1. Home
  2. Testovi
  3. Peugeot 308 1.5 BlueHDi/130 Allure Pack – „Prljavi“ lav
Peugeot 308 1.5 BlueHDi/130 Allure Pack – „Prljavi“ lav
68

Peugeot 308 1.5 BlueHDi/130 Allure Pack – „Prljavi“ lav

9.24K
68
Podelite sa prijateljima:

Iako je novi 308 ponuđen u hibridnoj i uskoro u 100% električnoj verziji, Peugeot nije odustao od dobrog „starog“ dizela 1.5 BlueHDi/130. Tim bolje, jer iako ga mnogi danas smatraju prevaziđenim, stekoh utisak da je ovo trenutno najinteresantnija pogonska jedinica koju poseduje, barem za srpsko tržište…

BlueHDi od 100, 130, 180 ks… Nekada bilo sada se pripoveda, prošla su vremena kada je Peugeot nudio kupcima sijaset dizel i benzinskih agregata, čija je snaga išla i do 270 ks. Novi 308 mora se tako zadovoljiti jednim jedinim dizelom, pre nego li na snagu stupe nove EURO 7 norme, koje će ga definitivno sahraniti! Dakle, ko se i dalje kune u dizele, nema izbora, nova zvezda Peugeota u ponudi je isključivo uz 1.5 BlueHDi od 130 ks, ukoliko je za utehu možete  da birate s automatskim EAT8 menjačem, ili ručnim, kao u našem slučaju.

Pored dizela 308 pogonjen je i trocilindarskim benzincem 1.2 PureTech od 110 i 130 ks, ne i 1.6 PureTech od 180 ks, koji je obavezno u paru s električnim motorom, dakle kao Hybrid Plug-in. Predviđene su dve verzije, snažnija od 225 ks, koju smo već bili u prilici predstaviti vam, kao i slabija od 180 ks. Prema poslednjim informacijama krajem ove godine biće ponuđen 100% električni 308, nešto snažniji od ostale braće iz bivše grupacije PSA.

Naime, jedini električni sklop koji grupacije poseduju ima bateriju kapaciteta 50 kWh (upotrebljivih 46 kWh) i agregat od 100 kW (136 ks), dok bi u 308-ici snaga bila podignuta na 113 kW (154 ks), uz bateriju od 54 kWh. Autonomija će porasti na preko 300 km, ništa dakle posebno, pre svega zbog aktuelne platforme na kojoj je postavljen. Jednostavno ova ne može da primi veće baterije, žele li mu osetno povećati snagu i autonomiju odgovorni u Peugeotu moraju sačekati do 2023. godine, za kada je predviđena nova eVMP platforma. Ova je sposobna prihvatiti baterije između 60 i 100 kWh, čime bi autonomija porasla na 400, odnosno uz kapacitetniju bateriju na preko 600 km.

K’o bombona

Podsećanja radi, prva generacija Peugeota 308 proizvodila se između 2007. i 2013. godine, i sa preko 1,3 miliona primeraka postigla je zavidan komercijalni uspeh. Nasledila ju je druga, do dana današnjeg pronašla je put do srca kod bezmalo 1,4 miliona kupaca. Cifre koje govore mnogo toga, 308 je bio i ostao besteler, što će reći da ni treća generacija nema prava da „omane“!

Peugeot 308 prve generacije

Upravo zato, bez obzira što više nema pravo na performantne pogonske jedinice, 308 nastupa snažno, što se pre svega odnosi na njegov stil. Za razliku od prethodnog, koji je bio prilično „stidljiv“, novi 308 se poslužio brojnim stilskim elementima starije braće, u svakom pogledu atraktivnim. Mislim pre svega na svetlosne grupe napred i pozadi, minimalizovane ali upečatljive. Sve u svemu novajlija je neprepoznatljiv, do te mere da na prvi pogled neupućeni uopšte ne mogu da prepoznaju jedan Peugeot, posebno jer je zamenjen dobro poznati znak uzdignutog lava.

„Lice“, kao i bokove i peta vrata, sada krasi novi, koji je s poklopca motora sišao na prednju masku. Na crnoj podlozi, veličine desetak santimetara, od lava je ostala samo glava s grivom! Pored dizajna izmenjene su proporcije i spoljašnje dimenzije, od prethodnog je duži za 10,5 cm (4,37 m). Naravno da se i dalje radi o klasičnom hečbeku u C segmentu, no da bi se dobilo na agresivnosti A stub pomeren je za 10 cm unazad, čime do izražaja dolazi duga hauba.

Prednja maska mnogo je veća nego li kod nekadašnje 308-ice, sada s dobro poznatim „očnjacima“ od 30-aak santimetara. Nije zaboravljen ni zadnji deo, lažna dupla izduvna grana se podrazumeva, kao i tri predivna svetla u LED tehnologiji, zakamuflirana u crnoj horizontalnoj lajsni. Pažnja, nisu ista kod svih verzija (prednja isto tako), kod prethodno voženog 308 Hybrid Plug-in GT Pack su blago zakošena i sofisticiranija, dok su kod Allure i slabijih verzija jednostavnija i horizontalno postavljena.

Sve u svemu nalazim da je u estetskom smislu veoma uspešan, što su mi potvrdili brojni znatiželjni prolaznici i vozači, s kojima sam se upustio u diskusiju. Vaš dopisnik je verovatno promašio profesiju, verujem da sam mogao napraviti karijeru u nekom prodajnom salonu automobila, zaista mi je zadovoljstvo predstaviti svaki test automobil zainteresovanim, od čega moja supruga narodski rečeno „popizdi“! OK, razumem je, bezmao četvrt veka priča se ponavlja, takve „prezentacije“ brojnim i nepoznatim osobama, znaju da se oduže. U slučaju ovog Peugeota bilo ih je svakodnevno, i dalje veoma retka zverka na ulicama Pariza (ne videh nijedan otkako je započela prodaja), 308 privukao je dužnu pažnju i pobrao brojne komplimente, sve dok se ne započne priča o pogonskim jedinicama…

Neka nova vremena

Neupućeni sagovornici sa iznenađenjem i nevericom primili su k znanju da najsnažniji isključivo SUS agregat razvija samo 130 ks, posebno nakon što su se uverili u zavodljive, da ne kažem sportske forme novog modela. Šta da se radi, takva je tendencija, nostalgičari mogu sa setom da se prisećaju dizela od dve litre i 180 ks, odnosno benzinskog 1.6, „naduvanog“ na 270 ks (308 GTi). No, na stvari treba gledati u kontekstu aktuelne situacije, norme o količini izduvnih gasova, represivna politika ograničenja brzine, uz cenu goriva koja se na pojedinim evropskim tržištima približila cifri od 2 evra po litri, doveli su do drastičnog smanjenja zapremine i snage SUS agregata, pre nego li budu definitivno ukinuti.

Iz tog ugla gledano, jedan savremen dizel blok od 130 ks u potpunosti zadovoljava većinu vozača, posebno ukoliko vozilo nije preteško (ovaj Peugeot 308 ima 1.343 kg). Svojevremeno, dakle pre jedno 30 godina, s motorom od 130 ks u mom prvom Peugeotu 309 2.0 GTi, verovao sam da mogu da poletim! Da, ali u prilog ovom je išla težina od jedva 930 kg „žive vage“ ( 7,15 kg po konjskoj snagi, odnosno 10,33 kg kod našeg 308), no s druge strane 300 Nm, koliko razvija 1.5 BlueHDi, čine čuda (161 Nm kod 309 GTi)!

Impresivna je elastičnost ovog agregata, dušu dao za „lenjivce“ koji zaborave na ručicu menjača. U drugom i trećem prenosu može se voziti, pa i polako ubrzati, s istim brojem obrtaja kao u „leru“, da bi se bez negodovanja „zavrteo“ i do 5.000 o/min! Ok, u tom slučaju „dere“ se i napreže, najbolje što zna i ume ipak pokazuje u srednjem režimu rada (između 2-3.000 o/min), kada ostaje primerno diskretan, bez imalo vibracija.

Verovatno ste do sada razumeli da je voženi primerak uparen s ručnim šestostepenim menjačem, prijatnim za manipulisanje i s odlično odmerenim prenosima. Čak i u poslednjem može se solidno ubrzati već s 70-80 km/h, da bi se pri autorizovanih 130 km/h režim rada stabilizovao na 2.200 o/min. Izvrsno za potrošnju, putni računar kaže da u ovakvim okolnostima troši nepunih 5,5 litara, odnosno nekih 6 litara dizela kada se osetno pojača ritam.

Sa 53 litra u rezevoaru moj Peugeot 308 je po polasku pokazao autonomiju od preko 900 km! Eto zašto vozači koji preleze desetine hiljada kilometara godišnje ne odustaju od dizela, posebno ukoliko ekonomična vožnja nije na štetu performansi i zadovoljstva u vožnji. Ovaj mali blok omogućava našoj 308-ici da ubrza do 100 km/h za 10,6 s i pogura ga preko 200 km/h – na pojedinim deonicama auto-puta u Nemačkoj!

Sistem za održavanje vozila u traci, u sprezi s inteligentnim regulatorom brzine, funkcioniše odlično, ali kako se ovde radi o ručnom menjaču, nakon jačeg kočenja ili usporenja mora se opet posegnuti za ručicom menjača, čime se sistem automatski isključi. U slučaju automatskog menjača sve je mnogo jednostavnije, menjač će sam „prešaltovati“ u odgovarajući prenos, sve do zaustavljanja, te po potrebi ponovo ubrzati do zadate brzine.

Pored ovog sistema 308 je opremljen i svim ostalim koje trenutno poseduje proizvođač, zbog čega vas neću zamarati nabrajanjem. Prosečna potrošnja se na kraju test vožnje stabilizovala na 5,7 litara, odličan rezultat ako se uzmu u obzir zimski uslovi i česta vožnja po gradu. Uz automatski menjač EAT8 performanse su identične, nažalost ovaj je skuplji za 2.000 evra od klasičnog, čija cena u Francuskoj ostaje ispod 30.000 evra (tačnije 28.700 evra).

Za naše tržište još uvek je nepoznata, tek informacije radi reći ću da voženi „lav“ u završnom nivou Allure Pack ovde košta 31.500 evra, ozbiljna cena za ozbiljan auto! Verovatno ćemo mu u godinama koje dolaze pronaći izvesne mane i nedostatke, no jedno je sigurno, njegova vozna dinamika je za primer. Treća generacije je po ugledu na prethodnu pronašla izvrsan kompromis između ponašanja na putu i udobnosti.

Dopunskih 50 kg više na prednjem trapu, u poređenju s benzinskim 1.2 PureTech, se ne osećaju, 308 dizel je agilan i lak na upravljaču. Nikada preterano, upravljanje s promenljivom asistencijom je adaptirano brzini kretanja. Iako niske temperature i vlažan asfalt ne favorizuju prijanjanje guma, uverih se da su limiti visoko postavljeni. Zaista treba preterivati s brzinom da bi ga destabilizovali, no kontrolu je lako povratiti oduzimanjem gasa ili snažnim kočenjem. Kočnice toliko snažno grizu da je moj „asistent“, koji mi je pomogao u realizaciji fotografija, bio na muci da ih dozira, trebalo mu je vremena da shvati da je i blagi pritisak posve dovoljan.

Voženi 308 mekše je trimovan nego li pre par meseci predstavljen Hybrid Plug-in, te uz nešto skromnije gume (225/45 R17), nema se šta prebaciti opštoj udobnosti. Ni žmalo se ne plaši ležećih policajaca i drugih nepravilnosti na putu, reputacija Peugeota u potpunosti je opravdana. Podsećanja radi platforma je ostala ista kao i kod bivše generacije, s tim da je pretpela izvesna poboljšanja, uz povećano međuosovinsko rastojanje na 2,67 m (+ 6 cm).

Poznati kvaliteti i mane

Već izvesno vreme Peugeot se distancira od ostalih konkurenata specifičnim enterijerom, sada svima poznatim i- cockpitom. Verovatno znate da se radi o specifičnoj ergonomiji vozačevog radnog mesta, koja evidentno ne odgovara svima! Na ovom polju ni novi 308 nije mnogo uspešniji od prethodnog, za razliku od recimo 3008, gde problem praktično ne postoji (kod SUV-a se sedi više). Naime, iako „smešno“ mali, te podrezan s gornje i donje strane, upravljač zaklanja donji deo instrumenata, zbog čega je neophodno tražiti kompromise. Podići sedište ili spustiti upravljač, ponekad i jedno i drugo, sve u zavisnosti od korpulencije vozača.

Lično, nemam većih s problema s tim, što nije bio slučaj s moji gore spomenutim prijateljem od bezmalo 1,9 metara… Srećom amplituda podešavanja sedišta i upravljača je za primer, tako da i nije neophodno neprekidno „bečiti“ se na digitalnu instrument tablu. Kod GT Pack završnog nivoa ova je u 3D tehnologiji, ne i u voženom Allure Pack, koji se mora zadovoljiti sa samo 2D! Šta to znači? Jednostavno nema još jednog sloja providne plastike na koju se projektuju izvesni podaci, ovde je sve u istom nivou.

Možda je tako i bolje, manje je komplikovana, mada se na njoj i dalje svašta nalazi. Naravno da se može promeniti tema, grafika i boja pozadine, na kraju izabrah model gde je nešto kao obrtomer i brzinomer, s tim da velike cifre, a ne kazaljke, pokazuju brzinu kretanja i obrtaje motora. Uostalom pogledajte fotografije, govore više od reči!

Pored ovog ekrana srećemo se sa još dva, centralnim od 10 inča i odmah ispod njega još jednim manjim. Služi umesto klasičnih tastera, s tim da se izborom pojedine funkcije ovde ulazi u „meni“, te vrše razna podešavanja i reglaže. Primera radi, ukoliko se dodirne komanda za sedišta na ekranu iznad pojavi se njihova slika, te se na njemu reguliše jačina grejanje istih. Sve je na prvi pogled dosta komplikovano, zbunjunjuće, treba vremena da bi se upoznalo sa svim funkcijama. Inače veći ekran iznad funkcioniše kao kod smartfona, moguće je zumirati sliku ili „listati“ stranice prstom.

Ne kažem, sve deluje moderno i atraktivno, s mnogo, da ne kažem previše informacija za jednog vozača seniora… Što se tiče dizajna enterijera priznajem da deluje atraktivno, donekle je iskopiran stil većeg 3008. Mislim pre svega na široku traku od sivog platna, koja se proteže po komandnoj tabli i na vrata. Ovde pronalazimo i ambijentna LED svetla, isto tako promenljive boje. U testiranom vozilu sedišta su opciono presvučena veštačkom i pravom kožom (središnji deo je od prave), naglašavam da su izuzetno udobna i dobro profilisana.

Podešavanje uz ovaj završni nivo vrši se mehaničkim komandama, računajući i one za lumbarni deo leđa. Kvalitet plastike i ostalih materijala je dobar, šta više veoma dobar, što se može reći i za završnu obradu. Prostora za odlaganje razno-raznih sitnica ima mnogo, počevši od polica u vratima do povećeg boksa u naslonu za laktove između sedišta. Nakon dizajna pređimo na nešto konkretnije i za mnoge značajnije, unutrašnji prostor.

Iako me nije razočarao primećujem da je u poređenju s prošlom generacijom tek blago superiorniji! Na zadnjoj klupi korektno se osećaju osobe do recimo 1,8 m visine, no i to zavisi od pozicije prednjih sedišta. Uz ovaj završni nivo idu izduvi za grejanje i klimu, ispod kojih su dva USB priključka tip C (manji od klasičnih). Vrata pozadi su dovoljno velika, još kada bi se mogla otvoriti pod većim uglom pristup bi bio jednostavniji. Peta su lagana (plastična), s širokim ulaznim otvorom, ispod njih je prtljažnik pravilnog oblika, zapremine 412 litara.

Nažalost, nije predviđena polica za poravnjanje nivoa, obaranjem zadnjih naslona ostaje „stepenica“ od 10-ak santimetara. U plitkom dnu ne pronađoh rezervni točak, ukoliko „ćopavac“ nekako i stane, negativno će uticati na zapreminu. Kome je (pre)mali, odmah je ponuđen i karavan, korisna zapremina njegovog prtljažnika iznosi nekih 600 litara.

Karavansko izdanje

To bi bilo manje-više to, nakon drugog druženja s Peugeotom 308 nadam se da sam vas bolje upoznao s njegovim kvalitetima i manama. Jer prethodno voženi PHEV ipak je bio ekskluziva, koja će se retko sresti na našim putevima. Dizel verzija svakako je interesantnija, pristupačnija, iako je skuplja za 2.500 evra od benzinskog 1.2 PureTech/130.

Stvar ukusa i namene, 1.5 BlueHDi ima i dalje brojne pristalice, zbog čega Peugeot računa da će predstavljati čitavih 25% od ukupne prodaje. „Prljav“ i prevaziđen za ekološki nastrojene vozače, za one druge, koji nemaju previše poverenja u trocilindarski 1.2 PureTech i skupu plug-in hibridnu tehnologiju, ovaj dizel je logičan, da ne kažem jedini izbor!

Tekst i fotografije: Perica Rajković     

Peugeot 308 1,5 BlueHDi/130 Allure Pack

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.367 x 1.852 x 1.441 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.680 mm
Zapremina prtljažnika: 412 l
Masa praznog vozila: 1.343 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/dizel
Radna zapremina: 1.499 cm3
Snaga: 130 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 300 Nm pri 1.750 0/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Manuelni šestostepeni ili automatski EAT 8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovidiskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/45 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,6 s
Maks. brzina: 207 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 52 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,5/5,7 l/100 km
Emisija CO2: 114-117 g/km

Cena

Cena u Francuskoj za 1.5 BlueHDi od 28.500 evra  

Dobre strane:

Stil, potrošnja, performanse, diskretan i dovoljno snažan agregat, dinamički kvaliteti, opšta udobnost

Loše strane:

Posve prosečan unutrašnji prostor, cena, specifična pozicija za upravljačem, sve veća ograničenja za dizel motore u velikim gradovima
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 8,75 
Enterijer: 8,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7,25 
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 7,75
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,5 
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 8,25 
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,944

CENE PEUGEOTA 308 U FRANCUSKOJ:

– 308 PureTech 110 BVM6 :

  • Active Pack : 24 800 €

– 308 PureTech 130 BVM6 :

  • Active Pack : 26 200 €
  • Allure : 28 200 €
  • Allure Pack  : 29 000 €

– 308 PureTech 130 EAT8 :

  • Active Pack : 28 200 €
  • Allure : 30 200 €
  • Allure Pack  : 31 000 €
  • GT : 33 000 €
  • GT Pack : 34 600 €

– 308 BlueHDi 130 BVM6 :

  • Active Pack : 28 700 €
  • Allure : 30 700 €
  • Allure Pack  : 31 500 €

– 308 BlueHDi 130 EAT8 :

  • Active Pack : 30 700 €
  • Allure : 32 700 €
  • Allure Pack  : 33 500 €
  • GT : 35 500 €
  • GT Pack : 37 100 €

– 308 HYBRID 180 e-EAT8 :

  • Active Pack : 36 800 €
  • Allure : 38 600 €
  • Allure Pack  : 39 400 €
  • GT : 41 400 €

308 HYBRID 225 e-EAT8 :

  • GT : 43 300 €
  • GT Pack : 44 900 €

(9243)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

68 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Ti ne ode u penziju?!ccccc🙃 Dizel🥰 Malo po malo, svi će spasti na razinu8 Fiat tipa, Max 1.6 itd i 120/130ks. Koji vizionari iz Torina 🤪🤪🤪 posto adblue pumpa,pitam za prijatelja?! 🙃😇🤪 Šteta za ovako malo prostora na zadnjim sjedalima, valjda je karavan nešto izdašniji. Sad si me navukao da odem do salona ako stignem danas, ne znam da li ga ima tamo uopće. Do sada niti jedan na cesti nisam vidio. Napominjem izjavu onog jednog Hr e sad ne znam šta je dal’ analitičar ili političar, kaže da je cijena nafte kao prije pandemije 40€ čitav proces prelaska na… Pročitaj više »

s mile

Odličan test, a 308 je prelep, karavan na ovoj fotki je….uh…. odličan, neka sportska verzija…

BB

Da, karavan mi djeluje nekako skladnije.

hasaN

Meni karavan izgleda kao Japanac, u negativnom kontekstu te reči

Rikošet

Konstatacija da bi bio odličan prodavac automobila je sasvim na mjestu. Čak štaviše mislim da bi pomeo konkurenciju…

Sa ovakvim „slaganjem“ argumenata kako pišeš teško bi se iko od kupaca izborio da ti okrene leđa bez potpisivanja ugovora.

I veliš ide 200 km/h na Autobahnu, dovoljno je to 😉

Ono što sam zapazio gledajući 308 sa mog kauča su debele gumene obloge motornog prostora. Sve ostalo je već manje, više viđeno pa ko voli neka izvoli, jer ovo je vjerovatno poslednje što ćemo imati priliku da dobijemo od klasičnih kompakta, nakon toga dolazi futurizam…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
xtrimi

AUU pa ko je to poranio. Svaka čast . Zbog ovih tekstova vredi ustati ranom zorom.
JEdino me brine šta sada raditi do sledeće subote 🙂

Nezaobilazna boca u vratima.
A moram da priznam da slika instrumenata mi nije baš najjasnija. Koliko vidim ima 4 kruga
prvi krug temperatura drugi veći krug brzina treći krug ??? i četvrti krug manji obrtaji ( ovo sleva na desno)
Ali nije to toliko ni bitno.
Crno bela fotografija vrh

Iznogud Časni

Ona slika dje vozi 86, ta nema obrtomjera neg je izgleda u formi zelene gliste oko broja. To je još gore.

moron

Peki, svaka čast. Baš si lepo ovo opisao i „nactao“ u slikama. Bravo! Bravo i za Pežo za ovaj dizel. Sve im je..m, dodje mi maltene da ga opet kupim, mada mislim da dizel, iako ima svoju draž zbog lepog obrtnog momenta (koji prosto izmamljuje osmeh na lice), više nije tako „srećno rešenje“ za one koji bi kola dosta koristili u gradskim uslovima. Ekonomski, nije „srećno rešenje“ ni za one koji ne voze bar 20 hiljada km godišnje. Ali, nije u životu ni sve u parama. A one se i ne nose na onaj svet. Jedno pitanje za Pekija. Ona… Pročitaj više »

BB

Pa jel ti kupuješ auto da wpavaš u njemu? 😜

moron

Ne, ne ulazim u kola sa namerom da bih spavao dok vozim. Ali, ne verujem ni da je to bila namera onih koji su poginuli jer su ipak zaspali …

Iznogud Časni

Meni se desilo u Austriji , ušao sam u dio autoputa koji ima samo 1 traku, ostale su blokirali preprekama svakakvim. I to izgleda tako da nemas kud da skreneš i da staneš ne bi li se odmorio, nego samo ravno piči, a meni se prispavalo i problem. Na sekundu zatvorio oci i odmah otvori jer mi je svijest idalje radila, kad ispred mene zid od tunela, nagli zaokret udesno i vratih auto u traku. I tako tri puta sve dok nisam došao do dijela ceste koji nije radilište vise i gdje je bio parking. Uzas, kad svabe (i Austrijance… Pročitaj više »

moron

Baš jutros čitam neku vest, neko zaspao za volanom i dvoje mrtvih.
Ko zna, možda bi neki sistem asistencije (da je postojao) učinio da bude drugačije. Možda.

moron

Lepo što se kod mk3 HB vraćaju na ono što je imao i mk1 SW – centralne duvaljke klimatizacije pozadi.
To mk2 nije imao, pa ni kao SW.

Pomponije

Naslovna fotografija je čista desetka!

Što se tiče automobila, šta reći… Super izgleda, dizel je odličan, fin prtljažnik i tu je kraj vrlinama.

Preskup, ergonomija paklena, malo mesta na zadnjim sedištima… Sve I nekako, ali cena je previsoka.

Da vidimo kako će sa cenama stajati sestrinska Astra, Opel je valjda i dalje brend za širu populaciju.

Balkanboj

Pročitah test/tekst. Nema putopisa?? Nažalost, Pežo me ne zanima u ovakvom izdanju, najviše zbog iCockpit-a. Na sve to ručica menjača je blago rečeno, ružna. Dopada mi se dizajn sedišta, gepek je odličan s obzirom na klasu automobila, odličan za porodicu koja živi u gradu. Felne su lepe, boja sjajna. Ali opet, onaj qrton od kokpita sve kvari. Vidim da se spominju aktivni sistemi kočenja i držanja trake. Ljudi, naučite da vozite i budite aktivni učesnik u saobraćaju, nemojte podsticati ovaj debilizam. Meni nije normalno da treba neki sistem da mi kaže „umoran si, popij kafu, napravi pauzu“. Ovim sistemima se… Pročitaj više »

BB

Možda započneš biznis nadograđivanja instrument tabli kod Pežoa 😉, bio bi to hit 👍.
A što se tiče sistema, samo se zapitaj ko će biti kriv ako dođe do problema, ja ne vidim da proizvođači leže po zatvorima…

Balkanboj

Što se tiče instrument table, nema tu pomoći. Mogla bi jedino neka hibridna, npr iz nove Moke gde imaš prave komande klimatizacije, pa uklopiti u ovu od Pežoa.

Za (zlo)upotrebu sistema su krivi sami vozači, zna se to. Problem je što te društvo ubeđuje da je u redu biti okružen budalama, i da su tu aktivni sistemi da isprave njihove greške i bezobzirnost.

Može centrala jednom da pogreši, ali ne sto puta.

Laki

Dobro si rekao „Budite aktivni učesnik u saobraćaju“ u svakom momentu!Povjerenje u „asistente“ nije loše ali sopstvena kontrola uvijek na prvom mjestu ne obrnuto!

Iznogud Časni

Kako da bude/budu kad dodju razni “pekiji” koji kažu tablet je super, dugmići su kaka, puno ih ima, pa ti ko idiot u tablet pola sata buljis dok voziš ne bi li promijenio nesto sto si prije mogao na dugme. A tablet je – mobitel koji je dozvoljen tipkati jer je neki peder to uveo kao novinu koju čak ni zakon ne smije osuditi. Gdje si vidio da te policija kažnjava zbog tipkanja po ekranu vozila? Neg se pustaju dilde sa televizorima. Svi šute i prave se mutavi, ima tih sistema oni će rade mjesto tebe pa i da voze… Pročitaj više »

Laki

Profit je očigledno iznad svega!

hasaN

ČuJ BBoy, ovde se ne slažem sa tobom. Funkcija držanja automobila u traci ima ulogu komfora (zamisli voziš svoji 8 sat na autoputu, a automobil za tebe, ali pod tvojim nadzorom lepo vozi po krivinama i odmara te), ali pre svega ima funkciju bezbednosti… Ponekad popiješ gutljaj vode, nameštaš pojas, pokupavaš dohvatiti čokoladicu i izgubiš pravac na autoputu, što pri vrtoglavim brzinama zna biti jako opasno. Ili što kolega MRN reče, ovi što su poginuli, verovatno nisu planirali spavati na autoputu… Sa ovim sistemom automobil će zadržati pravac, a u kombinaviji sa adaptivnim po potrebi i usporiti. Svi koji imaju… Pročitaj više »

moron

Samo sam pokušao utvrditi gde se nalaze senzori koji detektuju da li vozač drži ruke na volanu. I utvrdio da uopšte nisu u obruču volana.
Kasnije sam shvatio gde jesu, kao i da kod Honde sistem detekcije ruku ne možeš prevariti.
„Bez ruku“ se Honda ne može voziti. Nije to bicikl:)

Balkanboj

Adaptivni tempomat da, sa držanjem distance i brzine u odnosu na vozilo ispred. Volan već, ne. Ili si vozač ili suvozač. Nema kompromisa.
Kada putujem sam na duže relacije (gde po 3, 4 sata vozim bez pauze a put ukupno bude 10-12 sati) pripremim vodu i kafu na dohvat ruke, u čuvenim „kapholderima“, grickalice na suvozačko sedište. Playlista, i vozi.

hasaN

Probaj negde… Promenićeš mišljenje, daleko manje ćeš se umarati, ti i dalje imaš potpunu kontrolu, jedino što MORAŠ dati (ž)migavac…a što se tiče bezbednosti, može i muva da ti uđe u kabinu, mada ti sigurmo imaš i muhalicu 🙂

Balkanboj

Muhalicu nemam, uvrstiću u spisak opreme. Mada mi je jednom uleteo stršljen kroz prozor, srećom bio sam parkiran.
Dovoljno sam relakskran sa automatskim menjačem, „držač trake“ bi me baš uspavao.

TheStig

Bboy danas vozači nisu više vozači već polupasivni učesnici u saobraćaju. Često u vožnji posmatram kako se učednici ponašaju u saobraćaju. Prvo, svi ovi što boze krosovere, da su 3 odsto vozaci ( vole voznju ) ne bi skule nikad kupili. Onda, gledanje u multimediju dok se vozi i tipkanje telefona je standardna pojava. To vrijeme kad smo se radovali voznji od 8 sati je proslo. Pravi vozac je danas ekvivalent kauboja nekada. On, njegov konj i nepregledni hirozont. Danas ljudi žele sve na klik što je tužno i pokazuje koliko smo kao vrsta oslabili te nagovještava teška vremena ispred… Pročitaj više »

Velja

Jako dobar test, samo jedno pitanje oko dizel motora. Zar nije pre neki dan bila vest da će Stelantis imati dizel motor koji zadovoljava euro 7 norme?

da11

Cim nema fizicke krugove i tipke za klimu ne zanima me. 🤮

Laki

Atraktivan udoban pravi pogon na djelu ali sa “ kokpitom sam u svadji“ odavno!

Roske

Ubacujem se u diskusiju samo vezano za ergonomiju vozaca.Dakle imam 43 god, visok sam 191 cm, tezak 105 kg.2018 te sam kupio 308 mk2 2014 to godiste.Nakon sto sam jednom podesio vozlan i sjediste kako mi odgovara (tacno da je volan nisko u krilu) ali i sjediste je bilo spusteno skoro max, i posle par dana navikavanja na tu poziciju, ni jedan auto koji sam vozio uporedo sa pezoom u istom vremenskom periodu (sluzbene fabije mk1 i 2) nije mogao da mi ponudi tako relaksacijski pozlozaj lijeve ruke, odnosno ramena, jer auto vozim ugl jednom rukon sa polozajem centralno na… Pročitaj više »

TheStig

Ne mozes porediti fabiu sa 308. Nije to ista klasa. Drugo ima dosta vozaca koji vole da sjede zavaljeni. Međutim to nije dobra pozicija sjedenja za zdravlje kicme prvo, pogotovo donjeg dijela leđa, a drugo nije ni bezbjedno vjerovatno jer pozicija idealna sjedenja vozaca bi trebala biti da kad uhvatis volan u neutralnoj poziciji ruke nisu ni priblizno skroz ispruzene i centar volana bi treba da bude usmjeren u lice jer u slucaju nezgodne airbeg bi trebao da zastiti glavu. Kako ti opisujes sjedenje tebi volan je usmjeren u prsa sto je pogresno. Nisi u bolidu formule 1 gdje vozaci… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Iznogud Časni

Prijateljski savjet: Smrsaj i nauci voziti. Sunce ti kalajisano i jednu ruku.

BB

Šta ima da mršavi, pa taman mu je težina.
A što se tiče vožnje s jednom rukom, imao sam jednog radnog kolegu gdje smo odahnuli kada jednom rukom uhvati volan, s obzirom da je 90% vožnje vozio koljenima… 😮

Iznogud Časni

Joj ti svaku pizdariju pravdas još gorim primjerom. Ja sam svoje rekao, ko razumije – razumije. Digresija:Inače, još davno sam kazao da je ona svabica i čitav njihov sistem umobolan,kad nam nisu dali da gradimo jednu turbinu zbog ekologije, kakti al eksplodira onda sranje, a 100km dalje imaju nuklearke u francuskoj. A sad niz imaju struje (dje ta besplatna struja za dilde?)za kućanstva, niti plina za grijanje tj energenata, ko svjesno i namjerno uništava evropu?! „Inflacija u troškovima energije već je pogodila milijune domova u Europi – u Britaniji će potrošači ove godine platiti otprilike 790 funti više za grijanje… Pročitaj više »

moron

Potpuno se slažem sa tobom na temu načina državanja volana, to, jednom rukom, gore „na 12 časova“, imam jednog prijatelja sa kojim ne volim da se vozim upravo sa tog razloga.

Balkanboj

Imaš i opciju držanja jedne ruke na donjem delu volana, na 6 sati. Jednako loše.

hajlender

Samo da potvrdim vezano za ergonomiju vozača. Nakon navikavanja od par dana shvatiš da je ovo rješenje odlično, jer nakon toga mi je svaki volan prevelik i gledanje kroz isti je teže nego preko njega. A ta priča o zaklanjanju kontrolne table volanom je glupost, možda samo ako nisi dobro podesio volan i sjedalo. Nepravedno stavljen kao minus na testu i isto tako dočekan na nož od ljudi koji su vidjeli ovaj kokpit samo na slikama.

moron

Ja imao par testnih vožnji 308 mk2 i nisam to mogao da progutam posle posedovanja dva pežoa sa normalnom ergonomijom i normalnim instrumentima.

hajlender

Trebalo ti je par dana za adaptaciju i onda bi se kleo u njega. Sad mi je svako auto koje sjednem u njega i uzmem volan ko da vozim Fap-a 🙂

moron

Znaš kako. Vremenom sam se ja bio navikao i na rat … To mi stanje postalo potpuno normalno.

hajlender

Nik ti je na mjestu 🙂

moron

Barem to 😀

DUDE

Ovo sa cenama se otrglo kontroli.
Prosli model 308 dizel kostao je oko 18.000eur, a ovaj je 10.000eur skuplji.

Iznogud Časni

Razlog je jednostavan: ponovicu, da nafta košta 40€ kao sto treba da košta, prijelaz na struju ne bi bio moguć. Da normalna auta koštaju koliko treba da koštaju, dakle tih 10k eura manje, prijelaz na struju ne bi bio moguć. Ruše stari svijet i uvode nove postavke, svima na očigled, ljudi misle da su pametni ali cim su u “stadu” odmah su stoka s kojom se radi sta se hoce, a oni ne reagiraju. Otkupiti par modela od Fiata i tu fabriku dolje, te poceti praviti te modele obraditi na razvoju novih, ako treba pokupovati inžinjera koji idalje žele praviti… Pročitaj više »

BB

I uvode sankcije Rusiji da bi Njemačka ostala bez gasa, da bi ono svoj mogli prodavati po 10x većoj cijeni toj istoj Njemačkoj a onda ona. A i ostala EU ne može biti konkurentna, a zbog nedostatka đubriva (pravi se od gasa) može biti i gladna. Bijeli čovjek se sebe satro, štafetu preuzima žuti …

Iznogud Časni

Pa da, o tome pričam. I niko nije odgovoran, otvoreno tiskaju evropu u propast a svi slijede. Evo najveće ludosti, sad svi najednom, iako zaraza divlja, ukidaju sve norme zbog korone, jer gamad to radi pa i oni moraju jer su poslušnici. Ono što se dešava, iz engleske neće više širiti virus pa će sve se smiriti, ali treba vremena. Naravno, kad za 4 mjeseca prestane djelovanje virusa, onda će pisati o inflaciji, za koju sada tvrde da je 3-5% a u stvari je 200, 300 i više %. Sad ne smiju o tome da pišu. A onda slijedi neki… Pročitaj više »

moron

Dopada mi se što su mu rikverc svetla ( i to dva komada ) spustili ovako nisko. Bolje tako nego na suviše velikoj visini, a često i samo jedno svetlo za vožnju unazad ( tako je bilo kod mk1, a on čak nije imao ni senilo oko sijalice rikverc svetla, dok kod ovog mk3, spolja posmatrano, deluje da „unutra“ ima jak odsjaj)

Balkanboj

Dobro zapažanje. I meni smeta što su zarad estetike rikverc svetla sveli na veličinu spajalice za papir. Čak i sa LED tehnologijom to nije dovoljno da se dobro osvetli put iza vozila.

moron

Rikverc svetla treba da su funkcionalna, a ne da su prosta estetika ili samo znak onom iza tebe da se krećeš u rikverc. Na Vitari sam „preradio“ obe sijalice rikverc svetla iz 21W u 35W. Iz klasične sijalice od 21W sam „izvadio“ stakleni balon sijalice ( odlemio ga dole na plus polu, i samo izvukao) i onda u metalno kućište one sijalice ubacio komplet H1 od 35W (razlika promera je idealna, naleže „1 na 1“), njenu žicu plus pola zalemio „dole“ i prosto tako preradjenu sijalicu ubacio u fabričko „grlo“ ( za 21W ). I od tada sam za vožnju… Pročitaj više »

moron

Bio sam to isto uradio i kod 308 SW, prepravio sijalicu u H1 od 35W ( imao je samo jedno rikverc svetlo ), ali, čim sam je stavio, počeo mi je da pokazuje na instrument tabli neispravnost sijalice.

BB

Pa ti si izgubio fabričku garanciju 😜

Iznogud Časni

I pao na tehničkom hehehe sala

moron

Eh, obojica ste baš teški zlotvori … 😊😊😊

Iznogud Časni

😁😁😁😁

Iznogud Časni

Ne znam gdje nadje ovog „na mom ležo“ 308, kad ni ona copy paste svabica zvana Astra još u salone nije došla….stalno odlazim kod komšije,ljudi će misliti da imam nešto a njim gluho bilo koliko sam tamo, ali nove astre – nema!

Luka

Juče na moje prijatno iznenađenje,a bez ikakve zvanične najave prodavca,izložen novi Peugeot 308 u ovoj opremi sa testa ali u beloj boji u salonu Cubi na Futoškom putu u Novom Sadu.Pa ko je nestrpljiv,može ga i uživo pogledati(meni lično bolje izgleda zadnji deo).Salon je bio zaključan pa ako ga(nadam se) ne premeste,otiči ću da vidim kakav je osećaj za volanom i raspitati se,ako znaju,koja će biti cena.

moron

Svašta … Mislim, to za belu boju, za nov model, a „za promociju“, ne ide mi u glavu.
Čekamo utiske i „držimo ti palčeve“

BB

Možda je neka polar, sa mljevenim cirkonima…
A mi smo se nadali da ćeš se i ti biciklom spustiti u podnožje Fruške gore pa to detaljnije ispitati 😜

moron

Da sam znao, ne bih se noćas ni vraćao sa Fruškaća, zanoćio bih negde tamo, pa bih sutra, zorom ranom, otišao i ja da vidim tog novog „lava“ 😊😊😊

Luka

Perla bela,dobro izgleda.

moron

U martu 2015. na Sajmu Automobila u BG, tadašnji novi 308 SW mk2 je bio po prvi put kod nas predstavljen i izložen u perla beloj boji … 😊 Imam još uvek negde u mailovima ponudu za taj izloženi sajamski, u vreme dok je još „putovao“ ka Srbiji …

hasaN

Odličan test Peki, koliko vidim i fina ocena. Zaista lep Pežo, pogotovu otpozadi i s boka. Ponekad, poželim zameniti Hondu, najviše zbog proklete boje, ali sem emocionalnih razloga… Tj kupovine nečeg novog, ušminkamog praktičnih razloga i nema. Automobili u C segmentu su sve manji, maksimalna snaga 130ks, multilink izuzetak čak i kod Mazde, a kamoli Evropljana i plus cena doplate 10k 🙂 Ja sam ljubitelj novih automobila, ali zaista mislim da je u ovim Corona godinama postalo maltene glupo kupiti nov automobil, dobiješ brdo kompromisa koje platiš suvim zlatom, na svoju štetu. Čini mi se da jedini pravi upgrade nakon… Pročitaj više »

Matori

Zar nije lakše prelepiti auto nekom svetlijom folijom?

TheStig

Folija da se dobro uradi i da je kvalitetna je skupo zadovoljstvo, gotovo kao farbanje automobila.

hasaN

Ta će opcija sačekati predstavljanje nove Mazde 6, CX50 i Civica XI, a u pravu ste, verovatno najjeftinija opcija, mada je pojedinačno skupa

Luka

Ne zna se,još,cena za novog Peugeota 308.Verovatno početkom marta.Imaju u Novom Sadu izložena 2 automobila a jedan je i registrovan.Oba su perla bela,jedan allure a drugi allure-pack.Registrovani je diesel automatic a izloženi u salonu 1.2 manuelni.Utisci:atraktivan auto,udobna sedišta,gepek u klasi,mesta nazad za noge i glavu za visoke do 185 max,problem za više pri izlasku,volan u krilu traži privikavanje.Materijali dobri,lep enterijer.

moron

Čekaju martovski „Sajam automobila“ …
I u SLO sada već postoje cene, a kod nas će i taj pežo tradicionalno da bude skuplji, mada je kod nas PDV manji nego li „DDV in Slovenio“ …

Luka

Martovski sajam je odložen za drugu polovinu maja…cenu će im diktirati iz Francuske,nadaju se da će biti konkurentni.Inače 2008 ,3008 i 5008 su novim(najnovijim)cenovnikom poskupeli oko 3000€ .