1. Home
  2. Vesti
  3. U Azerbejdžanu bi mogla da počne proizvodnja automobila omiljene nam marke Lade
U Azerbejdžanu bi mogla da počne proizvodnja automobila omiljene nam marke Lade
0

U Azerbejdžanu bi mogla da počne proizvodnja automobila omiljene nam marke Lade

310
0
Podelite sa prijateljima:

Ruski AvtoVAZ danas proizvodi samo automobile marke Lada; u Rusiji, proizvodnja se nastavlja u fabrici u Toljatiju, a Lada Granta, Vesta, Niva Travel i Niva Legend silaze sa proizvodne trake. Ove godine kompanija planira da ponovo pokrene preduzeće u Iževsku, gde bi trebalo da se pokrene proizvodnja karavana i kombija Largus (kako sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, tako i sa električnim). U budućnosti, proizvođač namerava da proširi liniju modela ruskog brenda.

AvtoVAZ nastavlja da razmišlja o organizovanju proizvodnje automobila marke Lada u inostranstvu. Sada je postalo poznato da su u toku relevantni pregovori sa Azerbejdžanom, prenosi TASS pozivajući se na aktuelnog predsednika kompanije Maksima Sokolova. On je objasnio da će se informacije o ovom pitanju najverovatnije pojaviti na proleće.

Prema rečima šefa kompanije, delegacija AvtoVAZ-a je sada u Azerbejdžanu. Maksim Sokolov je primetio da predstavnici „gledaju proizvodne kapacitete“ budućih partnera. Govorimo o organizovanju velike montaže automobila marke Lada u lokalnoj fabrici. Još nije rekao ko tačno nastupa kao potencijalni partner.

Podsetimo, krajem prošle godine se saznalo da AvtoVAZ planira da sklapa Lade u Iranu. Tada je objavljeno da će u početnoj fazi ruski proizvođač organizovati nabavku automobila, a kasnije da uspostavi lokalnu proizvodnju modela. Trenutno su u toku pregovori sa potencijalnim iranskim partnerom.

Direktor AvtoVAZ-a je istakao da postoji dinamika u pregovorima koji su u toku. On je objasnio da je moguće postići operativne odluke o sertifikaciji proizvoda ruskog brenda „i druge regulatorne mere za regulisanje iranskog tržišta automobila“, što će „ubrzati izvozni projekat“. Očekuje se da će isporuke Lade na ovo tržište početi ove godine.

U međuvremenu, AvtoVAZ ne zaboravlja na razvoj na domaćem tržištu. Na prošlomesečnoj konferenciji za novinare posvećenoj rezultatima za 2023. i planovima kompanije za narednih nekoliko godina, saznalo se o vremenu pojavljivanja novih Lada. Tako će ove godine asortiman Veste biti proširen verzijom sa motorom 1.8 Evo, koji je uparen sa automatskim menjačem.

Pored toga, za 2024. planiran je početak proizvodnje „rastegnute“ Veste, koja je limuzinska verzija, koja je dobila svoje ime – Lada Aura. Lada Niva Sport (bazirana na klasičnom SUV-u sa sufiksom Legend) trebalo bi da se pojavi ove godine.

Početak proizvodnje automobila nove porodice Lada Iskra planiran je za početak 2025. godine. Očekuje se da će u budućnosti ovi automobili zameniti Grantu. Kasnije će AvtoVAZ realizovati još jedan ranije najavljeni projekat – krosover u B segmentu na platformi Veste.

AutoRepublika

(310)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments