1. Home
  2. Vesti
  3. Ford dobio poslednji rat velike trojke među mišićavim automobilima
Ford dobio poslednji rat velike trojke među mišićavim automobilima
0

Ford dobio poslednji rat velike trojke među mišićavim automobilima

909
0
Podelite sa prijateljima:

Reč je o kategoriji četvorotočkaša po kojima najviše i poznajemo američku automobilsku industriju, a pričamo naravno o klasi „muscle“. Ruku na srce, modeli Ford Mustang, Chevrolet Camaro i Dodge Challenger zapravo i ne pripadaju kategoriji „muscle“ već „pony“, ali to i nije toliko bitno pošto su nastali u vreme kada su njihovi preci dominirali ulicama.

Mustang je ponovo uneo živost u klasu 2005. godine kada je predstavio potpuno novu generaciju sa retro stilom, da bi se Camaro i Challenger pridružili nešto kasnije. I posle 2023. godine, na tržištu ostaje samo predstavnik Forda.

Challenger nažalost mora u penziju i pored velike popularnosti najviše iz razloga što više ne zadovoljava zakone na račun izduvnih gasova, ali nas Stellantis ubeđuje da je naslednik na putu, doduše pod nekim drugim imenom i verovatno i na struju.

Camaro, nažalost, nije opravdao očekivanja iz razloga što je Chevrolet posvetio previše pažnje voznim karakteristikama na stazi, a ignorisao onu civilizovanost koju kupci očekuju u svakodnevnom saobraćaju.

I kod je onda stigao do trona u poslednjoj godini velike trojke? Očekivali smo veliki rast prodaje Camara i Challengera pošto ipak nestaju sa tržišta, ali je titula zapravo pripala Mustangu zahvaljujući odličnom poslednjem tromesečju. Fordov velikan je privukao 13.290 kupaca u tom periodu, a kada je godina bila kompletirana, pored njegovog imena je stajala brojka 48.605.

Navedena cifra je najniža u istoriji Mustanga, ali u vremenima kada dominiraju krosoveri, teško da je neko očekivao bolji rezultat. Spomenućemo da je električni krosover sa imenom Mustang Mach-E zabeležio prodaju od 40.771 primerak, a ovim tempom mogao bi da nadmaši kupea/kabrioleta narednih godina.

 

Na drugom mestu se našao Challenger sa prodajom od 44.960 jedinica. Glomazni kupe je branio titulu od prethodne godine, ali pad prodaje od 18% je označio da mu je ovaj put izmaklo prvo mesto. Na začelju se našao Camaro sa 31.028 zadovoljnih kupaca, a ni rast prodaje od 25,9% u poređenju sa 2022. godinom nije bio dovoljan da ga održi u životu. Chevrolet nam kaže da nismo čuli ime Camaro poslednji put, što nam govori da će ponovo biti dostupan u budućnosti, ali samo na struju.

Kao što smo spomenuli, Camaru i Challengeru smo morali da pišemo čitulju, dok nova generacija Mustanga kreće sa proizvodnjom na proleće. Ne sumnjamo da je Ford dugo godina maštao kada će doći dan da postane „poslednji Mohikanac“, ali bez konkurencije, kategorija „muscle“ jednostavno gubi onaj svoj draž…

AutoRepublika

(909)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments