X7-ice koja nudi iskonsku radost dinamične vožnje. To ne mogu slabije modifikacije, i to pre zbog manje kompleksnog i savršenog sistema ogibljenja, nego zbog sirove snage motora koja je više nego dovoljna u bilo kojoj varijanti grdosije. Potrošnja oba benzinca na autoputu je toliko skromna da je postojanje, spram oktanskih verzija, neartikulisanog i isuviše složenog i osetljivog dizela, potpuno bespredmetno. Za grad, iz opisanih razloga, svakako nije nijedna verzija X7-ice.

Kod ovog razmatranja nikako ne bi trebalo zanemariti ni ekskluzivitet. Kako saznah iz razgovora s prodajnim savetnikom Milošem Todorovićem (davno ne sretoh tako predusretljivo i ljubazno čeljade), samo je pet primeraka verzije modela X7 M60i do sada isporučeno u Srbiji. Dodatno, ovu boju školjke je moguće ukombinovati jedino s motorom V8 i nećete je sresti na manje poželjnim alternativama džina.

Ne pisah o efikasnosti kočnog sistema, komforu na zadnjoj klupi, zapremini prtljažnika, opcijama na multimedijalnom sistemu, panoramskom krovnom otvoru… Ništa od toga, jer naš brat Sale Dragović je sve to pokrio u ranije objavljenim izveštajima na način dostojan objave u izdanju „The Grand Larousse encyclopédique“.

Verujem da je interesantno još reći i da je konkretan automobil u posedu našeg prijatelja koji je s jednom od ćerka firmi distributera BMW-a sklopio ugovor o operativnom lizingu. Iako ja ne vidim nikakve prednosti ovakvog načina kupovine usluga luksuznog prevoza, mnogi ih vide i koriste ovaj način finansiranja punim plućima.

Toliko za danas, ukoliko ima pitanja, tu smo!

Zvezdan Božinović

(1614)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

U testu nije rečena osnovna stvar u ovo savremeno doba – ima li ovaj BMW „svetleće bubrege“ ili nema ? 😊 Ne znam šta bih drugo rekao. „Običnima“ X7 (sa 3,0 motorima) ne nedostaje apsolutno ništa. Imaju oni fantastične deklarisane perfomanse. I lep zvuk. Da, oni po krivinama „ljuljaju“, ali, kako da je ljuljaju kola tih dimenzija i mase. Ovaj X7 zbog V8 sigurno ima još bolji zvuk (još mi u glavi odzvanja zvuk onog testnog XM-a sa V8 pri forsiranom ubrzanju), i potentiji motor, a siguran sam da ima i bolje vešanje i bolje ležanje od „običnog“ X7. Sad,… Pročitaj više »

BB

Može jedno pitanje… Koliko košta jedan kilometar sa ovakvim aranžmanom operativni lizing?

MRN

Bez dileme, za vlasnika vozila fantastičan aranžman. Zlatna koka 😀

BB

Da li uključujuće redovnu zamjenu guma ili i gumi defekte izazvane rupama na cesti?

MRN

Opet ti prokleti novci 😀
Postoje li u životu i neke duhovne vrednosti, za koje ovozemaljska cena nije bitna 😀

BB

Recimo „produhovljeni čekić br. 3“? 😜

MRN

Ovo je unapredjena verzija 3.1 😊

Zoca

Jes cit’o „Kaludjer koji je prodao svoj Ferari“?Haha

Branko

Impresivan auto u svakom pogledu! S druge strane, citat Sir Calin Chapman-a govori sve:
“Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere.”
Moj izbor bi prije bio BMW 7 ili, još bolje, Mercedes S.

BB

Cipele, haljina, pismo tašna, narukvica, šešir i BMW, sve u kompletu… 👏

M M

Meni se ovde daleko najviše sviđa dama, posebno haljina i šešir, to jeste kako se uklapa sa ovim „propelerom“ u prelepo plavoj 3D boji.
Tekst uopšte nisam morao da čitam. Ovo navedeno je dovoljno 🙂

Renault Terminator🇷🇺Z

Slažem se sa tobom.Tekst nisam pročitao,niti me zanima (ne zbog autora,već što ne volim čardak vozila).Na mene je ovde najveći utisak ubedljivo ostavila ova mlada dama u ovoj prekrasnoj haljini.Ni jedan čardak joj nije ni do štikle.

s mile

Visok čardak, visoke i štikle… ide jedno uz drugo, blago vlasniku ako ima plavušana i plavušu

Rikošet

A na dječijem igralištu često se sreću mame i tate, bake i deke, tete i tetke. Svi samo sipaju superlative za mladež koju čuvaju, naravno kad pričaju s emocijama. Kada se razgovor prebaci na jelo, spavanje, slušanje, elektroniku svako ima svoju dozu gnoja koju cijedi pred svima i tako daje do znanje da su emocije jedno, a praksa drugo. Da BMW u svom programu nema čistokrvnih sportskih automobila kao Land Rover, pa i oćutao bih na postojanje SVR-a, odnosno MX7. S druge strane tekst piše neko ko nije od juče u svijetu BMW i koga ovakvi autobusi u ovoj fazi… Pročitaj više »

Izmenjeno 15 dana pre od strane Rikošet
BB

Nisu ovo sportske ambicije, već da se predstaviš u društvu na specifičan način: Vidi šta ja imam…

A vidiš da je ovakvih ukupno 5 u Srbiji… 😉

s mile

Moćno, premoćno… njih petorica neka uživaju, mi ćemo samo da gledamo. Što nam je i dovoljno s obzirom na matematiku da ga za 4 god posedovanja otplatiš, mislim dati…30-40K eur godišnje na jedan auto… jedino ako ide i plavuša na op lizing 😉