1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes promenio strategiju pa juri što veći obim prodaje, forsirajući prizemne modele
Mercedes promenio strategiju pa juri što veći obim prodaje, forsirajući prizemne modele
8

Mercedes promenio strategiju pa juri što veći obim prodaje, forsirajući prizemne modele

2.96K
8
Podelite sa prijateljima:

Svojevremeno je rukovodstvo Mercedesa najavljivalo ofanzivu na dostizanje što veće marže prilikom plasmana gotovih proizvoda, što je strategija koja podrazumeva uvećani udeo najprestižnijih modela u prodajnom miksu, ali sada stižu izveštaji kako je uprava okrenula ćurak i sada insistira na uvećanju pukog obima prodaje, što se da postići forsiranjem modela koji u sebi nose nižu dozu prestiža i posledično, prihvatljiviju cenu.

Mercedesova strategija iz 2022. godine „Ekonomija želje“ (Economics of Desire) je naglašavala važnost plasmana što luksuznijih modela i izdanja kako bi se obezbedila viša profitabilnost, pa je u skladu s tim i oko tri četvrtine fondova za istraživanje i razvoj usmereno ka segmentima ponude koji obuhvataju vozila s najviše prestiža, što su kod ovog proizvođača S Klasa, SL i G Klasa, kao modeli iz kuća AMG i Maybach. Sada Automotive News izveštava o dijametralnoj promeni strategije, barem što se tiče američkog tržišta.

Iako bogati mogu i uglavnom postaju bogatiji, Mercedes je navodno je preneo distributerima na sastanku koji je ranije ovog meseca održan u Las Vegasu, da će 2024. biti godina kada će se fokus pomeriti na jeftinije automobile kako bi se povećala prodaja.

Prema rečima distrubutera koji je prisustvovao sastanku, izvršni direktor nemačke luksuzne marke je izjavio: „Prošla godina je bila o profitabilnosti; ova godina će biti usmerena na rast obima prodaje. Plan je da se poveća ponuda benzinskih i hibridnih automobila, oslanjajući se na C i E Klasu, uz ekvivalentne modele nazvane GLC i GLE.

Mercedes u 2024. godini planira da otkrije zamenu za model CLA. Na donjoj galeriji je prošlogodišnji istoimeni koncept, koji, uprkos tome što je potpuno električni, može da primi motore s unutrašnjim sagorevanjem goriva, i sve ostalo podrazumevano Mercedesovom modularnom arhitekturom.

Nova porodica kompaktnih automobila će uključivati dva krosovera i sportski karavan, a koji su već predstavljeni kao potencijalno nazvani GLA, GLB i CLA Shooting Brake sledeće generacije.

Mercedes će takođe koristiti buduću platformu MMA za već, na tizerima prikazvani takozvani „Bejbi G“  za koji se veruje da će izaći iz senke tokom 2026. godine. Nova arhitektura je razvijena kao „prvo EV, ali ne i ekskluzivno za EV, a kompromis će počivati na strani verzije SUS, što će reći da je u osnovi za električna vozila“, navodi se u izjavi koju je za Motor1 dao Kristof Starzinski, potpredsednik odeljenja razvoja električnog pogona unutar Mercedes-Benza. Toliko o sloganu „najbolje ili ništa“ (The Best or Nothing)…

U odbranu Mercedesa se može reći da je fokusiranje na vrhunske automobile nakon pandemije koronavirusa zaista i imalo nekog smisla. U 2022. godini su preovladavala uska grla u snabdevanju uzrokovana nedostatkom poluprovodnika. Kompanija je odlučila da raspodeli raspoložive delove većim i skupljim automobilima koji su donosili veći profit.

Nasuprot tome, u 2024. godini, pošto se čini da se tržište električnih vozila hladi i da su kamatne stope visoke, davanje prioriteta proizvodima orijentisanim na širi deo tržišta, deluje potpuno razumljivo. Međutim, ova odluka predstavlja kontradikciju sa namerom marke da krene na viši nivo. To se još uvek delimično dešava jer postoje planovi da se pojednostavi linija kompaktnih automobila. Modeli kao što su hečbek A Klase, limuzina A Klase i minivan B Klase će verovatno biti ukinuti.

U svakom slučaju, američki trgovci vozilima su naveli da su srećni zbog zaokreta kursa uprave trokrake zvezde, navodeći da im je isplativije da nude brže obrtne zalihe, makar i sa manjom zaradom, u odnosu na situacije u kojima po pola godine pokušavaju da prodaju električni automobil koji s cenom premašuje stotinu hiljada dolara.

Cilj Švaba je da tokom ove godine u Americi prodaju više od 300 hiljada četvorotočkaša, dok je rezultat za 2023. oličen kroz isporuku 282,229 primeraka (ne računajući kombije), što je za 4,5 hiljada jedinica lošiji skor od zabeleženog u 2022.

AutoRepublika

(2960)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„… postoje planovi da se pojednostavi linija kompaktnih automobila. Modeli kao što su hečbek A Klase, limuzina A Klase i minivan B Klase će verovatno biti ukinuti.“

E, svaka vam čast !!! Tako će se „fokus pomeriti na jeftinije automobile kako bi se povećala prodaja.“ ???

s mile

Meni nikako ne ide u glavu da se ukidaju ti „prizemni“ modeli, možda je bila mala zarada na njima, ali su se cenim dosta prodavali.
Da li je moguće da mogu da dobro zarađuju od ovih skupih modela, sa izgleda dobrim profitom od njih.

Svi se povlače od malih modela, A B segmenata..ludilo

Matija

Prodajni rezultazi za 2023 godinu pokazali su pad prodaje vrhunskih modela Mercedesa, EQE i EQS. Posto je sada potrebno hitno zakrpiti rupe u prihodu, Mercedes se vraca donjim segmentima svoje palete. Nista novo u istoriji automobila, stara mudrost govori da samo siroka paleta modela moze da pruzi potrebnu fleksibilnost prodaje, kada se teziste potraznje pomera od klase do klase. Ovo se dogadja ne samo kod Mercedesa vec kod svih proizvodjaca.

BB

A i ti jeftiniji modeli koštaju Boga oca….

MRN

Ma, jok. Simbolične su cene u pitanju.

Milan

Automobili umesto da pojedine proizvodjač i ugrade dva čipa jedan elektro motor sklapaju karoseriju od reciklažnog djubreta i traže za to 40,50hiljada evra!Mučenici misle da smo mi glupi!Ustvari većina jeste ali ima nezanemarljiv broj pametnih!

Miloš Marjanović

Proverite šta znači reč prizeman pa onda objavite članak